Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1448 / Det här kan vara bra att veta om du skall försöka jobba tills du e 75 år!

 

 

 

 

Frisören

 

 

Forskningen går framåt, och tur är väl det. För att antal år sedan fick vi rådet av Socialstyrelsen, eller nå'n sa att Socialstyrelsen hade sagt att vi skulle äta 6-8 skivor bröd om dagen. Nu visar senare tiders forskning att det rådet kanske inte va så klokt, och det rådet om 6-8 skivor mer handlade nog mer om en kommersiell reklamkampanj...

Och så här är det med det mesta, forskning går framåt inom många områden, men ofta så drunknar viktig information i mediabrus, reklambrus eller så kapas informationen av kommersiella eller andra intressen som en affärsidé, och den viktiga informationen försvinner i bruset.
Men som jag nog sagt tidigare, för den som vill, så finns det information, speciellt när vi har tillgång till internet!

Numera misstänker man att gluten kan ha en inverkan på hjärt/kärlsjukdomar, därför va rådet att äta 6-8 skivor bröd om dagen kanske inte så klokt, men det visste man nog inte då. 
Men information om eventuella nackdelar med att äta bröd, de e nog inte så intressant om man säljer bröd! :)

Men man måste också tänka litet på sammanhangen när det gäller sådan här information, i områden med fattigdom och svält, så finns det inte så många alternativ att välja på än att försöka få i sig mat och även äta bröd.

Men på platser där man lever längre, och vill leva länge, och där man har "problem" med en åldrande befolkning, och där man kanske måste jobba tills man e 75 år,  där måste man nog fundera på det man äter, och kanske en del på brödet också, som just innehåller gluten...  

Ni som vill fördjupa er, här finns en del information
http://www.hu.liu.se/lakarprogr/t2/t2-filer/1.260313/AndersRosnGrupp1och6FrostegrdFoF.pdf


/Bengan

 


Här är mer intressant läsning!  :)
http://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html

Och det intressanta är, trots den här DDR-liknande privatkapitalistiska brödkampanjen ;) så lyckades man ändå inte i någon större utsträckning ändra på folks brödvanor, och det är intressant, för det visar hur svårt det är att försöka ändra på vanor, speciellt matvanor, trots att forskning visar att vi bör ändra eller minska intaget av vissa födoämnen,  så äter ändå de flesta som man alltid gjort, eller vant sig vid att göra hemifrån.

Man har ofta hört att bara man äter man en blandad kost, vad det nu är, så går allt bra.
De e väl som allt annat, alla har sin uppfattning om den här blandningen! ;)

 

 

 

Frisören


 

Postat 2012-02-29 07:41 | Läst 9807 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1447 / Jobbig läsning det här, i alla fall efter en kaffe och kanelbulle, Göran Burenhult!

 

 

 


"Eller varför finns det inga feta jägare-samlare?" Så står det faktiskt i boken som jag läser just nu! Känner mig litet förkylningshängig idag, så jag ligger på soffan och läser, bla "Det ofull-komliga djuret. Kropp, själ och livstil i ett evolutionärt perspektiv" av Göran Burenhult.

Och Göran fortsätter, "Svaret är ganska enkelt, en fet jägare skulle inte klara av en enda storviltssituation!"  Jobbig typ den där Burenhult!

Och så fortsätter han "Svensk sk husmanskost är ofta riktigt dålig mat". Och så talar han bla om vårt ständiga mjölkdrickade, som skall ge starka ben!  De flesta vuxna människor på Jorden tål inte mjölk, men har ändå starka ben, vad sägs om det Arla?  ;)

Jag tror att när vi växer upp, så får vi med oss en hel del, bla åsikter både vad gäller miljö, uppfostran och även vad som är bra mat. Och det uppfattar  vi sedan som riktigt, naturlig, bra, sund och god mat!  Och det är väl inte så konstigt, det ligger en stor trygghet i det här också. Och en vana!  Och även att man får vissa sjukdomar i livet eller under åldrandet, så tror vi det också ingår i den här bilden, tills man ser sig om i världen......

Göran Burenhult visar bilder på två åldringar från Tobrianderna, Papaua Nya Guinea, som vi lätt skulle kunna klassificera som en gammal skinntorr gubbe och gumma.  Mannen 70-år, kvinnan 90-år, och mannen har inga prostataproblem och kommer aldrig att få det heller, har inga som helst tecken på åldersdiabetes, har ingen cancer, inga hjärt/kärlsjukdomar (dom vet förresten inte vad hjärtinfarkt är) och kvinnan kommer aldrig att drabbas av benbrott på grund av osteoporos! (Benskörhet)
Så vad är det för fel på dom här människorna egentligen!
Dom verkar ju inte riktigt friska! ;)

 Mycket av det vi äter här i västvärlden, som är mycket gott, blir som en festmåltid, om man jämför med andra, men sannolikt så skall man inte festa så här länge och så mycket som vi gör hos oss, och ibland på helt fel produkter.

Men det här är svåra saker, och känsliga saker att tala om, för alla har såklart sin smak och så har vi en "välinformerande matindustri" inblandad! ;)

Men jag tror det finns alternativ!  För den som vill! 
I alla fall att läsa om! ;)

/Bengan

 

 

Snart!  April/Maj i Storulvån! :)

 

 

Postat 2012-02-28 13:59 | Läst 9144 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1446 / I morgon är det 26 år sedan mordet på Olof Palme.

 

 

 

A window on the world....

