ANNONS
Annons
Artiklar > Lindahls Mejeri blir stämda över bildtvist

Lindahls Mejeri blir stämda över bildtvist

Den turkiska mannen på förpackningen med ”Turkisk yogurt” från Lindahls Mejeri var i själva verket från Grekland. Nu stämmer han mejeriet på 50 miljoner kronor.

De flesta har nog någon gång sett den mannen på förpackningen med Turkisk yougurt, med en mössa och en stor yvig mustasch. Men mannen är av grekisk härkomst och bor i staden Delfi.
När han fick veta att hans ansikte pryder en svensk yogurtförpackning blev han rasande.

En vän till mannen bor i Stockholm och hade sett bilden och därefter meddelat mannen i fråga, som nu stämmer Lindahls Mejeri på 50 miljoner kronor i Atens tingsrätt.

– Vi blev väldigt förvånade när det här dök upp. I vår värld har vi gjort rätt. Vi har köpt den från en bildbyrå som vi har avtal med. Vi har nu lämnat över det här till våra jurister, säger Tomas Axelsson, på Lindahls Mejeri till Aftonbladet.

Bilden har använts på yoghurtförpackningen i minst åtta år. I stämningsansökan förklarar mannen att han har hamnat ofrivilligt på bilden eftersom han gillar att gå klädd i folkdräkt och ibland låter sig fotograferas av turister. Men han menar att det bara gäller för privat bruk.

Bilden kommer från bildbyrån IMS, som agerar mellanhand åt spanska bildbanken AGE fotostock. IMS säljer ett paket med bilder som AGE äger, och där yoghurtbilden ingick – problemet är att det verkar saknas modellavtal för att få använda bilden kommersiellt.

Lindahls Mejeri blir nu ansvariga för publiceringen av bilden, trots att de hade anlitat en bildbyrå.

Publicerad 2010-04-12.

4 Kommentarer

Marie Lithén 2010-04-12 23:05  
Är förvånad över att det ens blivit en så stor nyhet. Detta är väl ett solklart tripp trapp trull fall? eller har jag fel. Lindahls är ansvariga för publiceringen men har rätt att stämma AEG som i sin tur har rätt att stämma fotografen, som sålt en bild han/hon inte har fulltständig rättighet till, eller? Vore ju underbart för alla fotografer om så inte var fallet utan fotografen gå fri, då har man ju mängder av bilder att sälja:-)
pery 2010-04-13 13:35  
Finns det något prejudikat på vad ett eventuellt skadestånd kan bli. Knappast 50 milj? Det låter som en lycksökare som förläst sig på (vad man tror om) skadeståndsmål från USA.
Tähtelä 2010-04-13 17:48  
Marie : självklart stäms inte fotografen om han nu inte var så dum att han förfalskat fram ett modell avtal, men kikar man på bildbyrån så står det faktiskt att bilden ej har någon release vilket inte är något konstigt igentligen , därför är det reklambyrån som köpt en bild och skitit i att den ej var godkänd att använda i marknadsföring och satt sin kund mejeriet rejält i skiten.
JonasII 2010-04-14 21:54  
Men varför säljer de en bild som saknar modellrelease? Bilden är ju oanvändbar till annat än privat bruk, eller? Det är väl knappast privata personer som bildbyrån har som kunder?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.