Annons

Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm F2.8-4.0 SWD


Summering

Olympus FourThirds
High Grade
Supersonic Wave Drive
Miljötätad



Betyg


(5/5)
(baserat på 10 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2012-05-15 Fredrik AVT
PLUS: Bra skärpa från kant till kant nästan oavsett brännvidd och bländare. Ett väldigt användbart zoomomfång. Säker i fokuseringen, kan jaga lite i sämre ljus, men då kameran anger att fokus är OK så är den. Ingen back- eller frontfokus.
MINUS: Lite stor och klumpig för att vara till en så liten sensor. Nypriset är lite väl högt för att vara motsvarande 24-120/5,6-8 på fullformat (35mm film).

En ovanligt skarp glugg trots 5x zoomomfång. På 10mpx E-3 blir allting skarpt på pixelnivå under de flesta situationer. Snabb och säker AF. Väldigt välbyggd. Motljusskyddet som brukligt hos Olympus har en härlig positiv låsning och är lätt att få av och på. Skärpedjupet är för stort även vid 60/4,0 för att använda oskärpa kreativt, men detta hör till formatet. Rent skärpemässigt så slår det Canons 24-70/2,8 i att kanterna är bättre och (kanske delvis p g a det större skärpedjupet) det finns ingen märkbar fokusshift vid nedbländning som drabbade mitt ex av Canongluggen. Dock tycker jag att nypriset är saftigt mot bakgrund av formatet och maxbländaren.

Liknande produkter: Canon 24-70/2,8, Canon 24-105/4,0, Nikon 24-120/3,5-5,6 VR
Håkan Olbrink
2011-02-09 Flatron
PLUS: Skarp , lätt att jobba med.
MINUS: ? Skulle vilja ha ett bländarsteg till möjligen.

En helt underbar normalzoom ! Favoritobjektivet framför andra.

Kundtjänst: Super.
Franz Airiman
2011-01-07 Franz Airiman
PLUS: Blixtsnabb autofokus! Jag fattar inte hur det kan gå så snabbt att ställa skärpan... Skärpan. Byggkvaliteten.
MINUS:

Mitt favoritcitat gällande detta objektiv:

" It simply out-performs equivalent lenses from rival manufacturers to become the best quality general-purpose zoom we’ve tested.

Suffice it to say it comes Highly Recommended and should be on the top of the list of any Four Thirds owner who wants a top-notch day-to-day lens.

Owners of rival systems can only look on in envy."

cameralabs.com

Köpt hos: B&H Photo Video

Pris: 7700
2010-12-28 paw7904
PLUS: Skärpa ända ut i kanterna. Fantastisk kontrast/färgåtergivning. Bra ljusstyrka. Rejäl och vädertätad konstruktion. Känns gedigen och ligger bra i handen. Tyst och väldigt snabb AF.
MINUS: Det finns mycket få minus. Om man ska vara petig så kan autofokusen vara något hoppig och oexakt under ogynnsamma ljusförhållanden, men då kan man ju alltid fokusera manuellt.

Det här är ett utomförträffligt bra objektiv! Jag har tagit en rejäl mängd bilder med Zuiko ED 12-60 och även med dess syster Zuiko ED 14-54 som även den är utmärkt. 12-60 är dock i mitt tycke ett strå vassare. Skarp är den redan vidöppen vid 2.8 för att sedan bli bättre. Bäst skärpa är det omkring 5.6-8. CA och vinjettering är obetydlig. Distorsion ser man kanske något av mot vidvinkelhållet, men den är såpass välkontrollerad att jag aldrig har känt något behov av att rätta till den i efterbehandlingen. Mot flare är den såpass resistent att man mestadels kan klara sig utan det medföljande motljusskyddet. Det behövs endast i situationer med skarpt ljus snett framifrån. Färgåtergivning och kontrast är något utöver vad man vanligen ser hos de flesta zoomoptiker. På det hela taget är bildkvaliten så pass bra att jag drar slutsatsen att det skulle krävas en mycket högkvalitativ prime för att åstadkomma något som är signifikant mycket bättre. Det är väl också den troliga förklaringen till varför utbudet av primes är så starkt begränsat till fourthirds-formatet.

Jag har använt denna på Oly E510 och Oly E3. På 510:an känns den kanske lite stor och tung, men passar perfekt på en E3:a.

Liknande produkter: Zuiko ED 14-54.

Köpt hos: Swefo
Johnny Cramer
2009-07-28 jcramer
PLUS: Skärpa, snabbhet, närgräns, vädertätad
MINUS: har inte hittat några än

Mycket snabb fokusering, skärpa och färger är enorma är helnöjd med detta objektiv, sitter för det mesta på kameran

Köpt hos: Tradera

Pris: 4000
2009-04-28 Tullinge
PLUS: Skärpan, bildkvaliteten, zoomomfånget, byggkvalitet, supersnabb fokus
MINUS: Något tungt (men det får man nog räkna med om man skall ha optik av den här digniteten)

Jag ville ha ett bättre objektiv än kitobjektivet som följde med min E-500. Valde detta efter ha läst otaliga recensioner samt "analyserat" mängder med foton tagna med detta objektiv.

Jag har inte ångrat mig en sekund. Detta objektiv är så bra som alla säger. Sätter man exponering och fokus rätt så får man full utdelning. Superskarpt. Underbar bildkvalitet och kontrastrika bilder. Fokuserar snabbt. Gedigen byggkvalitet. Förmodligen en av de bästa standardzoomarna som finns att uppbringa.

Har precis bytt upp mig från en E-500 till E-620 och objektivet blev om möjligt ännu bättre!!!

Min enda invändning mot detta objektiv är att det är lite tungt om man inte vill ha för mycket att släpa runt på. Har noterat en del klagomål på distorsion vid vidvinkel, men har själv inte märkt av detta speciellt mycket. Går lätt att korrigera för i Olympus Studio.

Slutligen, här kommer några intryck från andra som testat detta objektiv:
"one of the very best standard zooms currently available" - dpreview.com
"among the sharpest and least distorting wide-angle zooms in recent memory" - popphoto.com
"quite simply one of the best quality zoom lenses we’ve tested to date" - cameralabs.com
"the lens is a winner optically, producing very sharp images even wide open." - slrgear.com
"One of the best standard zooms that I have tested to date" - shutterbug.com
"an outstanding general-purpose zoom, no ifs and buts" - wrotniak.com
Best Expert Lens - TIPA award 2008
"...very possibly the sharpest zoom lenses I have ever used on any digital SLR period" - luminous-landscape.com
"Det här är på många sätt ett kalasobjektiv", Rekommenderas" - Tidningen FOTO, 12/2008

Liknande produkter: Funderade ett tag på ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II. Bildkvaliten från 12-60:an är dock bättre (därav det högre priset).

Kundtjänst: Trevligt och kunnigt bemötande hos Fotokungens butik.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 8795
Miroslav Han
2008-08-21 miroslavhan
PLUS: Färgåtergivning och skärpa i toppklass
MINUS: vad skulle det vara?

super!
Lars Olov Johnson
2008-04-08 Dubbelolle
PLUS: Mycket välbyggt.Damm o fuktskyddat.Snabb autofocus.Superskarpt.
MINUS: Inga

Detta måste vara en av dom absolut bästa normalzoomar som går att uppbringa! Suverän skärpa och kontrast även på full öppning,mycket välkorrigerat vad det gäller kromatisk abberation,förhållandevis liten vignettering som är lättkorrigerad. Distortion finns givetvis, men rimlig, korrigerar med PT-Lens - plug in till Photoshop. Fantastisk närgräns dessutom.Byggkvaliteten och att den är damm o fuktskyddad stort plus.Och som vanligt med Olympus - inga fokusproblem.För den med lite snävare budget vill jag rekommendera Olympus 14-54 obj. som också är mkt.skarpt o välkorrigerat. Starka rekommendationer!
Daniel Cederberg
2008-04-06 Daniel Cederberg
PLUS: Gedigen. Bra optisk kvalitet. Snabb zoom. Utmärkt brännviddsomfång.
MINUS: Tung (men som sagt, det får man räkna med)

Riktigt underbart normalzoom. Skaplig vidvinkel motsv 24 mm, bara det är riktigt trevligt, sedan att det går till motsv 120 mm gör ju att detta funkar bra som semesterzoom också. Väldigt bra optiska egenskaper, man får anstränga sig om man ska lyckas få något som påminner om kromatisk abberation. Lite tungt är det ju, men det är ju inte så konstigt heller. Gillar den gedigna känslan, bra med väderskydd också (funkar bra!).

/red: Nu finns en recension på dpreview, den fick bra betyg, "9" i bildkvalitet. De menar att detta kan vara den bästa normalzoomen som finns. Kolla här

Köptes i paket med E-3 för 24599 kr. Löspris just då var 9285 kr på Cyberphoto.

Liknande produkter: För mig fanns det inga alternativ :) Det finns ju Zuiko 14-54, Leica 14-50 och Sigma 18-50 men de är inte lika trevliga.

Kundtjänst: Det skickades på garantiservice pga fabriksfel på AF'en (ett visst serienummerintervall kan ha fel). Gick smidigt, de är serviceminded på Olympus Sverige, har haft med dem att göra många gånger nu. Till skillnad från vissa andra firmor så är det trevligt att kontakta kundtjänst. Vad gäller inköpsstället så är Expert Z-Foto väldig bra också.

Köpt hos: Expert Z-Foto Göteborg
Per Stymne
2008-02-01 Per S
PLUS: Hög bildkvalitet, robust. Bred vidvinkel. Närgränsen!
MINUS: Tungt.

Utmärkt bildkvalitet, tyst och blixtsnabb autofokusering, robust konstruktion. Minsta brännvidden motsvarar 24 mm vidvinkel på en 24x36-kamera.

Närgränsen är närmast fantastisk, ca 25 cm i hela brännviddsområdet.

Välbyggt, och ganska stort och tungt, men matchar E-3 bra balansmässigt.

(Köpt i paket med kamerahus och batterigrepp. Jag anger därför inget inköpspris nedan.)

Kundtjänst: Mycket bra bemötande från Fotokungen vid köp och leverans.

Köpt hos: FotoKungen
Tommy Gustavsson
2008-01-23 surfen
PLUS: Känslan, skärpan
MINUS: Viss frustration med AF.

Har inte varit ute än med objektivet, har tagit några testbilder och det såg ju riktigt bra ut. En fördel är att den ersätter två objektiv, blir lite mindre att släpa på! Det är gediget objektiv så det väger en hel del(575g). Tyst och fin focusering ett lätt surr bara från motorn.
Har inte lagt upp några bilder, men dom blir helt fantastiskt bra,skärpan är oslagbar i mitt tycke! ett riktigt bra objektiv som inte åker av huset i första taget.

Köpt hos: Direct-From-Japan DFJ

Pris: 5900
ANNONS