Bilden som har väckt debatt. Vargen var inte vild som fotografen anspråkade och nu har han diskvalificerats i tävlingen. Foto: José Luis Rodriguez.
Nyheter
Fotosidan har tidigare skrivit om det misstänkta fusket kring vinnarbilden i prestigefulla tävlingen Wildlife Photographer of the Year. Nu står det klart att den spanska vinnaren förlorar sin titel.
Här kan du läsa den tidigare artikeln. Tävlingsledningen undersökte misstankar om att vinnarbilden föreställde en tam varg - något som måste anges i tävlingen. Domarna dömer nämligen till fördel på bilder med vilda djur.
Nu meddelar tävlingsstyrelsen att den spanska fotografen José Luis Rodriguez kommer att ifråntas sin titel som vinnare av tävlingen "Veolia Wildlife Photographer of the Year 2009". Ryktena om att bilderna egentligen föreställde en tam och tränad varg visade sig stämma.
- Jag är sorgsen över att kunna bekräfta att vi efter en noggrann och grundlig utredning av bilden har diskvalificerat det vinnande bidraget från fotografen José Luis Rodríguez, säger Louise Emerson, från Wildlife Photographer of the Year.
Hon fortsätter:
- Juryn sammankallades och konstaterade att det var sannolikt att vargen i bilden var ett tränat djur som kan hyras för fotografiskt bruk och vinnarbilden då bröt mot våra tävlingsregler. Juryn har tagit specialistråd från personer som har lång erfarenhet av att fotografera vilda djur, även vargar.
- Wildlife Photographer of the Year är världens mest prestigefyllda fototävling i sitt slag, säger Emerson. Varje överträdelse av konkurrensreglerna tas på största allvar José Luis Rodríguez bild kommer nu att tas bort från både utställning och turné.
Rodriguez har starkt nekat att vargen i bilden är en tam varg, uppger
BJP.
51 Kommentarer
Logga in för att kommentera
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=117030
Hursom, en sorlig händelse men fortfarande en mycket fin bild. I år tas f.ö.möjligheten att använda tämjda djur helt bort, tidigare var det som sagt tillåtet bara man påtalade det när man skickade in bidraget.
klart det spelar en väldig roll!!!
En vild varg skulle du aldrig få denna bild på!
så mao så skulle bilden inte finnas om den följt reglerna.. Att bilden är bra hör liksom inte hit.
Om man ställer upp i avdelningen för Vilda djur och fotar Tama djur så har man en extrem fördel då du kan ta om bilden tills du får den bild du vill ha. På vilda djur är det ju inte i närheten lika lätt. Så visst är diskningen solklart rättfärdigad.
Mvh
Mats
Det "märkvärdiga" hade väl just varit om det varit en vild varg fotografen lyckats fånga i denna hoppbild.. Och nu va det ju inte så..
http://www.pbase.com/cazadoresdeluz/image/88977376
Om det nu är en människa med en gobit eller ett får kan vi bara ana.
Mvh Marie
Alla tycks bara tänka på fotografen!
Däremot är det lika förkastligt att tävla i fototävlingar under falska förutsättningar som att dopa sig i idrottsävlingar!
tycker Leif J
Men det kanske tillhör en förgången tid...
Att lämna efter sig ett gott omdöme menar jag! ;)
"Folk dör, fänaden dör...
Men ett vet jag som aldrig dör... " ;)
priset bör ju rimligvis gå till tvåan
http://www.flickr.com/photos/jlrodriguez
Är den helt tam, då är "svårighetsgraden" inte mer än med vilken hund som helst.
Är bedömning gjord endast utifrån bilden eller är det någon som verkligen har kontakt med vargen? Är det någon som känner vargen, vet var den finns och med säkerhet VET att den är tam?
Det finns alldeles för många "fotografer" även här på fotosidan som inte på något vis kan prestera varken med en tam varg, uppstoppad eller vild ... Inte heller ens få till bildkvalité/ljus ... ALLS.
Då kan det också vara läge att av väpna de otäcka jägarna.
http://www.suomenluonto.fi/bbcs-nature-photo-competition-judge-admits-winner-photo-investigated-due-to-fraud-allegations
vargen har matats in med köttbitar, som man placerat ut, IR-utlösare har använts, det är inga hemligheter,
hoppas inte det är avundsjuka som satt igång debatten bara,
att då inte deklarera att det är ett tamt djur är solklart fusk, och oavsett hur snygg bilden är så har det fuskats, inget snack om att bilden ska diskvalificeras.
2500 individer på en yta som är ungefär som Dalarna i storlek (rätta mig gärna om jag fattat det fel). Så det borde ju vara aningen lättare att få se varg där rent statistiskt, än i sverige.
http://www.iberianature.com/material/wolf.html
"There are a couple of organisations which organise wolf-watching trips. If you have a good guide you have a very good chance of seeing a wolf "
Man kan ju fråga sig
Har man bedömt bilden eller vargen?
Är bilden sämre om det är en tam varg?
Hur definierar man "tam"? Jag tycker den ser ganska "vild" ut i blicken :-)
Alla djur, tama som vilda, går att manipulera med föda, så en på miljonen är väl att ta i kanske?
Det är väl en fråga om tålamod och studier om hur djuret man vill fota beter sig vid vittring av föda. Sen skulle det iofs vara intressant att se nån fota en gräsand hoppandes över ett staket med den blicken. Den skulle jag säkert också tycka om!
Är bilden fotograferad i hägn, på djurpark, som tam dresserad eller WHAT EVER så ska detta anges.
Eller, det kanske allra värsta typexemplet, att till exempel använda sig av en vargliknande hund ( schäfer ) och ANGE att det är en varg.
Dom FÅ gånger jag gör det så anger jag det ärligt - och det tycker jag andra också ska göra/ stå för i samma situation också.
Samma sak anser jag gäller vid extrem manipulering ( som montage, dubbelexponeringar med mera ) av bilder - var lika ärlig och uppriktig med det som vargbildens VERKLIGA omständigheter ovan.
Så jag tycker det är helt rätt att diskvalificera fotografen.
köpte boken Wildlife Photographer of the year 2009 , Världens bästa naturbilder, igår där José Luis Rodríguez vinarbild är publicerad inklusive hans egen berättelse kring fotografiet,
Mitt inlägg i debatten är följande:
(starkt förkortad version, översatt från finska till svenska)
JLR fick idén till bilden för många år sedan då Iberiavargen (underart till den riktiga vargen) återkom till norra spanien och mäniskorna i regionen förklarade krig mot vargen. Hans tanke var att skildra människans och vargens ständiga kamp i förhålande till varandra och samtidigt visa denna vargarts skönhet och kraft men den allra bästa fotgraferingsplatsen kräver tid i anspråk att hitta för detta ändamål.
På så vis löste det sig när han träffade markägaren som var glad över att upplåta just denna platsen vid grinden för JLR planerade fotoprojekt.
Han började med att åtla vid grinden, dvs placera ut köttstycken för att locka dit varg och när han var säker på att att vargen vågade närma sig regelbundet den för fotografering förutsedda platsen -- genom att hoppa över trästaketet så tog hn därefter med sig den kamerautrustning som behövdes för att fånga denna bild. Nu när vargen hade vant sig vid situationen och inte längre besvärades av vare sig blixtljuset eller ljudet från den gömda digitalkameran så ansåg JLR tidn vara inne för den perfekta bilden, vilken alltså var att fånga vargen i just det ögonblicket den hoppar över staketet.
JLR byter nu kamera till mellanformat som placerades medvetet på exakt detta ställe efter flera veckors experimenterande med digitalkameran och när de första diorna kom från laboratoriet var han överväldigad av förtjusning av att ha lyckats med att fånga den stora drömbilden.
JLR tillvägagångsätt vid fotograferandet är helt okey, jämfört med alla bilder på djur fotograferade vid åtlar och från gömslen så finns där inget avvikande enligt min egen åsikt så länge man håller sig till just vilda djur vid en fototävling som handlar om vilda djur.
Misstanken att JLR utnyttjat en tam varg i en tävling avsedd för att fotografera vilda djur bevisades så till den grad att den ansågs överträda tävlingsreglerna och togs därför bort.
H.Silja