Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Fråga från MartinC:

Ang. Brännviddsförlängning

Hej Olle!

Jag såg att du svarat på hur brännviddsförlängningen fungerar och jag har funderat på hur det blir i vidvinkelområdet <35mm. På en digital "motsvar" ju 28mm 42mm vilket inte är vidvinkel men får man ändå den effekten i bilden bara att den är beskuren? I så fall är ju uttrycket brännviddsförlängning helt felaktigt och att det egentligen bara innebär att man får med 2/3 i varje riktning av den bild som man skulle fått med på en fullformatsensor (2/3*2/3=4/9 alltså mindre än hälften av den totala bilden). Vilket i så fall innebär att man får ställa sig 1,5x längre från objektet snarare än att man får bättre förstoring?
Förstora
Svar:

Ordet är felaktigt. Brännvidden ändras inte. Det som sker är ju en beskärning så bildvinkelbeskärning är ett bättre ord. Det fungerar likadant oavsett om vi har vidvinkel eller tele. Tar vi en bild med brännvidden B med en 1,5x-kamera så får vi samma bildvinkel som om vi använt brännvidden "1,5 gånger B" på en småbildskamera.

Att ändra avstånd innebär att vi ändrar perspektiv så det blir fel.


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.