ANNONS
Annons
Artiklar > Fotoskola: 10 tips för att ställa ut

Fotoskola: 10 tips för att ställa ut

Bild från utställningen Land meets water på Artipelag.
Foto: Jean-Baptiste Beranger

 
Plus

Sugen på att ställa ut dina bilder? Här kommer några tips på olika möjligheter som finns – och vad du ska tänka på inför en utställning.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2017-10-17.

7 Kommentarer

Agneta Viklund 2015-11-11 18:14  
Det var ett intressant reportage med goda tips. Ställer mig dock lite funderande till att sätta ut bilderna på FB. De har ju rätt att sätta reklam till våra bilder. En tanke som slog mig när jag läste det.
froderberg 2015-11-11 18:41
Facebook brukar inte använda andras bilder mer än till att bädda in dem vid länkning.
Agneta Viklund 2015-11-13 03:53
Menar du att de länkar våra bilder till en viss reklam? Jag har varit med om det och det är INTE någon reklam jag ställer upp på. Jag vet att de får även sälja bilder som läggs ut...fast de måste då ha fotografens tillstånd.
mudride 2015-11-12 13:21  
Bra tips! En annan sak att tänka på är att många konsthallar har väldigt lång framförhållning. Ett länsmuseum kan mycket väl ha sina konsthallar bokade i flera år.
Nils Bergqvist 2015-11-29 14:07  
En fråga som jag funderat på efter att ha läst lagtexten om när provision (sk droit de suite till fotografen eller upphovsrättsinnehavaren) vid kommersiell försäljning i 2:a hand ska gälla. Vad räknas som ett industriellt framställt verk i flera identiska exemplar? Om man låter ett labb göra en upplaga som utskrift i hundra exemplar av ett fotografi, till exakt likhet, är det då inte att betrakta som industriellt framtaget? Då utgår nämligen ingen droit de suite till upphovsrättsinnehavare vid kommersiell försäljning, vilken gäller hela 70 år efter dennes död och alltså kan inbringa pengar även till efterlevande. Har inga rättsfall till detta, men det skulle vara intressant om man kunde få ett prejudikat för vad som gäller. Idag ser man nog även hundra labbutskrivna och identiska bilder som originalkonstverk, om de är numrerade och signerade av konstnären. Men är det egentligen rätt? Kan nog bli föremål för diskussioner i framtiden?
Lagtexten säger:
"Med originalkonstverk avses konstverk framställt i ett begränsat antal, av konstnären själv eller med upphovspersonens tillstånd. Detta innebär att även alster av brukskonst omfattas av följerätten. Dessa ska då normalt vara numrerade, signerade eller på annat sätt vederbörligen godkända av konstnären. Verk som framställts industriellt i flera identiskt lika exemplar omfattas inte."
HNadjafi 2019-12-02 20:06  
Bra tips! En annan sak att tänka på är att när man ska ställa ut. Har haft utställningar i olika tider och lagt märke till att t.ex. under påskhelgerna finns få besökare till gallerian.
Sten-Åke Sändh 2021-05-24 11:33  
Hur många når man med en fysisk utställning och hur många når man med en digital?

Ni som ställer ut på gallerierna, idkar ni växelbruk med digitalt eller ser ni det som en möjlig eftermarknad. Finns det verkligen fotografer idag som uteslutande försöker nå ut via fysiska utställningar? Hur effektivt är det?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar