Annons

Proffsfoto

Artiklar > Datainspektionen överklagar drönar-dom

Datainspektionen överklagar drönar-dom

Vad innebär ”varaktigt"? Det ordet står i centrum när Datainspektionen överklagar förvaltningsrättens dom att en drönare utrustad med kamera inte ska omfattas av kameraövervakningslagen.

Förvaltningsrätten i Malmö meddelande nyligen en dom där rätten anser att en drönare utrustad med kamera inte ska omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen.

– För att kameraövervakningslagen ska vara tillämplig så måste vissa kriterier vara uppfyllda och ett sånt kriterium är att den kameran som man använder är varaktigt uppsatt. Då kom vi fram till att eftersom den här drönaren som kameran ska sitta på bara kan vara i luften i femton minuter så är den inte varaktigt uppsatt, berättade chefsrådmannen Ulrika Geijer för Sveriges Radio i samband med domslutet.

Datainspektionen vill att fallet prövas i kammarrätten.
– Att låta drönarens möjliga flygtid vara avgörande för om kameraövervakningslagen ska gälla eller inte kan leda till svåra och oönskade gränsdragningsproblem. Därför är det viktigt att frågan prövas av en högre instans, säger Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen.

Datainspektionen tolkar kameraövervakningslagen som att krävas tillstånd för att en kameradrönare ska lyfta, oavsett batteritid.

I sitt överklagande skriver Datainspektionen även att en kameradrönare inte ”manövreras på platsen” (en avgörande distinktion) eftersom kameran är inställd och igångsatt när drönaren lyfter.

Läs även:
Rätten säger ja till kameradrönare
Förbjudet med kameradrönare enligt Länsstyrelsen
Krönika: Därför ska du inte önska dig en kameradrönare i julklapp!



Publicerad 2015-05-07.

27 Kommentarer

Grimmer 2015-05-07 12:18  
Jaha då är det väl bara att utöka antalet kanaler på radion och styra kamerans av och på från marken. Hur svårt ska det vara?
Der Steppenwolf 2015-05-07 12:21  
Vilket skämt! EU ger ut en direktiv att Sverige ska sluta med massövervakning av sina medborgare men det skiter man fullständigt i och tvingar landets telefon och internetleverantörer att fortsätta med övervakningen.
Men en drönare som kan vara uppe i 15-20 minuter utgör uppenbarligen problem.
Före detta Stasimedlemmar i forna Öst Tyskland skrattar högt idag åt vår "demokrati" :D
l1nd3c0n 2015-05-07 13:04  
Men vänta nu, vad menar Datainspektionen med att kameradrönaren "inte manövreras på platsen". Menar de autonoma drönare? Sådana kan väl inte vanligt folk få tag i, eller?

För vad jag vet så måste väl alla "drönare" manövreras, varför skulle man annars behöva en radiostyrning till den.
Svar från froderberg 2015-05-07 13:31
De menar att inga ändringar av kameran görs under flygningen, att inställningarna är låsta eller sköts av kamerans automatik. Att plattformen som kameran är monteras i aktivt måste manövreras säger det inte ett ord om i överklagan.

Det verkar alltså att Datainspektionen vill skilja mellan kameran och drönaren och inte se dem som en enhet.
eskil23 2015-05-07 13:46
Jadå, det går faktiskt att låta moderna drönare med ett vettigt styrsystem flyga autonomt mellan förprogrammerade "waypoints". (Att det sedan strider mot allt vad lufttrafikföreskrifter heter är en annan femma). Det spelar dock föga roll. Varken fjärrstyrda eller autonoma drönare "manövreras på platsen".

"Datainspektionen tolkar kameraövervakningslagen som att krävas tillstånd för att en kameradrönare ska lyfta, oavsett batteritid." Det är nog Datainspektionen tämeligen ensamma om. I så fall ska det krävas tillstånd varje gång en kamera med fjärrutlösning monteras på stativ också!
Danne B 2015-05-07 13:29  
På de allra flesta drönare idag, så behöver man inte sätta igång inspelning eller ta bilder förrens man är där man vill ha klipp/bilder ifrån.
Man sköter det enkelt från handkontrollen antingen med en vippströmbrytare, knapp eller genom en app på telefon/surfplatta.

Om den manövreras från platsen eller inte, är väl definitionsfråga. Men utan särskilt tillstånd man måste ju alltid ha LOS, vilket betyder att du eller medhjälpare måste kunna se drönaren hela tiden.
eskil23 2015-05-07 13:49
Datainspektionen verkar vilja dra otydligheterna i lagen ("Hur länge är 'varaktigt monterad'?" och "Hur nära är 'på platsen'?") till sitt yttersta. Slöseri med skattebetalarnas pengar kallar jag det för.
präntare 2015-05-07 13:41  
Problemet tycker jag är om storebror börjar använda dessa drönare för att övervaka medborgare. Då kommer sagda objekt förmodligen bli föremål för ett allt för livligt prickskytte vilket kan få andra följder, drönarkriget.
eskil23 2015-05-07 13:50
Storebror behöver inte skaffa drönare. Storebror har råd med polishelikopter med värmekamera.
kiwi 2015-05-07 18:39
Kommer att tänka på ett avsnitt ur The Simpsons, där »storebror« letade efter den där sedeln på en triljon dollar som Mr Burns skulle lagt beslag på. De hade använt de allra mest avancerade spionsatelliterna för att se om han hade den, men tvingades erkänna att det enda de kommit fram till var att han iaf inte hade den på taket...

Det är lite att ropa efter vargen, att tro att nio miljoner människor plötsligt skulle bli föremål för ohejdad »övervakning« bara för att det går att få upp en kamera i luften. Enklare och billigare att följa oss på Facebook och Twitter, för där bidrar vi ändå frivilligt med fler detaljer än staten någonsin kan få reda på via en drönare.
Tomasz 2015-05-07 18:45  
En sån här skulle också vara begränsad av lagen alltså, enligt datainfektionen.
https://www.panono.com/#/en/home#at-a-glance

Merläsning

ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto