ANNONS. Som Plus-medlem kan du styra hur mycket du vill se dessa annonser
Annons
Artiklar>Så väljer du rätt kamera i instegsklassen
Så väljer du rätt kamera i instegsklassen
Fotosidan testarPlus
Vi har gjort ett stort test av fyra systemkameror i den övre instegsklassen. Canon 450D, Nikon D60, Penkax K200D och Sony A350. Alla med en prislapp runt 7000 kronor. Vilken kamera tar hem matchen?
Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara
20 kr
för en månad
Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.
Dessutom får du som Plus-medlem:
Fri uppladdning av bilder
Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.
Detta är väl inte så användbar ledstjärna egentligen. Är medveten om att du kämpat för bedömningen. Men det är väl optiken som gör den stora skillnaden? Och då säger ju prisjämförelsen ingenting egentligen. Har upptäckt att det finns dom som köper ett nytt proffshus, och sedan har kitobjektiv som enda glugg. Hysterisk marknad är vad det är.Köp köp köp, och strunta i motiven.../PE
Peter: De flesta som köper instegsmodellerna nöjer sig med det medföljande, eller möjligen ett extra billigt objektiv. Priset är ganska avgörande då det trots allt är mycket pengar för den stora massan.
Patrik: Japp, riktigt bra faktiskt och kitobjektivet skäms inte för sig.
Mattias: Ja, jag fick inte tag i E-520, ska se om jag får tag i en och gör den separat om jag hinner.
Jag håller med Mattias. Min ovetenskapliga erfarenhet säger dessutom att Olympus kit-objektiv är betydligt bättre än många andra och det är ju optiken som gör det mesta av bilden. Väldigt många köper ju också en kamera med kit-glugg och sedan blir det inte mera.
---/Thomas
Man kan väl inte använda den här artikeln när det gäller att vägleda folk som undrar vilken kamera man skall köpa. Det finns ju flera andra kameror som kan ställa begreppen på huvudet, tex Nikon D40 för sitt pris och Sony A300/A200. För att inte då nämna Olympus E420-E520. Eller Nikon D80.
>>> Nu kan man länka denna tråd till de som frågar "vilken första DSLR skall jag köpa" <<<
Hur många, av de som vill veta vilken första DSLR de ska köpa, är betalande medlemmar? En nybörjare som inte är betalande medlem kan inte läsa artikeln.
Att Sony 350 brusar mycket mer än andra kameror på höga ISO är bara bullshit! Det beror precis på hur man konverterar bilden. Vill man så kan det bli otroligt fult men lägger man LITE omsorg på bilden så blir det lika bra som alla andra märken. Personligen tycker jag att den gjorda RAW-konverteringen på ISO 1600 suger. Jag roade mig med att snabbfixa jpeg:en som är gjord i Capture One och vips så är den lika lågbrusig som Canonbilden, fast skarpare.
se själva:
Men Magnus, faktum kvarstår. Varför lyckas alla andra kameratillverkare att leverera bildfiler som inte kräver speciallösningar i form av handpåläggning. Filerna är exponerade likvärdigt och framkallade rakt av. Jag har också påpekat att det spelar roll vilken RAWkonverterare man använder.
Tkr absolute det är en bra artikel. Hur ofta får man inte frågan, vilken kamera skall jag köpa? Eftersom man inte har alltför bra koll på instegskamerorna så sparar ju en dummy likt detta mkt arbete. Lockar kanske också mera medlemar? Jag köpte bronsmedlemsskapet lång innan jag köpte min kamera för att få tillgång till alla guider och artiklar.
Tror inte det är alltför ovanligt att flera gör samma sak?
Då förmodar jag att du gör lika dant med dina egna bilder. "Exponerar likvärdigt och framkallar rakt av". Skulle inte tro att det finns många fotografer som jobbar på det viset. (Dessutom är Capture one-bilden mycket ljusare än de andra.= mera brus) Det du har klart visat på är att det skiljer en hel del mellan RAW-konverterarna. Varför välja ACR, etredjepartare, när det finns orginal är nästa fråga? Sen att välja att ta testbilder på ett s/v föremål knappt utan några detaljer. Man ser mängden brus men inte avsaknaden av detaljåtergivning eller förmågan att återge färger. Färgåtergivningen är som jag förstått det en sak som tex. Pentax är bra på.
Du skriver att brusreduceringen i kameran är satt till normal men sen framkallar du bilderna från RAW-formatet, i ACR. Då spelar ju brusinställningen ingen roll. Nu är det så här att ACR behandlar olika kameror olika trots ibland lika sensor. Varför vet jag inte men det gör att olika kameror behöver olika RAW-konvertering. Att sen Sonys jpeg-filer inte ser lika snygga ut är en annan sak. RAW är en annan femma.
Ber om ursäkt för att jag missat att man måste vara betalande medlem för att läsa här. Jag som betalande medlem upptäcker inte att jag går in i ett "betal-område".
Ö.h.t så är tonen på kommentarerna rätt så tråkiga och negativa. Jisses, det är fredag! Ryck upp er! :)
Bra och välgjord test,men jag reagerar på att du ger minus för Pentax knappar igen.Sån't är ju subjektivt och borde inte rendera i ett minus i ett betyg.Du är ju inkörd på Nikon och jag på Pentax så för mig känns Nikons knappar fel.En person som aldrig hållit i dslr kanske väljer modell av helt fel anledning.
Annars bra och inte överraskande test.Det finns så många svenska s.k. fototidningar som är sponsrade och testerna blir därefter.
Magnus: "Då förmodar jag att du gör lika dant med dina egna bilder. "Exponerar likvärdigt och framkallar rakt av". Skulle inte tro att det finns många fotografer som jobbar på det viset."
Jag skulle inte tro att det är många fotografer som sitter och väljer mellan dessa kameror öht. Testet är välgjort och klart rimligt, det riktar sig inte åt de mer avancerade användarna utan mer de som ligger i startgroparna. Ta det lugnt med din panik över sonykritiken, den är ju uppenbarligen befogad i ett test på den här nivån.
Artikeln kan ju vara ett bra skäl för den som skall köpa sin första dslr att skaffa sig en medlemsnivå på FS som ger tillgång till hela sajten. Själv var jag nyfiken på K200D och uppgraderade till brons direkt :)
Om inte annat kan ju de betalande medlemmarna som gärna skriver i forumet köpråd citera valda delar av testet där.
Det vore också kul om Olympusen kan komma med som helt klart är en trevlig kamera.
En mycket bra artikel även för dom som inte är nybörjare.Skulle mycket väl kunna tänka mig en Sony A200,A300 eller en A350.För det är ju trots allt en hel del pengar för många.
När det väl kommer till kritan så hänger väldigt mycket på vilket objektiv man har och kunskapen hur man får ur så mycket som möjligt av sin kamera.
Använder själv mycket analoga kameror och känner att jag inte skulle lägga ut för för mycket pengar på ett digitalhus.
//Benny
Jo, Jesper: Jag menar att jag bl a känner en kille som köpt en A700 o tycker att kitoptiken är "lätt och fin"....Personligen tyckte jag det var suddigt redan till min A200. Kan det vara så att det börjar bli för mycket status i detta? Jag känner flera som har fina systemkameror, men inte vet vad raw är...
450D är förvånandsvärt utsmetad å K200D bilden ska vi inte tala om, den är klart värst. Tror nästan A350 skulle ha mindre brus med samma grova brusreducering. Tycker ofta det är colornoise som behöver justeras å tycker att man tappar alldeles för mkt detaljer när man använder luminence noise reduction...
Lite trist om bilderna blir sådana om man fotar RAW.
Visst är smaken som baken men nu undrar jag du inte misstar brus för detaljer Kalle. K200D är ju en av de kamror som håller absolut bäst detaljnivå på ISO 1600 i detta förhållandevis detaljfria utsnitt.
Bra gjort Jesper! Det är ju så att även tillverkarna är intresserad av vad användare tycker, vi kallar det omvärldsanalys (jo jag är tillverkare inom en annan bransch). En proffessionellt gjord jämförelse mellan jämförbara produkter det gagnar både tillverkare och konsumenter.
Bra jobbat Jesper! Jobbar i fotobutik och säljer rätt mycket D60. Det är främst till kunder som har fotograferat med en kompaktkamera innan, men vill ha bättre bildkvalitet.
D60: Fotografera som du gör med en kompakt, sikta-tryck, men med en systemkameras bildkvalitetsfördelar.
Distinktionen mellan 450D och D60 liggger i kundens abmitionsnivå. Vill kunden utvecklas som fotograf och lära sig mer --> 450D. Vill kunden däremot ha en lite smidig sikta-tryck-kamera med bra bildkvalitet (jämfört med kompaktkameran) --> D60.
Synd att man inte kan sälja fler Pentax, det är en säljutmaning! Om man får en kund som är helt ofärgad och obunden till märkena så är det intressant att göra ett litet test.
Man tar fram alla fyra kamerorna och säger till kunden att alla fyra är lika bra (vilket de i prktiken är), välj den som känns bäst för just dig. Då åker tyvärr Pentaxen först tillbaka in i skåpet och strax därfter kommer A350, den är ofta för klumpig. Valet står mellan Nikon och Canon. Och vilken det blir beror på ambitionen som sagt.
Undantaget är om kunden vill ha liveview, då står valet mellan Sony och Canon.
Alexander Ödman skrev
"Man tar fram alla fyra kamerorna och säger till kunden att alla fyra är lika bra (vilket de i prktiken är), välj den som känns bäst för just dig. Då åker tyvärr Pentaxen först tillbaka in i skåpet och strax därfter kommer A350, den är ofta för klumpig. Valet står mellan Nikon och Canon. Och vilken det blir beror på ambitionen som sagt.
"
Vilken ambition?
Det som blir intressant är hur en kund tänker i köpsituationen. Provar den verkligen alla kamerornas finesser och gör en egen ofärgad bedömning. Eller är det så att undermedvetet vill man inte skilja sig från mängden och välja något lite mer udda märke.
I dagsläget är det nästan lite hysteriskt då det gäller ISO tester och vilken kamera man har.
Tyvärr allt för ofta ser man folk som har systemkameror med en glugg som ger prestanda som ligger långt under vad huset i sig presterar.
För några dagar sedan visade jag lite utprintade bilder för en intresserad skara fotosugna. Bilderna var tagna med olika kameror och allt från semipro till proffskameror. Alla bilder hade tagits med bra gluggar.(inga kitgluggar).
Jag frågade skaran intresserade vilka bilder som hade tagits med den dyraste kameran osv... Det var i stort sett ingen som kunde avgöra det. Då börjar nog psykologin spela in mer än man tror och det man tror sig bedömma är på något sätt färgat.
Hursomhelst alla tester kan diskuteras men jag tycker detta testet var rätt ok och kamerorna är rätt lika bildmässigt. Vissa skillnader finns om än små.
Men kamera är känsla samt i viss mån grupptillhörighet i en identifikation och då kan det vara svårt att vara helt objektiv i sitt beslut.
Tack för en bra artikel - även om även jag saknar Olympus i testet.
Speciellt kul för mig är att K200D föll dig på läppen - jag som kommit till Pentax (K10D och K100D) efter att ha ägt och använt både Canon (300, 350 och 20) och Olympus (410, 500, 510) och som verkligen uppskattar K10:ans välbyggda och tätade kamerahus med de nödvändigaste inställningarna lätt tillgängliga.
K200D är en värdig efterträdare till den prisvärda K100D, precis som K10:ans efterföljare K20D försvarar Pentaxfärgerna med den äran.
Synd bara att Pentax har svårt att hävda sin marknadsposition i den hårda konkurrensen där C- och N-fanatikerna inte bemödar sig att lyfta blicken då och då.......
jag skulle nog rekomenderat en d80 istället för d60 då den är billigare (6000:- med kitobjektiv), men jag antar att ni går efter enkelhet kanske och att då d60 kanske är enklare? tyvärr är jag icke betalande så jag har inte läst artikeln men jag kunde ju se rubriken.
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
35 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Patrik: Japp, riktigt bra faktiskt och kitobjektivet skäms inte för sig.
Mattias: Ja, jag fick inte tag i E-520, ska se om jag får tag i en och gör den separat om jag hinner.
---/Thomas
Hur många, av de som vill veta vilken första DSLR de ska köpa, är betalande medlemmar? En nybörjare som inte är betalande medlem kan inte läsa artikeln.
se själva:
http://www.grimmer.se/Magnus/24108.JPG
Det handlar inte om att behandla bilderna lika utan att sträva efter bästa resultat.
Tror inte det är alltför ovanligt att flera gör samma sak?
Du skriver att brusreduceringen i kameran är satt till normal men sen framkallar du bilderna från RAW-formatet, i ACR. Då spelar ju brusinställningen ingen roll. Nu är det så här att ACR behandlar olika kameror olika trots ibland lika sensor. Varför vet jag inte men det gör att olika kameror behöver olika RAW-konvertering. Att sen Sonys jpeg-filer inte ser lika snygga ut är en annan sak. RAW är en annan femma.
Ö.h.t så är tonen på kommentarerna rätt så tråkiga och negativa. Jisses, det är fredag! Ryck upp er! :)
Annars bra och inte överraskande test.Det finns så många svenska s.k. fototidningar som är sponsrade och testerna blir därefter.
Jag skulle inte tro att det är många fotografer som sitter och väljer mellan dessa kameror öht. Testet är välgjort och klart rimligt, det riktar sig inte åt de mer avancerade användarna utan mer de som ligger i startgroparna. Ta det lugnt med din panik över sonykritiken, den är ju uppenbarligen befogad i ett test på den här nivån.
