Annons

Olympus Camedia C-4040Zoom


Summering

Digitalkamera, 4 megapixel CCD, ISO 100-400, brusreducering vid långa exponeringstider, 3x optisk zoom 7,1-21,3 mm(motsv 35-105mm), närgräns: 0.8m i normalläge, 0.2 meter i makroläge, autofokus. ...

Läs mer


Betyg


(4/5)
(3.67/5)
(4.33/5)
(4.33/5)
(baserat på 3 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2005-02-06 Pier54

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS:
MINUS: Slö

Har köpt filter till den. DET FINNS
Raynox PLP-300

Liknande produkter: Minolta Dimage

Köpt hos: Digitalfoto Malmö

Pris: 8000
Sven Hagström
2004-08-07 shm666

Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Då var det 4Mpixels 3x zoom.
MINUS: Då... Inga svagheter. Men nu är det bländaren. Kan inte ställa ned den tillräckligt. Inga filter kan man montera på.

Har haft den nu i två år. Den har blivit "sämre" med tiden. Den optiska sökaren är värdelös. Man måste använda displayen för att se hur den bilden blir. Autofokusen fokuserar helt fel om du använder den optiska sökaren på nära håll. Max 128mb kort. Den fyllde allt jag ville ha när jag köpte den. Det var min första Digital kamera. Men det har varit en kär vän som snart kommer få se sig utbytt mot en Nikon D70.

Köpt hos: Expert

Pris: 9995
Ingvar Eliasson
2002-04-13 Ingvar

Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Lättanvänd, flexibel, ligger bra i handen. Passar både för automatiserad fotografi och för den som vill ha full kontroll över alla inställningar. Bra bildkvalitet med 4 megapixel, fin färgåtergivning, bra vitbalans (auto, förinställda lägen, manuell). Bilderna tål uppförstoring på fotografiskt papper till 24x30 cm utan problem. Ljusstarkt skarpt zoomobjektiv med lagom omfång för allroundbruk. Bra brusreduktion ger i princip brusfria bilder vid upp till 16 sek exponeringstid, Ljusstark LCD-skärm. Möjlighet att ansluta extern blixt.
MINUS: Lång uppstartstid. Minsta bländare 10. Dålig på att fokusera i svagt ljus, fr a vid kontrastlösa motiv. Max 128 MB lagringskapacitet på SmartMediakort. Ingen filtergänga. Genomsiktssökaren inte så användbar, men funkar hyfsat vid motiv mer än 2 m bort. Zoomen litet väl snabb, svårt stanna i mellanlägena. I vissa lägen framkommer viss kromatisk aberration. TTL-synk endast till Olympus egna blixt.

Personlig kommentar: Har blivit mycket god vän med denna kamera! Mitt mål var att skaffa en digital kamerautrustning för undervattensbruk och denna kamera hade vid tiden för inköpet det bästa utbudet av UV-hus (köpte september 2001). Dels tillverkar Olympus själva ett enklare, men mycket kompakt och prisvärt UV-hus till denna modell (ca 4000 kr, finns dock ej i Sverige, man får köpa via Internet), dels finns det hus från bl a Light & Motion http://www.uwimaging.com och Ikelite http://www.ikelite.com/. Jag köpte Tetra-huset från Light & Motion med extern blixt, vidvinkeltillsats och fokusljus, och fick ett synnerligen användbart paket!

En av kamerans styrkor är att man kan förprogrammera defaultinställningarna som gäller när man slår på strömmen. Jag kan alltså ha förinställt bildupplösning, vitbalans, tid, bländare, brännvidd, spotmätning, blixt av, makroläge på, etc. När jag sedan är under vattnet är det bara att sätta på kameran i manuellt läge (eller automatiskt om jag vill köra i befintligt ljus) och börja plåta!

Efter hand har jag börjat använda kameran även på land, och den är faktiskt toppen som allroundkamera! Vissa specialfunktioner, t ex filmning och ljudupptagning, har jag inte testat. Känner det mera som säljargument än som användbart. Däremot har jag haft kul med panoramafunktionen! Denna kamera borde vara drömkamera för fastighetsmäklare, arkitekter, m fl. Med speciellt SmartMediakort från Olympus + medföljande mjukvara kan man skapa panoramabilder, där flera bilder monteras ihop till en. Man kan till och med skapa 360-graders bilder som då lagras som Quicktime-filmer med riktigt hög upplösning efter att bilderna sytts ihop av mjukvaran. Sedan är det bara att kika runt i miljön med hjälp av musen.

Kameran har dock ett par begränsningar som är märkbara både över och under ytan. Det är inte lätt att plåta snabbrörliga objekt. I svagt ljus blir det ett eftersläp på LCD-displayen, och det finns också ett visst eftersläp mellan avtryck och exponering. Det senare kan man dock minimera genom att fokusera först och sedan exponera. Men om motivet rör sig i djupled funkar ju inte denna teknik. Jag tror att detta är ett generellt problem för digitalkameror, möjligen undantaget de senaste digitala systemkamerorna från Nikon och Canon. Man hade också kunnat önska sig bättre närgräns (nu ca 0,2 m) och en filtergänga. Summa summarum har denna kamera dock inneburit en smärre revolution för mitt fotograferande, och jag är numera övertygad om den digitala bildteknikens framtid!

Angående batterier: När jag dyker använder jag Lithium batterier i AA-format som går att beställa bl a hos Scandinavian Photo. Monsterdyra (dagspris 36 kr/st) men räcker MYCKET länge (4-5 ggr längre än alkaliska batterier). Annars använder jag 1800 mAh laddningsbara NiMH-batterier. Betyget ovan är baserat på de laddningsbara batterierna, men jag har inte full koll på hur mycket man faktiskt kan krama ur dem.

Angivet pris är från april 2002. Minns ej vad jag gav, men det var en 1000-lapp dyrare när jag köpte i september 2001 tror jag.

Länkar till andra recensioner:

http://www.dcresource.com/reviews/olympus/c4040z-review/

http://www.steves-digicams.com/2001_reviews/c4040.html

http://www.imaging-resource.com/PRODS/C44/C44A.HTM

http://www.dpreview.com/reviews/read_opinion_text.asp?prodkey=oly_c4040z&opinion=6965

Liknande produkter: Bl a Nikon Coolpix 995.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 8750
ANNONS