Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Tävling > Earth Hour 2009 - fota och tävla när Sverige släcker ljuset

Earth Hour 2009 - fota och tävla när Sverige släcker ljuset

Lördagen den 28 mars 2009 klockan 20.30-21.30 släcker miljontals människor ljuset i världens största klimatmanifestation. Världen förenas i en enkel handling - att släcka ljuset under en timme. Över 1.000 städer i 80 länder deltar. De släcker, släcker du? Släck hemma, gå ut och fota det som blir mörkt nära dig under Earth Hour.

Du kan vinna fina priser - första pris är Canons prisbelönta digitala systemkamera EOS 1000D.

Fototävling med före och efterbild


Earth Hour 2009 - Den 28 mars 2009 klockan 20.30-21.30 inträffar Earth Hour. Målet är att en miljard människor över hela jorden ska delta och släcka ljuset. Läs mer om Earth Hour på Världsnaturfonden WWFs sajt.

Fototävlingen har initierats av WWF och Canon, i samarbete med Fotosidan, med tanken om att visa manifestationen Earth Hour för resten av världen.

Bilderna som du tävlar med ska alltså dokumentera Earth Hour. Det innebär att du behöver ladda upp minst två bilder för att vara med. Den ena bilden ska vara tagen innan/efter Earth Hour, då ljuset är tänt, och den andra bilden ska vara tagen under Earth Hour, då ljuset är släckt. Vad du fotograferar är helt upp till dig, det viktiga är att det har anknytning till Earth Hour, som släckning, klimatmanifestation eller/och gemensam handling. Låt din fantasi flöda! 

Fototävlingen riktar sig till både amatörer och proffs, vuxen som barn, i hela Sverige. Det är helt fritt att delta i tävlingen. Det enda du behöver göra är att registrera dig som medlem.


Kompetent jury och fina priser


Juryn och de som väljer ut vinnarna består av DNs bildchef Roger Turesson - Pieter Ten Hoopen prisbelönt internationell fotograf, Per Karlsson, Canons specialist på proffsfoto, Germund Sellgren från Världsnaturfonden WWF och David Elmfeldt chefredaktör Fotosidan.se. 

1:a pris Canon EOS 1000D, värde 6500 kr
2-4:e pris Canon IXUS 100 IS värde 3200 kr 
5-7:e pris Selphy ES30 fotoskrivare, värde 1600 kr
8-10:e pris Bok "Vindar från Arktis" av Staffan Widstrand och Magnus Elander, värde 230 kr
11-13:e pris Prenumeration Fotosidan Magasin 4 nr. Värde 249 kr.

WWF Bonuspris till bästa foto taget av ett barn: Medlemskap i pandaklubben


Regler och upplägg


Du får max delta med totalt sex bilder, dvs. tre bilder före/efter Earth Hour och tre bilder under Earth Hour. Det får inte vara några namn (eller text) på bilderna.
 
Manipulerade bilder är inte ok i denna tävling (vi letar efter naturliga bilder med ett kreativt val av tema på före och efterbilderna), däremot är normal efterjustering naturligtvis ok (dvs nivåer, kurvor, dammborttagning och efterskärpning).

Är du medlem på Fotosidan.se kan du använda befintliga inloggningsuppgifter. Om du inte är medlem måste du registrera dig för att kunna delta. Det är kostnadsfritt att registrera sig. Registreringen är till för att vi ska kunna komma i kontakt med vinnaren. 

Bilder som inte fyller fototävlingens syfte raderas utan att detta meddelas. Bilder som kan uppfattas som stötande raderas också utan att detta meddelas. Bilderna ska vara tagna under aktuell tävlingsperiod. 

Tävlingen avslutas 48 timmar efter Earth Hour, dvs. 2009-03-30 kl. 21.30. Därefter utser juryn vinnarna. 

Information om användningsrätt ligger sist i dokumentet.

Vinnaren


Vinnarbilden är den bild som bäst fångar klimatmanifestationen och dokumenterar själva nedsläckningen. 
 
Vinnaren kontaktas via e-post eller telefon när tävlingen är avslutad och juryn utsett vinnarna. Juryns beslut kan inte överklagas utan är slutgiltigt. 

Vinstskatt betalas av vinnaren.


Bildstorlek


Tävlingsbidragen laddar du upp på tävlingssidan och fliken Bidra. Där finns två stycken fält där du laddar upp före och efterbilden och sen sparar. Du måste också markera på en karta var bilden är tagen.

Storleken på bilderna ska vara max 1024 px (längsta sidan) och max 800 kb stora. Formatet skall vara .jpg.

För att kunna vara med i fotoutställningen efter fototävlingen behöver bilderna vara på minst 2 MB. Canon kommer att kontakta vinnarna efter fototävlingen för att få bilderna i högre upplösning än bilderna som laddas upp på tävlingssidan.


Canons fotoskola i 14 steg


Här är 14 tips som gör dig till en riktigt bra fotograf.  Använd dig av tipsen för att ta bra bilder som dokumenterar Earth Hour. Ladda upp en bild som visar när ljuset är tänt och en bild då ljuset är släckt, dvs. en bild före/efter Earth Hour och en bild under Earth Hour. Du har chans att vinna fina priser!

1. Berätta en historia - försök fånga sinnen i dina bilder. En bra bild berättar inte bara det fotograferade motivet utan förmedlar också en känsla av ljud, dofter och känslor. I det här fallet vill du få fram en mörkerkänsla på bilden som du tar under Earth Hour.  

2. Lek med detaljer - titta noga på allt du ser i sökaren. Ibland finns det mest intressanta vid sidan om motivet eller i bakgrunden.

3. Lek med ljuset - använd inte bara kamerans tekniska inställningar utan ta tillvara på det naturliga ljuset t.ex. månen eller stjärnor. Många spännande inomhus- och utomhusbilder blir aldrig tagna eftersom blixten är den dominerande ljuskällan. Titta hur skuggorna faller och lek med dem. 

4. Djup i bilden - placera inte motivet mitt i bilden, det medför att bilden uppfattas som platt, prova dig fram med att lägga motivet till vänster eller höger och se skillnaden.

5. Gå närmare - när du tycker du står väldigt nära ditt motiv, ta då gärna några extra kliv ännu närmare. Då får du en mer intressant bild med fler detaljer. 

6. Minimera antalet störande föremål - var uppmärksam på allt som ryms i bilden, om du inte kan begränsa antalet störande föremål bör du försöka ta bilden på en annan plats. Tänk på att du ibland kan ta bort en rörig bakgrund genom att zooma in motivet. 

7. Sikta rätt - tag gärna mått mot en rak linje i bilden t.ex. horisonten, annars kan det kännas som att motivet lutar, om det inte är avsikten förstås. 

8. Anpassa blixtavståndet - när du tar bilder med blixt, särskilt med blixten som enda ljuskälla, måste du ha rätt avstånd till motivet, vanligen 2-5 meter. Står du för nära är det lätt att du får bleka ansikten eller om motivet är för långt bort räcker inte ljuset från blixten till. För att fotografera delar av en stad eller ett landskap i samband med Earth Hour så rekommenderar vi att du inte använder blixt. Testa hellre högre ISO värde och stativ (se nedan).

9. Ändra ISO-värdet - när du tar ögonblicksbilder i svagt ljus, särskilt i rörelse, kan du prova ett högt ISO-värde. Då blir kameran mer ljuskänslig, vilket minskar slutartiden så att du får en bra exponering med riskerar inte rörelseoskärpa. Om du ställer in ett högt ISO-tal betyder det att slutaren inte behöver vara öppen så länge för att få tillräckligt med ljus, vilket minskar risken för rörelseoskärpa. Däremot ska du tänka på att ju högre ISO-tal desto mer brus blir det.

10. Förutse händelser - välj noga vart du ska stå för att få den bilden som du önskar. Detta ska du göra innan händelsen äger rum. Du kan även förbereda din bild genom att ställa in skärpan i förväg. 

11. Använd kamerastativ - för att ta bra bilder i mörker rekommenderar vi att du använder stativ. Stativet gör att du undviker skakningar och rörelser under tiden som du tar din bild. Du behöver heller inte höja ISO-talet när du använder stativ och minskar därmed risken att få brus i bilden. Du har även möjlighet att laborera med både exponeringstiden och bländaren när du använder stativ. Har du inget stativ så kanske du kan hitta något annat ställa kameran på, t ex ett bord, en bänk.

12. För att minimera skakningsoskärpa när du fotograferar på långa slutartider så kan du ställa in kameran på självutlösare. Det är en funktion som finns i det flesta kameror. Funktionen lämpar sig bäst för motiv där tajmingen av fotoögonblicket inte är avgörande (eftersom det dröjer ca 10-15 sek innan bilden tas efter att du tryckt på utlösarknappen).

13. Att fotografera i mörker kan innebära långa slutartider (flera sekunder). Om du exempelvis har en väg i ditt motiv så kommer bilarnas ljuslyktor ge spännande färgade streck på bilden. Men laborera gärna lite med detta innan du skall ta din tävlingsbild så att du vet vad som blir lagom.

14. Slutligen, våga experimentera och var inte rädd för att prova nya saker. Det är det bästa sättet för att utvecklas. Och glöm inte att det enda sättet att ta bra bilder är att ta med kameran överallt.


Användning av vinnarbilderna

De konstnärliga äganderättigheterna (inklusive copyright) för bilderna ska kvarstå som fotografens äganderätt. Fotografen beviljar i och med sitt deltagande i tävlingen en världsomfattande, royaltyfri, icke-exklusiv licens till Canon och Världsnaturfonden WWF (nedan kallat WWF) att få använda bilderna i samband med projektet Earth Hour i alla format och media och tidsbegränsat till utgången av 2011. Fotografens namn kommer alltid anges tillsammans med bildernas publicering.

Canon och WWF samtycker till att endast använda bilderna för projektets ändamål och ska ha skriftligt tillstånd från fotografen om Canon eller WWF önskar använda bilderna i något annat ändamål än projektet Earth Hour.

Canon och WWF har rättighet att använda bilderna i en fotoutställning efter projektets slut. Fotoutställningen får visas på Canons huvudkontor, Canon Business Centers samt vid eventuellt WWF event.

Canon och WWF har även rätt att samla bilderna i en tryckt publikation för att sammanfatta projektet Earth Hour. Dock får dessa publikationer inte säljas till allmänheten.

Vinnarbilderna får användas på Fotosidan.se för att presentera vinnaren och vinnarbilden i redaktionellt material på Fotosidan.se samt publiceras på canon.se och WWF.se i anslutning till information om tävlingen.

De bilder som inte är vinnarbilder kommer inte användas i något sammanhang. Önskar Världsnaturfonden WWF, som global frivillig organisation, använda bilder utöver vinnarbilderna ska de kontakta fotografen till bilden.


Tillåtelse att fotografera
Fotografen bestyrker att han har fått tillåtelse av de människor (och deras vårdnadshavare när det gäller barn) som visas på bilderna att få använda bilderna i fototävlingen och användningen av bilderna.

Avgjord

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar