Annons

Olympus C-7070 Wide Zoom


Summering

En semiprofessionell digitalkamera med 7 megapixlar, zoomomfång på 27-110 mm och P,A,S,M samt motivprogram.



Betyg


(4.6/5)
(4.6/5)
(4.6/5)
(3.8/5)
(baserat på 5 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2006-03-31 bildsten

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Verkligt skarp optik med vidvinkel
MINUS: Slö i avtrycket, slö autofokus, slö i bläddringen trots ett lite snabbare kort.

Jag har när jag skriver det här inte haft kameran så länge, men gillar den högt. Har inte provat att ta bilder i RAW, tycker att JPG i högsta kvalite är tillräckligt bra.

Optiken är i toppklass, fin vidvinkel, motsv. 27 mm, men en aning kort i andra änden, hade gärna fått gått uppåt motsvarande 150 mm. Kameran kan göra nästan allt en systemkamera klarar av utom att byta objektiv.

Menyerna tycker jag fortfarande är en smula röriga, en del är dessutom rätt djupa och jag gillar inte ikonerna. Den medföljande svenska korta bruksanvisningen är väl snål och jag har skrivit ut en del av den stora på engelska samt bytt till engelska menyer för enkelhetens skull. Jag är dessutom van vid engelska menyer från min andra digitalkamera.

Det finns stora möjligheter att ställa in personliga inställningar, möjligheter som jag bara utnyttjat delvis ännu.

Den, som jag upplever som största missen, är den mycket långa fördröjningen från avtryck till exponering även om man har förfokuserat. Jag är van vid min synnerligen kvicka Ricoh. Genomsiktsökaren är väl ingen höjdare heller, den är inte bara liten utan visar dessutom endast det centrala i motivet. Jag tycker dock att den är bättre än de få bildskärmssökare jag provat eftersom det inte är något flimmer eller någon eftersläpning. Den vik- och snurrbara bildskärmen är användbar, jag kan fotografera som när jag började med min gamla Ikoflex!

Kameran känns mycket gedigen med sitt metallhus. Det finns möjligheter att justera ner färgåtergivningen och skärpan som jag tycker är lite väl uppskruvad i grundinställningen. Den inbyggda blixten kan effektregleras. Extern blixt kan anslutas i hot shoe, men det finns ingen anslutning för sladd.

Det medföljande programmet faller inte mej i smaken, för mycket lull-lull och vitt. Laddar ner via kortläsare eller som från ett usb-minne.

Jag funderade mycket på om jag skulle köpa en digital systemkamera. Jag har ju flera systemkameror avsedda för film så konceptet är inte helt främmande. Jag vet också att man aldrig blir riktigt nöjd med det man har. Dessutom har jag vant mej vid att fota med bildskärm som sökare, är mycket närsynt och kan därför hålla kameran precis framför näsan. Utvecklingen går framåt på systemkamerorna och 7070 kändes som en lagom anhalt för närvarande.

Nu har jag haft den i snart 2 år. Den är utnämnd till resekamera, skönt slippa dra på en systemkamera. Omdömet ovan står sej gott, men hållbarheten höjs till 4,5. Jag använder då och då RAW numera lite oftare eftersom jag har skaffar PSCS3 med ACR.

Nu är det 2014 och jag har haft kameran i 8 år. Som resekamera och vardagskamera har den ersatts med en XZ-2 men ibland tar jag fram den och fotar med den. Den sitter som gjuten i handen och är trevlig att använda eftersom den har direktåtkomst till de flesta funktionerna. Hållen jag mej till iso 80 så är bildkvalitén utmärkt, inget synligt brus och utmärkt skärpa.

Liknande produkter: Olympus 500, 330 samt Fujifilm 9500.

Kundtjänst: --

Köpt hos: Beg. från privatperson
Mats Karlsson
2006-03-28 Zappafreak

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
Det som först slår en när man börjat fumla med kameran är att den känns gedigen i handen.
Efter lite vidare fingrande så ligger den bra i handen också, samt att den är väl balanserad.

Hela bygget är robust och andas verkligen kvalité.
Reglagen på kameran sitter verkligen bra och logiskt. Inte massa onödigt fipplande i menyer för att komma rätt.

Bäst med kameran är mångsidigheten med den. Man kan använda flera olika medier att spara till. Själv använder jag idag två olika kort i den.
Att skifta mellan dessa är en baggis, kopiera/flytta, eller vad man nu vill.
Vidare kan man ju också använda den till att filma med.
Har provat med klart godkänt resultat.

Att kommentera sina bilder är inte heller så dumt. Vid speciella tillfällen kan det vara guld värt. Här gör man det genom att prata in i kameran, lite som en diktafon.
Fungerar också bra.

Tillbehören till kameran är inte oviktiga. Olympus har mycket till sina kameror.
Jag drog till med en telekonverter. Helt otroligt bra.
Med lite snabba handgrepp så är den monterad.
En kanonlins och konvertern gör att man inte heller tappar ljus.

Programvaran i själva kameran har jag inte illa att säga om. Mycket enkelt att uppdatera till annat språk - ny version av firmware etc - via medföljande fotoprogram.
Uppdateringen är enklare än på många andra kameror. Plugga in kablarna, uppdatera via menyn i fotoprogrammet osv.

Inga konstiga nedladdningar, som ska fixas hit och dit. Här är det enkelt.
Lite dumt att man inte kan ångra en uppdatering av firmware till kameran och fotoprogram.
Men allt kan man ju inte få...

Fotoprogrammet tycte jag såg verkligen B-aktigt ut.
Efter att ha kollat lite bättre anser jag att programmet håller måttet mycket bra.
Inte minst på vilket sätt bilderna lagras, nämligen via datum.
Man hittar snabbt och enkelt de rätta bilderna i programmet.

Så här nästan ett år senare ångrar jag inte köpet.
Priset i förhållande till kvalité gör att det är ett riktigt klipp.
I vissa lägen kan kanske kameran agera lite långsamt..än sen då?
Då måste man givetvis ha helt andra prylar.
Men till 99,9 % av fotograferingen duger den mer än väl till.

Programen på kameran gör ett underbart bra jobb och de bästa bilderna tar jag genom att låta just programen fixa inställningarna.
Att man kan skapa profiler är dock en underbar sak som inte alla kameror har. Extra plus för det!

Raw eller icke?
Jag kör utan raw-format. På en kompakt så gör det ingen markant skillnad om man använder högsta upplösningen i jpg eller raw.
Visst om vi ska förstora 500 % och kanske ingen koll på vitbalansen...men annars kan det faktiskt kvitta.

För min del är det också lite roligare att fotografera utan raw. Man får faktiskt fundera lite kring ljus etc.

Och den tiden tar jag mig till mina bilder.

Slutnota: Kommer du över ett ex. av kameran. Slå till! Ha den som komplement eller vad som helst.
Den är bra och kommer bli en kär kamrat till varje sann vän av fotografering.
Michael Nilsson
2006-01-19 Bussmicke

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lättanvänd, Läckert bildresultat, Fin kvalitet på filmen.
MINUS: Överexponerar en aning, man tjänar på att underexponera ett halvt steg. RAW-filernas storlek, alla blir 10,469 MB per bild oavsett ljusförhllande. Bara en liten "kom i gång"-manual på svenska. Den stora manualen är Tyvärr på engelska. Långsam programvara.

Helt underbar kamera att fotografera med. Jag saligförklarade den nästan direkt, enlig en kompis har jag bara spridit lovord över den.
Kameran har engelska menyer vid leverans men kan ändras till svenska via programmet Olympus Master som man använder för att ladda ner svenskmenyerna med.

Kundtjänst: Har inte haft behov av det än.

Köpt hos: Expert - Gunnar Olssons Foto, Hornsgatan i Stockholm

Pris: 4590
Jan Kellgren
2005-09-14 Janne K

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4
PLUS: + 27 mm vidvinkel utan konverter är superbt, rejält byggd, hög bildkvalitet, härligt användbar skärm (inte minst för att ta bilder ovanför huvudet), inställningsmöjligheterna, batterilivslängd, blixtsko och ö.h.t. blixtfunktionen, RAW, filtergänga.
MINUS: - Långsam bildbehandling och liten buffert, långsam autofokus i teleläget och i dåligt ljus (här sägs Sony DCS-V3 vara bra!), seg programvara för datorn, kameran återgår till att använda XD-kort även om CF-kortet använts innan avstängning, bländarautomatiken utgår från 1/2000-del (mycket vevande i onödan i 99 fall av 100), separat fokuslås saknas, motljusegenskaperna inte som på fast småbildsoptik, inte raka linjer i vidvinkelläget - men vad har man egentligen fog för att kräva för de pengarna och i det formatet?

Jag är inte kameratestare till yrket och har inte fotat mer intensivt med andra digitalkameror. Om den här kameran är bra, relativt sett, är därför inte så lätt för mig att säga. Det ska också sägas att jag förutsätter att det är fråga om en digitalkompakt, med allt vad det innebär. Det känns därför - av uppenbara skäl - inte så intressant att jämföra kameran med EOSar, Hasselbladare och annat. Det kan väl ändå nämnas att den lilla sensorn gör att det lätt blir brus vid höga ISO-tal och att skärpedjupet ibland känns besvärande stort.

Det flesta av mina synpunter framgår ovan under plus och minus. Jag är väldigt nöjd med min 7070 på de flesta punkter. Mest av allt gillar jag den för att det är en smidig kamera som funkar väldigt bra för mina två huvudsakliga motivområden - familj och detaljer. Bilderna blir bra tycker jag och till skillnad från min tunga EOS 3 kommer den här med väldigt ofta (jag har den ofta innanför jackan).

Blixtskon är guld värd och det är lätt att inbördes balansera både två blixtar (den inbyggda som upplättning och den extarna som huvudblixt) och naturligt ljus.

Manuell skärpeinställning är inte så dumt att ha tillgång till. Det är visserligen inte lätt att ställa skärpan med hjälp av skärmen, men det finns en avståndsskala som gör att det går att ställa skärpan rätt för t.ex. gatufoto e.likn. Då blir kameran mycket snabb och det stora skärpedjupet gör att man då knappast behöver tänka på fokuseringen i sådana lägen.

Fyra programmerade inställningslägen är kalasbra att ha! Det går fort och bekvämt att välja rätt inställningar för några vanliga motivområden (t.ex. ett för gatufoto med inställningar som svartvit JPEG, manuell skärpa, kontinuerlig tagning etc. och ett för närbild med tidsautomatik, multispotmätning, RAW-läge, rutnät i sökaren).

Jag återkommer om jag kommer på något mer att skriva.

Liknande produkter: Canon G6 och Sony DCS-V3. Båda saknade inbyggd vettig vidvinkel och kändes lite äldre.

Köpt hos: Cyberphoto
Markus Suup
2005-04-16 Magge

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Härlig vidvinkel, fina färger, 2 olika minneskort, bra batteri, råformat
MINUS: Enda jag kan komma på är att den ibland har svårt att fokusera i dålig belysning

Gillar den skarp.
ANNONS