Annons
Artiklar > Canon har tillverkat 150 miljoner Eos-objektiv

Canon har tillverkat 150 miljoner Eos-objektiv

Sedan introduktionen av Eos-systemet 1987 har Canons produktion av objektiv ökat kraftigt. Totalt har 150 miljoner EF- och RF-objektiv till Eos-systemet tillverkats.

Canon gjorde ett djärvt drag 1987 och lanserade en ny objektivfattning som inte var kompatibel med den föregående FL/FD-fattningen. Poängen med skiftet var att gå från mekanisk styrning från kamerahuset till elektronisk. En lösning som i dag kan kännas självklar, men då var revolutionerande.

I EF- och RF-objektiven styrs bländare och fokusering helt elektroniskt. Det ger flera fördelar, bland annat att bländaren kan placeras mer fritt i objektivet och att det kan utrustas med en snabb och stark AF-motor.

Introduktionen av Eos-systemet med EF-objektiven innebar att Canon-ägare bara kunde använda sina gamla FL/FD-objektiv med några få undantag. Det var en vågad satsning som gick hem. Canon lyckades inte bara få sina gamla kunder att investera i det nya Eos-systemet. Under slutet av 80-talet och hela 90-talet lockade Canon över många fotografer som ville ha snabb autofokus – något som var möjligt tack vare att Canon kunde ha AF-motorn i objektivet tack vara den elektroniska överföringen från kamerahuset.

De tre första objektiven som lanserades tillsammans med Canon Eos 650 var EF 35-70 mm f/3,5-4,5, EF 35-105 mm f/3,5-4,5 och EF 50 mm f/1,8. Det senare lever kvar än i form av EF 50 mm f/1,8 STM som har samma optiska konstruktion som versionen från 1987.

1995 nådde produktionen 10 miljoner-strecket och 2009 nådde Canon 50 miljoner. Redan i april 2014 tillverkades det 100 miljonte objektivet och i januari passerade räkneverket 150 miljoner.

Från början tillverkades EF-objektiven i Canons fabrik i Utsunomiya i Japan. I takt med att produktionen ökat har tillverkningen av EF- och RF-objektiv fördelats på flera fabriker. I dag sker produktionen i fyra olika fabriker, två i Japan, en i Taiwan och en i Malaysia.

I skrivande stund finns det 99 EF-objektiv och 19 RF-objektiv (inklusive två telekonvertrar) i Canons objektivutbud 



Publicerad 2021-02-05.

18 Kommentarer

ztenlund 2021-02-06 00:18  
Nu upprepas det här med Canons elektroniska fattning, men det är ju faktiskt så att det inte har något att göra med att göra fattningen inkompatibel med de äldre objektiven. Tvärtom är det de facto så att Nikons F-fattning sedan ~2007 (beroende på kameramodell) har allt som EF-fattningen har i så måtto. Det var då Nikon lade till stöd för elektroniskt styrd bländare, men då användes det bara för PC-E-objektiven. Däremot är Nikons F-fattning trängre, men det är en annan sak. Ergo, Nikon hade principiellt kunnat göra samma sak som Canon, men behållt F-fattningen. Ironiskt nog hade Nikon dessutom AF-motor i (eller på?) objektiven i det första försöket med F3AF. Fokusmotor i objektivet kom ju även hos Nikon redan på 90-talet, men då bara i vissa teleobjektiv och de var väl lite senare med ultraljudsmotor.

Och Nikons Z-fattning är ju precis lika elektroniskt styrd som RF-fattningen redan från början, även om det här med att bunta ihop fattningarna som Canon gör med den här nyheten känns lite som att man vill blåsa upp siffrorna (även om det mesta hittills förstås är EF). Men Canon har förstås fördelen att alla objektiv är kombatibla med adaptern/adaptrarna, vilket Nikon sakner så länge de inte gör som Sony gjort med sina senaste adapterversion och trycker in an AF-motor i den (och utan SLT som Sonys äldre dylika haft).

Samma sak som för Nikon gäller förstås för andra liknande fattningar som använt mekanisk överföring från kamerahuset, även om alla inte utnyttjat möjligheten.
PMD 2021-02-15 00:51
Fokusmotor i objektiven var det normala för de tidiga försöken med AF i systemkameror på 1980-talet som Pentax ME-F, Canon AL-1 (enbart "focus confirm"), Olympus OM-30, Canon T-80 och förstås Nikon F3AF.

Det signifikanta med EF-fattningen är att Canon bestämde sig för att strunta helt i bakåtkompatibilitet för att kunna konstruera ett kamerasystem utan gamla begränsningar. Det tog lång tid för konkurrenterna att komma ifatt när det gällde objektivstyrning.
Iwa 2021-02-06 06:56  
Håller med, tonen i artikeln känns lite märklig. Från artikeln verkar det som att Canon fortfarande har kvar fördelarna de en gång fick när EF-systemet lanserades. En stor grej är ju att i och med övergången till spegellöst har Canon helt förlorat sitt tekniska övertag från spegeltiden. EF kontra F var en sak, RF kontra Z är något helt annat. Står vi nu inför ett lika epokgörande skifte som vi gjorde 1987, fast åt andra hållet? Förvisso verkar Canon ha släppt en pressrelease, men den här frågan kanske vore intressant att belysa.
UGJ 2021-02-07 10:46
Man har ju kvar den fördelen att de flesta EF-objektiven verkar funka lika bra eller bättre på de spegellösa kamerorna via en enkel adapter som på DSLR:erna.
Bländare och AF hanteras av objektivet, inte mekaniskt från huset.

Det finns förstås olika fördelar och nackdelar med den väg t ex Nikon och Canon valt med fattningarna. Nikon valde att prioritera bakåtkompabilitet till priset av en med tiden ökande mängd undantag och villkor hur kompatibelt det verkligen är. Kan t ex huset driva AF i objektivet via skruv, eller inte?

Canon klippte banden bakåt och fick en mycket renare och enklare lösning.

Fördelar och nackdelar, som sagt. Som konsument är det bara att välja system.
spotmatic 2021-02-07 12:42  
Den där samlingen skulle jag villa ha!
Micke Ho 2021-02-08 08:24  
Fundering
Är det inte 4 telekonvertrar, 2 till RF och 2 till EF?
Svar från froderberg 2021-02-08 09:31
Jag tror det är nytt att Canon börjat räkna telekonvertrar som objektiv, men det är i alla fall fyra telekonvertrar på den nya bilden ovan :)
acke 2021-02-10 12:43
Om telekonvertrar räknas som objektiv, då är det nära till hands att också räkna in försättslinser och filter. 😉
snap01 2021-02-08 09:02  
Imponerande, man har själv bidragit med ett 30 tal gluggar trots man kört med nikon o fuji sista 10 åren. Canon säljer alltid oavsett prislapp. Dom har sin stadiga kundkrets. Playstation konkurrenten har lång väg att vandra innan dom om någonsin kommer upp i dessa siffror.
Ingju 2021-02-09 16:18  
Väldigt vad Nikonfantaster har ömma tår. Får inget "positivt" skrivas om Canon? Det är som att tala väl om män bland feminister. Jag har en del canonprylar, de olika objektiven fungerar fullt ut med de olika kamerahusen. Vad det nu är för fel med det? Att sen också andra tillverkare fått till bra lösningar vet vi väl, något annat antyddes väl inte. Magnus skrev den här gången om Canon, andra gånger om Nikon eller Sonny. Vad är det för märkligt med det?
acke 2021-02-09 17:38
Jag ser få ömma tår och jag ser inget som är märkligt. Merparten av dem som skriver här tycker bara att det är intressant att analysera och resonera. Självklart får det skrivas både positivt och negativt om alla ksmerafabrikat.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS