Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Mässvep från Photoplus i New York

Mässvep från Photoplus i New York

I år hålls inte Photokina. Vi tog istället en titt på några av höstens fotonyheter på PhotoPlus i New York. Och vi gjorde ett litet scoop.

PhotoPlus International Expo hålls varje år i slutet av oktober. I år var det 30-årsjubileum. Mässan är en ganska liten, ungefär som fotomässan i Stockholm, men med betydligt fler utställare. Montrarna är små.

Många av märkena finns även representerade i Sverige, men här finns också en hel del mindre utställare som man inte ser hos oss. Under mässan pågår även ett gediget program med föredrag och workshops. Några större fotoutställningar har vi inte hittat.

PhotoPlus-mässan hålls i Javits Convention Centre på västra sidan av Manhattan. I slutet av 34:e gatan, två kvarter från BH Photo.

På amerikanskt vis är kösystem och incheckning extremt välorganiserat. Här betalar man i förskott och alla får en "badge" med namn och personlig info. Badgen är biljetten in, och väl inne så alla kastar sig alla utställare över dig och skannar snabbt av QR-koden på badgen.

Nikon satsade på en liten show för dem som ville testa att filma med systemkamera. Lite knasigt, men så här skiljer sig en amerikansk mässa från en svensk. I varenda monter finns det någon som demonstrerar, någon liten show och gott om serviceminded personal. Som svensk kan det bli lite överväldigande med alla "Hi, how are you?" innan man har vant sig.

Liksom i flera andra montrar hade Sigma satsat på modellfotografering och videofilmning med systemkamera som dragplåster.

Kategori: Supertelen

Ingen mässa utan att klämma på supertelen.

Sony 500/4, inte att misstas för en Canonglugg. Görs för hand på beställning och kostar bortåt 150.000 kronor. Riktigt fin finish!

Canon EF 800/5.6L – en fågelfotografs dröm. Men det kräver sin fotograf. Att följa en fågel i flykt med ett så kraftigt tele är inte lätt - det får nog mest bli sittande fåglar.


Kategori: Sindyra objektiv för filmning

Mässans lilla scoop. Den röda pluppen utan text på detta 50 mm Leica-objektiv betyder att det är en prototyp. Summicron-C blir det åttonde objektivet för filmning från Leica. En komplett uppsättning kostar 178.000 dollar!

Objektivet har monterats på en Leica M 240 med hjälp av en adapter-prototyp. Tanken är att det vid en "location scouting" ska vara möjligt att ta stillbilder med objektivet som får samma look som de som senare tas med samma objektiv monterat på en filmkamera. Sillbilderna kan då även användas vid den slutliga produktionen som bakgrund. Detta innebär troligen att Leica M 240 kommer att få elektroniska beskärningsramar för Super35-formatet.

Även Canon har nyligen gett sig in i filmindustrin med en växande uppsättning objektiv. Zeiss är redan där sedan tidigare. Zoomen till vänster är din för cirka en halv miljon kronor. Filmobjektiv byggs med högre krav på mekanik. Fokus och skärpa ska kunna styras med en extern motor. För att kunna göra om en fokusdragning med olika objektiv, utan att behöva ställa om motorn, har de flesta objektiv samma avståndsskala. Zoomar är mer komplexa att bygga eftersom de måste hålla skärpan under filmning.

Kategorin: Jag mötte Lassie

Jared Polin är en halvgalen bloggare som gjorde webb-tv från mässan. Här rapporterar han hur ny Sony A7 luktar. Notera ljudmixern under kameran.

Kategori: Specialiserade tillbehör

Wimberley har ju en stor del av marknaden för stativhuvuden till långa telen, men det finns flera som vill konkurrera. Här är ett något tyngre stativhuvud med kullager från polska ProMediaGear.

En annan produkt från Promedia Gear är en blixtrigg med vilken du snabbt kan växla mellan stående och liggande bild. Då kan du hela tiden få blixtljuset att slå ovanför objektivet så att skuggan hamnar under hakan på den fotograferade. Klockren röda-mattan-produkt.

Motsvarande produkt, fast från den amerikanska tillverkaren Custom Brackets. RF-Pro-hållaren kan fällas ihop och förvaras i en ficka. Finishen är förstklassig.


Kategori: Väskor

För två år sen när vi var här sist så hade Think Tank en liten liten monter men nu har det vuxit rejält i monterstorlek och utbud. Deras Shape Shifter är en riktigt smart ryggsäck som flera på redaktionen gillar.

Ett nytt märke för oss var Mind Shift Gear. Ryggsäckar med mycket finesser och som verkade ha bra byggkvalitet.

HPRC är en italiensk firma som tillverkar hårda väskor i Italien. Rejält stort sortiment i något högre prisklass än de kända Pelican-väskorna (åtminstone i USA). De har en snygg röd signalfärg.

Peak Design var en annan ny firma som specialiserat sig på fästanordningar för kamerautrustning.

Tyvärr blundar modellen men han ser väldigt nöjd ut. Det måste bero på alla smarta fästen som gör att han direkt kommer åt sina prylar. Inte dumt. Att fippla med att packa upp kameran när motivet försvinner bort har nog hänt den bäste. Kamerorna är monterade på en väska från F-stop.

Kategori: Övrigt

Blixtar är vanligt i Sverige för att styra ljuset men stora reflexskärmar eller diffusionsdukar är inte lika vanligt.  Det är ett väldigt användbart redskap som dock kräver assistent. Här från tyska Sunbounce i en mängd varianter.

Trigger Trap bygger snygga produkter för att styra din kamera. Upptäck nya motiv genom att vara kreativ och låta till exempel din kamera styras av en Iphone-app.

Nikon 1 AW1 var Nikons nyhet på mässan. Den är vattentät ner till 5m så den borde vara en perfekt action/äventyrskamera.

En hyfsat uppställning objektiv. Den skarpögde noterar de två manuellt fokuserade objektiven (50/1.4 och 50/1.8) som ligger lite bakom  på nedersta raden. Det är inga begagnade objektiv utan Nikon har tydligen kvar dessa i lager. De tillverkades fram till 2005.

Kategori: Spegelfria kameror

Trenden med små lätta spegelfria kameror med utbytbara objektiv är tydlig. En fördel med dessa kameror är bland annat att de kan använda flera olika sorters objektiv med hjälp av en adapter.

Här visas en kombination som varken var liten eller lätt: Nya Sony A7 med batterigrepp, Metabones adapter och nya Zeis Outus 55 mm f/1,4.

Nya Olympus OM-D E-M1 till höger. Till vänster E-M5.


Kategori: High-end

Sinar med vidvinkelobjektiv från Scheinder. Bara att sätta på vallfritt mellanformatsbakstycke och börja fotografera arkitektur.

Kategori: Tredjepartsobjektiv

Zeiss visade upp sin nya high-end normal: Otus 55 mm f/1,4. Objektivet är stort och tungt, men utstrålar perfektion. Zeiss-representanten berättade att nästa objektiv i Otus-serien blir en 85:a. I den billigare Touit-serien kommer ett makroobjektiv.

Genomskuret så förstår man lite varför det är dyrt och svårt att tillverka objektiv.

Nya Sigma 24-105/4 kändes tyngre och mer välbyggd än Canons motsvarighet. Delen närmast kamerahuset är i metall.


Kategori: Fotobokstillverkare


På mässan finns det betydligt fler fotoboksproducenter än på en svenskt fotomässa. Böckerna vänder sig främst till bröllopsfotografer och  är ordentligt påkostade och ofta handgjorda.



Publicerad 2013-10-27.

3 Kommentarer

l1nd3c0n 2013-10-27 15:42  
Väldigt trevlig artikel. Hur bor man om man skulle vilja dit nästa år? Övriga tips för den som skulle vilja åka dit?

PS. Sedan hoppas jag att ni korrekturläser hela artikeln. Den är liiite jobbig att läsa med alla stavfel och meningsbyggnadsfel. Men jag antar att det är ett 1:a utkast för att få ut artikeln snabbt. Ritkigt bra bilder för övrigt :)
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Upp till 6600:- Cashback på Sony-prylar