Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Merläsning
Guide: Att skärpa bilder för utskrift
Tutorials & Fotoskola
Plus
Skärpning är en bildbehandlingsteknik som används för att förstärka detaljer och förbättra intrycket av en bild. I denna artikel går vi igenom vad skärpning är och hur den kan appliceras på dina bilder som ska skrivas ut. Med rätt skärpa lyfter du dina bilder till nya höjder.
Läs mer...
1
12 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Men inte behövs det avancerad optisk utrustning för att nytillverka Vermeertavlor. Kolla Han van Meegeren ex vis på Wikipedia. Han skapade konstverk som såg ut som Vermeertavlor och signerades som sådana. Experterna hänfördes av fynden. Han sålde dessa för multimiljonbelopp i dagens penningvärde. Alltihopa uppdagades efter andra världskriget. Hermann Göring hade köpt en sån målning. van Meegeren höll på att bli dömd som landsförrädare men ville hellre bli ansedd som mästerförfalskare och avslöjade hur han tillverkat tavlorna.
Secret Knowledge: Rediscovering the Lost Techniques of the Old Masters
http://www.amazon.com/Secret-Knowledge-Expanded-Edition-Rediscovering/dp/0142005126
Boken är en utmärkt läsning för den riktigt bildintresserade. Kan varmt rekommenderas!
Dessutom är hans egna bilder intressanta.
"Something an artist really cannot see." Poppycock..
Ögat
är
verktyget.
Vad såg van Gogh? van Eyck?
Optiska verktyg kan ändra förutsättningarna och underlätta arbetet.
Men det är allt. Konstnären gör tavlan.
Man skissade upp med detta ganska smidiga hjälpmedel och kunde lätt även förstora små skisser med hjälp av rutmönstersystem. Sedan kunde man i lugn och ro måla dit naturtrugna färger. Även Leonardo da Vinci lär ha använt såna här kamerahjälpmedel i sitt konstnärskap vid slutet av 1400-talet och början av 1500-talet.
Själva kameran med enbart pinhole är annars känd sedan 1100-talet då en vetenskapsman i Irak lär ha konstruerat en sådan. Annars lär kineserna även ha experimenterat med detta före 1100-talet. Fotografi utan kamera, med ljuskänsligt silverbaserat material gjordes 1727 av Johan Heinrich Schulze i Tyskland. Han kände då inte till principen att fixera bilden så att den blev beständig, det började man med ca 100 år senare, liksom att man inte förrän då började använda den sedan länge uppfunna kameran tillsamman med ljuskänsliga silvermaterial. Fotografer och andra kanske ska lära sig historien om det egna mediet lite bättre?
Därför förbluffas vi av forna tiders konstnärer, kompositörer och hantverkare. Hur kunde man måla så bra? Hur kunde man skriva så avancerad musik? Hur kunde man ha en sådan känsla för arkitektur och snickarglädje? Det skulle kosta många många miljoner idag, och ingen skulle ens idas försöka på det själv. Det skall gå fort och kosta så lite som möjligt.