Om inte annat kan ju de betalande medlemmarna som gärna skriver i forumet köpråd citera valda delar av testet där.
Det vore också kul om Olympusen kan komma med som helt klart är en trevlig kamera.
När det väl kommer till kritan så hänger väldigt mycket på vilket objektiv man har och kunskapen hur man får ur så mycket som möjligt av sin kamera.
Använder själv mycket analoga kameror och känner att jag inte skulle lägga ut för för mycket pengar på ett digitalhus.
//Benny
Bra artikel i övrigt.
Lite trist om bilderna blir sådana om man fotar RAW.
Men men, smaken är olika...
Bo Hansson
D60: Fotografera som du gör med en kompakt, sikta-tryck, men med en systemkameras bildkvalitetsfördelar.
Distinktionen mellan 450D och D60 liggger i kundens abmitionsnivå. Vill kunden utvecklas som fotograf och lära sig mer --> 450D. Vill kunden däremot ha en lite smidig sikta-tryck-kamera med bra bildkvalitet (jämfört med kompaktkameran) --> D60.
Synd att man inte kan sälja fler Pentax, det är en säljutmaning! Om man får en kund som är helt ofärgad och obunden till märkena så är det intressant att göra ett litet test.
Man tar fram alla fyra kamerorna och säger till kunden att alla fyra är lika bra (vilket de i prktiken är), välj den som känns bäst för just dig. Då åker tyvärr Pentaxen först tillbaka in i skåpet och strax därfter kommer A350, den är ofta för klumpig. Valet står mellan Nikon och Canon. Och vilken det blir beror på ambitionen som sagt.
Undantaget är om kunden vill ha liveview, då står valet mellan Sony och Canon.
/ Alex
Speciellt då man ser kamerasäljare börja med reklamtugg sedan....
"ambitioner" .. Fniss....
"Man tar fram alla fyra kamerorna och säger till kunden att alla fyra är lika bra (vilket de i prktiken är), välj den som känns bäst för just dig. Då åker tyvärr Pentaxen först tillbaka in i skåpet och strax därfter kommer A350, den är ofta för klumpig. Valet står mellan Nikon och Canon. Och vilken det blir beror på ambitionen som sagt.
"
Vilken ambition?
Det som blir intressant är hur en kund tänker i köpsituationen. Provar den verkligen alla kamerornas finesser och gör en egen ofärgad bedömning. Eller är det så att undermedvetet vill man inte skilja sig från mängden och välja något lite mer udda märke.
I dagsläget är det nästan lite hysteriskt då det gäller ISO tester och vilken kamera man har.
Tyvärr allt för ofta ser man folk som har systemkameror med en glugg som ger prestanda som ligger långt under vad huset i sig presterar.
För några dagar sedan visade jag lite utprintade bilder för en intresserad skara fotosugna. Bilderna var tagna med olika kameror och allt från semipro till proffskameror. Alla bilder hade tagits med bra gluggar.(inga kitgluggar).
Jag frågade skaran intresserade vilka bilder som hade tagits med den dyraste kameran osv... Det var i stort sett ingen som kunde avgöra det. Då börjar nog psykologin spela in mer än man tror och det man tror sig bedömma är på något sätt färgat.
Hursomhelst alla tester kan diskuteras men jag tycker detta testet var rätt ok och kamerorna är rätt lika bildmässigt. Vissa skillnader finns om än små.
Men kamera är känsla samt i viss mån grupptillhörighet i en identifikation och då kan det vara svårt att vara helt objektiv i sitt beslut.
Ser med spänning fram mot nästa test...! Fota på!
Dessa tips vore ju till mest nytta för nya fotografer. Men de kanske förväntas köpa medlemsskap nu.
Speciellt kul för mig är att K200D föll dig på läppen - jag som kommit till Pentax (K10D och K100D) efter att ha ägt och använt både Canon (300, 350 och 20) och Olympus (410, 500, 510) och som verkligen uppskattar K10:ans välbyggda och tätade kamerahus med de nödvändigaste inställningarna lätt tillgängliga.
K200D är en värdig efterträdare till den prisvärda K100D, precis som K10:ans efterföljare K20D försvarar Pentaxfärgerna med den äran.
Synd bara att Pentax har svårt att hävda sin marknadsposition i den hårda konkurrensen där C- och N-fanatikerna inte bemödar sig att lyfta blicken då och då.......
Det är väl fel? ISO visas i displayen på alla aktuella modeller från Canon, tom 1000D tror jag.
Tack för en trevlig genomgång!!
Mvh
Anders