Annons
Artiklar > Nytt bakslag för kameradrönare

Nytt bakslag för kameradrönare

Foto: Don McCullough / CC BY

 

Kammarrätten har för första gången avgjort ett fall om kameradrönare. De konstaterar att en kameradrönare kräver tillstånd från länsstyrelsen enligt kameraövervakningslagen.

Därmed går Kammarrätten i Jönköping på Datainspektionens linje och ändrar tidigare dom i Förvaltningsrätten i Linköping.

För att filma och fota med drönare på platser dit allmänheten har tillträde krävs det ett tillstånd från länsstyrelsen. Om länsstyrelsen beviljar tillstånd så kan den ställa villkor för exempelvis vilken plats som får filmas och vid vilken tid på dygnet som filmning får ske.

- Domen gör spelreglerna tydligare eftersom kammarrätten nu slår fast att en drönare med kamera omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

Att få tillstånd hos länsstyrelsen är inte lätt. Kravet är att kameran ska vara till samhällsnytta och att risken för integritetsintrång är försumbar.
– Utrymmet för att få tillstånd för kameraövervakning för till exempel rent kommersiella syften är mycket begränsat enligt tidigare förarbetsuttalanden, säger Malin Ricknäs på Datainspektionen.

Kammarrätterna i både Jönköping och Göteborg slår fast att en drönares ska anses som varaktigt uppsatt och att drönarens flygtid inte är avgörande för bedömningen. Den andra springande punkten är om kameran anses som manövrerad på plats, och det anser inte Kammarrätten i Jönköping. "Därmed uppfyller den aktuella kameran samtliga förutsättningar för en tillståndspliktig övervakningskamera enligt KÖL", skriver rätten i sin dom.

Kammarrättens dom (mål nr 1369-15) har inte vunnit laga kraft ännu, vilket innebär att den kan komma att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

I ett annat fall har Kammarrätten i Göteborg skickar tillbaka ett mål om kameradrönare till Förvaltningsrätten i Malmö. Till skillnad mot Förvaltningsrätten slog Kammarrätten fast att en kameran monterad på en drönare är varaktigt uppsatt.



Publicerad 2015-12-22.

62 Kommentarer

Anders Wester 2015-12-22 12:56  
Du skriver filmning, är det lika med att ta fotografier utan att filma? Misstänker att det gäller både och även om det inte står skrivet.
Svar från froderberg 2015-12-22 14:14
Ja det är samma. Har korrigerat texten.
Lars Parbring 2015-12-22 13:10  
Man är lite nyfiken på straffsatsen om man kör ändå.
Böter? Har dom rätt att beslagta min utrustning? Det är väl inte den som är olaglig? Bara min handling.
Eller är det som att gå mot röd gubbe? Det är olagligt men det finns inget straff för det så Polisen kan bara säga ajja baja.
Essen 2015-12-22 13:15  
Drönare och dashcams visar tydligt att lagen inte har hunnit med i utvecklingen och behöver omarbetas. Jag är för att tillstånd behövs men som det är nu är kraven för höga och/eller krångliga.

Utan egentlig kännedom om Datainspektionens intentioner så frå jag känslan av att de slåss för sitt existensberättigande, ungefär som när integrationsministern ville förbjuda Black Nogger och 88:an för att det var rasistiskt.
balan 2015-12-22 13:37
Datainspektionen gör mycken nytta för att värna vår integritet, speciellt i dagens värld där ropen på censur och övervakning skallar allt högre. Var glad för det.
tormig 2015-12-22 13:58
Utveckla gärna sambandet mellan drönare med kameror och glass för det förstår jag inte alls.
luminousoctaves 2015-12-22 15:01
Datainspektionen överser bland annat PuL, personuppgiftslagen, och är alltså ytterst relevant i dag, inte minst bland fotografer.

Din koppling till rasistiska glassnamn vet jag inte riktigt vad man ska göra med... det här är väl en seriösare debatt än så?
pictorhayes 2015-12-22 16:11
Är benägen att hålla med. Datainspektionen var förr en viktig myndighet med fokus på att tillse att myndigheter och andra inte trampade på den enskildes integritet. Idag så verkar DI mest fokusera på att klämma åt småföretagare och privatpersoner.
Essen 2015-12-22 16:15
Skrev jag inte "Jag är för att tillstånd behövs"? Underförstått att viss återhållsamhet bör finnas. Jag upplever det mer som paragrafrytteri i vissa lägen än en fråga om vår integritet.
Essen 2015-12-22 16:37
@Torbjörn Migchelsen: Det krävs tydligen en vis grad av läsförståelse och den kan jag tyvärr inte göra mycket åt. Gör ett nytt försök, se nedan.

@Erik Danielsson: Bara för att du, likt Torbjörn, saknar viss förmåga blir inte debatten oseriös för det. Det finns ingen koppling med rasistisk glass, den står du för.

Jag drog en parallell mellan departement som försöker legitimera sin existens genom att flytta fokus från verkliga problem som att kunna redogöra hur skattebetalarna pengar används till tveksam finansiering av andra organisationer för att visa handlingskraft.
På samma sätt skulle alltså Datainspektionen kunna hävda att de slåss för individens rättigheter när det kanske i själva verket är sin egen existens de slåss för. Existens skall i detta fall tolkas som anslag.

Men det är såklart rent hypotetisk.
zingiber 2015-12-22 20:12
"..när integrationsministern ville förbjuda Black Nogger.."
Nej. Tvärtom faktiskt -- Sabuni kapade statsbidragen till organisationen Centrum mot rasism som stod för den kampanjen.
Essen 2015-12-22 21:37
@Anders. Okey, fel av mig. Hoppas ändå poängen om 'Wag the dog' går fram utan mer konkret exempel.
zingiber 2015-12-22 23:07
Jag håller inte med dig om att DI är en onödig verksamhet utan påtaglig samhällsnytta, men jag håller med om lagstiftningen kring drönarfotografering inte fungerar.
På ena benet måste man söka tillstånd för övervakning, vilket på andra benet blir avslaget eftersom man faktiskt inte tänker övervaka något utan bara fotografera. Det behövs uppenbarligen en ny typ av tillstånd som täcker (tillfällig) fjärrstyrd fotografering.
Essen 2015-12-23 05:56
@Anders: Har inte skrivit att Datainspektionen är en onödig institution i sig. Jag spekulerar om de bakomliggande mekanismerna i aktuell ämne. Min uppfattning är att Datainspektionen vrider och vänder på en lag så den skall passa deras bestämda uppfattning och ingen ifrågasätter denna tolkning.
zingiber 2015-12-23 16:05
Vari ligger egenintresset för DI att förhindra (i praktiken förbjuda) fotografering med drönare, menar du egentligen..?!
DI har som uttalad uppgift att göra utlåtanden i frågor kring integritet och ny teknik och det var ju precis vad de gjorde.
Jag håller dessutom med om slutsatsen -- övervakning via fjärrstyrda drönare är ingen bra idé.
Ventures 2015-12-22 14:16  
"Där allmänheten har tillträde" står det. Borde det inte vara värre där allmänheten inte har tillträde? T.ex. när någon hovrar över din tomt med oklart syfte. Det finns väl snart drönarfilmer på nätet över alla kvarter. Med vilken rätt undrar man.
Dykhjelm 2015-12-22 15:28  
Korkat så det förslår. Jag har rätt att fotografera från en helikopter. Men tar jag samma bild från en liten fotohelikopter så är det plötsligt kameraövervakning. Min kamera manövreras från marken.
Svar från froderberg 2015-12-22 16:54
Jo, men jag en helikopter är svårt att inte lägga märke till. Jag vet inte om det är något som Datainspektionen tar hänsyn till, men det går iaf inte att tillämpa Kameraövervakningslagen (KÖL) på fotografering från helikopter. Sen är det väl så att Datainspektionen ser kameradrönare som ett problem, men de upplever inte samma integritetsproblem med fotografering från helikopter.
Dykhjelm 2015-12-22 17:45
Men slutresultatet är ju samma. Sedan spelar det väl ingen roll hur bilderna är tagna, med hänsyn till kameraövervakningslagen.
Svar från froderberg 2015-12-22 18:05
Nä, slutresultatet blir inte alltid samma. En helikopter är inte så effektiv om man vill smygfota, det är däremot en drönare. Det är inte heller tillåtet att flyga hur lågt som helst med helikopter. Men juridiskt handlar det inte om slutresultatet.

Kameraövervakningslagen gäller inte en handhållen kamera i helikopter eftersom denna typ av fotografering inte uppfyller kriterierna (rekvisiten) i KÖL. Kameran ska vara varaktigt monterad och inte manövreras på plats för att vara tillståndspliktig.
Robban9 2015-12-23 00:26
Jag tycker att det är helt åt skogen.
Man får inte ägna sig åt kränkande fotografering. Oavsett utrustning.

Vill jag smygfota någon så kommer jag inte söka något tillstånd.
Oavsett om jag använder en "drönare" eller inte!

Skall vi kräva tillstånd av de som sätter kameran på en pinne och använder fjärrkontroll?
Bra mycket tystare än en "drönare".

Skall vi förbjuda time lapse på allmän plats?

Hur skall varaktig montering tolkas?
Om jag har snabbfäste på min "drönare"?

Det finns redan regler om hur då får framföra t.ex. "drönare".
Du bör/får inte flyga hur som helst och vart som helst.
Definitivt inte utom synhåll om du inte har rätt utrustning och tillstånd.
Att man inte manövrerar på plats, det är ju inte riktigt sant.
Det är lättare att få tag på någon som styr en drönare i närheten än någon som far förbi med helikopter...
Oavsett vilket så är det svårt att få bukt med individer med ont uppsåt.

Tycker de lagar och förordningar som redan finns är tillräckliga.
Detta handlar mer om moralpanik och lättkränkta människor.
bentelkalb 2015-12-23 09:23
Helt fel. Du smygfotar nog bättre från helikopter med tele än drönare med vidvinkel.
iSolen.se 2015-12-23 10:35
Du smygfotar nog lättare med en drönare på 10 meters håll med tele än med en helikopter på 150m håll.
luminousoctaves 2015-12-23 12:23
@Robert: Lagen om kränkande fotografering har väl ingenting med detta att göra?
Robban9 2015-12-23 23:08
@Erik: Lagen om kränkande fotografering är "närbesläktad".
Den avser att skydda individen integritet på privata områden/utrymmen. Vilken är kanon.

Flyger du med en "drönare" på allmän plats och råkar rikta kameran mot något håll så finns ju risken att du faktiskt fotar/filmar något som faller inom lagen om kränkande fotografering.
Men om man då lagstadgar om att "drönare" skall omfattas av registering/tillstånd för att skydda den enskilde individens integritet på allmän plats då är det enligt mig, och rätt många andra, väldigt mycket annat fotograferande/filmande på allmän plats som borde omfattas också. (T.ex. samtliga selfies med mobilkameror som ofta snappar upp både det ena och det andra på allmän plats. Eller gatufotografi med mera.)
Man vill skydda den enskilde individens integritet i båda fallen. Så därmed är det ju relevant/"närbesläktat" i sammanhanget.

Jag har inget emot att reglera/lagstadga om _framförandet_ av "drönare" på allmän plats.
Men det har inte med fotografering/filmning att göra. Vill man reglera för att skydda den enskilde individens hälsa så är det en annan sak. Dom är ju inte helt ofarliga.

Men i detta fallet handlar det om att man vill jämställa det med fast övervakning. Det är det ju verkligen inte tal om och det finns andra lagar, som t.ex. lagen om kränkande fotografering, som redan idag reglerar när man närmar sig den privata sfären. Man skall passa sig för att reglera allmäna platser.

Det går alldeles utmärkt att kränka individer på allmän plats på väldigt många olika sätt. Varför är det då värre om man gör det med en "drönare", så att det måste regleras specifikt?

Jag personligen tycker inte det är speciellt roligt att bli filmad/fotad när jag petar mig i näsan bara för att någon tar en selfie och råkar få med mig. Men inte gråter jag så mycket för det.
Men om den som fotar sedan sprider dessa bilder på t.ex. internet för att förtala mig. Då finns det redan lagar för det. Vill han/hon utpressa mig. Finns lagar för det. Och så vidare.
Det går nog flera tusen kameror per drönarkamera på allmän plats skulle jag tro. Det är i sådana fall ett större hot mot individens integritet.

Man jagar ju knappt företag som övervakar utan tillstånd, ofta med kameror riktade mot allmän plats.
Hur i herrans namn skall man då få resurser till att bedriva tillsyn över drönare också?!

Det är bara en tidsfråga innan vi har nästa uppfinning, och nästa, och nästa som också måste regleras.

Jag är inte så bra på korta svar. :)
Det retar mig förbaskat när det går åt skattepengar på massa onödigt dravel som inte kommer att leda till någon större nytta iaf. Särskilt som att det redan finns lagar som faktiskt reglerar om man gör något kränkande eller olagligt på allmän plats. Skulle du t.ex. redan idag flyga runt på allmän plats och "jaga" specifika individer utan deras medgivande så finns det redan lagar för att stävja detta. Precis samma lagar som går att nyttja om du sätter en kamera på cykeln och ihärdigt cyklar efter någon med ont uppsåt. Eller du jagar någon med din mobilkamera i handen. Förmodligen orkar du springa efter den personen längre än vad batteriet räcker i drönaren. Dessutom så kan du springa efter stackaren in på ICA eller Åhlens när personen försöker gömma sig. Vi måste lagstadga om att individer med bra kondition inte får använda mobilkameror på allmän plats. Mobilkameror är ju dessutom fast och varaktigt monterat i telefonen. Övervakning!!!

Nej, god jul på er!
bentelkalb 2015-12-24 09:15
Ola, hur smygfotar du någon på 10 meters håll utan att d märks? Det gör du inte. Men du har rätt i att man måste mycket nära med en gopro...det är ultravidvinkel. De används till att fota vyer.

Om någon ska smygfota så vore nog det sista de använder en drönare. Det finns en anledning till det. det FUNKAR inte.
Anders F. Eriksson 2015-12-24 10:35
Om du inte kan smygfotografera någon från 10 meters avstånd är du en tämligen usel fotograf ...
Cygnes 2015-12-28 17:02
Nu är du ju inte fri att sprida dina helikopterbilder hur du vill! Även om du får fota.

För spridning av flygbilder, och liknande registreringar, från luftfartyg över svenskt territorium krävs tillstånd från Försvarsmakten, enligt 6 § lagen (1993:1742) om skydd för landskapsinformation. Tillstånd ska ges om spridning kan ske utan att det kan antas medföra skada för Sveriges totalförsvar.
Hankki 2015-12-22 17:55  
Så kan man ju fundera hur detta påverkar försäljningen av drönare eller om medelsvenson inte bryr sig, eller känner till reglerna.
Svar från froderberg 2015-12-22 18:06
Det är inte förbjudet med drönare, bara att fotografera och filma från drönare.
Hankki 2015-12-22 23:36
Jo det vet jag men ganska många tror jag köper just för att kunna montera en kamera för att filma. Jag har hållit på en del med RC bil och flyg och har testat en dji drönare och drönaren är ju ingen match, de som är utrustade med gyro, så jag skulle tröttna ganska fort utan något annat intressant med den. Här i Finland har vi ännu inga begränsningar men något lär vara på gång och troligtvis går dom på dylika regler som ni har i Sverige.
iSolen.se 2015-12-23 10:38
Tyvärr behöver inte kameran vara "på", den behöver alltså inte fota eller filma för att räknas som övervakningskamera.
Anders F. Eriksson 2015-12-23 17:47
Räknas verkligen en kamera som inte är igång som övervakning (och har du i så fall någon källa på det)? Att det inte spelar någon roll om en aktiv kamera sparar materialet eller inte vet jag (eftersom övervakning kan bestå av någon som sitter och tittar på en skärm i realtid).
Mwd 2015-12-22 19:54  
En lite undran....
Säg att jag flyg med en "drönare" (vi modellflygare hatar termen, det heter Multirotor)..
Den är utrustad med en filmkamera men denna är avslagen.
Farbror Blå kommer fram för att göra ett ingripande.
Kan de beslagta min flygmaskin för att utröna om brott har begåtts hemma i polis-labbet?
De flesta actionkameror kan ju inte spela upp innehållet på plats även om de spelar in på hård-disk.
Om jag har en FPV-kamera med sändare som inte spelar in utan bara visar bilden i realtid på min monitor eller FPV-Glasögon..Omfattas detta av lagen?
Hur skall polisen som inte har koll på dessa detaljer se skillnaden på plats??
Jag tror att för oss vanliga dödliga så kvittar detta för det går inte att kolla alls.
Värre blir det för de som jobbar kommersiellt, de får ju lägga ned nu.
När sedan samma bilder kan tas fr en balkong eller mast och helt undantas är det ju mycket underligt?
Vore bättre att fokusera på allmänna regler för foto och film för att undvika att enskilda personer inte kränks.
Vi har nog inte sett det sista inlägget i denna debatt ännu?
Sven Blomquist 2015-12-22 21:36  
Apropå drönare! Kollade just på slalom från Madonna di Campiglio. Där kraschade en drönare 1 meter bakom Mafred Hirscher i sista åket. Den gick i massor med bitar och hade inte varit särskilt kul att få 1 meter framför i stället. Det är inte riskfritt att leka med farkoster i luften.
gunte 2015-12-22 22:29  
Bort med skiten innan någon allvarlig olycka drabbar oskyldiga.
Har inget med fotografering att göra.
Danne B 2015-12-23 01:12
Vilken skit? Bort med inkompetenta fotografer/drönarpiloter skulle jag säga, då dessa farkoster ger fantastiska möjligheter för nya perspektiv och bilder.
När det gäller denna olycka så ska den som flyger drönaren ligga i en "korridor" en bit utanför själva banan, inte över den. Finns en anledning till varför man inte får flyga över folksamlingar t.ex. och samma anledning gäller här.
iSolen.se 2015-12-23 10:32
Jag tycker nog det är bättre att drönaren ramlar ned på killen med hjälm än i publiken...om man måste välja. Det där var en rejält stor drönare, INGEN vill ha de där rotorbladen eller tyngden i huvudet. Jag har själv fått blodvite för en pyttedrönare, olyckor har redan skett.
Anders F. Eriksson 2015-12-23 13:39
Olyckor är förvisso trist, men har inget med lagen om kameraövervakning att göra.
bentelkalb 2015-12-24 09:16
Ölburks-argumenten haglar bland de oinsatta.
Anders F. Eriksson 2015-12-24 10:37
Tur att dina kommentarer håller en mycket högre nivå då ;)

Har du några argument i ämnet förutom att kalla andra för idioter?
iblis 2015-12-22 22:44  
Hur går det med en quadkopter som har videovisning men inte inspelning? Ex en man använder för att visa film på kontrollen för att visa vad den ser i syfte att leka med? Finns nu quadkopters att koppla med glasögon etc för streaming... Är det helikoptern då som är olaglig,kontrollerna eller din handling?
Danne B 2015-12-23 01:19  
Då domen inte vunnit laga kraft ännu, så antar jag att jag kan fotografera de beställnigar jag fått än så länge?
Får väl snabba mig på bara. :)

Personligen tycker jag att Norges beslut är ett föredöme och något de svenska myndigheterna bör efterlikna.

"Droner med kamera

En drone er et ubemannet fartøy. Det kan for eksempel være et fjernstyrt helikopter eller fly, og veier fra noen få gram til flere kilo. Noen droner er utstyrt med kamera, men også i dette tilfellet faller det utenfor definisjonen for kameraovervåking, siden det ikke er fastmontert og automatisert."

https://www.datatilsynet.no/Teknologi/Kameraovervaking/Hvilke-omrader-kan-overvakes/
bentelkalb 2015-12-23 09:22  
Helt sjukt.
präntare 2015-12-23 16:35  
Inte vet jag, men det är heller inget problem med, Googles foto bilar.
Anders F. Eriksson 2015-12-23 17:31
Google Street View pixlar bort ansikten och nummerplåtar, och vill man kan man få bort mer ur bilderna (om Google går med på det ...). http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article3836580.ece
Christian Hemborg 2015-12-23 17:53
@Anders F. Eriksson
Att Google pixlar ansikten har inget med saken att göra. Man kan efterbehandla bilder tagna från en drönare också.
Det framgår ju att man inte får ta bilder/film och inte ens ha en kamera monterad.
iSolen.se 2015-12-23 18:21
Håller faktiskt med, hur kan de kameror som fotar gatorna automatiskt inte räknas som övervakning? De kamerorna är lika varaktigt uppsatta och snarare mer automatiska än kameran på en drönare eller för den delen, en vanlig dashcam.
Nils Bergqvist 2015-12-23 19:52  
Att filma/fotografera med drönare är ingen mänsklig rättighet. Lika lite som att fota hur som helst på marken. Det måste finnas regler för hur detta ska gå till. Att gå in på en tomt och fota/filma när någon ligger och solar näck, kan nog säkert ses som kränkande fotografering. Fota/filma från luften över villaområden är ju i princip samma sak. Man tar sig först in på områden där man från marken inte har tillträde enligt lag. Om man sedan fotar/filmar är det ju ännu mera intregritétskränkande. Att detta skulle vara helt fritt säger sig självt, är en orimlighet. Hur lagen ser ut idag vet jag inte?
Christian Hemborg 2015-12-23 20:39
Vad som är kränkande foto är redan reglerat i lagtexten och detta handlar om något helt annat.
Problematiken är att man kan sitta på ett tak och ta en bild och det är helt lagligt. Men att ta exakt samma bild från exakt samma position med en kamera monterad på en drönare är olagligt.
Många mäklare fotar från en mast monterad på bilen. Är det också olagligt? Om inte, vad är i så fall skillnaden?
Google har bilar som åker runt och fotar. Är det också olagligt? Om inte, vad är i så fall skillnaden?
Många fotograferar time laps, där kameran är monterad på ett stativ en längre tid och tar bilder automatiskt. Är det också olagligt? Om inte, vad är i så fall skillnaden?
Många fotografer monterar kameran på ett stativ utomhus och använder fjärrkontroll för att kunna sitta inomhus och fotografera exempelvis fåglar som äter på en talgboll. Är det också olagligt? Om inte, vad är i så fall skillnaden?
Att ha en filmkamera fast monterad i bilen har blivit allt vanligare. Är det också olagligt? Om inte, vad är i så fall skillnaden?
Jag skulle kunna sitta halva natten och rada upp exempel, men det som förvånar mig mest är att - enligt domen - en kamera på en drönare är att betrakta som fast uppsatt. Detta trots att den hela tiden manövreras av en fotograf/filmare och att flygtiden är högst begränsad (ca 20-25 minuter).
Nils Bergqvist 2015-12-23 21:25
Du menar att det ska vara fritt, utan reglering att flyga och fota/filma med drönare? Jämförelsen med annan typ av fotografering är väl en aning missvisande, eftersom lagar kring det inte avsåg drönare? Med en drönare kan du ta dig in på områden och få insyn på områden dit du från från mark eller med andra anordningar aldrig skulle kunna nå på laglig väg. Som person på marken kan du heller inte avgöra om en drönare som svävar ovanför filmar/fotograferar dig eller ej. Ligger jag och solar på baksidan av mitt hus skulle jag bli minst sagt upprörd och störd av en svävande drönare i området. Om en främmande person kommer in på din tomt (det räcker ibland med att man bara kommer i närheten) och börjar fotografera så ser du det genast. Det är ju både olagligt att gå in på en tomt och att fota/filma utan tillstånd (såvida man inte har ett ärende som ägaren kan godta, t.ex att fråga om vägen eller liknande) . Dessutom är det inte förenligt med allemansrätten att uppehålla sig så pass nära en tomt att att de som vistas där blir störda. Men en drönare ska alltså kunna flyga och tränga sig på utan hinder? Samma regler borde väl rimligtvis gälla då. Lagen kring allemansrätten är inte helt distinkt men säger t.ex:
"Huvudtanken bakom regeln i 12 kap. 4§ är ganska klar. I stort sett blir det utslagsgivande, hur långt markägarens hemfridsintresse rimligen kan anses gå. På det området är han skyddad. En tomt i lagens mening är alltså vidsträckt omkring bostadshus, men betydligt mindre runt ekonomibyggnader, båthus och badhus."
Christian Hemborg 2015-12-23 22:47
Jag har aldrig skrivit att det ska vara fritt helt utan regler.
Det är något du har du hittat på själv - förmodligen i ett desperat försök att få argument som stödjer din ståndpunkt.
Jag skrev: ” Vad som är kränkande foto är redan reglerat i lagtexten och detta handlar om något helt annat.”
Det spelar alltså ingen roll om jag har tagit en bild stående på marken, sittande på ett tak, tagit bilden från en drönande eller sittande i en helikopter – en kränkande bild är alltid en kränkande bild.
Jag kan sitta på taket på mitt hus och fotografera grannens trädgård. Det är helt lagligt.
Att ta exakt samma bild, från exakt samma position, med exakt samma kamera är olagligt. Detta trots att kameran manövreras av mig på samma sätt som om jag håller i kameran rent fysiskt.
Det är problemet.
Varför är jämförelser med andra liknande situationer missvisande?
Problemet är att lagtext kan bli stelbent och inte ger utrymme för tolkningar. Precis så är det i det här fallet, vilket du kommer förstå den dag du läser domen och tänker på vilka konsekvenser det kommer få.
I och med domen har de målat in sig i ett hörn. Det kommer få stora konsekvenser och leda till många långa och dyra rättegångar. Risken är stor att de måste skriva om lagen för att anpassa den till verkligheten.
Jag säger alltså inte att förbud mot drönare är fel, även om jag personligen tycker det. Men utformning av domen kommer skapa stora problem – både för fotografer, poliser och domstolar.
bentelkalb 2015-12-24 09:17
Snälla sätt dig in i frågan innan du skriver en massa trams. Det är för det första inte alls olagligt att fota någons tomt, det är heller inte olagligt att fota dig.

