Annons

Varför finns Lumix GH4?

Produkter
(logga in för att koppla)

mikoto

Aktiv medlem
Ursäkta den diffusa titeln på tråden men den stämmer rätt bra ändå.

I asien verkar siffran fyra vara ansedd som oönskad. Det verkar vara relaterat till att uttalet av siffran fyra där verkar vara väldigt likt hur man säger död, finns en hel artikel om det här:


Så många undviker helt enkelt "fyran". Panasonic och Olympus har flera sådana exempel.

Olympus kameror:

E-PL serien har numret 1,2,3 och sedan forsätter det direkt på 5,6,7,8,9 och 10. Men E-PL4 existerar inte. Samma sak med deras E-P serie.

EP1,2,3 och sedan 5 och 7. Fyran finns inte här heller. Det gör förvisso inte E-P6 för den delen men det är nog bara för att Olympus gjorde ett enormt hopp tidsmässigt mellan femma och sjuan.

Panasonic gör likadant för det mesta.

G serien saknar fyra och även GF serien saknar nummer fyra.

Men GH4 finns, är det någon här som vet varför? Hur kommer det sig att de inte skippa nummer fyra där och kallar GH4 för GH5 istället? Är GH serien kanske väldigt smal i Asien och de valde att marknadsföra den i västvärlden främst där folk blir förvirrade när del fyra i kameraserierna aldrig dyker upp?
 

PeterWem

Aktiv medlem
Är man två par som ska träffas och det ena paret köper tårtbitar köpen man i Japan fem bitar.

Canon S3 IS existerar och S5 IS men inte S4 IS. Däremot finns 5D IV. Min tes där är att man använder romerska siffror och uttalar det dessutom på engelska, "mark four"
 

fotobollfoto

Aktiv medlem
Många västerländska företag hoppar över oturstalet 13. Exempelvis saknar ofta hotell rum med det numret. Men nu kommer iPhone 13. Alla är väl inte vidskepliga helt enkelt - som PMD sa.
 

PeterWem

Aktiv medlem
Kan ha med uttal att göra.

40 och 400 uttalas yonjuu och yonhyaku. Fyra kan uttalas både som shi och yon.

400D heter i Japan Kiss Digital X.
40D uttalas yonjuu di
3:09

Nikon D4 uttalas med engelska
0:37

GH4 uttalas med engelska
1:39
 

ztenlund

Aktiv medlem
Kiss = urin, på svenska :)
Familjen/fypen som de nya dubbeldäckarna för Mälartåg (och Upptåget) ingår i kallas utomlands för KISS, men här heter de DOSTO.

När det gäller kameraserien så heter den (Digital) Rebel i USA. Nikon höll också på med andra beteckningar i USA ett tag, där flera började på N istället för F och sifferbeteckningen även var annorlunda och längre ett tag.
 

Måns H

Aktiv medlem
Pentax stegade ner från k-7 till K-1 men det kom ingen K-6 och ingen K-4. Nu har man fått förklaringen beträffande fyran. Tack!
 
ANNONS