Annons

Olympus E-330


Summering

E-330 är den första digitala SLR kameran som kan erbjuda bekvämligheten och flexibiliteten med kontinuerlig live-bild direkt på LCD:n. Denna banbrytande innovation låter användare komponera bilder ...

Läs mer


Betyg


(4.5/5)
(3.5/5)
(4/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Leif Ruergård
2007-09-20 rue

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Fördelar: Live-view, Vinklingsbar LCD. Robust. Mycket bra menysystem. Mycket bra optik att tillgå. OM-optiken användbar via OM-adapter. Higllight- och shadowfunktioner a OM-4. Effektivt dammskyddsystem. Dubbla kortplatser, xd och CF. Inställningsmöjligheter. Menyernas uppbyggnad.
MINUS: Nackdelar: Sökaren har dioptrijustering men är egendomligt nog väldigt liten med tanke på hur stora de är i OM-kamerorna. Det finns förvisso en ögonmussla, ME-1, som förstorar bilden något men glasögonbärare har då svårt att se hela bilden. Varför inte utbytbara sökarskivor? Utsatt LCD-skärm. Varför finns inte vanlig hederlig kontakt för blixtkabel? Varför inte kompatibel med blixtarna från OM-systemet? Varför finns inte vanlig hederlig anslutning till trådutlösare? Ett litet minus är att dammskyddssystemet inte kan stängas av vilket gör att det dröjer ngn sekund innan kameran är redo. Ej möjlighet till extra batterihandtag. Ej vädertätad. Ej inbyggd antiskakfunktion. Enkel skärpedjupkontroll (den finns men är omständlig) Dyrt UW-hus. Där E330 är sämre än andra kameror men som jag inte direkt saknar Få focuspunkter, endast tre st. Själv använder jag nästan enbart en…. Brusnivå, jo visst den kan bli bättre. Den akademiska skillnaden avseende autofocusens hastighet, men nu kommer ju även Olympus med ”ultraljudfocusobjektiv”. 3 b/s slås av ett flertal andra kameramärken men inget som stör mig, hade gärna sett någon form av manuell ”frammatning”… Konkurrenter har större buffertminne men jag har aldrig haft problem med det som finns - man är ju van vid veven på hasselblad….. Överföringshastigheten via USB till datorn slås av andra märken, för mig helt ovidkommande.

Skall försöka att ge en kort recension av kameran. Bör dock nämna att jag har använt Olympussystemet (OM-2, OM-2 SP och en mängd tillhörande tillbehör såsom en uppsättning objektiv mellan 21 mm till 300 mm) samt mellanformat (Hasselblad), vilket kanske ger en viss vinkling av min bedömning.
Men man skulle även kunna ge bedömning av analogt vs digitalt, 4/3 vs andra format.

Varför 4/3?
I dagsläget kanske andra format är bättre, fullformat t.ex. men jag är övertygad om att i längden är 4/3 det smartaste valet. Sensorerna är nu i en utvecklingsfas som filmen aldrig varit i närheten av och ganska snart (redan nu?)bör dessa vara så effektiva att man är förbi den nivå som inte bara amatörer har behov av utan även yrkesfotografer. Jag tror och hoppas att det blir andra parametrar som blir avgörande i framtiden som t.ex. storlek, vikt, ljusstyrka mm. Hur ser t.ex. ett ff objektiv ut som motsvarar Olympus 300 mm 2.8? Mängden objektiv för 4/3 är idag omfattande, ca 27 objektiv däribland Sigma och Leica och fler blir det.

Varför Olympus?
Jag har väldigt god erfarenhet av OM-systemet vilket jag flitigt använder och vill kunna fortsätta använda de gamla OM-objektiven. Tester har visat att även den nya Olympus optiken direkt anpassade för det digitala 4/3 har en genomgående mycket hög kvalitet. Jag uppskattar även den vädertätade objektivserien. Jag har även god erfarenhet (trots en del brister) av Olympus digitala och mycket skarpa kompaktkameran C8080 som jag nyttjade frekvent innan den stals.

Varför E330?
Då jag tänkt använda kameran vid dykning anser jag att live-view funktionen är ovärderlig och att LCD;n dessutom går att vinkla har redan räddat en del knepiga fotosituationer. E330 var ensam om de finesserna då jag handlade den. Att man som i en del fototidningar döma ut den lilla sökaren i 330;an utan att ens beakta att konkurrenterna inte ens hade någon ”live-view” sökare fann jag märkligt, redan där var ju kameran utan konkurrens!!

Kamerans dryga sju Mpixel räcker långt och så länge man håller sig under ISO 800 är bruset inte störande men det finns andra kameror som är bättre.
I stället för kit-objektivet valde jag 14-54 f:2,8-3,5 optiken vilket är väldigt robust, vädertätat, ljusstarkt, skarpt och med god närgräns. Tyvärr lite stor filtergänga vilket drar upp filterkostnaderna en del. Den inbyggda blixten fungerar väl men 14-54 gluggen skymmer en del av blixtljuset vid vidvinkel. Då jag har en mängd OM-objektiv är det positivt att dessa går att använda med OM-adaptern. Förvisso får man ingen automatik, inte ens bländarautomatik. De flesta OM-objektiv bör bländas ner ett par steg då den kr. abberationen annars blir störande. Skärpan måste ställas manuellt och görs fördelaktigast på LCD;n via live-view samt ett speciellt B-läge där bilden kan förstoras 10 ggr vilket innebär att skärpan kan ställas mycket exakt. Men det blir ett ganska omständigt, tidsödande arbetssätt där stativ rekommenderas. Jag saknar här utbytbara sökarskivor där en skiva med snittbild/microprismor hade suttit perfekt. Annars är det ju kul när ens gamla 180 mm förvandlas till ett 360 och 300;at blir ett 600 etc. (omräknat i 35 mm format dvs). Kan nämna att adaptern förvisso kostar en slant men är av väldigt gedigen konstruktion och kopplar ihop OM-objektiven väldigt väl till kamerahuset.
Batteriet har ganska lång drifttid men originalbatteriet kostar skjortan. Köpte istället ett på batterilagret. Varför finns inte E-330 med batterihandtag när det finns till E-300?
Jag saknar inte det sedvanliga uppstickande pentaprismasökaren då kameran nu är betydligt lättare att få ner i ryggsäckspackningen, varför ser inte alla kameror ut så??
Reglage och knappar är logiskt placerade och menyerna suveränt utformade. Inställningsmöjligheter finns i det oändliga och att anpassa kameran till egna behov fungerar väldigt väl. Även knappar kan programmeras om efter tycke och smak. Jag saknar möjligen ytterligare ett inställningshjul för separat inställning av t.ex. bländaren (varför inte bländarring på objektivet likt Leica??). Tyvärr finns inte svenska menyer installerade från början men de gick enkelt att ladda ner via Olympus Master. Jag har även fått tillfälle att uppdatera programvaran via Olympus hemsida vilket fungerade väl.
LCD-skärmen fungerar mycket bra, stor och med hög upplösning. Att den är Live-view och utvikningsbar har varit ovärderligt vid ett antal tillfällen då det annars inte gått att se i sökaren och ta bilden samtidigt. Förenklar makrofotografering på marknivå avsevärt. Tyvärr är den något utsatt. Att ha kameran hängandes på axeln eller på magen resulterar ofelbart att det blir repor på skärmen, mer av kosmetisk karaktär, men den borde ha varit vändbar eller på annat sätt mer skyddad.

Rekommenderar jag då kameran?

Uppskattar man en robust kamera med innovativa lösningar, smarta och mängder med finesser och inställningsmöjligheter, om man dyker, är van vid Olympussystemet och har en massa OM-objektiv är nog svaret ett rungande ja.

Söker man en ”antiskak” kamera finns ju E-510 med Live-view med 10 Mpixel.

Vill man ha en mindre och smidigare kamera med Live-view. finns ju E-410.

Har man inte behov av Live-view funktionen och inte tror på 4/3 standarden utan söker största möjliga format välj t.ex. Canon/Nikon.

Om man har stor plånbok, jagar pixlar och låga brusnivåer vid höga ISO-tal välj t.ex. Canon/Nikon

Vill man investera långsiktigt med ett flertal objektiv tror jag dock att 4/3 standarden är det smartaste valet. Hur rätt jag har kan faktiskt bero på hur väl den kommande efterföljaren till E-1 tas emot i pressen.

PS
En annan intressant kamera om man går utanför Olympus/Canon/Nikon är faktiskt Pentax nya K10 D som är både vädertätad och har ”antiskak” och har fått bra kritik i pressen. Den har dock inte ”Live-view”.

Liknande produkter: E-500

Kundtjänst: Mycet bra

Köpt hos: YFO
Victoria Vestin
2007-08-04 WicRock

Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Smidig LCD skärm live view, man kan förstora och titta på bilder upp till 10 gångers förstoring!
MINUS: Lite högt brus

Olympus E-330 är min första system digital kamera och det känns redig. Får bra foton med den. Plus att man kan vinkla ut LCD skärmen är toppen om man skall höja stativet och inte vill stå på en pall :D

Det jag tycker är en nackdel med Olympus är att det är third-four fattning vilket gör det svårare att hitta billigare objektiv. Såg att Sigma har kommit med några nu!

Köpt hos: El-Giganten
ANNONS