Att någon skulle flyga runt för att fota dig med en vidvinkel gopro när du solar är såklart mest nonsens. De flesta verkar föra fram argument som bygger på moralpanik eller rädsla för tekniken istället för fakta.

Jag vet inte ens om ett enda fall där någon smygfotats med drönare, men det finns mängder med fall där teleoptik används..... förbjuda teleoptik?

Sedan ska man inte flyga i tätbebyggt område hur som helst, men det har med andra aspekter att göra.
tormig 2015-12-24 08:38  
Det här går säkert att lösa med krav på utbildning och licenser/körkort för de som känner sig kallade att flyga runt med drönare. Samt registrering av farkosterna förstås. Men det tror jag inte de är intresserade av för det verkar har utvecklats till någon slags pervers frihetskamp à la amerikanska vapenlobbyn. Vi kommer snart att få se klisterlappar på bilar med texter som "Rör inte min drönare!" osv.

Och varför skall jag lita på att en människa som tycker det är självklart att man (eller han, för det verkar bara vara män) skall kunna flyga runt med en maskin och fotografera folk var som helst, kommer att hantera dessa bilder på ett vettigt sätt? Ingenting som drönarlobbyn skriver tyder på att de har förmågan att göra det. Det handlar bara om att få göra som man vill bara för att det blivit tekniskt möjligt.
bentelkalb 2015-12-24 09:10
Det var nog det dummaste jag läst. det visar tydligt på inställningen hos folk som inte förstår tekniken. Lika korkat som att kräva licens på tele-optik.
R00S 2015-12-24 10:35  
För er som tar fotouppdrag med drönare finns det en enkel lösning. Styr den via en tunn kabel upprullad på en spinnrulle stället så blir det en handhållen enhet istället för fjärrlvervakning.
ViewFinder 2015-12-24 12:01  
Vist är det underbart hur fyrkantiga människor på fel positioner fortsätter att urholka gemene mans respekt för lag och ordning?
Att slänga upp en drönare som följer mej i skidbacken och förhoppningsvis filmar någonting spektakulärt, är förbjudet varför då?
Resultatet blir farligt. För alla kommer givetvis inte respektera dessa tokigheter. I mitt tycke med all rätt i fallet jag nyss beskrev. Problemet uppstår när samma scenario kanske sker i närheten av en flygplats, och en jet-kärra suger in drönaren i motorn. För respekten för regler, försvinner inte selektivt, den bara försvinner punkt!

När vi nu ändå ligger på denna låga teknik nivå i lag och rätt, tycker jag vi inte skall köra bil snabbare än 7 kmh så vi inte skrämmer hästarna i trafiken. (För inte så länge sedan fanns det en sådan lag nämligen!)

Personligen har jag inte sett tjusningen med drönare o film/foto, även om jag tycker det är en bra grej som kommit för att stanna.
Så jag skriver inte i egen sak när jag tycker det är tokigt.

När det kommer till Dach cams blir våra lagar ännu mer horribla. För BARA i Sverige kan vi komma på nått så tokigt som att förbjuda något som både polis och försäkringsbolag kunde dra stor nytta av. Istället för en stor utredning som kostar mängder av våra pengar, kunde man bara kolla inspelat material.. Men det går inte, för i Sverige skall det vara förbjudet. För att det är en fast installation? En kamera på hjul är "fast", hur tänker de?

P.S. jag har ingen sådan i bilen heller. Tycker bara det är för jä"#¤a galet..

Just my two cents !
Kent Helgesson 2015-12-24 15:01  
Har jag fattat det hela rätt så krävs det tillstånd för att filma/fota och inte för att inneha en drönare...eller?
Svar från froderberg 2015-12-24 15:49
Jag tror att även flygning av drönare i kommersiell verksamhet kan kräva tillstånd. Men då är det tillstånd från Transportstyrelsen och Försvaret.

För fotografering och filmning krävs det tillstånd från Länsstyrelsen om det rör platser där allmänheten har tillträde, oavsett om det är privat eller kommersiell verksamhet. Viss myndighetsutövning, ex Försvarets drönare, är undantagna.
iSolen.se 2015-12-24 16:00
Även icke kommersiell flygning i områden med flyg kräver tillstånd pga flygplatserna. Tex Stockholm, Bromma, Sollentuna osv får man inte flyga över.
Kent Helgesson 2015-12-25 15:46
Det låter lite som att det kommer att krävas någon form av licens för att få inneha en drönare vad det lider.
Benganbus 2016-03-17 19:28  
Å jag kan väl fortsätta att flyga drönare/heli
kopter? Utan kamera!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS