Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Rapport från IFA-mässan i Berlin

Rapport från IFA-mässan i Berlin

IFA är Europas största mässa för hemelektronik med över 50 fyllda mässhallar. Vi har tittat närmare på fotoprodukterna på mässan.

Den största fotonyheten inför IFA är Nikons tre nya objektiv Nikkor 24/1,8G 24-70/2,8E VR och 200-500/5,6E VR. Vi har inte haft möjlighet att klämma på dem tidigare och de har inte börjat levereras än, så nyfikenheten var på topp. Märkligt nog tillät inte Nikon oss att fotografera objektiven, men vi fick klämma och prova med ett kamerahus.

Det har varit en del uppmärksamhet kring att 24-70/2,8 VR är större och tyngre föregångaren utan VR, men för mig som inte använder föregångaren dagligen var storleken och tyngden inget jag reagerade på. Jag fick kolla att det verkligen var det nya objektivet på kameran.

Telezoomen 200-500/5,6E VR upplevs som stor och tjock, men inte besvärande tung. Zoomringen har ett långt avstånd mellan ändlägena vilket gör det svårt att zooma från ändläge till ändläge utan att göra omtag med handen.

24/1,8G är mycket lik andra objektiv i 1,8-serien, som 20/1,8 och 28/1,8. Det är lite konstigt att ett helt nytt objektiv inte har elektroniskt styrd bländare, men Nikon har säkert sina skäl. Ett sådant kan vara att hålla nere priset.

Den näst senaste fotonyheten på IFA är Ricoh Theta S som ger en 360 graders sfärisk bild med ett klick genom att ha ett fisheye-objektiv på vardera sida om kameran.

Den färskaste nyheten är Kodak Pixpro SP360 som ger en 360-graders panoramabild. Den ger alltså inte 360 graders täckning i alla led som Ricoh Theta S gör. Pixpro SP360 kan lagra video i 4k-storlek.

Kameran säljs av det brittiska företaget JK Imaging Ltd som har köpt en licens för att tillverka digitalkameror med Kodaks varumärke under 10 år.

I Sigmas monter hittade vi den senaste skapelsen, vidvinkelzoomen Sigma 24-35 mm f/2 DG HSM Art. Enligt Sigmas representant är den främsta kundgruppen videofotografer med fullformatskameror. Sigma 18-35/1,8 har redan blivit populärt för kameror med aps-c- eller super-35-sensor. Den sekundära målgruppen är bildjournalister som idag använder 24/1,4 och 35/1,4. Nu kan de använda ett enda objektiv till priset av ett bländarstegs lägre ljusstyrka.


Bilden är tagen med sigmazoomen vid 35 mm och f/2

Några snabba provbilder säger inte allt, men det verkar tillräckligt skarpt för bildjournalistik. Objektivet ger samma höga kvalitetskänsla som de nya uppmärksammade Sigma-objektiven med fast brännvidd. Kvalitetskänslan är högre än för Canons och Nikons proffszoomar.

Sigma-representanterna trodde att Sigma kommer att komma med fler zoomar framöver och nämnde 24-70/2,8. Nya superteleobjektiv trodde att de ligger längre bort i tiden.

Vi hittade inte Tamron på mässan, men de dök upp på EISA:s prisutdelning i anslutning till mässan för att ta emot pris för sin 150-600mm-telezoom. De hade med sig de nya SP-objektiven, som är början på en ny generation SP-objektiv med hög bygg- och bildkvalitet.

Det lanseras inte längre så många fotoprodukter inför IFA-mässan och flera stora kameratillverkare saknas på mässan. Det totala antalet produkter per år har sjunkit och lanseringarna sprids mer jämnt över året.

Det är istället kring drönare och kameror för sociala medier som det händer mer. Flera olika tillverkare av drönare presenterade sina produkter på mässan. Den här heter Typhoon.

Och den här heter Dji:

De märken som har ett brett utbud av hemelektronik har gigantiska montrar på mäsan, och de största har sin egen mässhall.

Sony, Phillips, Grundig, Samsung, Panasonic och LG är några av dem som har egna hallar.

Sony visade givetvis upp nya RX100 IV och RX10 II, men också det här videoobjektivet, FE PZ 28-135 mm f/4 OSS, som med videomått mätt är extremt billigt. Drygt 25 tusen istället för 250 tusen.

I Panasonics monter kan man få håret fönat med en Panasonic-fön eller smaka mat lagat i ett Panasonic-kök. En underlig syn var industrispioner som fotograferade detaljer på kylskåp. Naturligtvis finns även Lumix-kamerorna där.

Panasonic visade bland annat upp prototyper på två kommande objektiv Panasonic Lumix G 25 mm f/1,7 och Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm f/4-6,7. Tyvärr inga fungerande prototyper, men det ryktas att 25:an ska komma först och kosta omkring 200 euro.

Man kan undra var de tyska företagen Zeiss och Leica höll till. Någon Leica-monter fanns inte och detta var allt Zeiss visade upp:

Zeiss VR One heter produkten.

På tal om andra tyska foto-varumärken så fanns Metz på plats ...

... men de visade bara sina tv-apparater och inga elektronblixtar.

Anrika Rollei är numer bara ett licensierat varumärke.

För några år sedan såldes enkla kompaktkameor, en del avsedda för barn, under namnet Rollei. Nu tycks det vara actionkameror, fästen för GoPro actionkameror och övervakningskameror som gäller.

Det finns omkring 50 mässhallar på Berlin Messe där IFA hålls.

I en hall som ska handla om telekommunikation och internet hittar vi ett svenskt märke: Thule.

Thule har köpt väskföretaget Case Logic, som är kända för sina datorväskor. Thule-väskorna utvecklas hos Case Logic i Colorado, USA.

Thules fotoväskor är vädertåliga. 

I särskilda mässhallar, med ytterst få besökare, finns hundratals kinesiska företag som var och en har några få produkter som de tillverkar. En del är uppenbara kopior:

Trots flera timmar och 8 kilometers vandrande hanns inte alla hallar med, men de hade antagligen inte förändrat intrycket av IFA: att IFA inte är särskilt intressant för den som enbart är intresserad av fotoprylar. Det går knappt att jämföra IFA och Photokina när det gäller foto. På Photokina är alla fotoföretag representerade och de visar mycket. Men för den som är prylintresserad i allmänhet är IFA säkert ett himmelrike.

IFA-mässan pågår till och med den 9 september.

Två måsten i Berlin

Väl i Berlin finns det annat fotorelaterat som man inte bör missa.

C/O Berlin bjuder på stora fotoutställningar, café och bokshop. Just nu visas utställningen "Augen auf" som omfamnar en stor del av de senaste 100 årens fotografi. Gemensamt är att bilderna är tagna med Leica-kameror, som just funnits i drygt 100 år. Utställningen är omfattande och bjuder på många bilder av världsklass, bland annat av Christer Strömholm.

Här visas även utställningen "Two Germanys" av Rudi Meisel. Han har mellan 1977 och 1987 tagit gatufoton i både Öst- och Västtyskland. Det är intressant att jämföra likheter och olikheter mellan de två länderna.

200 meter från C/O Berlin ligger Museum für Fotografie. Just nu visas en utställning om Helmut Newton som person och fotograf på undervåningen. En trappa upp blandas bilder av Helmut Newton med Szymon Brodziak (f.1979). Både modefotografer med kärlek för svartvitt. I en sal intill visas en bilder av ytterligare en modefotograf: Frank Horvat. Det är dock främst hans privata bilder som visas, uppdelade i femton olika kategorier.



Publicerad 2015-09-07.

Bli först att kommentera

Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS