Annons
Artiklar > Handla fotoprylar säkert på nätet

Handla fotoprylar säkert på nätet

Foto: Alexander Lindhe 

Stulna saker säljs lätt och fort på internet. Att köpa stulet kan stå dig riktigt dyrt. Kolla efter stöldmärkning och glöm inte att märka dina egna saker.

Lagen om god tro ändrades 2003 och idag måste köparen ta större ansvar att varan säljs av dess ägare. Den som köper stulna saker riskerar både att bli av med sakerna och betala böter, eller i grova fall upp till sex års fängelse. Två kvinnor som köpt barnkläder på Tradera för 30 000 kronor vardera dömdes nyligen till 60 dagsböter. Rätten ansåg att de borde förstått bättre. 

Saker som säljs billigt är såklart lockande, men man bör vara vaksam när man planerar att köpa begagnat. Ser man att samma telefonnummer återkommer i väldigt många annonser ska varningsklockan ringa.

– Polisen kan tyvärr inte göra så mycket. Vi har inte möjlighet att spana på till exempel Blocket hela tiden, och där syns oftast inte serienummer eller tillverkningsnummer på grejerna ändå, säger Jan-Åke Törnhage på polisens godsspaningsgrupp i Stockholm.

För att minska risken att stulna saker snabbt säljs vidare bör ägaren märka dem eller anteckna tillverkningsnummer. Om märkning eller nummer anges när föremålet anmäls stulet förs det in i ett register. Polisen kan sedan söka på det om någon skulle fråga.

– Många ristar in sitt personnummer eller liknande på grejerna, så det ska bli lättare att hitta dem igen, säger Jan-Åke Törnhage.

Det finns en lag i Sverige som heter Lagen om handel med begagnade varor (LHBV). Alla som handlar med begagnat måste registrera sig hos polisen. Den här lagen gäller bland annat kameror, objektiv och annan fotografisk utrustning. Enligt LHBV måste den inköpta varan ligga minst 30 dagar hos upphandlaren innan den få säljas vidare. Detta för att något som är stulet ska hinna bli anmält till polisen.

På Fotosidans köp/sälj-del finns en flik som heter stulet. Där kan medlemmar registrera utrustning de blivit av med, var det hände och när. Det är tänkt att hjälpa både den som handlar och den som blivit bestulen.
Jerry Almén, användaren JAfoto här på Fotosidan.se, menar att annonsen säger mycket om säljaren. Han har själv sålt och köpt en en del via nätet.

– Är man seriös har man en seriös annons med bilder och ordentlig info om grejerna.

Han brukar även kolla upp telefonnumret i annonsen och söka på personen på nätet. Om säljaren har företag brukar det oftast vara seriöst.

– En grej är ju det står man ska betala i förskott och att säljaren helst skickar grejen sen. Det är som gjort för att bli blåst.

Jerry betalar nästan aldrig i förskott till privatpersoner. Det finns bra alternativ, som Payson och internetgirobetalning. Hans bästa råd till den som vill sälja något är att lämna någon form av garanti att det man vill sälja faktiskt kommer fram till köparen och ordentlig information om eventuella skador.

– Till den som köper kan jag säga att man alltid ska vara väldigt kritisk.

Glöm inte den klassiska regeln: Är det för bra för att vara sant, då är det säkert det också.

Läs även Biltjuvens klipp: Nikonutrustning värd 900 000 kronor



Publicerad 2012-03-05.

38 Kommentarer

Num Vistbacka 2012-03-05 10:27  
Bra artikel, Alexander! Bra att veta.

Tycker dock att det är förjävligt att man straffar köparen. Är det nu meningen att jag skall vara kritisk mot allt? Jag förstår helt bra att stöldgodset skall lämnas tillbaka till ägaren, men varför i helvete skall man bli bötfälld (eller t.o.m. kunna få fängelse)? Om jag träffar Herr Bo I. Bilén som vill sälja en kamera åt mig, hur skall jag då veta att Bo har stulit den kameran? Speciellt om Bo har normalpris på den, och vet mycket om produkten i fråga?

Om polisen sedan knackar på, och berättar vad som hänt och dubbelkollar seriennummret så ger jag naturligtvis kameran tillbaka. Sedan borde fösäkrningen täcka mig för att man råkat ut för bedrägeri. Återigen, både i Sverige och i Finland, känns det som om brottslingarna skyddas mera än oss offer. För inte fan får man fast bedragaren, och det är jag (bedragarens offer) som bötfälls och bestraffas.
froderberg 2012-03-05 10:35
Som jag tolkar Tradera-domen så kan du få böter om det UPPENBART rör sig om stulna saker. Om du undersökt saker så långt du kan och priset inte är anmärkningsvärt lågt så slipper du böter om sakerna ändå visar sig stulna.
plåtson 2012-03-05 10:43
Håller med dig Num, i Sverige har lagstiftaren(riksdagen) valt det lättaste alternativet, det att skuldbelägga brottsoffret. Ja, man får helt enkelt se det som att de kriminella skyddas av andra kriminella.//Bert
Lazarov 2012-03-05 11:00
Om priset är på en nivå som motsvarar varans värde så blir man INTE dömd för häleri. I traderadomen så borde köparen ha insett att varorna var stulna då de var fabriksnya och hon köpte barnkläder för 30 000.- av samma person vilket självklart kan ses som en orimlighet om man ska vara laglig.

Blir du ertappad med att köpt stöldgods men betalat ett riktigt pris så blir man inte dömd. Man blir dock av med varan då den ursprungliga ägaren är den enda som skyddas av lagen.
Ventures 2012-03-05 11:48
På tradera (som per definition är auktion) kan priset knappast vara avgörande om det är stöldgods eller ej. I så fall är alla som sätter utgångspris 1kr för att minimera säljavgiften oärliga och den som råkar köpa under marknadspris en hälare.
VisualD 2012-03-05 12:12
Det lär vara livsfarligt att handla på alla former av auktioner om priset är den avgörande faktorn i fallet.
Pentax K-7 2012-03-06 06:51
Även jag har svårt att se hur de kunde dömas för att ha köpt kläder billigt på Tradera. Jag säljer ofta saker där och lägger ut dem med utgångspriset 1 kr. Skulle endast en person vara intresserad av det jag säljer och då bjuda på varan slutar givetvis priset på 1 kr. Ska då den köparen anse det vara så billigt att han kanske ska misstänka att det är stöldgods? Det är ju på Tradera trots allt budgivningen som styr vad slutpriset blir.

Varför lägger man då 1 kr som utgångspris? Jo, det är helt enkelt för att snabbt få igång en budgivning. Jag säljer ibland likadana objektiv och när jag lägger ett högt utgångspris blir slutpriset alltid lägre än när jag har 1 kr som utgångspris.

Skulle de däremot ha köpt kläder på Tradera via "köp nu" för ett orimligt lågt pris skulle det eventuellt kunna motivera domslutet. Så egentligen vet jag för lite om rättegången för att kunna yttra mig :-)
dnox1978 2012-03-10 00:17
Problmet är vad är till räckligt, hur långt ska man undersöka,

Ska jag ringa tillverkaren och polisen vid varje köp och kontrolera om produktens serie nummer är registrerat som stulet, om då polisen svar den finns inte med i vårat register är det ok då,

sen visar det sig att den vist är stulen men polisen inte uppdaterat sitt register ännu.

Samma om jag vinner en aktion på ex Tradera där utrops priset är 1 kr och produkten är värd ca 1000:- om mitt bud är de sista och vinnande på säg 300:- ska jag då anse det som orimligt ?

Har inga problem med att lämna tillbaka produkten till den rätmätiga ägaren
men om jag riskerar hög böter eller fängelse så är ju hela rätssystemet sjukt, den verkliga brotslingen går ju fri och kan genom bedrägeri lura nästa offer,

och som sagt litar inte på butiker heller, tycker det käns om att vi ska bara köppa nytt och aldrig begagnat för att vara på den säkra sidan.
dnox1978 2012-03-10 00:17
Problmet är vad är till räckligt, hur långt ska man undersöka,

Ska jag ringa tillverkaren och polisen vid varje köp och kontrolera om produktens serie nummer är registrerat som stulet, om då polisen svar den finns inte med i vårat register är det ok då,

sen visar det sig att den vist är stulen men polisen inte uppdaterat sitt register ännu.

Samma om jag vinner en aktion på ex Tradera där utrops priset är 1 kr och produkten är värd ca 1000:- om mitt bud är de sista och vinnande på säg 300:- ska jag då anse det som orimligt ?

Har inga problem med att lämna tillbaka produkten till den rätmätiga ägaren
men om jag riskerar hög böter eller fängelse så är ju hela rätssystemet sjukt, den verkliga brotslingen går ju fri och kan genom bedrägeri lura nästa offer, nä bättre sådan att slå sönder produkten när man iaf behandlas som en brotsling, är iaf min tolkning, då man i alla fall riskerar böter och fängelse så kan man ju lika gärna se till att man utfört någon form av brott, miljö brott kanske när man kastar ex objectivet eller kameran från 7 våningen ner i marken.
jpgrahn 2012-03-05 10:41  
Förklara gärna för mig hur man löser en tvist.
Fall 1. Säljaren är oärlig, köparen är ärlig. Köparen betalar pengar men det kommer en tegelsten i paketet. Hur får den ärlige köparen tillbaka sina pengar?

Fall 2. Säljaren är ärlig, köparen är oärlig. Varan skickas men köparen uppger att det kom en tegelsten. Varan är egentligen fullt fungerande men köparen uppger att det är något fel. Hur ska den ärlige säljaren få sina pengar?

Vad jag förstått så fixar inte internetgiro eller vem det nu är som är mellanhand detta? De bara behåller pengarna och säger åt parterna att lösa tvisten. Rätta mig gärna om jag har fel.
Kasch 2012-03-05 10:57
Internetgirot ger dig möjlighet att inspektera varan för godkännande innan säljaren får sina pengar. Internetgirot fungerar alltså som ett mellankonto. Är du inte nöjd betalas pengarna inte ut men å andra sidan får du heller inte tillbaka dem förrän säljaren fått tillbaka sin vara. Säkert åtminstone i teorin men jag har varit med om snyggt förfalskade internetgiromeddelanden - där jag istället uppmanas betala in till ett bankkonto.

Blocketpaketet fungera på liknande sätt och det har jag erfarenhet av att det fungerar väl. Payson tror jag också - mot en avgift förstås - har möjlighet till samma funktionalitet.

Sätter man sig in hyfsat i dessa betalsystem, följer dem till punkt och pricka samt lusläser/granskar eventuella meddelanden/avsändare (så att de säkert kommer från betalningshanteraren) så är man någorlunda säker. Men fotoprylar och hemelektronik är nedlusat med bedragare.
Lazarov 2012-03-05 11:09
Tror risken är väldigt liten att någon gör på det sätt som du beskriver om man använder en mellanhand som tex internetgirot. Dels är personen känd (då internetgirot kräver detta) och måste eventuellt lämna redogörelse för vad som hänt och eventuellt bli förhörd om det blir en brotts misstanke. Ytterst få personer är så bra på att ljuga att de dels skulle klara av att blåneka öga mot öga, och en ännu mindre procent är villiga att riskera att åka fast genom att medvetet försöka ljuga.
Majoriteten av personerna som bluffar på Blocket och åker dit erkänner senare i förhör...

Vill du vara riktigt säker handla på Ebay då Ebay garanterar att de löser alla tvister mellan parter inom 2 veckor eller ersätter köparen med de utlägg de haft "eBay Buyer Protection".
Helmetrock 2012-03-05 11:30
Det är en grej jag har funderat på länge.

Internetgirot skyddar ju bara köparen, inte säljaren!
jpgrahn 2012-03-05 12:41
Tack för svaren.
Som säljare skulle jag aldrig skicka något utan att få betalt i förskott.
Och köper jag något inser jag att jag nog måste betala i förskott.
Dels försöker jag begränsa mina inköp till sånt som är tillräckligt billigt för att jag ska kunna ta smällen om jag blir lurad. Är det något riktigt dyrt skulle jag tveka att betala innan jag sett varan.
Hittills, ta i trä, har jag klarat mig bra. Kan ju bero på att det jag köper oftast inte är så intressant att bluffa med. Lättast att locka folk i fällan har man ju om man uppger sig för att sälja nya telefoner eller kameror. Gamla grejer som jag mestadels köper är inte så intressanta.
Sedan försöker jag ta kontakt med personen som ska sälja något. Får jag en bra känsla så brukar det gå bra.
Men visst, det finns ytterst förslagna lögnare som verkar väldigt pålitliga. Såna lögnare brukar vara väldigt socialt kompetenta och jag inbillar mig inte att jag kan se igenom alla människor.
benganj 2012-03-05 10:50  
Jag har en del Elinchrom-prylar till salu på blocket just nu men skickar bara mot förskottsbetalning.
Kasch 2012-03-05 10:57
Idag skulle jag aldrig våga köpa något över nätet genom förskottsbetalning utan mellankonto.
Lazarov 2012-03-05 11:15
Jag handlar ofta på blocket och Köp/sälj (fotosidan) och betalar ofta även i förskott. Dels gäller det att personen inte är anonym. Ett riktigt namn, adress och telefonnr, och dels är beloppet och val av pryl också en faktor. Visst jag skulle inte få för mig att köpa en iPhone via frakt på blocket även med Internetgiro, men ett gammalt manuellt objektiv från en fotograf känns väldigt riskfritt.
benganj 2012-03-05 11:57
Ja, jag använder även "Blocketpaketet", där köparen kan kontrollera varan innan säljaren får pengarna. Ger extra trygghet till köparen. Det kan t ex användas till Elinchrom-grejerna jag har till salu på blocket:)
Benganbus 2012-03-05 11:01  
Det här med att rista in eller gravera in personnummer blir ofta litet tråkigt när man köper bättre begagnade prylar, tex på auktioner osv! ;)
/B
petter.oj.norman 2012-03-05 11:46
Ja helt klart.
och dessutom verkar inte handel med stöldgods vara det största bekymret för oss ärliga. Om man följer trådar om bedragare här på FS så verkar det uteslutande handla om att säljaren säljer samma sak flera gånger (utan att ens äga någon pryl), eller att köparen på något vis lurar till sig kontouppgifter att använda i andra bedrägerier.

Petter ...
balan 2012-03-06 10:10
Att gravera in sitt personnummer är att be om problem. Med personnumret underlättas en identitetsstöld högst väsentligt. Med den kunskapen kan tjuven beställa nästan vad som helst i ditt namn. Och du får fakturan.
VisualD 2012-03-05 11:50  
Dock så bör även Polisen lära sig sköta sin del av arbetet. Det har hänt att polisen sålt ut stöldgods (framför allt fordon) via sina auktioner som varit väldigt enkla att identifiera. Ärliga köpare har då spårat eller bara meddelat polisen vilket resulterat till att polisen återigen beslagtagit föremålet, utan att betala något tillbaka till köparen.
SixBySix 2012-03-05 12:06  
Helt värdelöst att polisen har ett register som DE kan söka i. Om alla ska kolla serienr innan de funderar på att köpa något begagnat, skulle det behövas ett antal heltidsanställda poliser, bara för att utföra denna service. Idioti!
Vad polisen borde göra är att öppna en webbsida med självservice, där stöld eller förkomna prylar kunde anmälas, och serienr anges.
Anmäler den drabbade inte serienumret, borde inte den som köpt i god tro heller kunna bli skyldig att lämna sakerna åter.
Snabbt smidigt resurssnålt och rättssäkert!
VisualD 2012-03-05 12:10
Jag håller helt med dig här. Kan man på olika forum erbjuda denna service borde väl ändå även polisen klara av detta? Även om det skulle åt ett par heltidstjänster för servicen så bör man ändå tjäna på det hela genom att man effektiviserat systemen
Tomasz 2012-03-05 23:12
Hmmmm.... Bara en tanke här. Hur ska man se till att ett sådant register inte missbrukas? Jag kan ju låna ett objektiv av någon och sedan regga dess serienummer som stulet, kanske med mig som ägare. Kvitton kan förfalskas som någon skrev här.
Det ryktas om att Eiffleltornet sålts mer än en gång, av någon förslagen person, problemet med tillit och säkerhet är svårlösligt.
VisualD 2012-03-06 03:44
Det kan man väl idag också? Självklart ska det inte bara vara att springa och hämta ut grejerna, utan det ska vara lika hårda krav som idag. Skillnaden blir att rättmätiga ägaren får en chans att hitta föremål som annars troligtvis aldrig ens skulle komma tillbaka och för köpare att kolla upp nummer innan köp. Jag skulle kunna gå med på saker som fotokrav eller annan likvärdig bevisning av serienumret, ex att man registrerar nummer hos tillverkaren eller liknande.

Visst ökar det risken en aning för bedrägerier men samtidigt så är det ganska stort svinn på föremål som aldrig lämnas ut hos Polisen idag eller som cirkulerar runt i begagnathandeln.
Michael Vernersson 2012-03-05 12:11  
Det är liksom ingen slump att jag är ytterst restriktiv med att handla begagnat.

Vissa skulle nog tom klassa det hela som att jag är paranoid ;)

Ser det på följande vis.
Kvitton är ytterst enkla att förfalska om man så vill. Min egen och även säljarens ovilja att skicka prylar & betalning gör att man isf skall göra upp en deal face 2 face. Detta skapar en geografisk begränsning som gör redan kostsamma prylar blir än mer kostsamma och då närmar sig priset för nyköp.

Eventuell frånvaro av garantier skapar ytterligare en faktor för min del, köper jag begagnat av en handlare som tex Scandinavian Photo (tar det som exempel då jag har köpt begagnat därifrån) då har jag ju trots allt ändå 6mån garanti på prylen jag har köpt.

Som passus kan jag även nämna att jag i min ungdom gjorde en saftig blunder i samband med ett bilköp och 6 månader efter jag hade köpt en beg bil för 11,5k var jag nära att åka på att betala ytterligare 17k för sagda bil eftersom säljaren fortfarande hade en skuld på bilen till en bilfirma...

Perfect paranoia = perfect awareness ;)
//Miche
HomerZ 2012-03-05 12:38  
Vill varna för att "Payson, internetgirot, säkerbetalning" m.m. INTE ger någon ökad säkerhet!
Många verkar se dessa företag som någon slags institution eller statlig verksamhet, men så är det inte. Dessa är företag som utan risk tjänar pengar på din affär. Dom ger ingen garanti för att du verkligen får dina pengar eller varor - se till att läsa villkoren först!
Blir det en tvist så sitter dom kvar med pengarna.
Köparen kan t.ex. påstå att du aldrig skickat varan, eller att du skickat en sten. På samma sätt kan säljaren påstå att varan är skickad, förfalska kvitton, adresser, m.m.

Finns ingen anledning till att blanda in en 3e part i din affär!
jpgrahn 2012-03-05 14:29
Det är väl just dessa farhågor som jag också har.
jpgrahn 2012-03-05 14:31  
Finns det någon som har erfarenhet att internetgiro etc och att allt har ordnat upp sig när det blev fel?
Alltså inte att allt gick fint, den erfarenheten har jag också.
Men har du råkat ut för ett bedrägeri men fick tillbaka dina pengar eller din vara tack vare att du hade detta extra skydd?
Morphen 2012-03-05 22:33  
Om det nu är prylar som kostar ett antal tusen, borde man väl ha en självbevarelsedrift att vilja åka och köpa dem ur handen på säljaren?
Det är ju det bästa både för säljaren och köparen.
Bor man i södra ändan av landet, borde man kunna hitta samma pryl inom en radie på 20 mil, om det inte är något ovanligt.
Och skall man nu skicka över pengar via bank, skriv in ditt namn och vad betalningen avser, så det inte används i ett triangelbedgägeri där dina pengar används i ett annat bedrägeri.
snysop 2012-03-06 13:23  
Vad händer med andrahandsvärdet på "personnummermärkta" prylar?
snabb kamera 2012-03-06 14:18  
Finns ju egentligen risker med all affärsverksamhet, oavsett såväl nya som begagnade grejor:

ja, har du RIKTIGT OTUR kan du gå till en helt vanlig elektronik/ kamerabutik och köpa något och det i efterhand visar sig att varorna är/ varit stulna ändå, fast du får ett FALSKT, datautskrivet till synes riktigt, kvitto och garantisedel med mera.

Visserligen är den risken betydligt mindre än om du köper begagnat på någon annonssida, men den finns trots allt.
Jan Olof Härnström 2012-03-06 18:56  
Jag tycker också att internetgirot (och liknande företag) är en onödig mellanhand, de är ju mellanhanden som tjänar pengar på affären.

När jag byter upp mig och säljer fotoprylar så brukar jag föreslå betalning mot förskott, postförskott eller internetgiro i annonsen. Köparen för stå för fraktkostnader och ev. avgifter. Det slutar oftast med förskottsbetalning till konto och ibland mot postförskott.

Att skicka iväg en pryl innan man får betalt och sedan hoppas på att köparen betalar när paketet är hämtat tycker jag är ett för stort risktagande.
Man kan väl jämföra med företag som säljer på internet. Hur vanligt är det att man som enstaka kund får betala mot faktura efter man löst ut varan?

Att råda köpare till att aldrig betala i förskott när man handlar av privatperson tycker jag är förhastat och faktiskt enfaldigt.

Det krävs en hel del kunskap om de prylar man köper för att man ska kunna bedöma om priset är rimligt eller "för bra för att vara sant".
Man får väl lite på magkänslan om man tycker att det verkar vara något lurigt med annonsen eller med köparen när man ringer upp och snackar om saken. Om det ringer en varningsklocka i bakhuvudet så ska man avstå från erbjudandet.
denstorre 2012-03-06 20:14  
En fundering är varför det inte tycks finnas någon "bra/dålig säljare"-tråd här. Jag har handlat merparten av mina fotogrejer begagnat, och hitintills bara blivit lurad en gång. Och jag borde misstänkt problem även då.
Senast idag köpte jag ett begagnat 24-105 till ett mycket fördelaktigt pris.
jpgrahn 2012-03-07 12:26  
Jag letar fortfarande efter någon som kan berätta hur det gick när det blev krångel mellan köpare och säljare och internetgirot hade använts. Eller någon annan tjänst. Om du var säljare eller köpare spelar ingen roll.
Jag är bara intresserad av att höra kommentar från någon som verkligen upplevt detta.
Ber om ursäkt ifall jag missat någon som skrivit om detta men jag kunde inte hitta det i kommentarerna.

Än så länge tycker jag kommentarerna mestadels är "teoretiska". Tänk om detta händer...
Därför vill jag veta hur det gick i ett konkret fall.

Om det nu finns något sådant.
torlju 2012-03-08 15:45  
Payment method: Bank Transfer。Sum payable: EUR 468.00


Bank Transfer:
1.Beneficiary's Bank : China Merchants Bank,H. O. Shenzhen
2.SWIFT code(BIC): CMBCCNBSXXX(OR CMBCCNBS)
3.Beneficiary's a/c no. : 6225885140596008
4.Beneficiary: Liu DengFei
(First name: Liu, Last name: DengFei)
5.Bank address: China Merchants Bank Tower No.7088, Shennan Boulevard, Shenzhen, China
6.The address of the beneficiary: Wancheng Tower No.25, Shennan middle road, Shenzhen, China
About IBAN: IBAN is a unique number issued by European Committee for Banking Standards, which is only used for European banks. Chinese banks have no such number.
But it is always right that fill Beneficiary's a/c no. in blank IBAN.
If it still trouble you, please contact your bank for further assistance.
Får ni begäran om att sätta in pengar på ett konto som det här så gör det inte, trots att säljaren klagar på att Paypal dröjer månader med att betala ut överförda belopp och belastar säljarens cash flow för mycket. Det här är till Elecshop123.com
dnox1978 2012-03-10 00:10  
Problmet är bara att du kan inte lite på företag heller som säljer beganat även fast de varit verksama länge och verkar seriösa,

Har en kompis som köpte en DEL AXIM begagnad men med garanti kvar orginal kvittot från första kunden via dator/elektronik butik
som funnits länge i stocholm, Priset var helt ok och bland de lägsta just då.

Han frågade om produkten och varför den såldes så billigt, fick kvitto + original kvittot

Sen så gick den sönder ringde DEL och då brakade det lös den var anmäld stulen den som sålt den till butiken var inte den rättmätiga ägaren ,

Han blev av med produkten helt enkelt butiken medelade att de inte var deras ansvar de hadde gjort vad som krävdes tyckte det.

vet inte vad som gälde runt 2006/2007 när han köpte den,

Jag själv köpte mycket från samma butik ram minnen, grafik kort osv. men slutade handla där helt efter denna incident, köper mest nya produkter nu och bara begagnat av vänner som jag vet har köpt produkten ny,
Gäller det mest och alla begagnade foto prylar jag har nu!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar