UNDER FOCUS
#1311. Blöt om fötterna?? –helst inte??
Vanligen är man illa ute?? –måste ju käka ibland?? –ute?? Grodlår och fisk är stapelföda?? –om man vill leva hälsosamt?? Avigsidan är att de lever i det blöta??
Det betyder ju att man får stå där i vattnet?? –om det skall bli föda på bordet?? Å man får stå ganska länge och ofta där i kylan??
Därför föredrar man ju att stå där på kättingen?? –när man smälter maten??
#1284. Attack?? –eller 8000 räcker??
Det kan gå vilt till?? –om man är hungrig?? Det gäller att få sin tilldelning?? Snabbt går det?? –och skall det fångas på bild så får man ha snabb slutare!!
Seniorplåtis undrade om möjligen 1/8000 sekund skulle kunna ”frysa” bilden när det går undan vid Ninnis fågelmatning?? Nere i skåpet fanns en Canon Eos 1D III vilande och med en 300/4 IS L och 1,4 extender. Nu finns det 1/8000 sekund och med största bländare 5,6 så ville kameran sätta ISO 3200. Jag visste då att denna gamla sensor?? –skulle bli brusig. Dessutom blev bildfilen (RAW) underexponerad. Så skall du plåta tekniskt perfekta bilder måste du ta en modernare kamera med bättre höga ISO. Dessutom behöver du en 400/2,8 IS L glugg??
Nu gick det så vilt till vid maten?? --att jag inte kunde låta bli att lägga ut bilderna här?? Jag körde med 10 bilder/sekund, så det är fusk??
1/8000 sekund verkar funka väl?? Men jag vågar inte skriva vad det är för fåglar?? –en sak är jag säker på?? –det är inte glada??
#1277. Svartvita i färg?? –vid Vomb??
De gör sig nog bäst i färg i alla fall?? –trots att de föredrar en dress helt i svart och vitt?? –elegant till tusen?? –och i grupp gör det sig verkligen mycket bra!!
Så här i hösttider i de sydliga landskapen så ser man de stora flockarna av fåglar!! Lanskapet här nere är i stort mycket starkt grönt?? –med en del träd i gult och orange??
Skall man ut och plåta så får det bli en tur till Vombsjön och dess ängar?? Kameran får bli OM-D EM-5 med 100-300 zoomen i maxläge. Det ger FOV som en 600 mm glugg i FF.
Kanadagås (fel, skall vara vitkindad gås), skarv och häger vid Vombsjön hösten 2014
#1274. Fyratusendel räcker inte??
Det är naturligtvis inte så viktigt?? –man jag har ibland undrat över?? –hur snabb måste en slutare vara?? –för att man skall kunna ”frysa” en snabb rörelse, som hos en fågelvinge??
Det finns ju inget entydigt svar på en sådan fråga?? –det vet ju var och en?? Försök att få en skarp kolibri. Nu fanns det ingen sådan att uppbringa i Lund så jag fick nöja mig med fåglarna kring assistent Ninnis automat med fågelmat.
Nu har jag ingen snabb kamera?? –min OM-D har bara 1/4000 sekund som snabbaste slutar tid. Det visade sig att det fungerade inte för att frysa vingslagen hos pilfinkarna och gråsparvarna, som var och en förstår så spelar också vinkeln mellan rörelseriktning och projektion en avgörande roll?? Resultatet blev: i tur och ordning 1/1000, 1/2000 och 1/4000 sekund.
#1272. POP är inte poppis?? –svårt att haja??
Det finns överallt?? –även i ensliga trakter, obyggd?? Det lagras i fettet?? –på oss alla?? Det är oklart hur farligt det är?? –men det inte ofarligt??
Då undrar man ju vad detta POP är för något POP = persistent organic pollutants (långlivade organiska föroreningar)?? –som exempelvis PCB eller DDT?? Det är alltså syntetiska organiska kemikalier som vi tillverkat för att vi tror att det skall vara till någon nytta?? Från början trodde vi inte att de skulle anrikas i fett?? –till och med i fettet i vår kropp. Såväl som hos andra ”högre stående” däggdjur?? –de som befinner sig högt upp i näringskedjan.
Arktis
Nåväl det måste ju finnas platser på klotet där inte de här POP finns?? –som uppe i Arktis?? Men tyvärr är det inte så?? –ty där uppe är det kallt och området fungerar som en ”köldfälla” för POP, som lagras i vatten och is?? De lägre stående djuren lagrar POP i fettet och så vandrar det upp näringskedjan??
Polarräven på Svalbard lever huvudsakligen på sjöfågel och visar mycket höga halter av PCB?? –till och med 40 % högre värden än isbjörnen??
Polarräv med sommarpäls på Svalbard
Isbjörnen lever i huvudsak av säl, som den jagar på isflaken i norr! På och kring Svalbard finns det ungefär 2000 individer, –och den verkliga munsbiten är ju en storsäl som den här!!
Storsäl med knävelborr
Isbjörnarna kring Svalbard ha betydligt högre halter PCB än sina släktingar som lever i Alaska eller på Grönland. Det är oklart varför det är så?? –men det kan ju vara havsströmmar och jetströmmar som påverkar transporten av POP upp till Svalbard.
Brott i näringskedjan??
Nu kan man ju ställa sig frågan?? –var lagras civilisationens kemiska föroreningar?? Kanske vi skulle försöka minska mängden POP??