Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > 232 av 40 000 bilder valdes ut till Höstsalongen

232 av 40 000 bilder valdes ut till Höstsalongen

Ur serien »Longing for love« av David Lundmark

 

2 917 fotografer sökte med nära 40 000 bilder för att få ställa ut på Fotografiskas höstsalong. Nu återstår 232 bilder och ett flöde av berättelser om livet, från födelsen tills döden skiljer oss åt. Tolkat av 52 fotografer som har sett saker som vi inte alltid tänker på.

Idag när alla fotograferar och vi översköljs av bilder på Facebook och Instagram blir det oerhört viktigt att det finns något som berör, en berättelse, ett innehåll. Det var just det som juryn för Höstsalongen 2014 letade efter. De sökte egensinnigheten, det udda, lekfullheten och experimentlustan. De har premierat mod och originalitet. Syftet med Höstsalongen 2014 är också att visa en bredd av olika uttryck, känslor och tekniker, uppger Fotografiska i ett pressmeddelande.

Utställningen ger en bild av svensk fotografi idag, från amatörbilder med mobilkamera till etablerade fotografer som använder kameran som verktyg i sitt konstnärskap eller arbetar över lång tid med dokumentära projekt.

Under 60- och 70-talet dominerade den svartvita dokumentära fotografin där mötet med människor var det väsentliga. Under 80- och 90-talet börjar fler fotografer att lämna verkligheten, det noggrant iscensatta ersatte ögonblicksbilder.

Idag är fotografi en självklar del av samtidskonsten. Men vi ser också allt fler berättande verk som skildrar aktuella samhällsfrågor. På Höstsalongen 2014 finns såväl regisserade och självreflekterande verk som dokumentära skildringar.

Juryn bestod av fotografen och fotoläraren Anna Clarén, Jenny Morelli som är chefredaktör på Fotografisk Tidskrift, tidskriften Filters bildredaktör  Magnus Bergström, Anna Sievert ansvarig för Art Partner på Fotografiska, samt Min-Jung Jonsson som är utställningsansvarig på Fotografiska.


I serien »Longing for love« har David Lundmark har följt Jan Kjellberg, som skrivit en bok om att vara fosterhemsbarn. I slutet av 1930-talet rymde Jan till Finland för att ta värvning i svenska frivilligkåren. Krigsåren har gjort starkt intryck på honom och format hans liv. Åttionio år gammal är han den siste överlevande från sin pluton. Trots åldern och livets törnar utstrålar Jan livsglädje och visdom.


Amelie Herbertssons serie »Flyktfåglar« handlar om de minst 10 000 papperslösa flyktingar som finns gömda i Sverige. De saknar rätt till arbete, utbildning, försäkring eller sjukvård. Idén tog sin form när hon gjorde ett skolprojekt på Alsike kloster, en fristad för flyktingar i nöd, där många lever gömda efter beslut om avvisning.



Publicerad 2014-09-18.

9 Kommentarer

Benganbus 2014-09-19 08:33  
När jag hörde om antalet insända bilder, 40 000, och om antalet medlemmar i juryn, så började jag undra (och forska litet)
Det verkar vara så att man lagt upp den stora gallringen från Fotografiska hos eleverna på en Fotofolkhögskola? Kanske praktiskt, men...?
Och det som där valdes ut, kom sedan till juryn.
Som sagt, kanske praktiskt, men jag blir något undrande i alla fall! :)
Ursäkta mej! ;)
hollingby 2014-09-19 09:09
Hej igen! Kollade upp en gång till för säkerhetsskull och de enda förutom Fotografiska och juryn var två personer som hjälpte oss att flytta alla bilder som inkom på USB-stickor till mappar med fotografens namn på så att juryn enklare skulle kunna kolla igenom alla bilder. De gjorde inget urval alls utan hjälpte bara till i katalogiseringen. Men som sagt, annars är det bara Fotografiska och juryn. /Jens
Alf-Magnus 2014-09-22 12:28
Intressant ide att låta fotostudenter göra urvalet, kan bli spännande.
butreion 2014-09-22 13:48
40000 fotoelever?? Var får de tag på alla dem?? Jag bara frågar??? Och ska de gallra i dryga 200 bilder??? Går ju jättefort??!!
hollingby 2014-09-19 09:02  
Hej! Jag kan meddela att ingen fotoskola varit inblandad i gallringen, överhuvudtaget. Det gjordes en första gallring av oss innan juryn fick se alla bilder, men då togs bara bilder bort som exempelvis inte höll storleksmässigt. Vore spännande att höra hur det här ryktet kunnat uppstå för det har inte varit några andra inblandade än Fotografiska och juryn. /Jens, Fotografiska
Benganbus 2014-09-19 13:00
Hej och tack för förtydligande svar om uttagningen!
Det verkar som om någon gett mig en felaktig information!
Så det va bara Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig Fotografiska,
Anna Clarén, Fotograf,
Magnus Bergström, Magasinet Filter och Jenny Morelli, Fotografisk Tidskrift, som gick igenom 40.000 bilder!
Det va bra jobbat tycker jag!
Mvh Bengan
butreion 2014-09-21 11:08
Herr Björkbom låter lite syrlig. Månne kom inte hans bild på telefonkiosken i Gnesta och/eller de från Nalen 1964 med?
Peter Säflund 2014-09-19 10:03  
Tolkat av 52 fotografer.Finns dessa namngivna någonstans?
Beagle five 2014-09-19 12:53  
Jag trodde bara man fick skicka in bilder?! Ingenstans framgick det att man fick beskriva syfte eller historien man ville berätta.
Svar från froderberg 2014-09-19 13:00
Beskrivningarna kan ju ha tillkommit i efterhand. Det är ju rätt tydligt om det finns en berättelse bakom en bildserie. Sen kan ju i och för sig historien vara viktig för hur bilderna betraktas, men för en grovgallring borde det inte vara nödvändigt.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS