Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Guide: Att skärpa bilder för utskrift
Tutorials & Fotoskola
Plus
Skärpning är en bildbehandlingsteknik som används för att förstärka detaljer och förbättra intrycket av en bild. I denna artikel går vi igenom vad skärpning är och hur den kan appliceras på dina bilder som ska skrivas ut. Med rätt skärpa lyfter du dina bilder till nya höjder.
Läs mer...
1
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
snart är retro-kamera stilen inte bara för kameror längre!
men kul de kommer med ännu en skanner :)
Alla som har skannat negativ vet hur frusterande det är med en skanner som inte ger kornskärpa. Utan fokus mot filmplanet spelar det ingen roll hur många dpi man kan klämma ut, det är fortfarande oskarpt.
Från världens bästa testsida för skannrar:
"A very big deficit of the Plustek OpticFilm 120 is the missing autofocus function, so that you have to expect unsharp scans again and again. "
http://www.filmscanner.info/en/PlustekOpticFilm120.html
Dessutom lär Plusteks negativskannrar var fruktansvärt långsamma. Vad sägs om en halvtimmes skanntid för en 6x7 i 5300 dpi (utan dammborttagning) och 1 timme och en kvart (!) för en med dammborttagning. Som mest tar det sex timmar att skanna en enda bild.
Släng alltså inte flatbäddskannern för 2.000 kronor riktigt än...
”Since we and lots of our customers had many problems with the Plustek OpticFilm 120, we have taken that scanner out of our assortment.”
Man kan troligen förvänta sig något liknande med OpticFilm 135.
Jag tycker att man ska vara medveten om att autofokus saknas, och vad detta innebär, då man köper en dedikerad filmskanner. Halva poängen med filmskanner försvinner om man inte kan fokusera mot filmplanet.
Nu verkar OpticFilm 135 iofs kosta lika mycket som en flatbäddskanner från Epson så det kanske är hugget som stucket. Men notera alltså att föregångaren OpticFilm 120 hade stora problem med fokuseringen.
Filmscanner.info rekommenderar Reflectas skannrar i stället, som inte levererar samma DPI men är billigare. Mitt råd är att köpa en begagnad Minolta DImage 5400 I eller II. Samma pengar, stor skillnad i kvalitet då Minoltan har autofocus och stöd av VueScan.
Sedan finns ju som du säger alternativet begagnad scanner. Nu kör jag en del mellanformat och om jag fattade det rätt så är 5400 bara småbild? För lite mer än en OF 120 kan man iof få en äldre imacon (precision II-III). Lite struligt att använda kanske (förmodligen behöver man en antik dator tex) men skulle tro att man får bra kvalitet.
Jag köpte min Minolta Dimage 5400, första modellen, när den kom för drygt tio år sedan och den funkar hur bra som helst fortfarande. Hållarna är stabila. Jag har läst recensioner som säger att de är plastiga. Jag håller inte med. Epsons hållare är plastiga. Minoltas är märkbart robustare.
Det är såvitt jag vet bara Nikon Coolscan 9000 som klarar att ge kornskärpa och snabba scan-tider för 120-film.
Jag har hört att varken Plustek eller Reflecta kan ge komplett kornskärpa (över hela filmplanet) men jag har ingen personlig erfarenhet.
Antar att en Hasselblad-skanner eller gammal Imacon också gör jobbet. Jag har en Nikon Coolscan 9000 och med rätt programvara och glashållare blir det skarpt och bra. Men om det ska räknas som snabbt så vågar jag inte tänka på vad det tar med långsammare apparater. Jag kör 4 gångers sampling för att helt eliminera bandning. Räknar med att jag gör 3-4 bilder per timme.
Låt säga att man ska skanna en rulle 120-film uppklippt 4x3, är inte Coolscan betydligt kvickare och smidigare än en Imacon?
Bra bli det också - väldigt mycket bättre än med Coolscan.
Min poäng var att det går att montera väldigt många dior och kvalitén blir oslagbar.
Ser fram emot att slippa jobba som frammatare 😀.
Kul att dom vidareutvecklar och satsar på oss filmtokar. . .
Vi skickade iväg några ”testpaket” till olika professionella aktörer och resultatet blev betydligt bättre samt att man slapp allt jobb med att mata bilder.
Nackdelen är att man förlorar den direkta kontrollen över bilden, men de digitala bilder vi fick tillbaka höll över lag såpass bra kvalitet att lite photoshoppande i efterhand, som ändå hade behövts, funkade utmärkt.
Av dom vi testade var det DiaDirekt som stack ut, både vad gäller kvalitet och pris vilket är en bra kombination. Något långa leveranstider dock men dom hade (har?) någon form av expressleverans också.
Fotosidan Magasin kommer inom kort att skriva om att fota av sina negativ med en systemkamera. Det är en metod som kan ge bra resultat och framförallt tidseffektivt.