Annons
Artiklar > Fotoskola: 15 tips för att maxa skärpan i dina bilder

Fotoskola: 15 tips för att maxa skärpan i dina bilder

Suddiga bilder är en stor skräck. En av de vanligaste frågorna gäller hur man undviker suddiga bilder. Och kan man göra en skarp bild ännu skarpare? Här får du de bästa tipsen för att maxa skärpan.

1. Håll kameran stadigt

Det finns fyra typer av oskärpa:
Skakningsoskärpa om beror på att kameran inte var stilla under exponeringen.
Rörelseoskärpa som beror på att motivet rörde sig.
Linsoskärpa som orsakas av objektivets oförmåga att teckna skarpt i vissa lägen.
Felfokus som beror på att skärpan ligger på fel ställe i bilden.

För att undvika skaknings­oskärpa så är första tipset att du lär dig hålla kameran på rätt sätt. Lägg kameran i vänster handflata och håll runt objektivet. Tummen ska vara åt vänster, inte åt höger. Stöd gärna armbågarna mot kroppen så blir greppet stadigare. Armbågar som petar ut från kroppen ger inget stöd och det är också större risk att någon knuffar till dig.

När du fotograferar med kameran i stående format bör du hålla den så att avtryckaren är vänd neråt (om kameran inte har en separat avtryckare för stående bilder). Då hamnar armarna automatiskt nära kroppen och ger mycket bättre stöd. Det kan kännas lite avigt i början om du är van vid att hålla åt andra hållet, men prova så känner du skillnaden.

Förutom att bära kamera i kameraremmen kan du även använda den för att få ett bättre stöd. Håll kameran på höger axel precis som när du bär den och lyft den till fotograferingsläge utan att flytta remmen från axeln. Låt den vänstra delen av remmen gå under kameran och tryck kameran lite framåt så remmen sträcks. Anpassa längden på remmen så att kameran hamnar på lagom avstånd från ögat.

Tag stöd mot en fast punkt i tillvaron. Luta dig mot en stolpe, dörrkarm eller husvägg. Stöd kameran mot en stolsrygg, sten eller staket. Sätt dig på huk och vila armbågarna mot knäna. Allt stöd du kan hitta minskar risken för skakningsoskärpa.

Kontrollera din andning. Håll andan och slappna av en sekund innan du trycker av. Jag föredrar att andas ut och hålla andan, men andra tycker det fungerar bättre att andas in. Prova vad som passar dig bäst.

2. Använd tillräckligt kort exponeringstid

Skaksäker exponeringstid

Det andra viktiga sättet att undvika skakningsoskärpa är att använda tillräckligt kort exponeringstid. Vilken tid det är beror framför allt på vilket objektiv du använder och hur stadig du är på hand.

Det finns stora individuella skillnader i stadighet. En person måste kanske använda 1/60 för att slippa skakningsoskärpa medan en annan kan hålla stilla 1/15 sekund. Själv vet jag att jag är rätt darrhänt så jag försöker hålla mig till ganska korta tider eller ha ordentligt stöd för kameran, men det går att träna upp sin stabilitet.

Sätt upp en tidning på en väl belyst plats och fotografera den med olika brännvidder och olika exponeringstider. Ta in bilderna i datorn och zooma in ordentligt. Kan du läsa texten på tidningssidorna så lyckades du hålla kameran stilla. Testa dig fram till vilken som är din längsta ”frihandstid”

Konkret då? Hur gör man för att ändra exponeringstiden? Välj programmet som är märkt med S eller Tv på programratten. Då kan du själv ställa in vilken exponeringstid du vill ha och kamerans automatik ställer in rätt bländare så att bilden blir rätt exponerad. Det fungerar i de flesta fall, men det gäller att du håller ett litet öga på vilken bländare kameran väljer.

Om du ställer in en kort exponeringstid kommer kameran ställa in en stor bländare för att tillräckligt mycket ljus ska hinna komma in under den korta tid som slutaren är öppen. Om den största bländaren ändå inte släpper in tillräckligt med ljus kommer bländarsiffrorna blinka för att visa att bilden kommer bli för mörk. Då har du två val: välj en längre exponeringstid (med risk att du får oskärpa) eller höj ISO-talet. Ett högre ISO-tal förstärker ljuset som landar på sensor så att det räcker med en mindre mängd ljus för att ge en rätt exponerad bild. Förstärkningen (ett högre ISO-tal) har den nackdelen att bilden kan bli brusigare, men det är kanske något du får stå ut med. Hellre brus än oskärpa, tycker jag.

Rörelsesäker exponeringstid

När du fotograferar rörliga motiv kan de bli oskarpa även om du använder en tid som är tillräckligt kort för att undvika skakningsoskärpa. Rörelseoskärpa beror på att ditt motiv rört sig under exponeringen och hur mycket oskärpa du får beror på exponeringstiden och motivets hastighet. Även här är botemedlet kortare exponeringstid. Om du inte kan ställa in en kortare exponeringstid finns det två saker du ändå kan pröva (förutom att höja ISO): välja plats eller panorera.

Om du har möjlighet kan du välja en plats där motivet rör sig mot dig i stället för i sidled. Då har du större chans att undvika rörelseoskärpa. Panorera betyder att du följer motivet i rörelsen. Lyckas du följa motivet i rätt hastighet får du en bild där motivet är skarpt och bakgrunden oskarp.

3. Använd stativ

Ska du ha bästa skärpan så är det stativ som gäller. Många fotografer använder stativ även när de fotograferar stillastående motiv med korta exponeringstider. Ska du göra stora förstoringar av dina bilder så bör du använda stativ. Även lite oskärpa avslöjas obarmhärtigt när du drar upp bilder till en halvmeter eller mer.

Det finns mängder av stativ att välja på med priser från några hundralappar till många tusen. De billigaste stativen är inte särskilt stabila, men bättre än att vara utan. Det är svårt att ge några köpråd eftersom det beror på vilka krav du ställer och hur mycket du är beredd att betala. Har du redan ett stativ och vill göra det lite stabilare, fäst en påse på stativet och fyll den med några stenar. Ett tungt stativ står stadigare än ett lätt.

Mittpelaren är den minst stadiga delen av stativet så när du vill höja stativet drar du först ut benen så långt de når. Om det inte räcker så lyfter du upp mittpelaren.

Ett superbilligt stativ (eller rättare sagt kamerastöd) kan du göra genom att sy en tygpåse ungefär 40x20 cm och fylla den med gula ärtor. Då kan till exempel en trädklyka bli en kameraplats.

4. Timer

När du trycker på avtryckaren är det inte bara knappen som trycks ner, även kameran rör sig och ibland kan till och med den lilla rörelsen ge oskärpa även om du har kameran på stativ, framför allt om du har ett långt teleobjektiv. Använd kamerans timer och ställ den på två sekunder så hinner vibrationen försvinna innan bilden tas.

5. Fäll upp spegeln

De allra flesta systemkameror har en spegel som fälls upp när du exponerar. Spegelns rörelse orsakar små vibrationer i kameran och kan ge oskärpa även om du har kameran på stativ. På många kameror (inte alla) kan du fälla upp spegeln innan du fotograferar.

Funktionen kan heta Mup (mirror up). När du trycker på avtryckaren blir det först svart i sökaren. Vänta några sekunder och tryck sen igen så tar du bilden. När spegeln är uppfälld ser du ingen bild i sökaren så metoden funkar inte för alla tillfällen. Fördelen är att du kan välja exakt när du ska trycka av. Bra om du har kameran på stativ och sitter och passar på en älg eller fågel.

6. Använd trådutlösare

Fäst en trådutlösare till kameran så behöver du inte vidröra kameran när du trycker av. Kontakten för trådutlösaren är inte standard så se till att du köper en trådutlösare som passar till din kamera. Det finns också trådlösa fjärrutlösare som styr kameran med infrarött ljus eller radiosignal.

7. Ta bort objektivfilter

Varje gång ljuset passerar genom en lins så försämras skärpan. Det gäller även linser du skruvar på fram på objektivet. Är det bästa skärpan du är ute efter, ta bort uv-filter eller skylightfilter. Se också till att hålla främre linsen på objektivet ren. Damm, fingeravtryck och marmelad sprider ljuset och försämrar skärpan.

8. Elektronisk vibrationsdämpning

Många kameror idag har en elektronisk vibrationsdämpning som sitter i objektivet eller i kamerahuset. Den heter olika saker på olika kameror, men fungerar genom att objektivet eller kameran känner av dina rörelser och kompenserar dem genom att flytta linserna eller sensorn åt motsatt håll. Med vibrationsdämpning aktiverad brukar man kunna fotografera med dubbelt eller fyra gånger så lång exponeringstid utan att få oskärpa.

Om du monterar kameran på stativ bör du stänga av vibrationsdämpningen eftersom den annars i vissa fall kan orsaka lite oskärpa.

Båda bilderna är tagna på 1/15 med brännvidd 60 mm.


Copyright: Istockphoto

9. Fokusera manuellt

Ibland klarar inte kameran av att ställa skärpan. Motiv som kan förbrylla autofokus är ytor som saknar tydliga detaljer, ytor med mycket reflexer, väldigt mörka motiv eller om små delar av motivet är mycket närmare än resten, till exempel om du fotograferar genom ett grenverk eller ett fisknät. Ofta kan du lösa problemet med fokuslåsning, som jag berättar om i nästa tips, men ibland får du stänga av autofokus. Det brukar finnas en knapp på kameran eller objektivet med AF i ena läget och M i andra läget.

Om du har skärmsökare (liveview) kan du zooma in ordentligt och ställa skärpan på skärmen. Zooma inte med objektivet, utan gör det med zoomknappen på kameran. Den brukar vara märkt med ett förstoringsglas med ett plustecken.

10. Använd rätt autofokus

Kameran gör så gott den kan med att ställa skärpan åt dig, men den är dålig på tankeläsning. Om du fotograferar en kompis framför blånande berg och du komponerar bilden så att din kompis är i ena kanten av bilden, kommer kameran ställa fokus på bergen eftersom den ofta är programmerad att ställa skärpan på det som är i mitten. Det brukar finnas flera olika autofokusprogram att välja på – ett som ställer skärpan på en viss punkt (ofta mitten), ett som söker flera olika punkter i bilden och ett som ställer fokus på det som är närmast. Läs i bruksanvisningen och lär dig hur de olika autofokusprogrammen fungerar.

I det här fallet var autofokus inställt på att ställa skärpan i mitten av bilden så bakgrunden blev skarp medan modellen blev oskarp. Lösningen är att du riktar kameran så att modellen hamnar i mitten av bilden, sedan håller du ner avtryckaren till hälften så kameran ställer skärpan på modellen. Håll kvar avtryckaren halvintryckt, komponera om bilden så din kompis hamnar i kanten och sedan trycker du ner avtryckaren helt.

11. Ställ in skarpaste bländaren

Långt skärpedjup är inte samma sak som bästa skärpan. Minsta bländaren ger längsta skärpedjupet, men är det bästa skärpan du letar efter så ska du undvika både största och minsta bländaren. Bästa skärpan brukar du få om du bländar ner två eller tre steg från största bländaren.
Om du har ett zoomobjektiv med stort omfång kan det ha olika skärpa vid olika brännvidder. Mitt Nikon 18–200 mm har märkbart sämre skärpa vid 135 mm, så den brännvidden undviker jag när bästa skärpan är viktig.
Prova dig fram vad som är mest optimalt för ditt objektiv.


Nikon 85 mm f/1,8 till vänster. Nikon 18-200 mm f/3,5-5,6 VR till höger.

12. Köp ett nytt objektiv

Vissa linser bryter ljuset väldigt exakt, andra gör att ljustrålarna blir lite diffusa och ger sämre skärpa. Förhållandet mellan pris och skärpa är inte helt överensstämmande, men visst kan du förvänta dig bättre skärpa från ett objektiv för 10 000 kronor än från ett motsvarande objektiv för 1 000 kronor.

Dessa bilderna är tagna dels med ett Nikon 18-200 mm inställt på 85 mm brännvidd och dels med ett Nikon 85/1,8. Båda objektiven är nedbländade tre steg.

Det går att ange detaljupplösning (skärpa) som en siffra eller en kurva i ett diagram, men det är inte alltid tillverkaren gör det. Om du ska köpa ett nytt objektiv och inte hittar det du söker på tillverkarens hemsida, läs tester på nätet. Fotosidan.se är ett utmärkt ställe att läsa och ställa frågor till andra användare.


Copyright: Istockphoto

13, Lämna in till verkstad

Om du gör allting rätt och ändå inte tycker att dina bilder blir tillräckligt skarpa, kan det faktiskt vara fel på kameran. Det levereras tyvärr alldeles för många kameror som inte ställer skärpan exakt. Det är viktigt att du då lämnar med ditt (dina) objektiv också, för det är kombinationen av din kamera och ditt objektiv som kan behöva justeras.


Klicka på bilden för att se den tydligare.

14. Smart skärpa / Oskarp mask

Skarp kan bli skarpare. Det går (än så länge) inte att göra helt suddiga bilder skarpa, men har du en bild med bra skärpa så kan du vässa den ytterligare i ett bildbehandlingsprogram. De flesta program har filtret Oskarp mask. Börja med att ställa in ett lågt värde på radien, mellan 0,5 och 1 pixel och dra sedan mängden uppåt tills du ser en tydlig skärpning av bilden. Med en så låg radie kan du ofta dra mängden uppåt 200-300 utan att bilden blir överskärpt.

15. Var inte rädd för lite oskärpa

Glöm inte bort att ta oskarpa bilder ibland. En bild med rörelse­oskärpa kan vara mycket mer uttrycksfull och intressant
än en skarp.


Artikeln är tidigare publicerad i Fotosidan Magasin nr 3/2012.



Publicerad 2013-05-21.

14 Kommentarer

nutte 2013-05-21 20:13  
Tack FS och Gustaf. Även erfarna fotografer mår bra av att påminnas om dessa tips, speciellt nr 15 :-).
Altari 2013-05-21 20:23  
Oskärpa, precis vad jag haft problem med det senaste. detta förklarar en hel del! Så detta var verkligen till hjälp! :) TACK!
Rhodos 2013-05-21 22:56  
En del föredrar att se verkligheten genom skitiga glasögon, själv föredrar jag att se den som den är d.v.s som mina ögon ser den. En serie bra tips här för noviser och nybörjare.
Num Vistbacka 2013-05-22 11:58  
Tack för en superb och heltäckande artikel som passar för såväl nybörjare som för erfarna i påminnande syfte.
Micke Seid 2013-05-22 14:45  
New York Times Magazine hade visst inte läst den här artikeln: http://www.fotosidan.se/cldoc/tv/index.htm :)
Fnisseli 2013-05-22 15:27  
Många bra tips och kloka råd! Och visst ska man inte vara rädd för oskärpa men den sista bilden som är en exempelbild på oskärpa som fungerar (antar jag) är helt skräp och helt klart en kastbild! Däremot finns det oskarpa bilder som är både snygga, konstnärliga och fina!
nutte 2013-05-22 17:15
Jag tycker inte det är en kastbild - tvärtom blir det som en liten film i mitt huvud där barnen busar med varandra och låter gurglande härligt ;-).
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS