Annons
Artiklar > Zeiss kan köpa halva Leica

Zeiss kan köpa halva Leica

Det investmentbolag som äger knappt hälften av Leica för diskussioner med olika företag som är intresserade av att köpa deras andel. En av flera spekulanter är Zeiss.

Det stora amerikanska investmentbolaget Blackstone Group som äger 45 procent av Leica Camera AG håller enligt en artikel hos Reuters på och förhandlar med flera spekulanter om att köpa deras del av det klassiska kameramärket. Det här är inte första gången ägarförhållandena i Leica ändras de senaste 20 åren.

Det företag vi idag oftast tänker på som Leica heter i själva verket Leica Camera AG och bildades 1996 när man separerade ut kamera- och objektivtillverkningen från resten av bolaget. De två andra företagen som delar det berömda namnet är Leica Geosystems som gör mätinstrument och Leica Microsystems som gör mikroskop och som äger själva varumärket Leica. 

Mycket av aktierna i Leica Camera AG köptes runt år 2000 av Hermès, det franska företaget vi mest förknippar med lyxprodukter som handväskor, juveler och parfymer. De sålde sedan av sitt innehav till familjen Kaufmann, en av Österrikes rikaste finansfamiljer. De tog i sin tur in Blackstone som medägare 2011. 

Enligt Reuters kan Leica Camera AG idag vara värt i storleksordningen 700 miljoner Euro, knappt sju miljarder svenska kronor. Det här är en enorm utveckling från situationen runt 2005 då företaget var mycket nära att gå i kvav. Dr Andreas Kaufmann har beskrivit historien i olika intervjuer, som en i Financial Times 2014 och i med lite mer målande detaljer i en äldre intervju i Film and Digital Times 2011.

Dr Andreas Kaufmann, styrelseordförande för Leica Camera AG

Zeiss uppges vara en av spekulanter, men enligt källor Reuters talat med skulle de bara vara intresserade om de kan uppnå en aktiemajoritet. Något som kanske inte är så troligt med tanke på att styrelseordföranden Dr Andreas Kaufmann utöver en del udda planer framför allt vid flera tillfällen sagt att ägarfamiljen har långsiktiga planer för företaget. Frågan är om de är beredda att släppa sitt majoritetsägande. 

Ofta kan en försäljningar av den här typen skapa nervositet runt ett företag, men i Leicas fall finns nog ingen tydlig orsak till oro. För Blackstone handlar försäljningen antagligen helt enkelt om att nu dra nytta av den värdeökning Leica har skapat sedan de köpte in sig för sex år sedan. Vem än de nya ägarna blir lär man nog inte göra några drastiska ändringar med tanke på den mycket positiva utvecklingen sedan företaget höll på att gå i kvav för drygt tio år sedan.



Publicerad 2017-08-03.

43 Kommentarer

joakim d 2017-08-03 10:49  
Att ett investmentbolag vill sälja och ta hem vinsten är ju som artikeln nämner inte så dramatiskt eller överraskande mer intressant är då vem som köper. Det kan inte vara helt lätt att hitta investerare om man har en majoritetsägare som inte vill släppa sin majoritet, då måste man ha samma mål redan från början.

Zeiss hoppas jag verkligen inte att det blir, dels är de delvis konkurrenter och sedan samarbetar de ju redan med Sony som i sin tur äger en stor del i Olympus och levererar sensorer till både höger och vänster. Vi konsumenter behöver fler oberoende bolag som tar fram unika produkter och inte någon ormgrop av samarbeten och ägande som minskar konkurrensen.

Det bästa vore nog om det blev ett nytt investment- eller riskkapitalbolag som främst är ute efter att få en bra avkastning.
Svar från Grevture 2017-08-03 11:55
Citat "... med Sony som i sin tur äger en stor del i Olympus och levererar sensorer till både höger och vänster"

Sony är också största ägare i Tamron, och har sedan många år ett intensivt tekniksamarbete med Nikon, så de har sina fingrar i många av kameravärldens syltburkar :-)

Tamron bygger ju sedan de flesta av Sonys objektiv som inte har Zeiss i namnet, de byggs istället av Cosina. Dessutom skall både Tamron och Sigma vid olika tillfällen varit underleverantörer av hela eller delar av objektiv till många av kameramärkena, inklusive Canon och Nikon. Den största underleverantören av kvalitetsoptik är annars Cosina, som ju bygger nästan alla Zeiss kameraobjektiv - inklusive Otus-serien. Panasonic har byggt sensorer (och licensierar sensorteknik) åt många i branschen och samarbetar optikmässigt som bekant med Leica. Sedan finns det många gemensamma underleverantörer, som att Epson bygger nästan alla elektroniska sökare eller att nästan alla kameramärken använder processorkomponenter från Fujitsu.

Fast mest utbrett är samarbetet när det gäller att dela på och licensiera patent mellan konkurrerande företag. Ett ofta nämnt exempel är att en väldigt stor del av de ursprungliga patenten på optisk stabilisering var hyfsat jämnt fördelade mellan Canon och Nikon, men att de tydligen tycks kunna dela på den tekniken utan problem. Annars är ju den stora licensieraren av patent i kameravärlden Fujifilm som ju bland annat var de som ursprungligen utvecklade ansiktsigenkänning och numera har patent på mycket sensorteknik. Har till exempel för mig att det var Fujifilm som hade de ursprungliga patenten på dual-pixel-AF.

Kort sagt, kameramarknaden är redan en ormgrop :) Men det har länge varit ett utbrett fenomen i just japanskt näringsliv där det inte är ovanligt konkurrerande företag samtidigt har tekniksamarbeten eller är underleverantörer till varandra.

Men i sak håller jag med dig, det bästa - och skulle jag tro, troligaste - är att Blackstone säljer till ett annat investmentbolag.
joakim d 2017-08-03 12:36
Några av samarbetena du nämner kände jag till men inte alla, som sagt en riktig ormgrop :). Japansk företagskultur är ju uppenbarligen väldigt annorlunda än den västerländska, det vore intressant att någon dag fördjupa sig lite mer i det ämnet.
Fotograf Ola Lejonborn 2017-08-04 18:53
Jag plåtade med Leica långt innan du sket i trasor man. Då var det ett fungerande koncept som hade en plats i verkligheten medan det numera är rena samlarobjekt och ett varumärke som alltmer urholkas och ett slags prestigetänkande som har allt mindre och mindre i en fotografisk arbetssituation att skaffa.
luminousoctaves 2017-08-04 19:11
»» Jag plåtade med Leica långt innan du sket i trasor man. ««

Måste bara påpeka att det blir ofrivilligt komiskt när nördar på Fotosidan bröstar upp sig och börjar rabbla klassisk street slang om vilket kameramärke som var hårdast back in the days.
martinot 2017-08-10 16:53
@Joakim: Tror inte du skall vara så orolig om det trots allt kanske skulle bli Zeiss som delägare. De är vana att kunna separerar på sin olika bolagsengagemang som samarbetspartners i olika konstellationer.

Sedan skall man inte heller överdriva samarbetet med Sony. De ägen ingen del av Leica, utan de har köpt deras tjänster, och även hyrt rätten att klistra på deras varumärken på Sony-objektiv.

Zeiss har förtutom att göra egna Zeiss-objektiv, ofta genom andra japanska samarbetspartners och leverantörer inom den japanska optikindustrin (Zeiss tillverkar i princip inga kameraobjektiv själva i egna tyska fabriker) för Sony E-mount även liknande upplägg för Fujifilm och objektiv för Fuji X-mount.

Leica i sin tur konsulteras av andra kameraföretag som Panasonic, som (precis som Sony köper Zeiss-klisterlappar) säljer både optiktjänster och Leica-klisterlappar till Lumix-kameror och objektiv.

Ziess har också samarbetat med konkurrenter till Sony på mobilsidan (Nokia och Microsoft, och snart HMD, som köper namn/klisterlappar från Nokia i sin tur).

Leica har i sin tur samarbetat och sålt klisterlappar till Sony Mobiles största kinesiska konkurrent, Huawei.

Så att fokusera på Zeiss-Sony är helt irrelevant i sammanhanget skulle jag säga. Det har ingen betydelse eller någon showstopper i affären.

Det som är showstopper är det som nämna i artikeln att Zeiss vill vara majoritetsägare i denna typ av bolag, åtminstone röstandelsmässigt (så att de kan ha den styrande kontrollen). Där ligger nog det största problemet.
esbtse 2017-08-03 11:14  
Det är ju endast läkare, jurister och andra prestige sökande tjänstemän som köper Leica. En begränsad marknad, verkar bli en stor Godwill post i årsredovisningen. Leica är ju ingen direkt teknik drivande företag, vad jag vet.
Frekeman 2017-08-03 12:58
Jag vet inte om du är sarkastisk när du påstår att "endast läkare, jurister och andra prestigesökande tjänstemän" köper Leica. Av de Leica-användare jag känner så stämmer inte den beskrivningen. De använder sina Leica-kameror för att de är förhållandevis kompakta, smidiga att fota med och utmärkta för exempelvis gatufoto.

PS. Och det finns bara en jurist bland dem!
Svar från Grevture 2017-08-03 13:16
Fredrik: Om man byter ut ordet "endast" i det Thomas skrev mot "huvudsakligen" så skulle det kunnat vara vad Leica själva sa under krisåren 2005-2010 :) Då hade man ju några år när man stod lindrigt sagt på hälarna teknikmässigt och då var det väldigt uppenbart att man sålde Leica-kameror mer som accessoarer än som fotografiska verktyg (varför tror du Hermès satsade pengar på dem?)

Idag och sedan flera år tillbaka har man ju - mycket tack vare satsningen att framstå som lyxprodukt och att man under flera år sålde Panasonic-kompakter med Leica-logga för hutlösa priser - lyckats reda upp ekonomin och nu har man ju sedan åtskilliga år tillbaka fått fram kameror som är tekniskt konkurrenskraftiga igen.

Men höginkomsttagare som köper Leica-kameror av prestigeskäl är fortfarande en viktig målgrupp, det hymlar inte Leica om. Samma fenomen gäller för övrigt i mindre grad även för Canon och Nikon. Sony har jobbat hårt för också att nå sådana grupper. Har man byggt upp ett starkt varumärke gäller det att utnyttja det och Leica är och har alltid varit skickliga på det.
Frekeman 2017-08-03 13:35
@Martin: det var ordet "endast" jag främst hängde upp mig på. Jag inser förstås att det hjälper att man är höginkomsttagare och har gott om pengar när man är sugen på en Leica. Själv har jag ingen Leica ännu men kan tänka mig att införskaffa ett hus och ett objektiv (28mm eller 35mm) i framtiden. Ingen brådska dock. Så, utan att äga en Leica kan jag ändå bli irriterad när folk klagar på Leica-användare och menar på att de köper bara för att de har råd och skulle ta lika bra foton med en flera gånger billigare kamera. Det stämmer förstås ibland men man bortser från fördelarna med Leica (då syftar jag på M-systemet) som avsaknad av autofokus (man fokuserar snabbt på känn medelst "focus-tab" på objektivet eller hyperfokalt) och avsaknad av EVF, som mig veterligen alltid är lite slöa att sättas på när man slänger upp kameran till ögat. Dessutom är objektiven små jämfört med DSLR och spegellösa kameror som Sonys A7-A9.
J Karlén 2017-08-03 13:53
Det är märkligt att så fort Leica nämns i den här ankdammen så kommer läkare, tandläkare och jurister upp som enda/huvudsakliga köpare. Hur vet man detta? Finns det statistik? Eller är det den gnälliga Svenska avundsjukan som poppar upp och gör sina tolkningar?
Rör man sig i kretsar som är intresserade av fotografisk bild diskuteras sällan vilket kameramärke man har. Bilden är i fokus och verktyget är individuellt.
Svar från Grevture 2017-08-03 14:06
Jörgen: Leica själva har vid åtskilliga tillfällen nämnt att läkare, jurister och höginkomsttagare i stort är en viktig målgrupp för dem, i synnerhet på de amerikanska och asiatiska marknaderna, så det är faktiskt inte bara en diskussion som förekommer i vår lokala svenska ankdamm :)

Du skriver också: "Rör man sig i kretsar som är intresserade av fotografisk bild diskuteras sällan vilket kameramärke man har. Bilden är i fokus och verktyget är individuellt."

De beror nog lite på i vilka fotografiska kretsar man rör sig. Bland både yrkes- och entusiastfotografer har jag mött allt från de som knappt vet vad deras kamera heter - och inte bryr sig - till de som är intensivt teknikintresserade. Fotografer är helt enkelt väldigt olika.
tormig 2017-08-03 14:07
Fotografer i alla länder förenen eder mot läkare, jurister och andra prestige sökande tjänstemän!
Svar från Grevture 2017-08-03 14:17
Torbjörn: Tvärtom, människor som köper fotoutrustning av prestigeskäl är viktiga för kamera- och optiktillverkarna och utan dem skulle vi både ha mindre och tråkigare utbud. Plus att sådana kunder när de tröttnar är en bra källa till knappt använda och minutiöst omskötta begagnade grejer :-)
tormig 2017-08-03 14:26
Jag håller med, jag högaktar alla som alltid måste ha det allra senaste vad det än gäller. Utan dem skulle utvecklingen gå bra mycket långsammare!
alf109 2017-08-03 16:06
De som söker prestige och vill imponera med kameran är ofta halvfeta (som mig själv) medelålders herrar som har en förkärlek för så stora prylar som möjligt, gärna Nikon eller Canon och ett maffigt zoomobjektiv så att de syns ordentligt i folkvimlet. ;)

Gemensamt för merparten av de storbukade herrarna med dslr i format av en småbil runt halsen är att de som regel snackar mer om prylar än tar bra bilder. Jag har plåtat med Leica-M i många år och känner också en hel del som gör det och, om man bortser från samlarna, är den gemensamma nämnaren för de flesta av dem är att de just fotograferar.

Om man anser att Leica med sin digitala M och sina objektiv inte är ett teknikdrivande företag är man så dåligt insatt att man kanske skulle överväga att inte sprida sina sarkasmer. :)

Leica-M är ju också ett ganska speciellt verktyg som passar till en förhållandevis smal del av all fotografi, men är det detta som man håller på med kan det ibland vara det absolut bästa alternativet utan att man vara vare sig behöver vara tandläkare och/eller statusjägare.

Lustigt att massa ickefotografer alltid skall gå igång med sin diss så fort Leica kommer upp på tapeten? Är det avundsjuka eller vad? Märker sällan det samma åt andra hållet, alltså Leicafotografer som spyr galla och anser det nödvändigt att idiotförklara alla som som kör med Canikon så fort det skrivs något, och det är ju ganska ofta.
joakim d 2017-08-03 16:29
Tack Alf!

Jag vill också tillägga att Leica är en av få kameratillverkare som vågar gå sin egen väg, de är de enda företaget som erbjuder en digital mätsökarkamera, de enda som erbjuder en kamera med en monokrom sensor (Phase One har ett motsvarande bakstycke men det på en prisnivå som får Leica att framstå som något man handlar på Lidl) och de erbjuder en kamera utan skärm på baksidan för de som vill ha en mer filmlik digitalkamera.
Svar från Grevture 2017-08-03 17:10
Alf: Starka varumärken väcker starka känslor - det är så varumärken fungerar.

Att sedan en del gärna retas med Leica-entusiaster (och Zeiss-entusiaster) handlar nog i alla fall delvis om att det nästan alltid ger resultat. Det är inte underligare än att fiskare helst går dit där det oftast nappar :)
luminousoctaves 2017-08-03 19:59
Ja, Leicas drag att lansera en digital kamera med svartvit sensor och en annan utan display är troligen bland det vackraste som hänt i vår överteknologiserade kameravärld. Det är inte alls konstigt att företaget väcker så stor respekt tycker jag. De vågar göra tokiga och samtidigt väldigt genomtänkta grejor.
The_Crow 2017-08-04 01:08
Jag är "Leica fotograf" sedan några år tillbaka och så långt ifrån höginkomstagare man kan komma. Tyvärr. Dock analog och det innebär väl en viss skillnad oxå. Visst är Leica ett dyrt kameramärke även om det kostar att till viss del driva sin "egna" utveckling. Leica är ju ett rätt ensamt märke om den kameraprodukten som jag själv använder; Mätsökare. I övrigt så har de ju även fått rikta in sig till den kundtyp som har råd att stödja deras fortlevnad när de inte längre förknippas med odödliga arbetshästar. Sedan ligger fördommarna kvar att man måste vara rik oavsett om ens Leica är analog/digital. Jag vet inte hur ofta som just äldre män med dubbla Canikon Mark 3 runt kroppen med zoomar som för en stjärnfoskare att häpna, berätta för mig hur dyr kamera jag äger och att det inte är något de själva har råd med. Hela mina Leica utrystning landar in på mindre än vad ett nytt Canikon pro-systemhus kostar idag och då har jag ändå 3 hus och en hel del objektiv. Idag får du en fin M9a för runt 20 tusen. För t.ex en fågelskådare är nog den här kameratypen bara en dyr, långsam kamera med måttligt modern sensor. För mig är den rätt unik då den tillåter mig att plåta mer som jag vill vilket också gör att när jag väl blir digital så är det en Leica jag vill ha.

Sen hade det ju varit trevligt om någon mer kameratillverkare gett sig in i leken kring mätsökare (Hej Zeiss o Nikon) men det känns mindre och mindre troligt sett till de spegellösa systems populäritet som nog är betydligt billigare att tillverka/utveckla.
Svar från Grevture 2017-08-04 02:21
Marcus: Marknaden för mätsökarkameror är, och har i alla fall de senaste 25 åren varit, försvinnande liten jämfört med den för spegelreflexkameror eller nu senaste åren kameror med elektroniska sökare. Det är numera bara Leica har en trovärdig affärsmodell för att tillverka och sälja mätsökarkameror.
The_Crow 2017-08-04 17:50
Absolut, det är jag tyvärr fullt medveten om. Sen kan man ju alltid önska att fler ger sig in på den marknaden (t.ex Zeiss alt Nikon) Sen är nog den chansen nog försvinnande liten, precis som jag skrev, men man kan ju alltid få önska
PMD 2017-08-04 19:29
Epson var faktiskt först med en digital mätsökarkamera, men sen Epson slutade med den tillverkningen är nog Leica ensamma.
PMD 2017-08-04 20:06
Marcus, Zeiss introducerade en M-kamera (för film) med det fantasifulla (inte!) namnet "Zeiss Ikon" för cirka 10 år sen, men den tillverkas inte längre. Det vore förstås mycket trevligt om den gjorde en comeback som digitalkamera.
The_Crow 2017-08-04 21:11
Jo precis, jag vet att Zeiss släppt en analog mätsökare, t o m två (en "sökarlös" version likt Leica MD) därav riktade jag tankarna åt dem att också introducera en digital. Nikon kändes också given med tanke på hur saker började och att det är deras 100 års jubileum. (Canon känns dock än mindre aktuella även om jag vet att de också har en bakgrund, likt några till)
Detta är dock inget dom jag tror kommer hända, men man måste ju som sagt få önska. Fujifilm var väl så nära man kan komma, dvs väldigt långt ifrån.

Exakt. Epsons version baserades på Cosinas Bessa har jag för mig, med manuel spänning utav hanen inför varje bild?
The_Crow 2017-08-04 21:16
Erik:
Såg lite futurist ut med M-mount, men inte är väl det en riktig mätsökare?
Ser ju ut som en genomsiktssökare med en stor lcd på baksidan. Typ Fuji Xpro. Har iofs inte läst allt som fanns på sidan, de kallade den ju för Rangefinder...
PMD 2017-08-04 22:56
Konost har väl en del att bevisa. Jag hittade t.ex. inte någon bild av deras påstådda prototyp på deras webplats.
luminousoctaves 2017-08-05 06:38
Konost hävdar att man utvecklar en digital variant av den klassiska och än i dag analoga mätsökaren som sitter i t.ex. Leica. Alltså en mätsökare i EVF, som skulle se ut typ så här:
https://petapixel.com/assets/uploads/2015/02/viewfinder.jpg

