Annons
Artiklar > Panorama och gigapixlar på bröllopet

Panorama och gigapixlar på bröllopet

Skärmdump från www.gp.se. 

Pressens sätt att fånga det kungliga bröllopet har varit många och kreativa. Aftonbladet har fångat bröllopet i ett 360 graders panorma medan GP skapade en gigapixelbild utifrån 220 bilder.

Här kan du se Aftonbladets panoramabilder:
Slottsbacken
Logårdstrappan
Norrbro

Göteborgs-Posten ville inte vara sämre och skapade en detaljrik gigapixelbild utifrån 220 ihopsatta bilder. Det är första gången en svensk dagstidning använder den här tekniken. Bilden har redan haft rekordmånga visningar och blivit omskriven och diskuterad utanför landets gränser.
- Det är jätteskoj att en sådan här satsning går hem och blir uppskattat av våra läsare, säger GP:s bildchef Anders Håkansson.

Utrustningen som användes var en Canon Eos 5D Mark II, 500/4 och ett motordrivet stativhuvud (Epic).

Det var Göteborgs-Postens Bengt Kjellin som fotograferade bilden från femte våningen på Grand Hotel på andra sidan Strömmen,  där han fick den perfekta utsiktsplatsen.

- Det helt avgörande är att det inte sker några stora rörelser. Eftersom bilderna tas under flera minuter skulle till exempel en båt som plötsligt dök upp förstöra allt eftersom den skulle finnas med på flera olika bildrutor.

Det tog drygt tio minuter att ta bilden som slutade på omkring 3 gigabyte. Inspiration till bilden fick Bengt Kjellin från en annan gigapixelbild där Obama medverkade.

- Jag fick se en bild på gigapan.org tagen vid Obamas installation. Det var en översiktsbild som visade hela folkhavet, där Obama själv knappt var synlig. Men några få klick med inzoomningen fick mig att häpna över vilka detaljer som framträdde. Jag kände direkt att det här skulle vara intressant att testa själv vid någon större händelse, säger han.

Här kan du sen den zoombara bilden.



Publicerad 2010-06-22.

7 Kommentarer

tettimul 2010-06-22 12:28  
Under semestern kan ni roa er med att räkna antalet kameror på bilden och räkna ut den sammanlagda brännvidden på objektiven. Först med rätt svar vinner en fotvandring till Flen.
Xoffis 2010-06-22 17:37  
Giga bilder är häftiga, men de har tyvär (medvetet eller omedvetet) missat 2 väldigt uppenbara fel till höger om slottet på gatan där det finns minst 2 "bilder" med halva människor, borde kanske klonat bort dem?
Splanky 2010-06-22 20:44  
Faktisk väldigt kul bild med tanke på att det överallt finns halva människor.
Försökte räkna men gav upp :-) Skarvarna mellan de 220 bilderna var nog inte helt enkla att justera med tanke på tidsperspektivet mellan tagningarna.
Måns H 2010-06-22 22:34  
Jag tycker det är en fantastisk bild. Panorama o detalj i ett. Den nyutnämnde prinsen ser samlad ut. Hans mamma ser tapper ut. En säpo-man i en buske försöker inte synas. Nästan skönt att det är en del skarvar och halva personer och sånt.

Antal kameror i bild: 13277 ;-) Sammanlagd brännvidd svår att säga eftersom det är zoom på nästan alla men räknat på mittläget runt 235 000 millimeter skulle jag tro.
Tell 2010-06-25 17:26  
Stitchningen precis runt bröllopsparet är ju ganska så urusel. Dom kan inte ha lagt ner många sekunder på det. Sen bränner ju himlen ut ganska duktigt samt att färgern och kontrasterna i allmänhet är grymt jävla tråkiga.
Alltså, ska man göra en sån här grej så kan man väl åtminstone lägga ner lite själ i att det ska bli snyggt också? Som alla borde veta vid det här laget så är ju inte megapixlar allt.. ;\
ASA Photo 2010-10-18 03:43  
Inget fel på bröllopet och engagemanget men fotografiet imponerade inte alls. Jag har sett gigabyte fotografier av bättre skärpa och kontrast och inga halva människor.
Med tanke på hur mycket resurser det finns i sådana här sammanhang så är det här ett icke godkänt fotografi.
Varför inte använda sig av proffs i sådana här sammanhang?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS