Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Broncolor Siros - studioblixt med High Speed Sync

Broncolor Siros - studioblixt med High Speed Sync

High Speed Sync är en ny trend bland tillverkare av studioblixtar. Profoto B1 kommer att få HSS och Broncolor Siros har det redan.

High Speed Sync innebär att man kan använda blixten med kortare slutartider än kamerans snabbaste ordinarie synktid. Det gör det möjligt att helt frysa rörelser i lägen där det befintliga ljuset är lika starkt som blixtljuset. Det blir också möjligt att använda större bländaröppning utan att behöva gråfilter.

Vanliga kamerablixtar har haft den här funktionen sedan 90-talet. Brinntiden för en blixt är oftast mycket kortare än kamerans slutartid. Vid kortare slutartider än kamerans ordinarie synktid är inte hela sensorn/filmen blottlagd någon gång under hela exponeringen. Första- och andra slutarridån bildar en spalt som går över bildytan. Då kan inte hela bildytan belysas med en enda blixturladdning.

Istället måste en mängd mindre blixturladdningar ske i tät följd under den tiden spalten rör sig över bildytan. Detta är tekniskt komplicerat och anledning till att den här tekniken kommer till studioblixtar först nu.

Broncolor nya serie kompaktblixtar Siros ger HSS om blixten har HS-blixtrör och trådlös radiomottagare. Det går att använda Pocket Wizards radiosändare för att utlösa blixten eller Broncolors egna RFS 2.1-sändare.

HSS är en funktion som främst kommer till nytta utomhus. Eftersom Siros-blixtarna är nätanslutna behövs det i så fall externt batteripack eller lång elkabel för att använda blixtarna utomhus.

Med HS-blixtrör blir brinntiderna snabba, 1/13.000s och 1/8.000s (t0,5). Siros-blixtarna säljs med 400 eller 800 Ws/Joules effekt. Det finns S-modeller för dem som vill utöka effektomfånget från 7 till 9 bländarsteg. S-modellerna har också en funktion kallad ECTC som hjälper till att ge en mer konstant färgtemperatur oavsett brinntid.

Uppladdningstiden är 0,02 – 0,65 sekund för 400-modellerna och 0,07 – 1,35 s för 800-modellerna. För samma effektuttag är uppladdningstiderna ungefär samma.

Den inbyggd wifi-funktionen (i vissa modeller) kan inte bara användas för att fjärrutlösa blixten trådlöst, utan även för att fjärrstyra den med hjälp av en smartfon eller surfplatta.

Priserna spänner mellan cirka 9.000 kronor inklusive moms för Siros 400 i basutförande till 14.500 kronor inklusive moms för toppmodellen Siros S 800 med inbyggd wifi. Priserna är med andra ord i linje med huvudkonkurrenten Profoto D1. Elinchrom ELC PRO HD1000 är några tusen billigare än toppmodellerna från Broncolor och Profoto.



Publicerad 2014-09-24.

1 Kommentarer

Fredrik Klintberg 2014-10-22 14:28  
Bron är blixtarnas Rolls Royce. Hade jag inte D1:or redan skulle jag lätt kolla in dessa. Körde min gamla Pulso 4 på full effekt (3200w/s) förra veckan när jag behövde redigt med kräm för undervattensbilder i bassäng och den håller än. (25-30 år gammalt.)

Bronen kan leverera från 2-400J medan D1 startar på 7,8-500. Det är väldigt trevligt att kunna blända upp ordentligt utan att behöva trixa med ljuset för att inte överexponera. Dock är jag jättenöjd med Profotos prylar och så är dom ju Svenska också, tror jag...

Jämför själv:
http://profoto.com/int/products/monolights-kits-associated-accessories/d1-monolights/item/d1-air-500#technical-specification

http://www.bron.ch/broncolor/products/monolights/showproducts/siros/?cHash=f275a5fd977e992b4fec765d4ad305aa
Svar från froderberg 2014-10-22 15:07
Om vi jämför specarna för Profoto D1 så verkar Broncolor Siros modernare med bland annat snabbare brinntider, större effektomfång och wifi-styrning.

Men tittar vi på Profotos batteri-aggregat B1 så står sig specarna rätt bra mot nya Bron Siros. Jag kan tänka mig att D1-serien uppgraderas med teknik från B1-serien framöver.

Och ja. Profoto är svenskt. Utvecklingen sker vid huvudkontoret i Sundbyberg. Åtminstone B1-aggregaten tillverkas i Ryssland.

Merläsning

ANNONS