Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
26 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Shackleton fick segla ända till SydGeorgien, i en liten båt, och korsa öns bergskedja, för att skaffa hjälp.
Inte en enda man av hans expedition omkom dock.
Aurora är en modern kopia av livbåten James Caird som användes till att segla till sydgeorgien.
Skinnarmo har gjort en intressant film över sin expedition ”I Shackletons spår” som beskriver vedermödorna.
http://www.skinnarmo.com/mina-aventyr/mina-expeditioner/test.html
Det finns en hel del foton från Shackletons expedition:
http://www.shackleton-endurance.com/joomla/
Ingen ombord var från Sverige, inte ens papegojan. :-) :-)
Upphovsrätten är viktig, men jag tror inte det är poängen för en del som kommenterar nyheter och bloggar - det viktiga är att ha rätt i alla lägen ...
Igår skulle jag lyssna på en CD som jag köpt i mitten av 90-talet, men varken spelaren i min stereo eller i datorn kunde läsa den. Ändå hade skivan inte en enda repa och har förvarats i rumstemperatur.
Men dessa negativ har klarat sig hyfsat trots extrem kyla. Jag har också ungefär lika gamla negativ som är i utmärkt skick. Det behövs inte mycket för att göra en CD/DVD oläslig, men ett negativ kan vara mycket slitet och skadat men ändå ge bilder.
Det är mycket möjligt att vi borde förvara CD-skivor i frysen också. Men det är lite opraktiskt;-) Jag har varit med om samma sak; att det knäpper och har sig om skivor som är gamla. De måste ha förändrats på något vis.
Jag blev extra besviken med CD:n eftersom den var pressad och från Deutsche Grammophon, som ju är kända för kvalitet. Herbert von Karajan förespråkade ju CD, så han hade kanske pläderat arkivbeständighet om han levt idag. Ok, jag hade blivit "extra besviken" också om det vore en CD med viktig egen data också, men på ett annat sätt. Då skulle jag bli arg på mig själv för att inte ha klonat skivan.
Mrs Chippys sista expedition 1914-1915 av Caroline Alexander.
"Bland böcker om äventyrliga expeditioner är sir Ernest Shackletons beskrivning av den ödesdigra resan med skeppet Endurance till
Antarktis 1914-15 inte den enda. Tills nu har en annan skildring varit okänd för forskare och experter, nämligen den fantastiska dagbok som skeppskatten Mrs Chippy skrev! Mrs Chippy mönstrade på tillsammans med sin husse, timmermannen Henry"Chippy" McNeish, båda bördiga från Cathcart i Skottland"
Jag tycker att det skulle rättas för det stämmer inte med årtalen. För övrigt har jag inte läst Alfred Lantings bok " Att överleva", bra tips.
http://www.nzaht.org/content/library/Century_old_Antarctic_images_discovered_10_Dec_2013_NZAHT.pdf
som källan till Fotosidans artikel.
Ingenstans talas om att bilderna behövde framkallas. Negativ fås genom att framkalla exponerad film.
Eftersom de hittades i ett mörkrum (inte mörkerrum) är det troligt att expeditionen hade möjlighet att framkalla sin film.
Jämför gärna med filmerna från Andrée-expeditionen som var oframkallade.
I en tid där utskrift av bildfiler kallas för framkallning är misstaget förståeligt, men inte värdigt en journalist på Fotosidan.
Mörkrum vet jag vad det är ...