Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Fototeknisk historia på Flickr

Fototeknisk historia på Flickr

Visa bildspel

Bälgkamera för plåtar 13x16 centimeter. Foto: Ellinor Algin/Tekniska museet

 

Objektivsats med irisbländare. Foto: Ellinor Algin/Tekniska Museet

 

Derogy triplett-objektiv. Foto: Ellinor Algin/Tekniska museet

 

Photometre M x V exponeringstidsmätare. Foto: Tekniska museet

 

Han var Sveriges första professor i fotografi. 1939 donerade Helmer Bäckström större delen av sin fototekniska utrustning till Tekniska museet. Nu kan samlingen ses på fototjänsten Flickr.

Tekniska museet är inte bara en fysisk byggnad. Det är också en hemsida, en blogg och en rad andra sidor på internet. På museets Flickr-sida kan den nyfikne nu ta del av Helmer Bäckströms donerade samling kameror och annan fototeknisk utrustning.

Komplex teknik
Han var Sveriges första professor i fotografi, och samlade på allt som kunde relateras till området. 1939 donerade han större delen av sin samling till Tekniska museet. Genom att visa hela samlingen online vill museet visa den komplexa teknik som ligger till grund för dagens digitala fotografering.

− Det är också ett bra sätt att få hjälp från allmänheten att komplettera info om bilderna. Samt att genom att tagga dem på flera olika språk kan vi nå människor mer globalt, säger Emilie Sabel, som är intendent och curator på Tekniska museet.

Mer i augusti
Och det kommer snart mer om Helmer Bäckström. Nästa samling handlar om hans föreläsningsmaterial.

− Det handlar om perspektivlära, olika toningsförfaranden med mera. Den kommer ut i slutet av augusti.

Andra utställningar
Men det är inte bara fototeknik som går att beskåda. Det går till exempel att se landsantikvarien Sigurd Curmans bilder från hans resor i Europa 1901-1912.

− De är alltså före två världskrig. Bilder på byggnader och platser som kanske är utplånade. Och här har vi fått ganska mycket hjälp från användare i andra länder att identifiera bilder, säger Emelie Sabel.



Publicerad 2013-07-10.

3 Kommentarer

Niklas Andersen 2013-07-10 17:27  
Lustigt hur fotogeniska gamla fotoprylar är. Favoriten är nog ändå stativet!

//
http://ljusavtryck.blogspot.com/
PMD 2013-07-11 15:23
Ja, gamla kameror kan vara väldigt snygga. Jag gillar också de fotogendrivna mörkrumslamporna. Lite synd att alla de där grejerna inte kan få en egen permanent utställning.

("intendent och curator", förresten? Är inte det samma sak, fast på olika språk?)
Christer Törnkvist 2013-07-10 20:10  
Jag vet inte hur många idag som känner till prof Helmer Bäckströms storhet inom arbetet med svensk fotografi ur flera aspekter. Han skrev tidigt om den svenska fotohistorien. Han var samlaren, mecenaten, föreningsmänniskan och utbildaren.

Som föreningsmänniska fick tag sig an det som inte var så lätt, vilket även kom att påverka hans hälsa.

Idag är han kanske mest känd för sitt fotografiska uppslagsverk som kom ut i två och sedan tre delar.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS