UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#258. Sätta bo!! –släpa byggsten!! –och tjuveri??

Sätta bo är ett förskräckligt slit!! –byggmaterial är det stora problemet!! Det är inte standardiserad storlek på stenarna?? Det är kort supply?? Gruppbebyggelsen gör att det är mycket tjuveri?? –mellan grannarna!!

Klimatet gör ju att det är brottom med att få ihop till ett bo. Minus tjugo på nätterna och snödrev kring knuten. Inte en kvist så långt ögat kan nå, utan man måste skrapa ihop stenar så att man får en förhöjning över snön!! Hopplöst att få tag i en snyggis?? –utan att man har lagt ut en bra stenhög!!

Det är tufft att vara Adeliepingvin i vårtid på Antarktis. Ett ständigt krig för att få tag i sten och det gäller att ha tekniken inne för att bära sten!! –stora enna!! Det varierar också som framgår efter ett besök i kolonin. Det var säkert några hundra tusen gubbar som letade sten.

Den här duger!

Lite liten?

Nu är det inte bara stenletande som gäller, utan någon måste ju i havet å fixa lite kräftdelikatesser, som Krill. Det är väl så jobbigt och man får ju lite rultiga ben efter allt simmande.

Mat kommer!

Men så är det dessa evinnerliga stormöten man blir kallad till för att höra på all politisk propaganda. Demokrati?? –puh i den här röran!! Sätt upp en Krill Pub i stället!! Sluta snacka och jobba på innan vintern kommer tillbaka!! –så vi får några ungar!!

Å så gör vi så här??

Det största problemet är fighterna med grannen. Det är ingen ro, han bredvid försöker att sno mina stenar. Det är en riktig latis!! –han kan hämta sina stenar!! –vid berget.

Låt bli!!

Jag har hittat en söt liten fru?? –eller hur. Hon är rekordsnabb på att lägga vårt lilla gröna ägg!! Det skall säkert gå bra att samarbeta med henne och föda upp en unge!!

Snygg sten vi har!!

Allt ser ut att vara nästan frid och fröjd i det lokala lägret. Det är bara att hoppas att inte ”Jönssonligan” kommer och snor våra stenar?? Det är ett tufft gäng!! Se här när de kom förra gången!!

Jönssonligan på rövarstråt?

Postat 2012-01-13 06:28 | Läst 4144 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#254. Skjut inte björn!! –så blir de ”snälla”!! –å då får vi se dem!!

Hur skulle du reagera om alla du mötte hade vapen och sköt dig?? Ja, --- du vet det är nästan så i Malmö!! –men så går nästan folk inte ut där på kvällen!! Precis så är det för björnarna!! De går inte säkra någonstans!! –tidvis??

Det finns två typer av björnar!! De som bor i nationalparker och de som bor oskyddade områden!! Om björnen bor i jaktskyddade områden så kan den lugnt käka var den vill och det är i skogen. Den vet att eventuella andra tvåbenta varelser man möter i skogen vill inget illa!!  --utan klickar bara med något konstigt vitt eller svart rör?? --som rasslar ibland, men inget händer. Ibland är det med en lite skällande ”varg”, men den är ofarlig. Tyvärr tar de mina lingon ibland med en räfsa, men som tur ä tar de inget gräs. De skadar oss inte längre!!

Grizzly vid Brooks Camp, Alaska. Avstånd 15 meter.

Argument emot detta påstående. Björnar är inte så kloka!! Tror du inte det. Här finns en intressant upplevelse, jag haft i Alaska. I nationalparkerna i Alaska är det enkelt att få syn på brunbjörnar. På två hela dagar såg vi mer än sextio björnar, många inom 30 meters avstånd. Rangers uppmanar att inte skall gå närmare än tio meter och alltid ge björn företräde. Inga människor hade dödats av björnar här vid Brooks Camp på fyrtio år. Å du gissa om förståelsen från björnen fanns där. Det var så att björnmammorna sökte sig till människor när en stor hane drog förbi.

I Alaska är det tillåtet med jakt året runt på björn. Så ser man då någon björn?? Nä, vi såg inte en björn på tre veckors körande och vandrande i detta vilda land. Varför?? Jag tror det beror på att de vet att de blir skjutna och drar sig undan. Det är så svårt att finna björn att man jagar björn med helikopter och radiokontakt med bil, för man får inte skjuta från flyg!!

Kan man se detta på fler platser på jorden?? Javisst, på Svalbard. Det är glest med brunbjörn här upp men släktingen isbjörn är det gott om. Före 1967 var jakt tillåten och jägarna har vittnat att det var svårt att hitta den skygga isbjörnen. De flesta isbjörnarna sköts med fällor med mat.

Det finns omkring 3000 isbjörnar på Svalbard och idag är de inte alls skygga. De är i stället mycket nyfikna och funderar på om vi är beredda att bli mat. På Wrangelön, norr om Ryssland, där bär man inte vapen utan har i stället en lång påk att mota bort nyfikna isnallar med!! I norra Kanada vid Churchill lever ett stort antal isbjörnar på hösten nära samhället och ställer mest till problem med att leta mat på soptippen. De stör mycket lite befolkningen. Ute på tundran söder om Churchill föder många honor sin smånallar och när de kommer ut i mars ur sina iden är det inte så skygga som man väntar sig.

Isnalle på Kung Karl XII ö. Avstånd 20 meter.

Min personliga slutsats och uppmaning --låt bli att skjuta björn--!!. Då kan vi få se trygga nallar. Vi kan plåta utan att vi skall locka dem med mat. Länge leve björn!!

PS.

Bilderna i denna blogg är inte datormanipulerade eller tagna på zoo.

Bob Bovin

I tjänsten

Professor emeritus

DS.

Postat 2012-01-09 07:48 | Läst 7289 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#248. Drivved!! –dä bra att ha!! –eller isbjörn simma 69 mil!!

Ved är bra att ha!! –som bränsle och byggmaterial!! Drivved ä ändå bättre!! –den kan berätta vad som hänt de senaste 10000-tals åren i vår del av Arktis. Det var varmt under stenåldern!! –så varmt att en del av norr Grönland var isfritt!!

Drivved är vanligt på stränderna i Arktis!! –det kommer ut från taigan med floderna och flyter ut i havet. Strandvallarna innehåller drivved om det finns fritt vågsvall från havet!! Man finner drivved på många platser på det norr halvklotet. Typisk är stränderna i Oregon, som är skyddade av staten.

Oregons kust 1979.

På Svalbard finns det gott om drivved, som huvudsakligen kommer från den Ryska taigan. Nu när den Arktiska vinterisen smälter undan kraftigt på somrarna, på grund av förhöjd koldioxid i atmosfären så friläggs också stränderna på norra Grönland. Svenska och danska forskare har visat att de gamla strandvallarna har drivved från stenålder (8000 år sedan). Man har gjort 150 kol-14 tidbestämningar och kommit fram till att Arktis måste varit nästan isfritt efter den senaste istiden. Resultaten är presenterade i välrenommerade Science.

Det här betyder att det varit varmt tidigare i Arktis, men det försvarar inte vår extrema förbränning av fossila bränslen som nu orsakar uppvärmningen. Det betyder dock att isbjörnarna måste varit tränade att simma långt redan på den tiden för att hitta is att jaga säl på. Forskare har visat att en isbjörnshona med GPS hade simmat 69 mil på 9 dagar ute till havs för att sedan vandra 180 mil på is. Hon förlorade under den tiden bara 22% av kroppsvikten. Detta är nedärvda beteende sedan mer än 8000 år.

Isbjörnen tål alltså en hel del!

Åttionde breddgraden nord Svalbard 2011.

Postat 2012-01-03 07:05 | Läst 7147 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#244. Hur stort skall hålet vara?? –duger det inte som det är??

Bygga om är den stora drivkraften för svenskar!! Gäster från utlandet brukar fråga mig om svenskar bara arbetar på semestern?? Det ligger något i det?? Det huggs ut och det provas nya lösningar överallt!!

Det verkar vara en stark känsla detta!! --att inte nöja sig med det som finns?? -utan man måste ständigt ändra och bygga om!! Grannens nya tak måste man ju matcha!! –å ny köksinredning måste man ju ha??

Å nu har grannen satt in en ny dörr?? –stor och fin, med glasruta. Då måste jag ju fixa en större ingång!! –men det blir ett förfärligt mejslandet och spettande!!

Det är ju bra att man har fått inbyggt spett och en skalle som är specialformat så att slaghastigheten kan bli hög. Det här skall vi nog fixa på några dagar. Det blir nog inflyttningsklart till våren och utsikten är bra, men kunde bli bättre?? Han där borta i den andra björken har ju fått mycket bättre utsikt och frågan är om han inte har större kvadratmeteryta i sovrummet?? Men han ser konstig ut?? Han har ju ingen näbb??

Det här blir ett bra vinterhärbärge, bara man får plats med all kottarna?? –men hålet är stort nog och spaningsområdet ok. Flera granar finns inom korthåll, med massor med kottar. Det här blir kanon!! --om inte någon ilsken flygare vill flytta in redan??

Bobestyren på tomten Övre Uggelfors är i full gång inför eventuell kommande vinter och vår. Vi får hoppas att allt går väl, för jag tänker inte lägga mig i med något oväsen från någon ombyggnad.

Postat 2011-12-30 07:08 | Läst 9981 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#233. Vilken fin insekt!! –å så dök det upp en gepard!!

Naturfoto är en fråga om det avgörande ögonblicket!! –det gäller att alltid vara beredd på det oväntade!! Då finns det inte tid för fokusering!! –då gäller det att ha autofokus!! –gamla trötta händer och ögon hinner inte med!!

Vi hade inte sett någon gepard ännu på vår tur i Serengeti. Chaffisen, som var en utmärkt ”wild spotter”!! --hade på känn att de skulle möjligen finnas gepard nära en liten bäck. Det var mitt på dagen!! --och varmt, så djuren dricker vatten till lunch!! Chaffisen stängde av motorn!! –det blev tyst och vi spanade. Det var grönt och fint nära vattnet!! –jag såg en sländeliknande  insekt på ett strå!! –kunde bli en bra bild. Man går inte ut ur bilen när det är högt gräs!! --så det blev fokusering på långt håll med Canon 20D och EF100-400 mm zoomen. Plötsligt dyker ett större djur upp bakom gräset!! –å det är bara att trycka av!!

Serengeti 2005. Gepard och insekt. Garanterat wild och oklonad!!

En skrämd insekt och en törstig gepard på samma bild!! --gladde mig.

Geparden smög sedan omkring i gräset och gjorde utfall mot små antiloper!! --men vi såg ingen fällning av byte!! De lyckas ju fånga byte ungefär en gång av tio!! Geparden är ett otroligt graciöst djur när det hoppar och springer!!

Gepard på språng. Serengeti 2005.

Observera att pälsen i de mörka prickarna har längre hår!!

Postat 2011-12-19 07:07 | Läst 11431 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 82 83 84 ... 89 Nästa