Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Test: Peak Design Everyday Backpack 20L v2 – älskad dyrgrip
Fotosidan testar
Plus
Kan man älska en väska? Jo, känslor har uppenbarligen uppstått, eftersom det var ovanligt svårt att lämna tillbaka Peak Design Everyday Backpack 20L efter testperioden. Det är något med materialet, hantverket och alla smarta lösningar som får hjärtat att bulta lite extra.
Läs mer...
1
47 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Tur jag sitter med det mesta jag behöver för flera år framåt om jag måste.
Det låter som det kommer vara kaos ett tag framöver innan man hittar en ny balans.
Samtidigt händer detta inte över en dag. Kaos kommer långsamt krypande när alla slåss om överlevnad och marknadsandelar.
Till sist kommer man nå en ny jämvikt och balans.
Vi kommer kunna köpa nya bättre kameror men de kommer kanske kosta oss betydligt mer.
Nästan varje år har man kommit ut med nya kamerahus till skyhöga priser! Behovet måste ju vara täckt sedan länge sedan! Visserligen har man utvecklat nya tekniska lösningar, men har bilderna blivit bättre?
Jag har en 10 år gammal Nikon D700 och en nyare D750.
För det mesta kan jag inte se någon skillnad i bilden på min iMac eller på en A3-förstoring.
Jag var nyligen med mina barnbarn i Helsingborg för att se en Lee Miller utställning. Hon använde en Rolleiflex från 1942 och en Contax från 1944, och mina barnbarn blev förvånade över att man kunde göra så pass bra bilder med dessa gamla kameror som inte ens var digitala :-)
Detta är positivt.
Vi kan inte konsumera en kamera per år. Vi kan inte köpa t-Shirts til len struntsumma.
Vi måste köpa prylar med högre kvalitet som håller mycket längre och kan repareras att fungera ännu några år.
Detta handlar faktisk om mänsklighetens överlevnad.
Om nu tillverkarnas siffror på hur många bilder kameran "garanteras", som många kallar det, kunna ta innan de lägger av utnyttjas fullt ut skulle de flesta av oss inte att behöva köpa någon ny kamera. Varför byta kamera vid 10k när den kan ta 200k?
Det är inte vi i den rika delen av världen som kommer att drabbas om världsekonomin går neråt (vilket den kommer att göra om tillverkning av ditten och datten stannar av). Det är alla fattiga människor i (delar av) tredje världen.
Men det kommer inte att hända. Det finns en enormt stor växande medelklass i tredje världen som vill ha samma levnadsstandard som vi, och dessa människors köpkraft går inte att stoppa.
Att kameramarknaden minskar och förmodligen planar ut på en lägre nivå än de senaste 10-15 åren har väldigt lite att göra med uthållig utveckling. Kameror är en mycket liten marknad i det stora hela.
Om efterfrågan på systemkameror minskar kommer väl tillverkarna att vara tvungna att vara mer rädda om sina befintliga kunder.
Utvecklingstakten lär minska vilket inte gör något då det ändå är rätt små lyft som görs från modell till modell, så om det skall lanseras en ny modell måste de verkligen kunna övertyga sin minskande kundgrupp att det är värt att byta upp sig.
Något kaos tror jag inte att det blir.
Hotet är att isolationister får styra så att världshandeln stryps mellan ekonomiskt viktiga områden.
För en vecka sedan eller två lanserade Sony A6400 och det är den billigaste systemkamera Sony gör just nu och det är den och inte exv. min A7 III som kostar 2,5 ggr mer som har den vassaste autofokusen. Det här kanske faktiskt kostar Sony en del för det kan ju faktiskt vara så att en del avstår från att köpa en A7 III och köper en A6400 istället.
Så frågan är kanske inte "vaffan får jag för pengarna" utan mer "vaffan får jag på marginalen" i jämförelse med det som redan finns där ute.
I övrigt är det helt naturligt med upplevd "avtagande nytta" på en marknad som börjar bli lite mogen men det blir ju tråkigt för de som köpt in sig i ett system som tillverkaren inte investerar i på samma sätt man varit van vid tidigare. Det har ju alla vi som en gång hade KonicaMinolta-grejor (innan Sony köpte bolaget) fått uppleva. Det händer ju inte mycket med Sony A-mount nuförtiden heller. Det kanske blir så att Canon också kommer lägga krutet på de spegellösa och då får man väl göra som vi fått göra länge d.v.s. använda sina gamla glas på nya kamerahus som kommer med adapter.
Ricoh GR III har alla rätt på pappret utom att de "glömde" lutbar skärm. Vafan??
Marknaden är nog inte mogen för några "hemmabyggen" av kameror.
En hyfsad utrustning. Han lärde sig en del och tog hyfsade bilder.
Nu fastnade han i pixelpeepande och tyckte kameran bara gav brusiga bilder.
Jag gjorde utskrifter i stort format av bilder han tyckte var för brusiga. De blev alldeles utmärkta. Vet inte hur många gånger jag försökte övertala honom att inte bedöma bilder i 1:1. En bild från en Canon 5Ds r ser ändå värre ut om man zoomar in så mycket.
Han tyckte inte det var värt mödan att släpa på den större kameran som för honom var en besvikelse. Canon 7D blev liggande och man fotar med iPhone.
Jag har också en svärdotter som vill lära sig fota. Hon har fått låna min X-PRO2 med ett par objektiv. Fast det går trögt. Jag har gett henne en flera timmar lång genomgång av kameran, menyerna. vad man skall tänka på osv. Fast det räcker inte.
Jag skall nu ta med henne på några egna workshops så hon får nöta in kunskapen. Framförallt kommer jag lära henne fota sina barn. Förhoppningsvis kan jag få henne att kunna hantera en systemkamera och se skillnaden i bilderna mot att använda mobiltelefonen.
Vi är måna som kanske hade en instamatic när vi i 10 års åldern, skaffade sedan en Praktica med några objektiv, sedan gick det vidare med Nikon och Leica eller Pentax.
Man kunde plåta med diafil med en DR runt 5,5 steg. Fokus fick man sköta manuellt.
fotade man med negativ film hade man ett DR på cirka 7 steg och svartvitt kunde komma upp i bortåt 10 som bäst.
Detta var med filmer som låg på ISO mellan 25 och 64. För ljusstarkare filmer på runt 400 ISO blev kornet mycket tydligare. Vi var helt enkelt tvungna att lära oss fotografering från grunden. Annars blev det inga vettiga bilder.
Vi som lärde oss detta är nu alla i pensionsåldern eller äldre.
Våra barn växte upp med datorer och mobiler. De vande sig att fota med mobiler när de var unga.
Att ta steget upp till en avancerad kamera kräver man lär sig ganska mycket innan man tar bättre bilder med systemkameran än med mobilen.
Här skulle nog kameraindustrin varit mer förutseende. Låtit dess mobilfotografer fått ett läge där de kunde ta bilder som med en iPhone för att sedan långsamt lära sig de mer avancerade funktionerna i kameran.
Min lilla undersökning i Makarska var att alla fotar allt och alla. Fast de gör det med mobiltelefoner. Det går knappt använda internet på dagen när det är högsäsong. Alla verkar ladda upp bilder till olika sociala medier.
De som släpar på någon form av systemkamera är mindre än 1%. Ofta verkar de vara nybörjare för de kikar på displayen och håller kameran på raka armar.
Va då sökare?
Om man nu antar att för tillfället det säljs 10 miljoner systemkameror per år. Sedan jämför det med alla mobiler som kan ta bilder så är det en väldigt liten andel.
De flesta som har mobiler tar också bilder.
Kanske skall vi räkna systemkameror över 5 år. Då har vi cirka 60 miljoner som används ännu. Fast det är fortfarande en liten andel.
En modern mycket bra iPhone kostar idag en hel del. Men med 10 000 får man en bra mobil som kan ta väldigt bra bilder.
För samma summa får man en nybörjarkamera med ett simpelt objektiv.
Inget av det här går att göra med mobilkameran men den tar helt okej vykort när man har solen i ryggen och alldeles nyss använde jag den för att dokumentera ett byggprojekt på vinden. Visst, jättepraktiskt :) Jag har haft en instamatik en gång i tiden och min mobilkamera gör ungefär samma sak fast bättre :-D
Slutsats: har man inte behov av en systemkamera så är det att kasta pengar i sjön
Men åter till grundfrågan, att försäljningen dalar behöver inte alls betyda att antalet fotografer som använder systemkamera minskar. När i princip alla som tänkt skaffa en digital systemkamera har gjort så, då blir det ofrånkomligen en svacka i försäljningen. Kamerorna håller för länge! (nämn det inte till tillverkarna) :-D
Det börjar nog bli rätt många nu som aldrig har fotograferat med en kamera som har sökare.
Häromåret gick jag in på Kjell&Co för att köpa en liten kameraväska till min Olympus XZ-2 (kompaktkamera utan sökare). Kameran hade en lös EVF monterad i tillbehörsskon. Säljaren blev nyfiken på den märkliga grunkan ovanpå kameran och jag förklarade vad det var. "Har man den för att spara ström, eller?" blev kommentaren.
Jag tror att man nått ganska nära gränsen för vad det går att få ut av dagens sensorteknik, de fysiska lagarna sätter sina gränser. Vi kommer säkert att se en vidareutveckling även framåt, men som sagt; jag tror att det är ett tecken på att tekniken mognat som gör att man inte har samma behov av att byta kamera så ofta.
Givetvis tråkigt för dem som kommer att drabbas av anpassningen till en mindre marknad, men knappast någon anledning till oro för oss som plåtar. Det kommer alltid att finnas produkter som efterfrågas och utvecklingen kommer att rulla på, inom just det området är jag inte orolig för att "marknaden" slutar fungera, även om den fungerar sämre i mycket annat.
Mobilen blir en nödlösning. Det känns otympligt att stå där med mobilen på raka armar och sikta. Det blir inte många bilder per år som jag fotar med mobilen.
Det är inget större fel på bildkvalitén. Har skrivit ut bilder upp till A3 och det blir godkänt.
Det har nog aldrig tagits så många bilder per dag som nu. Världen drunknar i bilder.
Nu finns det väl ändå några fler i världen som precis som jag tycker att en mobil inte är någon bra kamera.
Fast när jag ser priserna på de senast släppta kamerorna börjar jag undra om inte tillverkarna gräver sin egen grav.
Jag har en Canon 1D MKIIN från 2006 som trots den gått över 250 000 bilder fortfarande fungerar perfekt.
Kanske får jag slita på min 5D MKIV lika länge.
Jag har letat kvalitetskompakt som passar mina önskemål i åratal utan att hitta något. Alltid något skit som är feltänkt. Närmast kommer Ricoh GR II som dock är extremt buggig och helt otät mot damm.
Edit: Jag tror att de flesta aldrig ens har hållit i en ordentlig kamera och därför inte har en aning om hur mycket roligare och bättre det är. Ju yngre man är, desto sämre grejer verkar man acceptera eftersom man aldrig upplevt prylar som är dedikerade för ett visst användningsområde. Jag upphör aldrig att förvånas över hur många som på allvar sitter och försöker skriva inlägg på mobilen när de är i samma rum som en dator. Verkar inte ens ha fallit dem in att ett tangentbord är en miljard gånger bättre anpassat för det. Jag hade aldrig fixat att skriva det här inlägget med en telefon, till exempel.
Jag minns när de första någorlunda användbara kompakterna kom runt 1998. Jag diskuterade med vår lokale fotohandlare och hävdade att försäljningen av billiga kameror med film skulle vara borta inom högst tio år. Han tyckte jag var negativ (ursäkta vitsen) och menade att det aldrig skulle ske.
Idag finns mobiler som alla har med sig. De räcker gott för vardagsfoto, att dokumentera födelsedagar eller en ytterligare onödig bild vid någon turistfälla. Det finns med andra ord ingen marknad för enkla, billiga kompakta kortknäppare. Hur ska man kunna motivera ytterligare en apparat bland ägodelarna som man egentligen inte behöver?
En mycket tydlig mätare är marknaden för begagnat. Tio år gamla kompaktkameror är i princip osäljbara på eBay och Tradera. Utrop en krona, osåld när auktionen går ut. Ingen lägger tid att kolla i hyllorna på Erikshjälpen eller Myrorna.
Vi kanske har kommit till vägs ände vad som gäller den praktiska nyttan av teknikutvecklingen? Det är knappast någon med spirande fotointresse som behöver fler än 24 Mpixel? Och vad betyder 39, 51 eller 153 AF-punkter i praktisk fotografering?
Att Canon då lägger fokus på (ursäkta ordvitsen) att utveckla proffssegmentet är inte förvånande. Några nya uppgraderingar EOS 1 DSLR lär väl knappast komma, istället satsar man helt på de spegellösa. Spegellösa är billigare att tillverka, och har större utvecklingspotential. Om några år kommer de ha tagit över helt. De billigaste EOS DSLR kommer att finnas kvar under ett antal år, men det bli knappast nya modeller, de fasas ut. Entusiastmodellerna kommer att leva längre. Samma trend hos Nikon. Men man anpassar tillverkningen efter marknaden.
Jag tror själv att detta är sunt. Att tära på jordens resurser med prylar som ingen använder känns slösaktigt. Vi kommer även under överskådlig framtid att ha en gigantisk marknad för begagnade systemkameror av hög kvalitet. Över världen finns miljoner digitala systemkameror. Ingen kommer att lida brist på bra kameror och bara vara hänvisad till mobilen.
Tillbaka till samtalet med fotohandlaren för 20 år sedan. Han ville sälja en knappt begagnad Nikon F5 till ett superpris. "En investering, om 25 år kommer den fortfarande att vara modern. Och film kommer ju alltid att finnas till den."
Frågor på det?
För att vissa av oss fortfarande har intressen. Men vill man göra så lite kreativt arbete som möjligt är ju utvecklingen utmärkt. Sitt ner och upplev världen med VR istället för att gå utanför dörren. Sätt dig i bilen och låt den köra dit du ska. Tryck på mobilens bildknapp och det blir en bild. Du behöver inte göra ett skit själv. Verkar jättekul, eller?
I kameraväska låg en trotjänare, Nikon D3 med 20-35/2,8 samt standardzoomen 35-70/2,8 och 70-200/2,8 VR, första modellen. Genomgående ISO 6400, bländare 3,5 och exponeringstider mellan 1/30 och 1/50. Ja, det finns brus. Ja, de modernare gluggarna kanske är skarpare. Har bättre VR. Är snabbare.
Men frågan är om jag skulle vinna så mycket på att byta? Och jag tror att situationen är likartad för många. Det handlar alltså inte om mobilen, utan att man mättat marknaden för systemkameror.
Systemkamerorna kommer alltså inte att försvinna. Däremot får vi knappast ett dussintal nya modeller sammanlagt varje år från de stora tillverkarna.
Jag är inte hundra på att jag förstår invändningen. Kreativiteten är väl inte avhängig om det lanseras tio eller tjugo kameror om året?
Tänker ibland på vilken fotograf jag varit om jag istället för att testa många kameror och objektiv hade hängt kvar med den Olympus som råkade bli första systemkameran, och sedan skiftat till en bra digitalare efter femton år. Inte sämre iallafall.