Annons

Olympus C-5050 zoom


Summering

En 5megapixel kamera med många finesser och relativt kompakt.
Den har makro läge och möjlighet till externblixt. Kvalitén är utmärkt eftersom den är byggd i metall och inte har några lösa detaljer. ...

Läs mer


Betyg


(4.73/5)
(3.8/5)
(4.73/5)
(4.53/5)
(baserat på 15 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2010-12-28 halmkvist
PLUS: Ljusstark, RAW-format, hög kvalitet.
MINUS:

Kompakt, kompetent kvalitetskamera. Lättanvänd och bra bildkvalitet, som fortfarande är gångbar. Står nu i mitt lilla museum.

Köpt hos: Torins foto i Borås

Pris: 6500
Astrid ME Ohlsson
2006-05-15 Norrlandsros

Batterilivslängd: 2 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Det är helt klart en kamera för den som gillar att ratta själv. Allt från att bara ta utan att tänka till att själv välja tid och bländare. Underbar ljusstyrka, den är nästan outstanding i den klassen
MINUS: Nu är den ett par år gammal så nu känner jag att den är långsam.... Synd

Måste bara ge min gamla kompaktkamera en eloge. Jag köpte den i början av 2003 efter en hel del läsande i fototidningar. De bilder som jag har tagit från Grekland är med denna 5050 bla.
Kollade nyligen (april 2006) med tagning med högt ISO-tal och jag blev positivt överraskad. Det blev inte stora färgblaffor utan mer små spetsiga gryn som inte kommer att synas på vanliga 10x15 foton.

Kundtjänst: Jag lämnade in den genom CyberPhoto för fel på fokuseringen. Det tog tid men det var inte pga Cyberphoto. Felet avhjälptes och jag har fortfarande en kamera som fungerar bra!

Köpt hos: Cyberphoto
Jens Hedqvist
2004-10-13 childofgaia

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Kanonbra skärpa, ljusstyrkan, närgräns 3 cm i Supermacroläge, bra autofokus, smidig, gedigen. tar många minneskort.
MINUS: Seg zoom och uppstart

Med den här kameran har jag tagit utomordentligt skarpa bilder och 5 mpixel kommer man långt med. Om man skall ha en digitalkamera men inte behöver en semiproffs system rekommenderar jag den här varmt. Den är bra både för casual shots och hobbyfotogografen.
Klart mer prisvärd än senare modellen 5060Z som bl.a inte kör med R6-batterier.

Tack vare ljusstyrkan på optiken 1.8-2.6 kan man använda sig av de låga i ISO-värdena (lägsta 64).

Ett till plus är att man kan köra med xD och Compact Flash samtidigt.

Liknande produkter: 5060Z

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5998
2004-07-28 HNfoto

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: För mina behov är bildkvaliten och batterikapaciteten helt ok.
MINUS: Svårt att bedömma vad som kommer med i bilden.

Henrik Bristav
2004-03-07 hebrv

Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Känns gedigen. Mycket bra bildkvalitet. Enkelt att överföra bilder.
MINUS: Något långsam.

Efter moget övervägande föll valet på en Olympus C 5050 Z. Det som var avgörande var optikens ljusstyrka och funktionerna. Kameran har fungerat felfritt och tar fina. klara bilder.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5970
Rickard Andrinsson
2004-03-02 Brejdol

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Stabil konstruktion, mycket bra batteritid, väldigt ljuskänslig optik, varma färger, bra sökare för en kamera i denna klass, bra blixt
MINUS: långsam zoom och autofokus - svårt att ta bra bilder på rörliga objekt, rörigt menysystem, programläget inte alltid pålitligt.

Helt klart ett av mina bättre köp i livet faktiskt, har sällan haft så mycket utbyte av någon annan "leksak"! Kameran känns väldigt gedigen, långt ifrån de flesta andra digitalkameror i mellanprisklassen som jag upplever som ganska plastiga.

Optiken är mycket ljusstark; det är inga problem att överexponera nattetid, om man nu vill det. Det är snarare så att man saknar möjligheten till mindre bländare än F8 ibland, men det är priset man får ta i den här prisklassen.

Överlag fungerar natur och porträtt mycket bra med den här kameran, eftersom den ger mycket fina och varma färger för att vara en digitalkamera. Den ger sällan något besvärande färgstick, och när den gör det är det i situationer som de allra flesta kameror har problem med, tex blåstick i kvällsbilder med snö och bar himmel. Det är ju lätt ordnat att justera vitbalansen manuellt.

Eller ja, ganska lätt.. Menysystemet tog ett tag att lära sig. Det är inte så konstigt, det är bara det att man får gå ett par steg ned i menyerna för att komma rätt, överlag följer menysystemet resten av kameran rätt väl, det vill också ha några sekunder extra på sig...

Kameran är ganska långsam, den tar några sekunder på sig att starta, sen ska du hitta motivet, kanske zooma in/ut, sen ska kameran få skärpan i ordning... Även om du är snabb tar kameran några sekunder på sig för det andra. Jämför man den med en nyare systemkamera är den VÄLDIGT långsam. Jag har plåtat lite på diverse biltävlingar med den, det funkar rätt bra om man använder sportläget och zoomar innan du ska plåta. Sökaren är ju oslagbar i de flesta lägen; den visar nästan hela bilden, (92% tror jag...) och du får en helt annan känsla för rörelsen jämfört med den sega lcd'n som är en sekund efter... Lcd'n är bra just för situationer med tveksamt ljus, eftersom du ser eventuella färgstick där.

Jag har tagit uppskattningsvis 1500 bilder med kameran nu, i början tog jag jpeg i högsta kvalitén med lcd'n på, nu plåtar jag i råformat med lcd'n av, det ger ganska lika strömförbrukning. Jag brukar kunna ta runt 140 råformatsbilder på en laddning, räkna med lite drygt hälften om du har blixt på alla, förmodligen runt 100 om du har skärmen på hela tiden (utan blixt).

Med kameran följde ett 256M xD-kort, jag köpte till ett 512M CF-kort, vilket ger mig 768M minne och 104 råformatsbilder.

Jag har 2 uppsättningar batterier, det räcker gott! Sen har jag investerat i en förlängningshylsa som skruvas i kanten utanför optiken som jag sedan har en filtergänga på med ett uv-filter i till vardags, mest för att skydda det känsliga rörliga optiken, som lätt får otäcka smällar, tex om man glömmer linsskyddet på och startar kameran, allt sånt slipper man.

Enda haken är att hela hylsan blir ivägen om man använder den inbyggda blixten, man får skruva av den i såna fall. Blixten gör sitt jobb alldeles utmärkt för att vara så liten för övrigt.

Råformatet gör ju att det tar längre tid mellan varje bild med, men jag tycker att fördelarna överväger; Photoshop med Camera RAW är ju en oslagbar combo till denna kamera, ja till de flesta kameror som klarar råformat faktiskt.

Sammanfattningsvis så är jag mycket nöjd med kameran, de saker jag har anmärkt på är saker jag kan vara utan eller kompensera för genom att vara bättre förberedd i fotosituationen.

Den är ett alldeles utmärkt redskap för att lära sig manuell fotografering från grunden tillsammans med Photoshop och Camera RAW eftersom du kan se inställningarna kameran hade när du tog bilden, och därigenom lära dig av dina misstag (förhoppningsvis)....

Denna kamera har ju dessutom ett mycket bra pris nu eftersom den fasas ut till förmån för C-5060 och C-8080.

Spring och köp!

Liknande produkter: Diverse Canon, Nikon och Minolta

Kundtjänst: Mycket kunnig och fotointresserad personal. Inte billigaste stället, men servicen är värd en hel del.

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 8200
Johan Karmalm
2003-12-19 JDK

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Ljusstark optik (F1.8), bra bildkvalité, stabil konstruktion, många manuella inställningsmöjligheter. AA-batterier.
MINUS: Objektivet känns ganska känslig när den åker in och ut, glömmer man att ta av linsskyddet så försöker kameran ändå köra ut objektivet och piper irriterande.

Efter att ha haft kameran i min ägo i ca 1 år ska jag försöka mig på att ge ett omdöme om den.

I det stora hela är jag mycket nöjd med den, min ambition när jag köpte den var att ha en kamera att utvecklas med
och med många manuella funktioner. Efter en hel del efterforskningar av marknaden i början av 2003 föll valet på Olympus C-5050 främst i konkurrens med Canon G3.

Jag får säga att C-5050 levt upp till alla mina förväntningar jag hade på den. Kameran ligger bra i handen, känns välbyggd och har en "lagom" tyngd för sin storlek som gör handhavandet stabilt.

Optiken är ljusttarkt (F1.8-8.0) och har 3x zoomomfång vilket ibland kan kännas som lite i minsta laget men med tanke på ljusstyrkan och de skarpa bilder den levererar så är det ändå klart godkänt. Har precis införskaffat en telekonverter (Raynox DCR-1850pro) som ger 1,85x brännviddsförlängning men har i skrivande stund inte hunnit testa kvaliten på bilderna med denna för ett uttalande.

Macroläget med en närgräns på 3cm tillsammans med den vridbara skärmen ger det fantastiska möjligheter till närbilder.

Batterilivslängden är klart godkänd, kör med 3 uppsättningar laddbara batterier men använder i praktiken endast 2.

Menysystemet är relativt logiskt uppbyggda och enkla att hitta i efter en stunds användande.

Slutligen, en i det närmaste perfekt kamera för den som vill ha mer utvecklingsmöjligheter än med en vanlig kompakt men inte vill ta steget upp till en D-SLR.

Liknande produkter: Canon G3 m.fl.
Johan Lindgren
2003-12-09 jollaTT

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Superfina bilder, perfekt storlek på kameran.
MINUS: För lite zoom, sökaren.

Efter att ha velat i flera år blev det till slut en digital kamera och det var en verklig vitamininjektion i fotointresset. 5050 är perfekt eftersom den går att stoppa i innerfickan och ändå ger jättefina bilder. Jag har gjort många 20x30 bilder även av beskurna original och det syns inte att det är digitalt original. Visst saknar man möjlighet att skifta objektiv men när man jämför storlek med exempelvis Canon 10D så är det ändå bra att kunna ha med sig överallt. Men visst, lite längre zoom hade suttit fint. Jag använder mest sökaren vid fotografering och retar mig lite på att den inte visar samma sak som kommer med på bilden. Man måste ha det i åtanke hela tiden.
Jonas Bergh
2003-12-08 BullHead

Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Relativt lite och lätt, enkel att använda
MINUS: Manualen kunde ha varit bättre

Det här är min första digital kamera, jag fastnade för den då den var lagom stor och med stora möjligheter om man bara tar sig tid att lära sig alla finesser.

Liknande produkter: Canon G3/G5

Köpt hos: Alfadigital

Pris: 5700
2003-08-20 Fruttas

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Minförsta digitalakamera men jag tycker att den är kalas. ska lägga in lite mer på Minus när jag använt den mer.
MINUS:

Kommer med flera kommentarer när jag testat kameran ordentligt.

Köpt hos: Cyberphoto
Viktor Nilsson
2003-08-19 AKEWOL

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Tar mycket bra bilder, stora inställningsmöjligheter, bra färger, skarp optik, snygg, väldigt kompetent!
MINUS: Objektivet sitter lite taffligt där det sitter... Det verkar ohållbart men har inte stött på nåt problem hittills!

Jag ville ha en kamera där jag kunde ha lika stora möjligheter som med en "vanlig" kamera, fast ändå inte det dyraste som fanns. kameran skulle oxå vara lätt att ta med sig och det skulle vara snabb och tillförlitlig. jag kollade runt mycket och blev självklart sugen på canons eos kameror men de var lite för dyra, men så hittade jag denna och blev mycket glad. Lite synd att man inte kan byta objektiv men det är då man får gå upp ett ANTAL tusenlappar! Men ja det finns konverterare och så tänkte jag... Jag klipper till. KÖPT!
har inte haft kameran så väldigt längemen är väldigt nöjd så här långt!
Jag tycker enligt mina erfarenheter att detta är en kamera för den rätt så kameravane nyjbörjaren (sånna som mig själv) som vill kunna utvecklas utan några större motgångar rent tekniskt, och som vill ha en väldigt "kunnig" kamera som tar mycket bra bilder!

Liknande produkter: Canon G3, Canon G5...

Kundtjänst: Har inte behövts än

Köpt hos: Alfadigi.com

Pris: 7910
Jonas Persson
2003-07-19 itjonas

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Robust, bra grepp, zoomknappen på rätt ställe, bra snabbknappar
MINUS: Långsam start, ej belyst infoskärm,

Kör nästan aldrig med LCD. Därför får jag ut många bilder av batterierna.

Liknande produkter: Canon G2

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 8995
2003-06-13 kjebem

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bildkvaliteten är inget att anmärka på. Jämfört med traditionell film i motsvarande känslighet hävdar sig kameran mycket väl. Ett xD-kort på 256 MB ger ett stort antal bilder innan det är dags att lagra fotona på annat ställe.
MINUS: Objektivet verkar fastsatt enligt "går-det-så-går-det-principen". En utomordentligt tafflig bruksanvisning som lämnar det mesta till fotografens egen upptäckarlust.

En mycket kompetent kamera!!!
Bildkvaliteten är fullkomligt lysande, och med de justeringsmöjligheter som finns kan den medvetne forografen styra resultatet som han/hon vill.

Liknande produkter: De flesta konkurrenterna med liknande prestanda.

Kundtjänst: Inga så här långt.

Köpt hos: Alfa-Digi

Pris: 7999
Johan Andrén
2003-05-02 Johanandren

Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Lätthanterlig och robust, mycket funktionalitet för pengarna. Smidig koppling till datorn (fungerar med linux, ett måste).
MINUS: Hög distortion, speciellt vid iso400, kamerans skärpealgoritmer förstärker dessutom bruset en smula vid standardinställning. Osmidig manuell skärpa.

Första kameran överhuvudtaget så jag har egentligen inte något att jämföra med men:

Massvis med möjligheter, relativt smidigt menysystem. Den inbyggda blixten tycker jag att de hade kunnat skippa, likaså film och ljudinspelningsmöjligheterna.

Sökarfönstret är överflödigt, har inte använt det överhuvudtaget eftersom det inte visar fokus så som en SLR-kamera skulle göra och dessutom inte visar riktigt allt av motivet som kommer med på fotografiet.

Allt man som nybörjarfotograf vill kunna ställa in går att ställa in; slutartider, brännvidd, vitbalans osv.

Stöd för tiff och Olympus egna Raw-format finns, men det tar en bra stund för kameran att lagra sådana bilder, så det går inte att ta snabba serier i icke-lossy format.

En rätt irriterande sak är att klocka och bildnummrering nollställs om kameran är utan batterier en hel laddning, det är nästan ett måste med en extra uppsättning batterier. Livslängden på batterierna är relativt bra, tror att jag kan fota i runt 4h med nyladdade batterier.

På det hela en synnerligen prisvärd hobbykamera.

Liknande produkter: Canon Powershot G3

Kundtjänst: Leverans på mindre än ett dygn från lager i Frankrike.

Köpt hos: Pixmania.com

Pris: 7960
2003-01-19 Antonic

Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Går att ha i jackfickan, känns kraftig, vikbar skärm,
MINUS: för lite zoom,

Gäller här med att jag har ingen större erfarenhet av Digitalkameror (eller vanliga) men skriver vad jag tycker i alla fall :)

Efter en månads velande bestämde jag mig att köpa en Olympus 5050.

Första gången jag kollade på den verkade den liten men den är rätt så tjock i mitt tycke.

Den går precis i jackfickan och det var ett krav.
Annars skulle en Minolta 7i eller en 7hi vara intressanta.

Något som var bra är ju dom 3st olika korttyperna som man kan använda men du kan bara använda antingen CF och xD eller CF och SM

Synd bara att man inte kunnat använda alla tre korten samtidigt.
Men det gör inte så mycket igentligen.

Kameran känns väldigt robust att hålla i ingen leksak.

LCD skärmen är vikbar något som jag gillar MYCKET skarpt
något som jag måste ha i nästa kamera.

Att överföra bilderna på datorn kan INTE vara lättare.
Man får med en kabel som man sätter i USB porten och sedan i kameran så kommer det upp en flyttbar hårddisk.

Mycket smidigt.

Betterierna som följde med är riktigt bra men icke uppladningsbara batterier kan jag inte köra.

testade ett märke och då blev kameran helt fel gick inte at zooma och LCD blinkade, testade duracell och det räckte inte länge.

Så nu ska jag beställa 12-24st uppladningsbara från clas ohlsson för 335-670kr som jag laddar på laddaren som jag fick med kameran.

Köpte mig ett stativ för 400kr.(lotus)
lite större än ett bordstativ men inte tillräckligt högt föratt vara ett riktigt stativ.
Detta köp tyckte jag vart värt.
Stativet kan förlängas i tre sektioner fast den understa (sista sektionen) är väldigt ostabil.

Blir ett riktigt köp av stativ senare

Kan igentligen inte säga så mycket negativt om kameran men mera zoom skulle jag vilja ha haft runt 4x helst 5x men det går ju att ordna med konverters men det är ju inte billigt.

Blixten som finns är lite väl dyr men en nya mindre modell ska vara på väg.

Jag köpte mig 2x256mb CF kort också och det räcker för 34kort på TIFF och det är okej om man inte ska ut på långa resor då blir det SHQ och det går att lägga in 144kort

Men ett inköp av en Microdrive 1Gig blir det senare.

Ett av mina bästa köp i mitt liv faktistkt och längtar att lära foto med alla manuella funktioner.

Köpt hos: Expert i Linköping

Pris: 9000
Johan Mattsson
2003-01-18 Jmlove

Batterilivslängd: 5 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Härligt grepp om kameran, robust!
MINUS: Typiskt digitalkamera...

Olympus C5050-Z från www.cyberphoto.se
2003-01-16
Stor eller liten, metall eller plast, zoom, autofokus, slutartider, helautomtisk eller manuell.
Att välja en digital kamera var inte lätt men Internets hjälp och med siter som Dpreview och Stevesdigicam, klarnade till slut mitt "behov" allt mer.

Från att först ha velat ha en mycket liten kamera med automatik, växte mina krav allt mer. Många megapixlar, fullt manuella inställningar samt "kamerakänslan" blev det som till slut fällde avgörandet...

Efter mycket övervägande fram och tillbaka så blev det till slut en Olympus C5050Z.
Min första digitala kamera!

Mina förutsättningar som fotograf, ja det vet jag inte direkt... men efter att ha använt kameran en månad kan jag konstatera att jag är nöjd med valet. Och jag ser stora möjligheter till att kunna ta bra, spännande kort i framtiden! Kameran har ett enormt funktionsutbud och det ger mig som användare både möjligheter (och tid) att växa som "fotograf"...

JAG tester Olympus C5050-Z:
Design
Kamerans greppvänlighet och metallhöljet ger ett digert och robust intryck samtidigt som den ligger mycket bra i handen. Suverän i sin klass!

Funktioner
Jag tror att jag med denna digitala kamera kan återuppta ett glömt fotointresse. Slutartider, bländare, skärpedjup, vitbalans... gamla begrepp som jag idag inte har koll på, men som jag åter vill lära mig. Med C5050 och alla dess manuella inställningar är det möjligt!
Funktionerna ändras med knapptryckning och rattvridning, kombinationer som kan vara lite krångliga att lära sig i början, men efter ett tag så sitter det. Du hittar lätt i menyerna och vill du kan du lagra dina favoritinställningar i en förprogrammerad setup-mode. Tyvärr så måste man använda LCDn för att manövrera och ställa in funktionerna vilket tär på batterierna. Toppdisplayen duger inte till detta utan fungerar mest som information om vilken program-mode du befinner dig i, om du använder blixt och så vidare.
LCDn är uppfällbar vilket gör att du kan ta fina höftskott.
Tyvärr så kan du inte vika och vrida LCDn som du gör på Canons G2/G3.
LCD uppfattar jag som relativt ljusstark vilket är bra när solen skiner från en klar himmel.
Jag upplever vidare kameran som hyffsat snabb från det att du spotar objektet, trycker av och laddar bilden till minneskortet.
Eftersom jag fotograferar en del sportaktiviteter uppskattar jag möjligheten att ta en snabb serie av foton. Som mest kan jag ta 4 stycken foton i följd (1.5 sek?) innan kameran lagrar bilderna på minneskortet vilket tar ytterligare en tio sekunder innan nästa serie av bilder kan tas igen. Tiderna för bildtagning och lagring påverkas givetvis i stor grad av vilken upplösning jag tar bilderna.
Givetvis går det att ta kort med full automatik!
Kameran sköter alla inställningarna åt dig beroende på vilken programmode du har valt. Automatisk, Snabb, Porträtt, Panorama... för att välja några!
Sist men inte minst, kameran laddar tre typer av minneskort; från Compact Flash, Smart Media till Olympus små, snabba XD-kort. Inte illa!

Bildkvalitét
Om bildkvalitén är inte mycket att säga.
Läser man tillgängliga tester av kamera påstår dock vissa att bilderna kan vara korniga och något oskarpa. Dessa parametrar kan dock ändras vilket påverkar resultatet till det bättre..
Mörkerfotografering utan blixt med långa slutartider (natt) fungerar alldeles utmärkt!
Min uppfattning när det gäller digital bildkvalitet i den här klassen (3-5 MP)är att fotografen är av större betydelse än kamera. Om jag har fel finns ju alltid PS!

Batterikapacitet
Just nu kör jag på två set av uppladdningsbara batterier av typ AA vilka är både billiga och faktiskt tillgängliga, vart du än befinner dig i världen. Den ena serien är på 1700 mah och den andra om 1800 mah. Jag har hittills inte upplevt några problem med laddningen, batteriernas kapacitet har räckt hela dagen ute på friluftsturer i minus 15 grader (kameran i yttre ficka).
Nemas problemas!

Saker jag inte gillar!
Inte många saker jag har emot den här kameran, so far!

PS: OBSERVERA att jag egentligen inte har fotokunskaper att recensera en sådan här produkt... Jag har bara kort och snabbt redogjort för mina spontana åsikter om kameran!

Liknande produkter: Canon G2-G3 Olympus C4040Z

Kundtjänst: Bra service, snabb leverans när cyberphoto väl fick in kameran i lager. Bra pris!

Köpt hos: Cyberphoto
ANNONS