Utbildning
Sugen på att bli en bättre fotograf? Eller kanske till och med på att satsa på en karriär som yrkesfotograf?
Det finns en mängd olika utbildningar att välja mellan – allt från studieförbundens snabbkurser till fleråriga utbildningar. Nu är det hög tid att börja fundera på valet och ansökningarna.
En fotoutbildning kan ge många olika erfarenheter och kunskaper. Enligt Alexander Lagergren, som gick på Fotoskolan i Gamleby åren 2009-2011, är det mest betydelsefulla miljön man befinner sig i – att få koncentrera sig på en enda sak tillsammans med en massa likasinnade.
– Utbildningen i sig, alltså själva skolundervisningen, ger inte alla svar när man går där. Men att kunna prata om bilderna med dem i klassen på ett annat sätt än man gör annars – det är då den viktiga utvecklingen kan ske.
Men vad lär man sig egentligen på en fotoutbildning? Och hur ska man göra urvalet av arbetsprover? Hur ska man förbereda sig inför ansökningsintervjun?
Vi frågade tre lärare på några av landets fotoutbildningar.
Björn Abelin, Fotoskolan Sthlm
Varför ska man gå en fotoutbildning?
– Man får förstås mycket kunskap under en koncentrerad period. Men det som många uppskattar mest är möjligheterna att prata bild med likasinnade.
Vad måste man kunna innan man söker till er?
– Den grundläggande kameratekniken, som tid, bländare, ISO. För de flesta är det självklarheter, men vi stöter regelbundet på sökanden som inte alls hänger med när vi pratar om exempelvis skärpedjup på ansökningsintervjun. Men det måste man kunna.
Är det något som många brukar bli överraskade av när de börjat?
– Att det krävs så mycket fotograferande. Tankar och idéer får givetvis plats, men kan ibland ersätta själva fotograferande för mycket – för man måste plåta massor.
Hur ska man välja rätt arbetsprover?
– Det gäller att vara personlig, inte skicka det man tror att skolan vill ha. Om man försöker anpassa sig till något som inte riktigt passar en själv så lär det märkas i nästa utgallring om man kommer så långt.
Vad är viktigt att visa upp i övrigt?
– Engagemanget. Det är något vi tittar på under provveckan. Man behöver ha ett driv, vara initiativrik och kunna ta ansvar om man ska kunna lyckas som fotograf.
Tove Sjögren, Gotlands Folkhögskola
Varför ska man gå en fotoutbildning?
– För att få en ordentlig överblick av vad det innebär att vara fotograf. Allt från grundläggande teknik till att få koll på vad de olika rollerna och inriktningarna kan innebära. Man får också träna på att jobba ihop med andra, vilket kommer att vara nödvändigt att kunna om man vill bli fotograf.
Är det något som många brukar bli överraskade av när de börjat?
– Att det finns så mycket att jobba med i en bild, sådant som vi pratar om när vi har gemensam bildanalys.
Vad är viktigt att visa upp när man söker till er?
– Vi letar efter elever som är jättemotiverade och visar att de vill jobba med foto. Vilken teknisk nivå man är på spelar mindre roll.
Hur kan man förbereda sig inför en antagningsintervju?
– Genom att läsa fototidningar och titta i fotoböcker, då snappar man alltid upp saker även om man inte är medveten om det. Det gäller också att tänka efter och kunna berätta vad man vill med sitt fotograferande.
Tobias Hultén, Fridhems folkhögskola
Varför ska man gå en fotoutbildning?
– Vår utbildning har en uttalad projektinriktning, och något man får träna på är att tag i saker och driva igenom det man tror på. Det går också att få ut mycket av diskussionerna med andra elever, men det kräver också ett eget driv.
Är det något som många brukar bli överraskade av när de börjat?
– De som förväntar sig en schemastyrd skola från morgon till eftermiddag blir överraskade av hur mycket eget arbete och ansvar det krävs här.
Hur ska man välja rätt arbetsprover?
– Det ska finnas en vilja, en riktning i urvalet. Man ska ha tänkt igenom bilderna och inte bara slängt ihop sina fem bästa bilder. De behöver däremot inte vara tekniskt perfekta, för det går förhållandevis lätt att lära sig under utbildningstiden.
Hur kan man förbereda sig i övrigt?
– Vi vill också se en projektidé, för under vårterminen ska man genomföra ett längre projekt. Då gäller det att tänka igenom innehåll men även upplägg, så att man kan visa att det verkar genomförbart med de tidsramarna.
Vi listar 25 skolor
Guide till 25 skolor hittar du här..
6 Kommentarer
Logga in för att kommentera
En parallell: Det sägs att det är hopplöst att bli journalist. Journalistförbundet gjorde en undersökning bland dem som gått ut en journalistutbildning för 5 år sedan. 80 procent jobbade som journalister, men få hade fast anställning. 80 procent är en ovanligt hög siffra för högskoleutbildade.
Med tanke på arbetsutvecklingen de senaste fem åren så skulle jag tänka till både en och två gånger innan jag hoppade på en flera år lång utbildning.
Där framgår klart hur få ¨fotografer¨ som verkligen lyckas omsätta så mycket att det räcker till anständig lön.
Väldigt många omsatte endast 200.000-500.000 skr. per år.
mvh.
/Janne