Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Uppsats: AI kan förändra vår syn på bildkonst
AI
Linda Spång studerar på Fotoskolan STHLM och är inne på sin sista termin och där ingår det att skriva en uppsats. Linda uppsats handlar om hur AI kan förändra vår syn på bildkonst. Linda Spång har bland annat intervjuat konstnärinnan Annika Nordenskiöld och grafiska formgivaren David Kendall om deras arbete med AI.
Läs mer...
1
31 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det pratas ibland om medborgarlön i ett framtida samhälle där allt mer sköts av maskiner. De som jobbar tjänar mer, men alla får lön.
Ser man konkret praktiskt på hur det sett ut under till exempel de senaste 100 eller 200 åren så har ökad automatisering hittills totalt sett inte lett till färre jobb, utan till annorlunda jobb. Men, då talar vi trots allt i huvudsak om mekanisk automatisering (som att en traktor styrd av en person gör samma jobb som 10 personer + 10 hästar/oxar/åsnor uträttade innan traktorn) medan de 15-20 årens datorisering och den enorma acceleration av automatisering det ger innebär en ny och möjligen mer hotfull förändring.
Men, glöm inte heller att automatisering (i vid mening) inte är något nytt fenomen i den mänskliga historien utan något vi hållit på med nästan så länge vi funnits. Användningen av de hästar/oxar/åsnor jag nämnde tidigare var ju i sin tur ett annat tidigt språng i "automatisering" som vi människor införde och överlevde :)
Företagen? tror nog inte dom e så sugna på släpp sina surt förvärvad slantar..
Nä dom biter sig i svansen efter alla pengar dom vill tjäna...
Så länge människan existerar som art så kommer den att sträva efter att göra allting snabbare, bättre och enklare, tror jag, Fördelarna överväger.
http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/robots-will-make-majority-of-humans-unemployed-within-30-years-a6872486.html
Industrialiseringen är ingen modell för vad som sker nu. Den här gången försvinner jobben utan att återskapas i någon annan bransch. När robotar tog över många industrijobb kunde människor fly till tjänstesektorn (och de som inte kunde omskola sig blev överflödiga). När maskiner också tar över tjänster och intellektuella arbeten - ställer diagnoser bättre än läkare med mera - finns det ingenstans att fly. Möjligen återstår lågbetalda skräpjobb.
Det finns ingen "utveckling" utöver vad vi själva gör. Vill vi inte ha en framtid när människor blir överflödiga låter vi helt enkelt bli att sträva efter en sådan framtid.
Nu råkar jag också tro att just datoriseringen är ett lite annorlunda och möjligen värre hot än de vi tidigare upplevt - det var därför jag i min första kommentar skrev " Men, då talar vi trots allt i huvudsak om mekanisk automatisering ... medan de 15-20 årens datorisering och den enorma acceleration av automatisering det ger innebär en ny och möjligen mer hotfull förändring."
Om jobben verkligen försvinner för att inte uppstå någon annanstans vet vi helt enkelt inte ännu - att bara kika inom ett årtionde ger alldeles för kort perspektiv för att dra några slutsatser. Om 50 år eller så har vi nog en bättre bild av vad som sker just nu än vi som står mitt i det har.
Men jag är också lite fundersam - i stort sett all tidigare automatisering har byggt på att man ökat användningen och ofta förbrukningen av resurser, något vi (eller snarare Jorden) inte längre riktigt har råd med. Plus att vi nu som sagt automatiserar även intellektuellt arbete, något som också är lite okänt vad det leder till.
Men tills dess kan vi njuta av att maskiner kommer att utföra alltmer arbete så att vi människor kan ägna oss åt annat. Detta andra kommer förmodligen också att kallas för "arbete". :-)
Hoppas bara det går snabbare än vad som förutspås i artikeln på Independent. Ska det ta 30 år kommer jag att ha uppnått pensionsåldern, snacka om snopet!
Antalet jobb är inte heller ett nollsummespel. Antalet heltidsarbetande i Sverige i dag är fler än hela befolkningen var för 150 år sedan.
Modern medicinsk teknik är bra att ha också om vi inte vill acceptera en rejält högre dödlighet i sjukdomar än idag.
Behoven varierar. Ju fler "behov" vi skaffar oss desto fler nya arbetsuppgifter tillkommer. Så småningom kommer dessa arbeten att automatiseras i stor utsträckning, men det är som du mycket riktigt påpekar inte ett nollsummespel.
Ludditerna och rädslan för maskiner och automatisering fanns redan för 200 år sedan.
Men precis som Agfors påpekar så startade effektiviseringen av jordbruk och annat för flera tusentals år sedan.
https://www.dpreview.com/articles/4996495413/the-home-of-the-l-series-we-tour-canon-utsunomiya-factory
Tillverkarna analyserar fel som uppstår och tar med sig den kunskapen när de konstruerar nya kameror. Sen förekommer det naturligtvis ändå en del kompromisser för att hålla nere kostnaderna.
Vilka pengar, inga avgaser och inga dammlungor. En produkt ingen hade någon aning om för kanske bara 15 år sedan. Klart man kan känna en viss oro när verksamheter slås ut, men nya möjligheter skapas också.
Gillar starkt att Canon går mot trenden och tar hem mer tillverking till Japan.
Helt annn känsla för kvalitet i Japan jämfört med Kina och många andra halvdana asiatiska länder med tradition av mycket slarv, fusk och dålig kvalitet.
Är övertygad att det kommer att gynna oss kunder.
På 1960-talet (och en bit in på 1970-talet) ansågs japanska varor vara billigt skräp (fast kanske inte just kameror, generellt sett). Koreanska varor har genomgått ungefär samma utveckling som japanska, fast lite senare.
Tills vidare så håller jag dock Japan och Tyskland som generellt mycket bättre på kvalitetskultur än Kina.
Korea och Taiwan kommer väl någonstans i mitten.
Skulle nog oftast kanske även sätta Singapore, Thailand och tom. Vietnamn lite framför Kina (men det är lite mer oklart).
Tills vidare så är jag mycket positiv till Canons strategi att automatisera mera, och att lägga mer produktion i Japan!
Bolagens ursprung och hemvist spelar antagligen en stor roll, dock. Jag skulle tro att produkter från fabriker (oavsett var de ligger) där ägaren är ett japanskt bolag generellt (än så länge) håller högre, och framförallt jämnare, kvalitet jämfört med produkter från en fabrik där ägaren är ett kinesiskt bolag.
Om man skall rangordna (och fortfarande generalisera):
1. Bäst: japansktägt företag och produkt tillverkad i Japan.
X. Mitt-i-mellan: japansktägt företag och produkt tillverkad i Kina.
2. Sämst: kinesisktägt företag och produkt tillverkad i Kina.