Annons

Olympus E-300


Summering

Digital systemkamera för utbytbara objektiv.
8,0 megapixel (effektiva)
Filformat: JPEG, TIFF, RAW, RAW+JPEG
Slutartider: 60-1/4000s + bulb > 8 min
Ljuskänslighet: Auto ISO 100-400, Manuel ISO ...

Läs mer


Betyg


(5/5)
(5/5)
(4.44/5)
(baserat på 9 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Berth Westman
2008-04-06 klerk

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Hållbarheten. Zuikooptiken. Användarvänligheten.
MINUS: Ja du, det blir svårare...

Nu har jag haft min e-300 så länge att den kanske är omodern. Men jag måste bara tillstå att jag faktiskt inte kan tänka mej att byta ut denna.

När jag började titta på DSLR så var det många som hade problem med kvalitén. Därför dröjde det ganska länge innan jag slog till. Men på denna kamera finns det inget att klaga när det gäller vare sig byggkvalité eller bildkvalité. Nu har jag köpt till en Olympusblixt och får snart ett 70-300 objektiv. Zuiko, naturligtvis. Detta ger 140-600 för motsvarande småbild... Och till både rimlig kostnad och vikt. Vad mer kan man begära?
Jag är helnöjd och kommer tänka två gånger innan jag "uppgraderar" från denna. Det är sällan utrustningen som skapar bilden...
Erik Starander
2006-06-08 Korri

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: * Bra bild Kvalité (8,9 megapixlar) * Bra pris * Bra batteri tid * Bra färgåtergivning * Snabb uppstart * lätt att snabbt ändra inställningar
MINUS: * Vet ej om den kan ta automatiska serie bilder? * Ganska kornig med hög ISO (iaf va jag inbillar mej) * Inbyggda blixten är kass, missar ibland slutarögonblicket

Har haft min Kamera i ca ett halvår. Inte fotat såå otroligt mycket men hittills har jag inget negativt att säga om den. Har dock inget att jämföra med. Vore kul att se hur den mäter sig med canon 350D, som är Canons motsvarighet. Mina bilder blir riktigt bra och blir dom inte de är det mitt fel och inte kamerans.

Funderar man på att köpa en vanlig digital kamera kanske man skall lägga till någon tusenlapp och köpa denna istället.

Fick med två objektiv i priset 14-45mm 3,5-5,6
40-150mm 3,5-4,5
När det gäller objektiven skulle jag vilja ha ett ljuskänsligare, annars är jag nöjd med dem. Teleobjektivet har en bra och varierande bränvidd.

Nu har Olympus E-500 släppts, den skulle jag nog köpa om
jag inte redan haft denna. E-500 är lite snyggare oxå =)
På något vänster är E-500 oxå billigare på Netonnet.se 5800 mot e-300 6800. Väldigt konstigt.

Liknande produkter: Canon 350D

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: Netonnet.se

Pris: 8300
Berth Westman
2006-04-29 klerk

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Enkel, robust, logisk, mycké pixlar.
MINUS: Vet ej.

Tog lång tid innan jag förstod vilken DSLR jag skulle ha. Gillar inte sökarna. De är för små. När jag snubblade på en e-300 så kändes det direkt: Denna kameran kan jag leva med! Dessutom har jag mycket stort förtroende för Olympus sedan tidigare kameror. Dom har ett nytänkande som jag uppskattar.

Först tyckte jag e-300 var ful, eftersom den inte ser ut som en systemkamera, men jag måste ändra mej! Jag uppskattar formen den har mer och mer. För mej är det mesta logiskt, även informationen i sökaren är tillräcklig.

Mina två objektiv, 14-40 och 45-150 är jag helnöjd med. Ska hitta en blixt så småningom. Har ett närbildslinsset (!) som fungerar alldeles utmärkt för macrofoto.

Har bara haft den i ett par veckor men är helnöjd!

Liknande produkter: Alla andra budget-DSLR

Kundtjänst: Nej
2005-12-19 Knight Palm

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Ger tillgång till 4/3-systemets objektiv för en billig peng. Ger ett fantastiskt bra bildresultat med RAW från Olympus Studio i High Function mode. Inte att förglömma, det unika ultraljudsfiltret för dammskydd av sensorn.
MINUS: Vitbalans och exponering behöver träning att bemästra. Tar plats med två objektiv och en blixt i väskan.

Efter precis ett år med min E-300, så kan det vara dags för en recension. Visserligen skrev jag min första tråd i forumet för Olympus Digitalt om mina erfarenheter efter två veckors användande av kameran: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=33247
E-300 Användarerfarenheter och bakgrund - från forumet Olympus Digitalt.

På det stora hela är E-300 en mycket bra kamera, första budgetkameran med 8 Mpix (sen kom även Canon 350D med 8 Mpix) och som när E-300 senare började säljas som dubbel-zoom-kit, gav mest för pengarna på marknaden. Visserligen kan jag hålla med om att det är lite besvärligt att kånka på och fota med en stor DSLR. Visst har min E-300 en del saker som jag inte gillar, men som jag till trots har lärt mig att bemästra. Gott slutresultat i form av många fina bilder gör vänner och fotografen nöjd och glad.

P L U S
+++ E-300 har en enastående kvalitetskänsla, eftersom den är byggd på stomme i metall. Alla andra budgetkameror är byggda i plast, som dock därmed blir lättare. Med en E-300 riskerar man inte att det knakar i plasten, när man monterar på sitt gamla och tunga OM 300mm/F4.5 objektiv. Efter ett år med min kamera, med frekventa objektivbyten i olika miljöer såsom med damm, sand, salt, snö och lite regn, så ser den förvånanvärt fräsch ut. Lite repig display kanske, men lite patina kan jag acceptera. Jag funderar på att sätta en skyddsfilm på displayen dock. Kameran har fungerat utmärkt och jag har inte behövt lämna in den för någon service ännu. Jag uppskattar verkligen att mina bilder inte visar några fläckar av damm på sensorn, vilka några av mina vänner som även har DSLR med utbytbara objektiv tyvärr får dras med. Damm på spegel och mattskiva däremot har jag behövt ta bort med en blåsboll, när dessa blivit störande i sökarbilden.

+++ När det gäller optik, så finns det för 4/3-systemet mer anpassad optik än för någon annan leverantör. Det finns en raktecknande ultravidvinkelzoom 7-14mm/F4, en mycket bra vidvinkelzoom 11-22mm/F2.8-3.5, en alltiallo/makro-zoom 14-54mm/F2.8-3.5, två makros som är bland det skarpaste du kan fota med i 4/3-systemet såsom den ljusstarkare 50mm/F2.0 makro, nya ljusstarka zoomar med F2.0, samt teleobjektivet 50-200mm/F2.8-3.5 som nog är det objektiv efter 14-54mm/F2.8-3.5, som de flesta Olympus-ägare lovprisar som den bästa gluggen att ha på en E-1/E-300/E-500. Prova gärna en 50-200mm/F2.8-3.5 på din E-300, så får du själv se. Behöver man längre och ljusstarkare telen finns de esoteriska 150mm/F2.0, 300mm/F2.8, samt i samma silverring-klass den nya telezoomen 90-250mm/F2.8. Den inherenta fördelen med 4/3-systemet är bl.a. att teleobjektiven kan göras mindre än för kameror försedda med större sensorer eller för 35mm film.

+++ Det finns inget annat digitalt SLR-system idag, som via adaptrar kan ta så många olika fabrikanters objektiv, som just 4/3-systemet. Orsaken är att avståndet från bajonetten till den mindre sensorn är kortare än på övriga fabrikat, så att man enkelt kan kila in en adapter. Jag tror det är minst 11 olika, dock går det inte att montera ett Canon objektiv på en Olympus DSLR. (Jämför med det omvända att flera Canonägare funnit att gamla Olympus OM vidvinkelobjektiv ger mindre problem med skärpa och vinjettering på 1.0x crop sensorer). Se t.ex. CameraQuest, som hävdar att Olympus 4/3-System är "Most Adaptable Digital SLR". Mitt ljusstarkaste objektiv på en E-300 är ett 50mm/F1.4, samt mitt längsta är ett Makinon 500mm/F8 spegeltele med 2x telekonverter.

+++ Frånsett storleken (pga nödvändigheten av near telecentric design för vidvinklar) är jag nöjd med möjligheterna och bildresultatet med E-300 och vidvinkelzoomen ZD 11-22mm/F2.8-3.5. Till min gamla OM-4 hade jag en mycket kompakt OM 21mm/F3.5 som jag uppskattade mycket, så en vidvinkelzoom hade jag på önskelistan redan innan jag köpte min E-300.

+++ Bildresultatet vid porträtt med E-300 och den fantastiska telezoomen ZD 50-200mm/F2.8-3.5.

+++ Bildresultatet vid konvertering av RAW med Olympus Studio i High Function mode.


M I N U S
--- Saknar inbyggd okularslutare, samt krångligt att byta ögonmusslan (EP-3) mot medlevererat okularlock. Med risk att man man vid byte tappar bort EP-3, så kommer jag nog att beställa den ögonmussla som finns till E-500 (EP-5).

--- Jag har ett antal gamla manuella objektiv för OM-systemet, som jag använder på E-300 tillsammans med en adapter. Sökarskivan i E-300 är inte utbytbar som i E-1:an, samt att den saknar snittbild gör att det är svårt att ställa in skärpan manuellt, speciellt för de långa teleobjektiven och tillsammans med en telekonverter. Jag har därför funderat på en VA-1 vinkelsökare, men tror den gör mest nytta tillsammans med en mattskiva på en E-1. För foto med de gamla manuella objektiven, så verkar den nya ögonmusslan ME-1 med 20% förstoring vara ett intressantare tillbehör till min E-300.

--- Om man vrider inmatningshjulet hastigt för att förstora bilder 2x, 4x, 8x, så hoppar visningen ibland tillbaka till 1x, när man tittar på bilderna på den inbyggda displayen.

--- Jag skulle ibland önska två inmatningshjul för Bländare/Tid, så att man inte behöver trycka på en extra knapp för att ändra. De förbättrade menyerna och funktionerna i E-500 är förmodligen så bra det kan göras, utan att ha två hjul som i E-1.

--- Jag skulle önska att det fanns en spärr på ratten för exponeringsval som ju finns hos E-1, eller att mer kraft behövdes för att vrida densamma.


T I P S & T R I C K S
-+ Om E-300 är för stor att ta med, byt till en E-500 som är mindre.

-+ Om vitbalansen är åt skogen. Köp ett vitt/grå-kort eller programmera upp OK-knappen för Custom-WB, eller använd förutbestämda färgtemperaturer. Fota i båda formaten RAW & SHQ-JPEG och fixa vitbalansen i rå-konverteraren. Eller byt till en E-1 som har en inbyggd WB-sensor, som därmed ger väsentligt stabilare WB-resultat än i E-300.

-+ Om exponeringen är åt skogen. Uppgradera till senaste f/w ver 1.3, som förbättrar en aning. Använd ESP vid kontrastrika motiv, alltid centrumvägd mätning med blixt, samt spotmätning efter övning. Kolla histogrammet som återkoppling vid övningarna. Eller byt till en E-500, som har ett nytt mycket avancerat exponeringsmätsystem, bättre än både E-300 och E-1 och som rapporteras fungera mycket väl.

-+ Om blixtbilderna blir så där? Köp till en FL-36, så har du marknadens smidigaste system med två synkroniserade blixtar. Oslagbar kombo för en kamera i budgetklassen, både till funktion och resultat. Med en E-1 får du ändå köpa till en extern blixt.

-+ E-300 är en kultkamera som inte slog som man önskade - motsvarigheten till bilvärldens Ford Edsel kanske? Vissa gillar den, andra har svårt med dess former, vilket kanske gjorde att den inte sålde som förväntat. Byt till en E-1 kanske? Den har bättre ergonomi, med fler knappar och rattar för den klassiske fotografen. Med dagens pris har denna två år gamla ergonomiska tuffing blivit riktigt prisvärd. Vilken annan kamera än E-1 har helt skyddande miljötätningar i denna prisklass?

-+ Om brusigt vid låga ljusnivåer. Använd ljusstarka objektiv, använd stativ där det går, samt lär dig att använda ISO800 och ISO1600, så att du vid behov vet begränsningarna. Se till att exponera väl, dvs undvik underexponeringar vid ISO-värden över 400, framför allt vid ISO1600. Köp t.ex. NeatImage för att reducera brusinnehållet i bilden, så kommer resultatet vid nedsamplad storlek att bli acceptabelt i de flesta fall. Eller byt till en E-500, som har en välavstämd brusreduktion inbyggd i kameran, se bifogade referens till Imaging-Resource test av E-500. Eller byt till en Canon Rebel XT, som är den budgetkamera som har de bästa egenskaperna vid låga ljusnivåer, utan att för den skull skärpan kompromissas allt för mycket med vid höga ISO-nivåer. Canon 350D, samt E-300 och E-500 har samtliga 8 Mpix sensorer, vilket ger dessa kameror fördelen gentemot övriga 6 MPix budgetkameror att det jämförbara resultatet nedsamplat för storlek till web eller utskrifter förbättras ytterligare.

Ref:

E-300 Användarerfarenheter av E-300 och bakgrund (från forumet Olympus Digitalt)
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=33247

Galleri av bilder fotade med ett flertal olika objektiv på min E-300 (MyFourThirds)
http://www.myfourthirds.com/folder.php?id=436

Four Thirds 4/3 System - Most Adaptable Digital SLR (CameraQuest Lens Adapters)
http://www.cameraquest.com/adapt_olyE1.htm

Fina linser på Fotomässan - Digital Zuiko från Olympus (Fotosidan forum)
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=49641

Särklass största utbudet av anpassade objektiv hos 4/3-systemet (Fotosidan forum)
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=45910

Bästa porträttobjektivet - telezoomen ZD 50-200mm/F2.8-3.5 (Fotosidan forum)
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=43661

Olympus E-300 skriver snabbast (9.3MB/s) till SanDisk Extreme III 2GB (Fotosidan forum)
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=40304

Noise vs ISO för budgetkameror bl.a. E-500 (Imaging-Resource)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/EV500/znoise.gif

Olympus E-300 överraskande stort dynamiskt omfång i Imatest (Fotosidan forum)
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=45793

Sensors (De)Mystified (Fotosidan forum)
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=49956

Liknande produkter: E-1, men den var för dyr för min budget ifjol.

Kundtjänst: Olympus skickade gratis en MF-1 OM->4/3 konverter. De lagade också en EX-25 mellanring som jag misslyckades med att flasha f/w på. Således två goda erfarenheter av support & service.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 8700
Jacob von Post
2005-07-21 Jacob vP

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: För mej, överraskande bra bildkvalitet och snabbhet.
MINUS: ?

Jag köpte kameran i juni 2005 tillsammans med 2 stycken zoom-objektiv från Cyberphoto. Det var riktigt prisvärt. Visst är ju inte zoom-gluggarna dom allra ljusstarkaste men än så länge funkar det bra. Jag har satt högsta betyg på alla menyerna ovan. "Övergripande" så tycker jag att den verkligen är toppen. "Batterilivslängden" har jag ännu inte haft några som helst problem med. Den verkar vara hur lång som helst. "Bildkvalitet" är precis vad jag väntade mej. Man ska nog inte hänga upp sej på div tester i konstlade situationer. Jag har kört ut en del bilder och det ser mkt bra ut. Får återkomma med mer omdömme efter att har gjort en 30x40 cm förstoring. "Hållbarhet" där satte jag av farten högsta betyg, fast jag har ju egentligen inte en aning om hur hållbar den är. Man är ju rädd om kamerautrustningen. Men, den verkar vara rejält byggd och den känns inte alls ömtålig.
För övrigt så gillar jag verkligen 3x4 formatet bättre än de långsmalare APS-typ formatet. Liksom mer klassiskt 13x18, 18x24 etc...

Köpt hos: Cyberphoto
2005-06-26 Viggenpatrik

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: inbyggt dammfilter, gedigen, lättanvänd
MINUS: Ser inte ut som en systemkamera?

Köpte (juni 2005) ett kit med kamrera och 14-45 obj.plus ett 40-150 obj.

Har nu haft kameran ett litet tag och tror jag har lärt mig de flesta av kamerans funktioner. Har fotat inte fotograferat med systemkamera innan men jag älskar redan snabbheten jag aldrig hade i min kompaktkamera. Fokusen fungerar snabbt och bra, zoomen på det medföljande 14-45 objektivet fungerar självklart klanderfritt. Det jag inte gillar är att det inte finns en bländar-ring traditionellt fram på kameran. Det finns istället en "justeringsratt" placerad på baksidan av kamerahuset. Det går bra med antingen bländar eller slutar-prioritet, den sitter jättebra precis vid tummen, dock så måste man ändra mellan bländare/slutare i det manuella läget. Detta rar givitvis lite längre tid men jag har inte irriterat mig på detta då jag inte använder "M" läget så ofta.

Bilderna blir av kanon-kvalitét och oftast är den automatiska vitbalansen mycket säker. Jag har (som glad amatör) över huvud taget inget att anmärka på bilderna.

Övrigt så gillar jag det inbyggda dammskyddet som aktiveras bla. varje gång man sätter på kameran och på såvis så får man mer eller mindre aldrig störningar i bilderna pga damm och dessutom så slipper man skicka in kamerahuset på sensor-rengörning då och då om man byter objektiv ofta.

Värdelöst vetade: Man kan välja åt vilket håll fokusringen på objektiven skall justera beroende om man har varit Canon eller Nikon-användare innan!

Liknande produkter: Canon eos350D Nikon D70

Köpt hos: Kamerahuset, Stenungsund / http://www.kamerahuset.com/

Pris: 8888
Miroslav Han
2005-06-25 miroslavhan

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Bara positiva omdömen!
MINUS: Har inget negativt att säga om kameran!



Liknande produkter: Nikon D70s, Pentax *istDS och Canon EOS350

Kundtjänst: Har fått snabbt svar från Olympus!

Köpt hos: Mattssons Foto i Lund
Tommy Gustavsson
2005-03-02 surfen

Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Lätt att ställa in, bra meny, men det mesta når man med knappar direkt på kameran.
MINUS: Display något svåravläst när solen är stark. Liten sökare

Har bara ägt den i 2 dagar, men känner att den sitter som handsken. Riktigt gedigen kamera som ger mycket bra bilder....
050315 Den här kameran blir bara bättre och bättre! Hel nöjd.
050316 Laddade hem ny firmware idag. Passade även på att få SVENSKA i kameran allt gjort på ett par minuter. Så förvirrande med svenska i menyerna bara att ändra till Engelska igen så man fattar vad man håller på med. Väldigt användarvänligt gjort av Olympus BRA BRA.

060123 Har använt kameran i kyla mellan 17 till 22grader, och den var total genomfrusen under fyra dagar inget strul den bara gjorde det den skulle göra. En sak är säker den växer med uppgiften.

070614 Tidigare i år så fick kameran gå i pension/reserv, för uppgradering till 2st E-500. Men den låg bara i garderoben ett par dagar, en sådan kamera lägger man bara inte ifrån sig och låter den ligga där. Så nu är den med mig på mina uppdrag igen och allt känns som det ska, den strular aldrig, det är bara och knäppa så mycket man orkar. Bilderna som kommer fram är lika bra som när den var ny, och faktiskt bättre med 50-200mm objektivet än E-500, skönare balans med E-300. Letar faktiskt efter en ny E-1 till bra pris! Som ska bli min nya kamera tills den nya E-1, P-1 Värsting eller vad den nu får för beteckning när den dyker upp.

Nu har jag sålt E-300an ojoj vad jag ångrar mig......

Liknande produkter: Ville bara ha!

Kundtjänst: Har ej behövt support än.

Köpt hos: Webbhallen.com

Pris: 7995
Alf Rosén
2005-01-05 Affe

Att använda: 5
PLUS: Lättmanövrerad prisvärd
MINUS:

Har ännu inte hunnit sätta sig in i alla finesser eftersom jag bara har haft den ett par veckor. Det finns heller ingen svensk bruksanvisning framtagen ännu men den lär vara på G.

Objektivet som ingick i satsen (14-45mm f3,5-5,6) har ett litet irriterande fel när man använder den inbyggda blixten. Solskyddet skymmer delvis blixten så en bit av bildens nederkant blir skuggad. Detta märks tydligast vid vidvinkel tagning. Enda lösningen är att vända på solskyddet eller att ta bort det helt.

Jag upptäckte också att om en bild har utfrätta (överexponerade) detaljer så kommer dessa partier att visas blinkande i kamerans display. Detta är inget fel, utan närmast en upplysning som ger fotografen en möjlighet att ta om bilden efter en justering av t.ex. bländaren.

I går hämtade jag mitt andra objektiv (40-150mm f3,5-4,5), som jag ännu inte har haft möjlighet att prova på riktigt.

Det extra batteripaketet väntar jag fortfarande på. Enl. min fotohandlare är detta också på G inom det närmaste.

Sammanfattningsvis har jag hitintills varit väldigt nöjd. Hur den är jämfört med Canon 20D som jag hade tänkt mig från början, vet jag inte. Men prismässigt ligger den mycket väl till.
Det skulle förvåna mig om jag skulle bli ensam om att har en Olympus E-300 här på Fotosidan.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Efter tre månaders väntan och med oklara besked om hela eller endast utvalda delar av den engelska 208 sidiga manualen översätts till svenska, tröttnade jag på svenska Olympus och har nu bytt ut hela utrustningen.

Kundtjänst: Snabb gratis teknisk support.
Detta gäller inte Olympus försäljningsorganisation där det finns mycket att önska. T.ex. ge klara besked istället för att lova "klart i nästa vecka" med vetskap att det inte är möjligt.

Köpt hos: SS Foto, Sävedalen / www.ssfoto.se
ANNONS