Om det blir nåt? Jamen, det får man väl se. Projektet är fortfarande aktivt.
PMD 2017-08-05 10:15
Det liknar lite det som Fuji har i sina X-kameror, men Fujis version är mer som en snittbild.
luminousoctaves 2017-08-05 10:48
Som jag har förstått är det inte någon slags simulerad mjukvaruversion av en mätsökare (som Fujis snittbildssimulering), utan ett system med två sensorer som samordnas, precis som på klassiska mätsökare. Det verkar jätteavancerat och säkerligen svårt att få till, men roligt att någon försöker.
PMD 2017-08-05 21:41
Om man slipper ha en rörlig spegel utan istället använder en EVF för visning av mätresultatet så kan det kanske bli billigare och mer robust än en traditionell mekanisk mätsökare.

Men frågan är väl om det blir enklare och billigare än autofokus ...
luminousoctaves 2017-08-06 07:52
Hehe, autofokus är inget alternativ för folk som gillar mätsökare.
PMD 2017-08-06 12:01
Autofokusteknik kan användas för att simulera en sorts mätsökare.
Fotograf Ola Lejonborn 2017-08-04 10:00  
Det finns väl bara stenrika tyskar som köper och samlar på dessa grejor. Att lägga ut enorma summor på en Leica av vad slag det vara månde är väl endast nostalgi och verklighetsflykt om något i kombination...
joakim d 2017-08-04 11:09
Dum, dummare, dummast...
tormig 2017-08-04 15:11
Hm, vänta lite, var vi inte där alldeles nyss? Kolla inlägget före ditt ....
ebarile 2017-08-04 16:44  
Det är alltid många åsikter som ventileras när Leica kommer på tal. Här är några fakta om företaget, eller snarare koncernen Leica Camera (alltså kamera- och optikföretaget med dotterbolag):
>> Omsättning 2016, cirka 365 miljoner euro (+12 procent).
>> Prognos för 2017, +400 miljoner euro.
>> Antalet anställda, 1 600.
>> Största marknader; 1 USA, 2 Sydostasien (utan Japan), 3 Tyskland, 4 Japan.
>> Marknad som ökar mest, Sydostasien (Kina osv).
>> Egna fabriker i Tyskland och Portugal.
>> Underleverantörer, se tidigare kommentarer.
Ovanstående är fakta baserade på uppgifter från tyska myndigheter samt Leica själva.
Fotograf Ola Lejonborn 2017-09-23 15:52
Dom säljer en massa mikroskop, optiska grejor och optik till vetenskaplig utrustning. Kamerorna är en fjärt i öknen jämfört med den försäljning som inbegriper allt annat. Det är något de flesta redan vet.
martinot 2017-09-28 14:20
@Ola:

Leica Microsystems GmbH, som just säljer mikroskop, etc, är ett ifrån Leica Camera AG helt separat bolag som ägs av den amerikanska jätten Danaher Corporation.

Det enda de två delar är varumärket "Leica" - som Danaher Corporation äger, och sedan licensierar ut till Leica Camera AG och även det tredje separata bolaget Leica Geosystems AG (ägs av den svenska gruppen Hexagon AB).
Fotograf Ola Lejonborn 2017-08-04 18:57  
Det Leica står för idag är rent prylbögeri och inget annat.
The_Crow 2017-08-04 19:24
1900-talet ringde och ville ha tillbaka ditt ordval. I övrigt får du gärna utveckla dig.
Alf-Magnus 2017-08-06 11:43
Tyvärr Ola du har ingen aning hur mång seriösa fotografer runt om i världen som gläds åt att Leican och mätsöksren lever, använder själv flera olika kameror med gennomsigts sökare och är väl medveten om skillnaden mellan spegel, evil och mätt/igenomsigtssökare. Jag som fattig och långtidssjukskriven är trots att jag borde vara dödligt avundsjuk på den oförsämnda elit som köper Leica glad att ett sätt att arbeta som fotograf levervidare.
trumflis 2017-08-14 14:54
Surt sa räven om rönnbären
Fotograf Ola Lejonborn 2017-10-03 17:36
Under 1980 och 90talet hade jag 3M4P och 2 M6 plus nio tio gluggar. Inget av detta har jag kvar. Sålde innan det digitala kom så jag gjorde inga förluster. Har av och till plåtat med Leica sedan 1960 talet. Det var en genial kamera som lämnade en stor del av fotografens ansikte synligt vilket bidrog till att man så gott som aldrig som fotograf kom ur fokus för dem man fotograferade. Och är det någon som idag vill fotografera enligt de premisserna så varsågod och njut men jag har fått för mig att detta sätt att närma sig motiven och få den fina kontakten med objekten - tidens ideal förändras liksom själva grundkonceptet att hantera situationer och relationer till dem man avbildar. Det är ett helt annat bildspråk nu som är förhärskande och tidningar och förlag lägger mer kraft på bilder med expressiva och nästintill sjuklig och väldigt ofta kräkfager precision. På samma sätt rör sig ingen fotograf med begränsningen av att hinna skjuta in sig på 36-38rutor och dessutom få ut det mesta av just det uttryck man ville förmedla den situation man ville och skulle hinna skildra. Jag vågar nog med ganska stor säkerhet hävda att kamerans status numera står i vägen för praktiken av den teknik och de resultat den en gång förmedlat för som fotograf tänkte man helt annorlunda och vägde in helt andra parametrar av känsla och kontakt - dvs fick helt annorlunda resultat än dagens högkvalitativa teknologiska förfining med därför adresserat resultat. Så jag vågar nog hävda att det är helt andra människor som idag skaffar Leica system och hela deras bakgrund och människors öppenhet och samhällssystemets totala olikhet samt hela den underground kultur och myt som under så många år har ju helt gått i graven, rubb och stubb. Så det handlar inte bara om en kameramodell utan om en omvärld som såg helt annorlunda ut än det digitala månlandskap som ofta skildras med digital teknik. Skulle gärna prata om PS petitesser och finesser och hur den tekniska förfiningen i sig väldigt ofta sköljer ut barnet med badvattnet. Beklagar att jag inte hunnit förtydliga vad jag i större perspektiv avser med prylbögeri. Men jag tror att många förstår som varit med under den analoga tiden och klarade av att hantera svartvitt och färgfilm till kundernas återkommande belåtenhet. Tack för ordet.
Alf-Magnus 2017-10-03 21:50
@Ola Jo den verkligheten kan ha med var man hänger. Tänker bar på Jill Freedman när hon vandrar runt med sin digital Leica i dokumentären Everybody Street, kan knappast kalla henne för tandläkare. Här en länk till hennes bildvärd för er som missat henne http://www.jillfreedman.com . Hon är fortfaran i allra högsta grad aktuell i franska Cameras nummer 9 sommaren 2015 där hon var huvud atraktionen.
FlyerOne 2017-08-07 23:05  
Erik Danielsson skrev:
"Konost hävdar att man utvecklar en digital variant av den klassiska och än i dag analoga mätsökaren som sitter i t.ex. Leica. Alltså en mätsökare i EVF, som skulle se ut typ så här:
https://petapixel.com/assets/uploads/2015/02/viewfinder.jpg"

Är det Konost som har gjort den koincidensmätarsimuleringen? Eftersom den lämnar mycket övrigt att önska - den är rent ut sagt gjord av någon klåpare vilket inte inger något som helst förtroende.

Men PetaPixel förefaller ju att publicera precis vad som helst bara det ger klickar, utan att bry sig om att gallra bort någon dynga. Vi får väl hoppas att bilden inte emanerar från Konost.
PMD 2017-08-08 11:00
Dels är det bara en bild av hur det kan tänkas komma att se ut på ett ungefär, och dels kan väl en digitalt simulerad "mätsökare" se ut lite hur som helst? Sökarbilden behöver väl inte se exakt ut som en Leicasökare? I en EVF kan man visa vad som helst som en processor kan rita upp.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar