Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Guide: Att skärpa bilder för utskrift
Tutorials & Fotoskola
Plus
Skärpning är en bildbehandlingsteknik som används för att förstärka detaljer och förbättra intrycket av en bild. I denna artikel går vi igenom vad skärpning är och hur den kan appliceras på dina bilder som ska skrivas ut. Med rätt skärpa lyfter du dina bilder till nya höjder.
Läs mer...
1
26 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Väldigt ologiskt och inkonsekvent när man blandar de två. Gillar fotosidor som kör antingen på det ena eller andra - men inte en märklig mix av de två.
Allra smidigast för läsaren är ju om man får bägge två (brännvidd och bländare) i bägge versioner (både native och i 35mm), men det kan ju hända att det är för mycket jobb, eller tar för stor plats?
Men blanda inte de två - värsta och rörigaste varianten för mig som läsare ivf!
http://dpanswers.com/content/tech_crop.php
/Stephan
Jag är intresserad av det mycket stora omfånget men området 24-70 är det jag kommer använda till 80-90% och därför måste optiken prestera bra där även i jämförelse med renodlad 24-70-optik.
/Stephan
Sensorn är 1" vilket låter som ca. 25mm men är fel. Den är ca 9X13mm vilket egentligen är pyttelitet. Cropfaktorn gentemot fullformat är ca. 2,7 vilket är högst relevant när man talar om "ljusstyrka". Varför blanda äppel och päron?
Om man ska jämföra olika format mot varandra så bör man göra det fullt ut och inte bara med brännvidd.
Varför? Jo, för det har stor betydelse för det fotografiska resultatet, vilket i alla fall jag tycker är viktigt.
Angående det här med uttrycket "entumssensor" så är det inte Fotosidan som vilseleder folk, det handlar om ett sedan drygt 20 år etablerat uttryckssätt för sensorstorlekar. Som i princip hela fotobranschen använder. Sedan håller jag med om att det uttryckssättet i sig är ganska förvirrande. Värdet man uppger i "tumskalan" är i runda slängar en och en halv gånger större än sensordiagonalen.
Det jag kan hålla med om är att det nog kan vara en bra idé att börja ta upp ekvivalenta bländare när man anger småbildsekvivalenten för brännvidd. Men glöm inte att det nog trots allt fortfarande en mindre del av läsarna som är medvetna om ekvivalens och vilka konsekvenser det har när man till exempel jämför maxbländare. Det kan nog vara en bra idé att börja med en eller par artiklar om ekvivalens och vad det innebär.
T.ex om man ska ange "motsvarande brännvidd" så är det lika viktigt att också ange motsvarande ljusstyrka.
I detta fall 24-600mm / 7.1-14
(tum-storleken lever kvar från den tid då videokamerorna hade rör och angav storleken på rören inte bildytan)
Ytan som ska samla ljus på entumaren är ca. 8 ggr så liten som på fullformat. Det får konsekvenser för bruset och påverkar skärpedjupet i högsta grad.
Angående sensoryta håller jag helt med om att den är jätteviktig. Både för brus och skärpedjup. Och G3 X har fortfarande drygt fem gånger större sensoryta än majoriteten av jämförbara konkurrenter. Att den är 1/8 av en småbildssensor känns inte speciellt relevant eftersom det inte finns en enda jämförbar konkurrent som har ens i närheten av en småbildssensor. Det största sensorformatet som finns i det här segmentet är just entummare. Kort sagt, G3 X har faktiskt en stor sensoryta - i alla fall så länge man jämför med någon existerande konkurrent.
Att marknadsförare vill lansera 1" som stort är en sak. Men fotojournalister bör nog tänka efter lite extra. Hur svårt kan det vara att förutom "motsvarande brännvidd" även beskriva sensorns storlek i mm. och cropfaktorn?
De som är okunniga vill nog bli upplysta om fördelar respektive nackdelar med olika sensorer (som ofta är den viktigaste komponenten i kameran tillsammans med objektivet). Argumentet att inte skriva ut olika ekvivalenter pga. att få läsare är medvetna om vad det innebär håller inte. Tvärtom så bör en fotojournalist upplysa.
Nu tror det kommer att landa i att de flesta sajter, inklusive Fotosidan, på sikt kommer att uppge både brännvidsekvivalenter och maxbländarekvivalenter. Dpreview har börjat ta upp det allt oftare och fler lär följa efter. Angående storleken på sensorer så anger (så vitt jag vet) Fotosidan alltid ut måtten i millimeter (i faktarutan) när kameror testas. Medan i löpande text talar man om "For Thirds", "aps-c" eller "entums" eftersom det är de begrepp de flesta läsare verkar känna igen sig med.
Men jag förstår fortfarande inte vad det är för fel med att säga att G3 X har en stor sensor - den har ju större sensor än nästan alla jämförbara konkurrenter. Vad skall den annars jämföras med? Sensorformatet hos en Ultracam Eagle? Det vore ju på ett sätt en bekväm utgångspunkt, då kommer 99,9 % av alla kameror, inklusive småbildskameror och mellanformatare ha mer eller mindre "små" sensorer :-)
När man säger om en kamera har stor eller liten sensor jämför man lämpligast med de kameror den kan antas konkurrera med. Något annat vore ganska poänglöst.