Annons
Artiklar > Han fotograferade staden från ovan

Han fotograferade staden från ovan

Foto: Fredrik Schlyter

 Foto: Fredrik Schlyter

Vissa personer kan få svindel av att titta på dem”.

En klättring upp i Norrköpings rådhus för 25 år sedan gav honom idén - staden ska porträtteras från ovan. Med texter av stadsarkitekten Karin Milles skildrar fotografen Fredrik Schlyter sin hemstad med drönare i boken Norrköping från ovan.

Foto: Fredrik Schlyter

Kan du berätta om hur projektet kom till? Och varför valde du just drönare?

"Har tänkt i över 20 år på att göra en bok om Norrköping ut en udda synvinkel. Idén väcktes när jag under en karneval i Norrköping 1997 gavs möjlighet att göra en uppvisningsklättring uppför rådhuset i staden. När jag står högst upp där på en guldförgylld staty 68 meter upp och blickar ut över staden blir jag tagen av vyn där uppifrån. Första tanken då var att jag måste prata med fastighetsägare för att få möjlighet att klättra på taken för att ta bilder ur udda synvinklar. 

Foto: Fredrik Schlyter

Men jag insåg fort att det var ganska omständigt, så när drönarna började komma så blev det lite lättare. Som inbiten klättrare har jag alltid drömt om av ta bilder från dessa vinklar som nu är möjligt med drönare.

Många av bilderna i boken är så kallade vertikala panoramor. Det skapar ett djup och en luftig känsla när man tittar på dem. Vissa personer kan få svindel av att titta på dem. Jag valde att dela in boken i sex olika kapitel. Industilandskapet, innerstaden, parker och kyrkogårdar, promenaderna, utanför promenaderna och omgivningarna. 

Med detta ville jag visa former, mönster, innergårdar och takvyer man nästan inte visste fanns i staden."

Foto: Fredrik Schlyter

Vad är det svåraste med drönarbilder?

"Samma som för all fotografering, att fånga och hitta fint ljus, rätt vinkel och perspektiv."

Vilken drönare har du använt?

"Har använt en DJI Mavic Pro 2 och några bilder med en Phantom 4. Ville använda mig av en lite smidig drönare som känns okej att köra med i en stad."

Foto: Fredrik Schlyter

Har du fler drönar-projekt på gång?

"Inget planerat än. Får suga på detta en stund."

Vad har du för tips att ge till den som vill använda drönare?

"Alltid ta reda på vad det är för regler som gäller vid varje plats man flyger på. Känna till att det finns en lag som heter kränkande fotografering och därmed flyga och fotografera med sunt förnuft.

Foto: Fredrik Schlyter

Ha en plan och ett mål med varje flygning. Vad vill du visa och berätta?Eett tips är att gå in på Google Earth för att hitta former och mönster som kan vara fina uppifrån."

Vad fotograferar du mer förutom drönarbilder? 

"Har arbetat som fotograf på heltid nu i över 20 år varvat med lite bildföredrag om mina många klätterupplevelser runt om i världen. Fotograferar allt från dokumentära reportage till porträtt av olika slag och resereportage och rena reklambilder. Jag är också ansluten till bildbyrån Naturbild / Johner."

Foto: Fredrik Schlyter

Foto: Fredrik Schlyter

Foto: Fredrik Schlyter

Foto: Fredrik Schlyter

Foto: Fredrik Schlyter

Foto: Fredrik Schlyter

Boken Norrköping från ovan. Foto: Fredrik Schlyter

Boken Norrköping från ovan. Foto: Fredrik Schlyter

Boken Norrköping från ovan. Foto: Fredrik Schlyter



Publicerad 2022-02-01.

6 Kommentarer

Måns H 2022-02-01 23:06  
Mycket bra detta! Fina bilder och en fin skildring av Norrköping. Genomarbetat, välvalt, rättvisande och ofta nog närgånget den upphöjda positionen till trots.
Sten-Åke Sändh 2022-02-03 02:35  
Härliga bilder! Äntligen någon som gjort något mer begåvat med drönare.

Jag undrar bara om inte mörkerbildernas tekniska kvalitet skulle blivit ett snäpp bättre med ett varv genom Topaz Denoise eller DxO Deep Prime. Det är rätt hårt brus i en del bilder och jag tycker det är tillräckligt störande för att helt ignorera men som allt så är ju det en smaksak.

Annars verkligt härliga kompositioner! Sånt ser jag gärna mer av.
lonian 2022-02-05 16:14  
Lite för mycket vidvinkel effekt på en del av bilderna.
acke 2022-02-05 19:39
Du har en poäng där. Det blir tyvärr lätt så när man plåtar med en drönare som har fast vidvinkeloptik.
Sten-Åke Sändh 2022-02-08 11:11  
Utan perspektivförvrängningen ingen svindel. Det är ju just den jag tycker är så häftig. .... men som vanligt finns ju olika uppfattningar och det är väl bara kul i detta fall?

Merläsning

ANNONS