Lag och rätt
Frilansfotografen Thomas Fahlander arbetade för Banverket i 20 år. När Trafikverket tog över fortsatte de använda hans bilder utan ersättning. Nu har parterna förlikats.
Omkring 4.000 bilder av Thomas Fahlanders bilder finns i Trafikverkets bildarkiv. Rätten att använda bilderna var begränsade till Banverket, enligt Thomas Fahlanders advokat Charlotte Bus.
Trafikverkets menar att rätten att använda bilderna tillhör staten, och därmed både Banverket och Trafikverket.
Thomas Fahlander lämnade in en stämningsansökan i juli 2011 för att hävda sin rätt mot Trafikverket. Han krävde då sex miljoner kronor i ersättning.
– Jag hade inte trott att det skulle gå så långt, jag förväntade mig hela tiden ett nytt avtal, förklarar han för dt.se.
Thomas Fahlander valde till slut att inte gå till domstol utan acceptera en förlikning på 350.000 kronor.
Till dt.se säger han så här om han är nöjd uppgörelsen:
– Det håller jag för mig själv. Jag har haft ett möte med en stark motpart som haft obegränsade resurser, både personellt och ekonomiskt.
– Samtidigt har jag befunnit mig i en pressad situation under fem års tid. Som privatperson har risktagandet hela tiden ökat, medan motparten har en kassa som fylls på för varje år som går.
Att driva en process civilrättsligt innebär en stor risk. En rättegång kan kosta omkring 600.000 kronor om man förlorar. Normala försäkringar täcker oftast bara rättegångskostnader upp till 200.000 kronor.
Läs även: Fotograf stämmer staten på 6 miljoner
29 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Hur fan detta kan kallas för rättvisa och demokrati är ett under.
"Jag har haft ett möte med en stark motpart som haft obegränsade resurser, både personellt och ekonomiskt.
– Samtidigt har jag befunnit mig i en pressad situation under fem års tid. Som privatperson har risktagandet hela tiden ökat, medan motparten har en kassa som fylls på för varje år som går."
/Bengan
Njae, det var nog så att Banverket hade rätt till fri användning. Däremot så övergick inte rätten till Trafikverket, utan avtalet var begränsat till just Banverket. Så egentligen hade han fått allt betalt han skulle få, om det inte vore för att det gjordes en sammanslagning till Trafikverket. Visst ska avtal följas, men samtidigt så är det fotografen som sett sin chans att krama ut mer pengar för redan utfört arbete. I grund och botten handlar det ju om samma användning som tidigare, bara det att namnet på brevpapperet är ett annat. Från Trafikverket menade man väl att staten som staten i detta fall, men nu blev saken ju aldrig prövat rättsligt.
Så om Banverket hade funnits kvar och använt bilder ur materialet så hade han inte fått någon ersättning; han hade ju redan fått betalt då materialet skapades.
Nu när ägaren till Banverket omorganiserade och la ner Banverket och skapade Trafikverket så vill fotografen ha betalt för samma bilder som ägaren, genom Banverket, redan har betalat för?
Rimligt?
Edit: Såg inte ditt inlägg Martin innan jag skrev mitt.
Trafikverket förhandlade väl inte om alla avtal som Banverket hade bara för att bolaget ombildades?
På sätt o vis kan säga att företaget bytte namn. Sen delades det väl och en del av fd banverket blev Trafikverket och andra delar heter nått annat nu.
Edt, mitt inlägg kom efter kommentarer jag inte sett oxå....
(De obegränsade resurserna märks inte överallt. Trafikverket har inte råd att fortsätta att hålla väglampan tänd där jag bor på Gotland. Vi som behöver lampan har hemställt om att den ska förbli tänd. Utredning om saken ska startas under 2014.)
När det gäller bildandet av Trafikverket så gick det till så att Vägverket och Banverket lades ned och avvecklades som myndigheter. En ny myndighet bildades, Trafikverket, där all personal erbjöds övergång till den nya myndigheten.
För att slippa göra nya upphandlingar för alla gällande avtal med de gamla myndigheterna överfördes dessa till den nya myndigheten, Trafikverket. Skulle man blivit tvungen att göra tusentals nya upphandlingar hade verksamheten blivit stoppad under en längre tid, därför valde man att bara överföra gällande avtal.
Frågan är om det fungerar med att bara överföra ett avtal där upphovsrätt/brukanderätt är inblandad..?
Rent juridiskt har fotografen kanske rätt, Banverket är en annan juridisk person än Trafikverket, men det handlar om paragrafrytteri och har i praktiken ingen betydelse. Fotografen stämmer sedan Trafikverket på 6 miljoner (20 årslöner). Lite USA-varning....
Juridiskt rätt, men inte moraliskt rätt. Sniket anser jag. Rent juridiskt så kanske myndigheten borde ha lagt ned massor med skattepengar och tid på att göra om vartenda litet avtal de hade, tusentals? men är det rimligt? Jag tycker inte det, lite sunt förnuft skadar inte. Fotorgafen hade ju redan fått betalt för sitt arbete.
Fotografen ville ha (och fick) betalt igen för ett jobb han redan utfört, något han inte hade fått om de inte hade gjort om organisationen, ärligt, jag tycker det är skämmit. Skäms!
Jag trodde han förlorade uppdraget att fota och de förlorade rätten att använda bilderna.
Myndigheter är oftast väldigt noga med att regler och förordningar ska följas, och jag tycker nog de borde föregå med gott exempel.
Jag tycker det är ett orimligt krav att de ska tvingas göra om tusentals avtal bara pga av detta, det finns bättre saker att lägga skattepengar på än fotografer som kräver 20 årslöner för något de redan fått betalt för och sedan gråter ut i media.
Tex alla anställningsavtal skrevs om, så varför inte just detta avtal?
Jag uppfattar det som att det nya verket inte längre köper bilder av fotografen så han blev av med sin inkomst . Han försökte faktiskt få till ett nytt avtal men de vägrade, först då så stämde han dem.
Han stämmer inte det gamla verket, de gjorde vad jag förstått inget konstigt.
Det var som det verkar det nya verket som inte ville köpa nya bilder samtidigt som de felaktigt trodde att de hade rätten att använda de gamla.
Jag gissar att fotografen blev besviken att inte kunna fotografera för det nya verket samtidigt som han var missnöjd att de använde hans bilder utan att ha rätt till det.
Han har inte fått betalt två gånger, han fick betalt en gång enligt avtal från det gamla verket och sen fick han ett skadestånd för att det nya verket, trots påpekanden, använde hans bilder. De har alltså fortfarande inte rätt att använda hans bilder (beroende på vad de skrev i förlikningen)