och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En vårdag i parken

Fortsätter promenera i Drottningholmsparken. Fint att gå där och mycket att upptäcka. 

I dag stannade vi till direkt efter parkeringen och läste lite om Drottningens paviljong.

Det är ett hus med många namn Drottningens paviljong kallas den för att drottning Sofia bodde där och där födde hon sonen Gustav, som senare blev kung Gustav V.

Men huset kallas också för Södra stenpaviljonen och Hertig Karls paviljong, det senare eftersom Hertig Karl var den förste som bodde där.

Fortsatte promenaden i vårsolen glans ner till Broderipartärren som barockträdgården som änkedrottning Hedvig Elenora lät anlägga i slutet av 1600-talet. Då på den tiden var det ett otroligt konstfullt arrangemang format med buxbomshäckar. Allt för att imponera på besökare. På 60-talet restaurerade partären och den fick en stramare och modernara stil. Gissar att den är mer lättskött, men fin även nu. Dit ner får vi inte gå nu när kungen är hemma.

Tänk om man kunde kika tillbaka i tiden och se folket som minglade runt här i parken. 

I dag sprider det sig en annorlunda doft i parken den doften är inte angenäm, först när jag såg bilen trodde jag att de var ute och vattnar eller om det skulle kunna vara ogräsbekämpning, men träffar sedan på den här bilen och kan lokalisera var doften kommer ifrån. Det är ett ekologiskt dammbindningsmedel som sprutas ut. Ofarligt för människor och djur står det på bilen.

Det må vara ofarligt men vi undviker ändå att gå på de nybesprutade områdena.

Kollar in om Kina slottskafe' är öppet, men så här i maj har det bara öppet på lördag och söndag. 

Tar oss uppför backen till  Kina slott, men där är det byggnadsställningar och bilar ivägen så vi ägnar oss att titta på de omkringliggande husen istället. 

Först vill jag titta på svarvarverkstaden, där kung Adolf Fredrik  satt och svarvade snusdosor på 1700-talet. Minns att jag kikat in där förr och all svarvutrustning fanns kvar.  Nu är det avspärrat och står att det är privat. 

All svarvutrustning är flyttat till huset bredvid, det som kallas för biljarden eftersom det fanns ett biljardbord där förut. Nu lager för svarvarverkstadens prylar.

På andra sidan uppfarten till Kina slott ligger ett litet hus som ser identiskt ut som svarvarverkstaden men det är Confidencen. Det användes till måltider i "förtrolighet". Det förtroligt skulle nog vara att det inte behövdes några uppassare eftersom matsalsbordet hissades upp från källarvåning,  dukat och klart.

Jag kikade in genom fönstret och där kan man se bordet och även ett extra sserveringsställ vid sidan om som också hissas upp.  Hur förtroligt måltiderna blev på Gustav III tid kan man undra. Han uppskattade teater så mycket att han förvandlade måltiderna här till skådespel där besökare fick stå utanför och titta på. 

Fortsätter promenaden och passerar starten till Fornstigen, men den rundan är 18 km lång, lite för långt nu men om en månad kanske. Innan vi återvänder till bilen stannar vi till vid Hovmarsalksflygeln. Den kom till senare än de andra byggnaderna på teaterplanen för att skapa symetri där. Den byggdes som sommarbostad till Gustav III syster Sofia Albertina.

När vi står där och läser om huset så hör vi några knallar som låter som skott, fast de är ganska dova i tonen så jag tror inte kungen och drottningen blev störda i sin frukost. Men i dessa tider då de smäller och skjuts lite varstans så kikade jag runt huset för att försäkra mig om att inte komma i någons skottlinjen. Ser att där i parken ligger en man med gevär...krypskytt? Måste vi ta betäckning? 

Mannen reser sig upp och förflyttar sig, inte till vår håll utan ner mot vattnet.

Aha, vi kan pusta ut, han sköt av några gäss, passade väl på, på morgonen då det inte är så mycket folk i parken. Han tar reda på gässen.

Vem vet kanske blir gås till middag i kungaköket i dag.

Ursäkta kvaliteten på jägaren, hade inget tele med eftersom jag inte får bära något tungt ännu.

Inlagt 2024-05-17 12:51 | Läst 484 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vackert område och mycket fina byggnader där! Har själv fotat en hel del där också! Trevlig helg o hoppas ryggen nu piggnar till!
Svar från Margareta Cortés 2024-05-18 11:36
Tack Dan!
Trevligt ställe att promenera på, längtar efter att få ha riktiga kameran med.
Intressant miljö för en fotograf. En miljö som får en att tänka på en tid olik vår tid. Vad den där tankbilen sprider vill vi kanske inte veta. När jag jobbade på Mackmyra sulfit spred dom lut efter vägarna. Under varma sommarnätter nästan varje natt. Tycker ändå att det luktade gott av luten.
Lite fundersam är jag på jägaren. Vet inte när du tog bilden. Men får man jaga sent på våren. Men det klart man kan inte ha en massa fågelskit i den kungliga parken. Så det går säkert att göra undantag.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2024-05-18 11:45
Tack Sten!
Medlet de sprutar ut heter Dustex, du kan läsa om det här.
https://www.svenskageotech.se/dustex.htm
Förutom doften från det som sprutade på gruset så var det en skön promenad.
Bilden på jägaren är från i förrgår, antar att det är kungens jägmästare som är ute och glesare av fågelbeståndet. Skulle fåglarna få breda ut sig fritt så skulle det bli svårt att gå där i parken. Redan nu får man se upp var man sätter ner fötterna.
Många vackra små byggnader med snickarglädje. Har aldrig varit där, men det ser ut som ett område med mycket att utforska
Svar från Margareta Cortés 2024-05-18 11:48
Tack Peter!
Det är fint där i parken, var ganska länge sedan jag var där så det är kul att upptäcka den på nytt.
Är mycket turister som söker sig dit, när vi brukar vara på väg hem så kommer det många bussar med turister. En hel del japaner.