 


Läste i DN att i morgon är det 26 år sedan Olof Palme mördades, och att bla Leif GW Persson tar upp mordet i Tv-programmet "Veckans brott" som kommer. (Jag har inte läst GW Perssons åsikter/bok om Palmemordet)

Vad skall man säga om att man inte hittat några egentliga spår eller motiv eller mördare efter så många år? För mig verkar det hela vara mycket skickligt planerat, om man nu får säga så.  På rätt plats, på rätt kväll, vid rätt tillfälle och vid en bra flyktväg, som ingen i bil kunde följa, och där man lätt kunde lämna en ev förföljare bakom sig.

Det var ju ändå ett vittne som försökte förfölja mördaren på Tunnelgatan, men vittnet väntade nere vid foten av trappan tills mördaren försvunnit över trappkrönet upp mot Malmskillnadsgatan, vem skulle inte göra så!? Då förstår ni resten, så när mördaren försvunnit över trappkrönet, så tar sig vittnet försiktigt uppför trappan, för han vet ju inte vad som väntar däruppe. Under tiden springer mördaren på plan mark och är långt, långt borta när vittnet kommer uppför trappan och undrar åt vilket håll, eller om det va en bil som hämtade upp?

Och så händer inget mera...
Och femtio miljoner i belöning, men inget hörs ändå, inga tips, inte en viskning...

Så det här handlar sannolikt om en liten sammansvuren grupp, där ingen någonsin kommer att tjalla, och där 50 miljoner inte har någon som helst betydelse i det här sammanhanget! 
En väldigt liten grupp, för det är en förutsättning för att det aldrig skall läcka ut något, en grupp som kanske kallar den här händelsen för "Vår sak"!?


/Bengan

 

Ps. Och vad man än tycker om det här, så är det här ett nationellt trauma, först att någon mördar landets statsminister och sedan att man under så många år inte har en aning om vem som gjort det och varför.

Men vi känner igen det här från andra länder, när någon anses hota en inre eller yttre maktstruktur....

 

 

 

Grafi....

 

 

Postat 2012-02-27 07:38 | Läst 9742 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1445 / Egentligen e det här litet pinsamt på något sätt, men kan väl ändå berätta om det och undra!

 

 

 

In passing 1964

 

En gång i världen, och det här va för länge sedan, så länge sedan så jag nästan glömt det. Så varför skall man egentligen tala om det igen då? Därför att det finns där som en malande tanke då och då, litet pickade på uppmärksamhet liksom, fast jag försöker förklara bort det på flera sätt....

Kom att tänka på det här igen pga de två bilderna i förra bloggen. Två bilder från 1960-talet!
Ni vet, på 1960-talet då allt var möjligt! Sverige gick som på räls, lönerna steg hela tiden, det fanns jobb överallt, och jag klarade mig utmärkt med en kamera, ett objektiv och en film!

Pinsamt va? Det sista menar jag! En kamera, ett objektiv och en typ av film! De va inte för att jag va fattig som jag bara hade en svart M Leica med ett 35 mm-objektiv, utan för att det funkade alldeles utmärkt!

 

 

Nalen (Kyssen 1)

Å det gick att komma nära med vidvinkel också!


Sedan hände det något, och de flesta som fotar vet att man "behöver litet mer grejer" för att kunna utvecklas inom fotografin liksom! ;)  Eller behöver "köpa litet ny inspiration", eller så har de gamla grejerna gått sönder, tack och lov!

Och för att återgå till huvudfrågan, vad är det som händer? Är man så i händerna på marknadsavdelningarna inom kameraindustrin och i fototidningarna, så man bara flyter med?
E man så osäker på sig själv?
Det som kallas för fotografi numera, är det att byta utrustning med jämna mellanrum!

Ok, blev litet "upprörd" ;) över min egen töntighet när jag såg bilderna från 1960-talet! 
Men visst e det litet underligt va?

 

 

 

Porträtt av en löpare


Och bilden på löparen, den tog jag ståendes på innerplanen, ganska nära och panorerade med, för jag hade ju bara en vidvinkeloptik, och måste vara nära! 
En kamera, ett objektiv, en film liksom!  :)

/Bengan

 

 

 

Eriksdalshallen 1964

Men visst hade det varit bra med ett tele någongång, men då fick man fota ändå!

 

 

 

Postat 2012-02-25 21:54 | Läst 9567 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1444 / Snart "Första fotoboken", och några frågor.

 

 

 

 

Porträtt av en löpare

Kristinebergs idrottsplats 1964


Har nyss fått tillbaka några skannade 6 x 6 negativ från Micke Borg. (Jag har ingen skanner som klarar 6 x 6)  Så nu sitter jag här, och har inte så mycket att skylla på för att inte börja plocka ihop bilder för en första fotobok...

Det får bli en liten testbok till att börja med. Jag kommer att sätt i hop ett antal bilder, och se hur det blir i bokform. 
Och då en fråga till er som gjort en bok, eller ni som brukar titta i fotoböcker.

När jag själv tittar i en fotobok, så tycker jag att litet text kan vara intressant under bilden, tex var och när bilden är tagen. (Och kanske med vilken teknik?)
 Tex, - Rom 1964.  M Leica, 35 mm, Tri-X.

Och i några fall kan det ev vara litet mer text, om bilden visar någon intressant plats eller om bilden är tagen i samband med en händelse, tex en personlig händelse eller upplevelse?

 

Och kan det även vara intressant att läsa om fotografens bakgrund i början av boken?
En liten personbeskrivning kanske,
eller en liten kort "CV-liknande" beskrivning över den som tagit bilderna?

Kan det funka? 
Synpunkter!
Eller har någon några andra förslag?

Som såklart mottages tacksamt!


/Bengan

 

 

 

Gatufotoutrustning..

Hela fotoutrustningen 1964

 

 

 

Postat 2012-02-25 09:23 | Läst 10405 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa