Annons
Artiklar > Test: Prisvärt shift-objektiv – Laowa 15 mm f/4,5 Zero-D Shift

Test: Prisvärt shift-objektiv – Laowa 15 mm f/4,5 Zero-D Shift

Perspektivkorrigering. Tack vare en bildcirkel som är betydligt större än sensorn kan du välja vilken del av bildcirkeln som ska användas genom så kallad skiftning. I detta fall har den övre delen använts för att få med de övre delarna av byggnaderna och lyktorna utan att behöva luta kameran uppåt. På så sätt slipper man lutande linjer. Bilddata: Vällingby. Nikon Z7 II, Laowa 15 mm f/4,5 vid f/16, 1/60 sek, ISO 64.

 
Plus

Med Laowa 15 mm f/4,5 Zero-D Shift erbjuder Venus Optics en extrem vidvinkel med shift-möjlighet för många olika objektivfattningar. Priset är relativt lågt.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-12-13.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

5 Kommentarer

Andolo 2021-12-13 18:05  
Jag brukar räta upp perspektiv vid efterbehandlingen i Capture One. Räcker för mina behov.
Skulle jag behöva tiltning, kan jag använda något av mina gamla Olympus OM-objektiv med en tiltbar adapter till min 4/3-kamera (fullformatets bildcirkel täcker enkelt det hälften så stora 4/3-formatet även vid justering).
För det mesta är det dock enklare att stacka bilderna när jag behöver skärpedjupet.
Svar från froderberg 2021-12-15 19:04
Så kan man ju absolut göra och jag vet att IKEA jobbar så med sina 100 megapixels Fujifilm GFX100-kameror.

Men det finns även fler användningsområden. På senare tid har det blivit populärt med att sätta samman flera exponeringar av delar av ett motiv för att få en mer högupplöst slutbild. Ett shiftobjektiv är perfekt för det eftersom man kan flytta objektivet med bra precision.
Sten-Åke Sändh 2021-12-15 15:07  
Man förlorar väl kvalitet i periferin oavsett om man korrigerar med hjälp av tilt/shift-objektiv eller gör det vid efterbehandlingen. Man förlorar även en del av det ursprungliga motivet vid efterbegandlingen så jag undrar om det är det det kokar ned till i en jämförelse men det kan man ju kompensera delvis genom att ta höjd för de förlusterna när man komponerar bilden när den tas digitalt.

Så det jag undrar kring objektiv som dessa är om de spelar en mindre roll idag än under den analoga tiden då man inte kunde korrigera på samma sätt som idag vid efterbehandlingen digitalt.

Med det sagt så vet jag någon enstaka arkitekturfotograf som tar sina bilder analogt fortfarande. Det borde väl ge en viss fördel trots allt med den WYSIWYG som ett tilt/shift trots allt ger.
PMD 2021-12-15 21:39
"Man förlorar väl kvalitet i periferin oavsett om man korrigerar med hjälp av tilt/shift-objektiv eller gör det vid efterbehandlingen".

Det avgörs av upplösningsförmågan i det optiska systemet (objektiv och sensor).
Sten-Åke Sändh 2021-12-15 23:55
När man gör det i mjukvaran så är det snarast ursprungsbildens utseende som är avgörande. Om man försöker kompensera en bild med svårt lutande fasader så kommer en stor del av bilden "försvinna". Det slipper man ju om man löser det med objektiven.

Det är ju bra om vi kan minska kinaberoendet men vad är INTE ihopskruvat i Kina idag. Det verkar fortfarande oemotståndligt för världens storföretag att inte utnyttja det faktum att Kina haft tvåsiffriga tillväxtsiffror i evigheter nu och Europa och USA harvar på bäst det går med några få procent per år regelmässigt.
PMD 2021-12-15 21:40  
Tyvärr är det här objektivet kinesiskt.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning