Lag och rätt
En 21-årig kvinna har åtalats för brottet kränkande fotografering efter att ha smygfotograferat två unga kvinnor i väntrummet till en ungdomsmottagning och publicerat bilden på Instagram. I veckan dömdes en 47-årig man för samma brott.
Ytterligare några fall har lett till åtal sedan lagen började gälla den 1 juli 2013. Läs mer om lagen här.
Enligt Folkbladet.nu har den 21-åriga kvinnan skrivit en "spydig" text till bilden som las ut på Instagram. Det gick inte se ansiktena på de unga kvinnorna på bilden, men de känner sig ändå utpekade eftersom deras kläder är speciella. De uppger att ingen annan person i Umeå har ett likadant plagg.
Den 21-åriga kvinnan säger i förhör att hon var uttråkad och retade sig på de andra kvinnornas kläder, som hon tyckte var fula.
Åklagaren erbjöd den 21-åriga kvinnan ett strafföreläggande, men kvinnan nekade till att fotograferingen skulle vara kränkande med motiveringen hon medvetet inte publicerat en bild på de unga kvinnornas ansikten. Därför kommer fallet gå till rättegång i Umeå tingsrätt.
Enligt åklagaren påverkar inte publiceringen eller kommentaren åtalet.
– Det är fotograferingen i sig som enligt mig innebär att hon begick ett brott, säger kammaråklagare Åsa Jonsson till Folkbladet.nu.
Åklagaren vill att tingsrätten ska pröva om en ungdomsmottagning är en sådan privat plats som lagen som ska vara fredad från smygfotografering enligt den nya lagen. I lagtexten nämns toaletter och omklädningsrum som exempel. Någon utarbetat praxis finns ännu inte.
Om den 21-åriga kvinnan fälls blir det fråga om ett bötesstraff, enligt åklagaren.
I veckan blev en 47-årig man från Spånga först ut att dömas för kränkande fotografering. Han åtalades i början av augusti 2013 efter att ha smygfilmat en kvinna när hon duschade tillsammans med sin 5-årige son på en campingplats i Halland.
Mannen erkände att han filmade, men förnekade brott. Han dömdes till 80 dagsböter om 230 kronor.
38 Kommentarer
Logga in för att kommentera
"De uppger att ingen annan person i Umeå har ett likadant plagg"
Har hipstertrenden kommit till Umeå nu eller vadå?
MEN dom tror att dom är unika, det ju det som är det komiska.
Jag känner mig väldigt dubbel till den nya lagen. Jag kan se behovet av att skydda privatpersoners integritet - som mamman som duschar med sin son på en campingplats - samtidigt är det uppenbart att seriösa fotografer, som Martin Parr, får det väldigt svårt att verka under nuvarande lagar.
En hel del bilder ur "The Last Resort", "Sign of the Times", "Cost of Living", "Boring Couples" ligger på gränsen vad människor upplever som okej i dag. En mamma som duschar sin son på en camping känns väldigt "The Last Resort" tycker jag.
Och Parr har själv beskrivit att hans arbete har blivit svårare med åren, inte minst projekten som berör turism.
Dessutom visar hans böcker upp en bråkdel av alla bilder. Sannolikt har han genomfört en del känsliga bildtagningar, som i efterhand har sorterats bort. Detta tar inte den nya lagtexten hänsyn till alls.
Slutligen, vilken betydelse har det att han använder (fyllnads)blixt om han ändå är obemärkt vid själva fotograferingstillfället? Ingen om jag förstått lagtexten rätt.
http://vimeo.com/43253251
Men man får väl ändå en tråkig känsla av att nån här har velat utnyttja Instagram för häva upp sig själv genom att trycka ner på andra. Ungdomar gör ju det rätt ofta (och en del äldre också).
Det skulle vara mycket trist om lagen skulle formas för syftet att hålla efter sånt.
Hon hade iaf vett att bestrida. Hoppas hon får en bra advokat inblandad.
Själv tycker jag att man fotograferar inte folk i utsatta och sårbara situationer. Hur kläder de själva väljer att bära offentligt kan göra att de skall betraktas som utsatta, förstår jag inte.
Moral och etik är inte universalt och upp till var och en. Det är där det blir knepigt.
1) Vid fällande dom, utökas definitionen av "privat" och gör lagen väldigt otydlig för fotografer. Som ett löjligt exempel, kan mannen som köper blommor till sin älskarinna förvänta sig att vara privat hos floristen? Är du osäker, så ta inte kortet innan det finns ett prejudicerande fall.
2) Delvis så bekräftas farhågorna kring lagen. Är det en anonym bild, så sett att inga ansikten syns, så skulle detta kunna vara ett seriöst fotografi. Ett exempel skulle kunna vara en del i en serie om att vara ungdom idag eller varför inte en serie om ungdomars utsatthet. Kortet är väl avvägt och man har anonymiserat ungdomarna. Lagen gör då handlingen olaglig, vilket var vad många var rädda för.
Men visst är det trevligt när dessa fall nu dyker upp. Att det får en vända i domstolen hjälper till att tydliggöra lagen. Vilket på gott och ont bara är viktigt och väl behövligt.
Tänk om vi kunde jobba på vår självkänsla istället så vi inte behöver trycka ned andra för att inbilla oss att vi är värda något.
Enligt SKL ser deras juridiska avd. som följer på situationer likt denna.
"Det brukar gälla t.ex. entréer, cafeteria, väntrum, korridorer och vissa andra utrymmen som kan betraktas som offentliga rum, även om det inte är fråga om offentliga platser i lagens mening."
Samt att PUL kan uppträda vid publicering.
"Om en privatperson filmar och på en webbplats lägger ut bilder på patienter på ett sjukhus utan dennes samtycke kan publiceringen innebära brott enligt 49 § PUL."
Jag tycker det är bra att tjejen driver detta till rättegång för det måste prövas.
Om kläder kommer att klassas som personidentifierbara så förändras lagens räckvidd kraftigt.
Jag gissar på att rätten försöker vända det till att mottagningen av just denna sort är att se som av "privat karaktär" men inte att sjukvården i allmänhet är sådan.
Då slipper de att krocka med PUL och ge sig in i träskmarkerna kring vad som är identifierbart och i lagens ögon bör falla under PUL.
På detta sätt får man en dom mot de 'fruktansvärda kränkingarna' vilket visar att de tar i mot detta. En dom som är PK.
Kläderna torde inte spela någon roll i sammanhanget, även om objekten är lätt igenkännbara pga sin klädsel Det är fotograferingen det handlar om.
Jag tycker att vi som fotograferar ska vara försiktiga. Nu när vi har sådana mäktiga möjligheter att sprida bilder har också själva bilden en mycket större potential än vi anar.
Dvs, kan du dömas för att du ovetande fotograferar in i någons sovrum (där något privat sker) samtidigt som du fotograferar något helt annat – en husfasad till exempel.
Nej. Enligt SFF:s jurist måste man genomföra den kränkande fotograferingen medvetet/uppsåtligt för att kunna bli dömd.
Kanske självklart, och kanske en bagatell i det stora hela, men lite intressant ändå tycker jag.
Jag tycker inte att hon verkar vara mycket mer psykiskt störd än många andra i dagens samhälle, och psykiatrer är knappast bättre än andra människor på att lära ut hut och hyfs. Det är ju det senare det handlar om, eller hur?
Totalt jävla rättshaveri. Hur fan kan det vara fotograferingen som är brottet? Det måste vara publiceringen om något. Otroligt tragiskt med en åklagare som är så totalt bombad i roten.
Tillägg: Fast nu gjorde jag mig väl skyldig till åsiktsbrott. Man får tydligen inte tycka saker om andras klädsel, och då förmodligen inte heller om andras ageranden i rättsfrågor. Gonatt Sverige.
Jag tycker det är lite intressant att höra vad rätten ställer för krav på att fotograferingen ska anses som dold.
Men du kanske har behövt låna fruns underkläder, eftersom det är tvättdag, och denna bilden behöver inte innebära en kränkning. Även om du inte vill ha den på Facebook. Fotograferingen är fortfarande ett brott.
Eller så skäms du för dina underkläder med hjärtan på. Ännu oklarare om det är en kränkning. Fotograferingen är fortfarande ett brott.
Lite förenklat, lite dumt och löjligt, men här någonstans ligger tanken med den nya lagen. Kunnigare människor kan säkert beskriva det bättre. Går även att läsa allt förarbete till lagen =)
Ditt inlägg Är s-å Absolut "StupRätt" det öht går att komma...
Att ta bild/Foto i sån miljö, utan människors tillåtelse, Bör i sej lagföras, att sen gå "snäppet längre" och tillochmed publicera Kränkningen är att Klart Överskrida Gränsen...!
Beröm, "Cred", Eloge&Rosor till "Du"!