Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6647 // "Much Ado About Nothing"

Vi är nu tillbaka efter Gotlandsäventyret och pysslar litet hemmavid! Det stora äventyret va med mobiltelefonen som lyckligtsvis nu är tillbaka! Vad annat så har snickaren byggt ett litet trädäck på framsidan av huset, för morgonfika och liknande och han skall fortsätta om några veckar med ett däck på baksidan! Han byggde det här däcket på två dagar, jag hade nog kunnat fixa det på några veckor fast inte alls lika snyggt!

Hittade för övrigt en kamera längs ned i en låda med en markering på undersidan! (Se bilden här ovanför) Kollade med returvredet, det verkar stämma! Men hur länge har filmen funnts där? Men då det är svartvit film så är det nog inga problem! Inte med filmen i alla fall!
.

Fast kamera ser och känns helt Ok ut! Årgång 1956 med ett matchande objektiv! Den här utrustningens försämring började runt sent 1960-tal så år 1956 bör vara mycket Contaxliknande!!

Och vad gäller annat, färskvara typ, det gäller det såklart inte bara matvaror, utan även med historia, motion och liknande! Läste om Gutar och Vikingar i går kväll och där fanns en del om Fjäle gård på Gotland! Trettio år gammal information som nu blivit aningen inaktuell! Vad gäller annan färskvara, så försöker vi ta en kvällspromenad  varje kväll! (Frånsett huvudpromenaden mitt på dagen) För en nära närstående säger att kondition även det är en förskvara, trots att jag gärna ;) argumentarer emot med det mycket välkända begreppet grundkondition! ;)

.



Här är det nybyggda morgonfikadäcket på framsidan! Här är det morgonsol och eftermiddagsskugga! Och det skall tillkomma bord och fler stolar! Och det skulle behövas litet regn här i Gnesta! Lagom med regn alltså! ;)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2024-05-31 08:36 | Läst 317 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6646 // Kalla oss inte för fotografer, utan för bildbyggare! Eller?

Visst är det litet lockande! Att kunna sitta vid datorn och bygga bilder och inte behöva gå ut och konfronteras med vare sig med människor eller natur!  :) Nåja, nu är det här skrivet mest på skämt, men med en allvarsam ton, för jag har suttit och tittat på de möjligheter som finns att skapa bilder via datorn och de är nästan obegränsade!

Och även våra "vanliga" bildprogram innehåller numera dessa fantastiska hjälpmedel, typ AI, för att förändra/"förbättra" våra bilder! Så ingen kommer undan den nya tekniken trots att man ibland försöker att blunda!

Om man nu inte gillar det här nya då, hur gör man då? Sticker huvudet i sanden och låtsas att det inte finns! Eller använder det med måtta, eller lagom, vad nu lagom är!

Eller så tycker man att det skrivs onödigt mycket om det här och hackar ned på skribenten som skriver!  ;)

Hur som helst, vår fotografi har förändrats, vara sig vi vill det eller inte!

Så en bra fråga kanske ändå kan vara, hur skall man förhålla sig?
Om man nu behöver förhålla sig?  :)

/Bengan

Postat 2024-05-30 07:25 | Läst 398 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6645 // Gotland, Vallhagar och klimatkatatrofen 536!

H10

Åter i huvudbasen! Gnesta alltså! Det har varit fina dagar på Gotland, spännande intressanta, men med en del krångel då jag tappade mobiltelefonen på färjan vid ditresan! Utan mobiltelefon så är man ingenting! ;) Nåja, telefonen är nu åter , det va Destination Gotland med sin mycket ofullständiga information vad gäller hittegods som krånglade till det hela tyvärr!

Och historien lever på Gotland!
"Det första är att den vinter som kallas Fimbulvintern kommer. Då yr snö från alla håll, då blir det mycket kallt och vassa vindar. Solen har ingen verkan. Tre vintrar kommer i följd och ingen sommar emellan." (Codex Upsaliensis)

För några år sedan trodde de flesta, även forskare, att det här med Fimbulvintern va en del av en mytisk historia som man hittat bland de isländska sagorna! Men med ny kunskap så inser man att det här har hänt och benämnes numera som klimatkatastrofen år 536! Och det här var orsaken till att Vallhagar och liknande bosättningar lämnades i mitten av 500-talet och inte blev bebott förrän 100-år senare!

Läs mera här om Klimatkatastrofen!

Mera läsning om 536!

Nog om historia, för övrigt så hittade vi flera platser på Gotland där vi inte tidigare varit! Gotland är stort! Men nu kommer turister med kryssningsfartyg till Visby! Och det är inga småbåtar som anlägger vid den långa specialpiren! Och som grädde på moset så kommer det svenska semesterfirare/ungdomar i mängder snart! ;) Så vi återkommer till Gotland/Visby i höst då är det lugnare! :)

.

Jag fotade både digitalt och analogt! Analoga bilderna kommer senare! Efter framkallning! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2024-05-29 08:38 | Läst 372 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6643 // Vallhagar och Almedalen! Kortblogg!

Vi hade besökt Vallhagar för en tjugo år sedan och vi ville se det igen, men det blev en besvikelse! Underhållet var dåligt och skyltning inaktuell! Det enda positiva var en flock får som någon såklart kallade på! :)

.

Läs mer om Vallhagar!

.

Vad gäller den ruvande måsen i Almedalen så såg vi i kväll att det låg ett ägg i redet när måsmamman var borta ett ögonblick!
Hoppas bara fortsättningen går bra!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Vi promenerade dryga milen i dag! :)

Postat 2024-05-27 23:06 | Läst 361 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6643 // En dag till på Ön är slut!

Middag blev en pizza! Som vi åt på rummet då det va fullt på många matställen!

.

Men innan dess så va vi och gick en bit, c:a 8 kilometer, och platsen heter Kyllaj vad jag tror!

.

På ett ställe blev vi omkörda av en moped, men efter ett tag så kom vi ikapp då mopedisten stannat!

.

Det blev ett intressant och trevligt samtal med en Söderkis som har hus här! Vi hade båda cyklat vid ödledammarna på 1950 och 1960-talet där Globenområdet nu ligger! Världen är bra liten ibland!

.

Sista rundan för dagen blev i Botan och runt en del av muren och tillbaka till Almedalen och koll på Måsen som ruvar på gräsmattan! Så här ser det ut på dagen! Någon har lagt några koner runt "redet" för att markera! Måsen har hittan något gult som den lägger sig över, och verkar sedan ruva!?

.

På kvällen, en liten sväng innan läggdags i redet!

.

Och som slutkläm, en kvällsbild med solnedgång! :)  Och så va den här dagen slut!

/Bengan

Postat 2024-05-26 23:12 | Läst 504 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa