Fotosidan testar
Jag lånade Konica-Minoltas nya flaggskepp Dynax 7D några dagar och utsatte den för lite praktiska prov. Som referens har jag min Nikon D70, så det blir naturligt nog en hel del jämförelser med den.
Prestanda i korthet: 6.1 miljoner effektiva pixlar, 1.5x bildvinkelförstoring, antiskakfunktion, buffer för 9 RAW-bilder.
När jag plockade upp den ur kartongen var det första jag noterarade den "enorma" 2.5" LCD-displayen på baksidan - med sina 207 000 pixlar är den ivartfall klart större än någon annan jag sett på en DSLR. Riktigt läcker men frågan "ojoj, hur mycket ström drar den här då?" dök också upp i skallen.
Kameran känns rätt tung, den är ca 200g tyngre än D70:n. Huset är i magnesium och ger ett rejält intryck. Själva kamerahuset vinner nog inte något designpris direkt, inriktningen är mer på funktion - definitivt ingen felaktig prioritering. Det är knappar och reglage "överallt" och mest markant är de två rejäla rattarna på ovansidan.
Genomtänkta knapparTill vänster sitter en ratt som reglerar exponeringskompensationen. Den har två skalor; en där man reglerar med 0,3 EV och en annan för 0,5 EV steg. Man måste trycka ner en låsknapp för att ändra värde. Den ratten har också val för blixtkompensation på en skala under exponeringskompensationen, och reglerbar med en lite mindre spak.
Till höger om prismat/blixten sitter väljare för progamläge. Den har P, S, A och M som förväntat och dessutom tre extra val - "1" "2" och "3". Detta är för att välja mellan tre inställningsbankar där man kan lagra sina egna favoritinställningar. Detta är lysande; Nikon D70 har tex ett gäng förinställda programlägen tex "Porträtt" som man aldrig använder - på Dynax 7D kan man istället skräddarsy sina egna inställningslägen.
Även dom andra inställningsknapparna är väl placerade, kanske är skärpedjupstesten väl inklämd vid sidan av objektivet och fokuseringsmetodväljaren väl liten. Av/på-knappen sitter också lite avigt till på vänster sida, så man behöver använda båda händerna för att slå på kameran.
Endast en LCD med två funktionerLCD:n kan efter exponering visa antingen en mindre bild med exponeringsinfo samt histogram vid sidan av, eller visa bilden över hela. Man ställer in vilket sätt man vill ha via menyn, dock hittade jag ingen sätt att ändra detta enkelt - ibland vill man kunna byta mellan histogram och se bara bilden enkelt, som man kan på D70:n. Inte heller verkar man kunna få fram histogram i bildvisningsläget, men jag kan ha missat hur man gör detta.
Uppdatering: naturligtvis kunde man det, genom att trycka "joysticken" uppåt. Tyckte jag provade det iofs, men men..
Tyvärr saknas det en liten enkel LCD som visar inställningar hela tiden, den informationen visas istället på den stora LCD:n (samt i sökaren förståss). Med en knapp tänder man upp LCD:n och ser då alla inställningar på ett tydligt sätt - och den bilden vrids om man håller kameran på högkant, snyggt. Det känns lite avigt att behöva kika på baksidan av kameran för inställningarna när man är van vid D70 som har en display alldeles vid avtryckaren, men det är förståss en vanesak. När jag plåtade med högt stativ var det snarare en fördel, man slipper sträcka på sig och titta ovanpå kameran för att tex ändra ISO. En klar nackdel är dock att den stora skärmen drar mer på batterierna, man har den igång oftare för den behövs för att göra inställningar om man inte vill kika i sökaren.
En "riktig" sökare!Sökaren ja, den är en positiv överraskning! Minolta har lyckats göra en DSLR-sökare som verkar vara så stor som på en analog SLR, ivartfall betydligt större än normalt på DSLR. Sökaren på min D70 är ju pinsamt liten i jämförelse och ger lite "tunnelseende". Däremot gillar jag bättre D70:ns sätt att visa fokuspunkterna. Det är möjligen så att jag missat någon inställning, men jag ser inte i sökaren vilken fokuspunkt som är vald tills jag fokuserar - då lyser vald punkt rött ett tag men inte speciellt tydligt.
Unik antiskakfunktion i husetKonica-Minolta har en unik lösning på skakreducering. Canon, Nikon och Sigma har vissa objektiv med skakningsutjämning; en av linserna är upphängd så att den kan justeras av en motor i motfas mot skakningarna. Det fungerar mycket bra men är som sagt bundet till just de objektiven. Konica-Minolta har istället hängt upp sensorn på detta sätt, så det är den som kompenserar skakningar - med den stora fördelen att det fungerar med alla objektiv man använder. Nu hade jag bara ett 17-35mm objektiv till lånekameran, så det var svårt att verkligen testa hur bra det fungerar.
AnnatEn lite ovanlig finess på Dynax 7D är intervalltagning. Här kan man ställa in så att kameran själv exponenerar upp till 240 bilder med inställningsbara intervaller.
Blixtsynktiden imponerar inte direkt; 1/160 s (1/125 s med AntiShake påslaget). Detta kan vara negativt för den som vill använda fyllnadsblixt på snabba scener tex. Nikon D70 har 1/500 s och många andra tex Canon 20D har ivartfall 1/250s.
Uppdatering: med de externa blixtar 5600HS (D), 3600HS (D) och 2500 (D) får man high-speed synk upp till 1/4000 sek.
Dynax 7D kan ta upp till 9 RAW-bilder med 3 bilder i sekunder, men sedan är det stopp - kameran tar en bra stund på sig innan den skrivit ner hela buffern. På min D70 kan man fortsätta plåta samtidigt som kameran skriver på kortet; Dynax 7D:s interna programvaror klarar kanske inte parallella processer. Nu är detta inte ett praktiskt problem, så långa sekvenser tar man sällan.
Kort fotopromenadNog med duttande i menyer, vridande och vändande - kameror skall man fotografera med så jag tog ett par svängar ut denna vackra vinterhelg. Det vart en dag med strålande solsken och en med moln och tråkigare ljus, på testbilderna ser ni exempel från båda.
Här vill jag påpeka att detta är ingen teknisk kameratest; bara några snabba bilder från en promenad. Inget efterarbete har gjorts, skärpning odyl är kamerans standardinställning. För er som är (o)roade av exakta brusnivåer, färgprecision, mjukvarubuggar och dylikt så kommer sådana tester från de som verkligen kan testa tekniskt. Baserat på de bilder jag tog så tycker jag ivartfall inte bildkvalitet eller dylikt bjuder på några direkta överraskningar jämfört med min D70. På vissa bilder tycker jag Dynax 7D:s automatiska vitbalansjustering gör ett bättre jobb, men på andra bilder har D70 fått till ett lite bättre resultat.
Några bilder med Konica-Minolta Dynax 7DNågra bilder med D70 från samma promenad
Jag bommade dock skärpan på en del av mina Dynax 7D-bilder, troligen för att jag inte är van vid dess fokuseringslägen och hur man ställer in fokuseringspunkterna. Jag körde också i början med ett autofokusläge som skulle känna igen rörliga föremål, men jag tror det snarare stjälpte än hjälpte på landskapsbilder där jag av vana låste fokus på ett träd och sedan vred en aning på kameran. Kika gärna på exempelbilderna jag tagit, men betänk att jag var ovan vid kameran, och det var kallt som attan...
Angående handhavandet så kom de rejäla rattarna och knapparna på Dynax 7D till sin fördel, för jag kunde reglera allt med handskar på. På min D70 är det lite pilligare, för tex exponeringskompensation skall man trycka ner en liten knapp och vrida på tumhjulet vilket är svårare med handskar på. Mycket bra.
En liten sak jag noterade är att Dynax 7D:s inbyggda blixt inte har ett lås, den fällde ut sig några gånger när jag stoppade ner den i kameraväskan och den då hakade fast lite i kanten.
InfraröttJag gjorde också en snabb infrarödtest med mitt B+W 092 (89B). Här verkar inte Dynax vara lika IR-känslig som D70? Samma motiv som vart bra på D70 gav en rejält underexponerad bild på Dynax, och med rejäl exponeringskompensation blev bilden förvisso ljusare bilder men med plattare karaktär än med D70. Här skall väl sägas att det knappast var en "infraröddag"; inga löv eller dylikt som kan reflektera skön IR-strålning. Med lite mer experimenterande kan man säkert få Dynax 7D att ta IR-bilder också, kanske är det ljusmätning som blir lurad av IR-filtret.
InomhusbilderJag tog också några bilder dels i glödlampsljus och dels tungstensljus. Dynax 7D kan ha tre egna vitbalansinställningar lagrade. Man kalibrerar genom att fotografera tex ett gråkort under den ljuskälla man vill kalibrera mot (D70 har bara en sådan lagring).
Den röda mössan på min dotters docka är en riktigt "färgrymdsspräckare"; den djupröda färgens nyanser ryms inte helt inom sRGB; med AdobeRGB går det bättre. Här hade jag svårare att få den återgiven rätt med Dynax, trots försök med olika färgrymder. Med kameran följde de enkla DiMAGE Viewer som konverterar råfiler, men Photoshop CS:s Camera Raw-plugin stöder dock inte Dynax 7D:s råfiler än, så jag lade ner försöken att få till en jämförande test mot D70 och Dynax.
SammanfattningEn riktigt gedigen och kompetent kamera som är väl värd att ta upp kampen med drakarna Nikon och Canon. Antiskakfunktionen är unik och smart. Batteritiden verkar vara lite sämre än tex Nikon D70, kanske pga att både antiskakfunktionen och den stora LCD:n drar mer ström. Kanske är kameran lite väl dyr då den med tanke på sina 6 megapixels och max 3 bilder i sekunden är mer lik Nikon D70 än tex Canon 20D, men den extra slanten kan man spara in genom att slippa köpa objektiv med inbyggd antiskakfunktion.
20 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Något som jag iaf tycker är att AS-funktionen är helt otroligt fin, bildstabilisering med alla objektiv! Mitt Minolta 400mm f/4,5 blev just ett "600mm" f/4,5 med bildstabilisering.. och inte kostar den så mkt heller.
Jag fick min D7D igår, har inte hunnit prova den i dagsljus än, men det blir i helgen!
D7D rekommenderas stort av mig!
Ni kanske skämtade... vad vet jag?
Angående bildbrus, så har jag fotograferat en operettföreställning jag själv varit med i. Jag har stått längst bak i lokalen med ett telezoom och ställt kameran på ISO 3200 för att få hyfsat kort slutartid. Det bildbrus som har blivit resultatet tycker jag bara är snyggt. Vill någon titta så klicka på länken nedan;
http://goto.glocalnet.net/johan_hackman_photo/index.htm
Johan Hackman
// Håkan
http://www2.konicaminolta.de/foto/7d/dynax7d_guidebook.pdf
Jag tyckte den var ett utmärkt komplement till "manualen" som följde med Dynax 7D kameran. Guide Book ger en väldigt bra översikt över kamerans funktioner tycker jag. Den lärde mig mycket som ny inför digital fotografering. Den vägen begrep jag bl.a.hur man skulle aktivea DMF (Direct Manual Focus) som är en variant av Auto Focus där kameran först fokuser och sedan låter användaren överstyra det direkt på objektivet. Detta vore ju en bra kompromiss att använda vid foto av rörliga djur t.ex. där ett "jagande" AF-system kan vara en plåga. Även vitbalans och färginställningar är ju nytt för gamla "plastfotografer". Annars är jag så här långt jättenöjd med Dynax 7 D. Jag har annars länge varit skeptisk till de digitalkameror som funnits fram till det senaste året (2004) då mycket hänt med utbud och priser. Dynax 7D är verkligen mekaniskt välbyggd vilket jag verkligen gillar. Många moderna kameror är ju annars väldigt plastiga jämfört med hur de byggdes lite längre bak i tiden.
http://www.ephotozine.com/equipment/tests/testdetail.cfm?test_id=331
http://www.dcresource.com/reviews/minolta/maxxum_7d-review/
Enligt en av Dyxums arkiverade enkäter om varför enkätbesvararna var intresserad av 7D, så var
54% intresserade för att de redan hade gamla linser, 20 p.g.a. AS och 13% p.g.a. ergonomin.
Annat läsvärt på Dyxum är ju annars inte bara positiva användar-rapporter och webreviews utan även rapporterna om fel och små egenheter som flera av oss hittat i 7D och faktiskt undrar över.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/MAX7/D7A.HTM