Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Unika bilder på hotad lejontamarin

Unika bilder på hotad lejontamarin

Den svarthuvade lejontamarinen vilar mindre än 1 procent av dygnets timmar. Resten av tiden rör den sig från trädgren till trädgren i jakt på föda, vilket gör den otroligt svår att fotografera. Fotografen Tom Svensson från föreningen Nordens Ark är en av de få som lyckats.
Foto: Tom Svensson (bild1), HKH Kronprinsessan Victoria (bild2).

Den svarthuvade lejontamarinen betecknad som akut hotad. Endast 300-400 stycken finns kvar, och lever i regnskogarna i Brasilien.
– Det är i särklass det svåraste fotojobb jag någonsin gjort. Tamarinerna är oerhört svåra att få syn på och när man väl hittat dem är de bara att springa efter. De rör sig otroligt fort bland träden och sitter aldrig still, säger Tom Svensson.


Fotoexpeditionen skedde på ideell basis och Tom har själv stått för alla kostnader. En förutsättning i de allra flesta bevarandeprojekt. Bilderna kommer senare att ges ut i bokform på Vildmarksförlaget. Lena M Lindén, VD för Nordens Ark, hoppas att bilderna kommer kunna hjälpa den utrotningshotade arten.
– Förhoppningsvis kommer Toms bilder och den bok som kommer så småningom att göra att folk får upp ögonen för den svarthövdade lejontamarinens situation.

Läs mer om Nordens Ark här.

Publicerad 2008-09-11.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS