ANNONS
Annons
Artiklar > Årets naturfotograf föredrar kort brännvidd

Årets naturfotograf föredrar kort brännvidd

I den gamla tallen sitter sin vana trogen det gamla kungsörnsparet och blickar ut över sitt en kvadratmil stora revir. Deras boplats ligger i närheten men i år blev det inget häckningsförsök. Häckningen är ett krävande projekt som av kungsörnen inte utförs varje år. Ibland räcker inte födan till eller så tar de ett viloår. Bilden är tagen i november. Foto: Göran Ekström

 

Göran Ekström har fotograferat i 50 år, och utsågs i början på juni till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket. Han bor i Jämtland och är naturfotograf på heltid sedan 20 år tillbaka.

Hur kom du in på fotografering, och hur länge har du hållit på?

− Jag vet inte riktigt hur jag kom in på det här med fotografering. Jag fick tag på en kamera och tyckte det var kul. Det var väldigt spontant.

Min första kamera skaffade jag 1965, och min första spegelreflexkamera året därpå. 1967 sålde jag min första bild, en liten bild på 6x10 centimeter som jag fick 35 kronor för. Jag var väldigt stolt och glad.

Du blev ju utsedd till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket för inte så länge sedan, hur kändes det?
− Det var väldigt oväntat, det är ju inget man vet om innan utan något man blir tilldelad. Det var något av ett chockbesked, så nu har jag fått inrikta mitt liv på den utställning jag fick stipendium till att göra och som ska ställas ut på Naturhistoriska riksmuseet.

Förberedelserna är redan i full gång, och utställningen är planerad till december i år. Det blir en stor händelse, naturligtvis. En extra intressant grej är att den där kåken fyller 100 år under nästa år. Mina bilder kommer hänga där en bit in på 2016, och vid firandet kommer hela världen sluta upp där.

Du håller också på med ett projekt om storlommen. Kan du berätta lite om det?
− För mig är foto indelat i tre delar. Den första är spontana bilder när jag är ute och promenerar och jag ser något intressant. Den andra delen är planerad fotografering, där jag bygger upp en tanke om hur bilden ska se ut innan den blir till. Sedan planerar jag hur jag ska ta bilden, med vilken utrustning och var jag kan ta bilden någonstans. 

Den tredje delen är dokumentära bilder som visar hur man kan göra en insats, och det är det jag har gjort med storlommarna. Det är ett projekt med flyt-öar i dammar där vattennivån regleras, och bilderna dokumenterar en story och en insats. Jag har hållit på med projektet i två år, och det har gått väldigt bra. Bilderna får ett stort värde i sig i och med att de dokumenterar hur projektet gör skillnad, men också för att de dokumenterar storlommen.

Vad använder du för utrustning när du är ute i skog och mark?
− Jag tar med mig den utrustning jag anser nödvändig. Det kan handla om stegar, tält, gömslen, kanot eller gummibåt, snöskoter och en hel del egenbyggd utrustning som fjärrstyrning och stativ.

Vad gäller kameror fotograferar jag med en Nikon D800 och en D700. Jag föredrar alltid kortaste möjliga brännvidd, och det kan vara allt från normalobjektiv och vidvinkel till teleobjektiv upp till 300mm. Det är sällan jag har något längre än 300mm numera då jag föredrar att ha så mycket miljö som möjligt i mina bilder.

Vilka är dina tre bästa tips till den som vill börja med naturfotografering?
1. Man bör arbeta mot en rejäl biologisk kunskap, och stor kunskap om det motivområde (fåglar, landskap, däggdjur och så vidare) som man fotograferar. Det är också bra att lära sig läsa ljusets olika utseenden, samt solens upp- och nedgång.

2. Lär känna din kamerautrustning. Det är inte nödvändigt att ha det allra bästa, det viktigaste är att kunna sin egen ordentligt.

3. För min del tävlar jag inte med andra naturfotografer, utan tävlar bara med mig själv. Tittar man för mycket på andras bilder är det lätt att man hamnar i en återvändsgränd och kanske känner att man inte utvecklas. Jämför man sina egna nytagna bilder med de man tog för till exempel ett år sedan så ser man lättare hur man utvecklats och har lättare att fortsätta bli bättre.

Som ett litet extra tips är det bra att utveckla en favoritplats som du lär känna under flera år. Då vet man vad man har för växter, djur och ljus under alla årstider.



Publicerad 2015-07-15.

3 Kommentarer

kjellepelle 2015-07-15 11:41  
Fantastiskt fina bilder med mycket känsla i. Tack också för kloka tips och råd
ehrsa 2015-07-15 12:02  
Gillar också det här med mycket 'miljö' i bilderna! Märker att jag mer och mer uppskattar det istället för 'porträttbilder' av fåglar eller andra djur, det ger mer 'känsla' helt enkelt!
Hälsn!
JanG 2015-07-23 17:44  
En mycket värdig vinnare. Görans bilder visar ofta miljön som fåglarna och djuren lever i på ett fint sätt, det gillar jag. Det känns som han fått priset för att bilderna är bra och inte för att de blivit publicerade i något utländskt magasin eller något annat ovidkommande.
ANNONS

Merläsning

ANNONS