Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Bli porträtterad med klassisk lådkamera

Bli porträtterad med klassisk lådkamera

Gustavo

 Foto: José Figueroa

Med inspiration från ”gubbarna på torget” i bolivianska Santa Cruz, har José Figueroa byggt sin egen porträttkamera. Nu tar han med sig kameran till Galleri Fotografi i Stockholm och erbjuder alla som vill att ta plats i soffan för att bli avporträtterade på ett ovanligt sätt.

 ”Jag gillar verkligen bilden, den har alla de rätta felen!” utropar José Figueroa glatt när bilden av mig han just tagit är färdigframkallad.

Han inledde sin fotografiska bana på 90-talet som pressfotograf i Bolivia, dit han flyttat från hemlandet Argentina. Ute på det stora torget i Santa Cruz höll det till en del porträttfotografer som erbjöd sina tjänster, bland annat för passbilder.

– De gubbarna hade stora träkameror som rymde framkallningsutrustning inne i kamerakroppen. Det gjorde att de kunde leverera bilder en kort stund efter att de tagits, berättar han.

Framkallar i kameran

 José Figueroa flyttade till Sverige år 2000, och nu har han byggt en egen variant av gubbarnas kameror – komplett med framkallningsskålar.

Hans trälåda har försetts med ett 360 mm storformatsobjektiv, och han har gjort en enkel mattskiva inne i kameran. Mattskivan är skjutbar, och på det sättet kan han justera fokuseringen.

Han använder fotopapper i storlek 13x18 cm som negativ, så när han är klar med inställningarna sätter han på objektivlocket, stoppar in armarna genom kamerans sidor, plockar utan att se något med van hand ett papper ur lådan där inne och klämmer fast det vid mattskivan.

Pappersnegativet framkallas och fixeras inne i kameran innan han tar ut det för snabbtorkning. Därefter kontaktkopieras det med hjälp av en liten lampa i kameran, och till sist framkallas den slutliga positiva bilden.

Lätt rörelseoskärpa 

Dags för tagning, och den dag jag besöker honom i hans arbetslokal i Örnsberg i södra Stockholm räcker ljuset till att ge en exponeringstid på fyra sekunder.

– Det tycker jag är rätt idealiskt, någonstans runt fyra till sex sekunder. Då hinner den jag porträtterar ofta röra sig lite, men inte så mycket att det blir alldeles för suddigt, säger han.

Mycket riktigt, när han framkallar bilden han tog på mig syns en lätt rörelseoskärpa i ansiktet – precis som han vill ha det.

– Det blir mycket mer liv i en sån här bild jämfört med en vanlig, skarp bild från en digitalkamera, eller hur?

 Tar porträtt i galleriet

Nu kommer han att ställa upp sin kamera i lilla Galleri Fotografi i Stockholm en helg i april.

Där kommer han att placera en soffa och rigga upp lagom stark belysning för att han ska få just de exponeringstider han föredrar.

– Jag kommer också att visa en del av de porträtt jag har tagit med kameran hittills. Det här är ett ”work in progress”, det vill säga ett pågående projekt, och jag hoppas att det är många som kommer till galleriet och vill bli fotograferade, säger han.

 

Fotosidans chefredaktör Peter Wiklund försökte sitta blickstilla under den fyra sekunder långa exponeringen när han fotograferades av José Figueroa. Det gick sådär.

José Figueroas kamera har ingen slutare, utan han tar helt enkelt bort objektivlocket för att exponera. 

Ljustäta tygärmar på sidan av kameran gör att han kan stoppa in händerna och hantera fotopapperen som han använder som negativ. Inget separat mörkrum behövs, han har även skålar för framkallning och fix inne i kameran.

Fler bilder tagna av José Figueroa



Publicerad 2025-04-04.

2 Kommentarer

laha 2025-04-05 09:05  
Intressant. Som barn blev jag fotograferad med en liknande apparat, men efter negativframkallningen skilde sig metoden från denna. Det fortfarande blöta pappersnegativet fästes på en klaff som fälldes upp framför objektivet. En försättslins sattes på objektivet och så exponerades ett fotopapper som blev den slutliga bilden. Jag kommer ihåg det som i går, fast det nog var 75 år sedan.
Cygni 2025-04-05 14:27  
Roligt projekt. Gillar den sortens bilder.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning