Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Image 2005 - 21-24 september

Image 2005 - 21-24 september

På Grafexmässan i Stockholm (Stockholmsmäsan, Älvsjö) finns en del som heter Image 2005.

Programmet presenteras så här:

"IMAGE är Sveriges största mässa, riktad speciellt till alla kategorier av yrkesfotografer. 2003 genomfördes IMAGE parallellt med Grafex-DPXP, en nischad mässa för digitaltryck och cross-publishing.

IMAGE 2005 får en egen profilerad del i A-hallen där GRAFEX arrangeras och där besökarna fritt kan röra sig mellan de två evenemangen.

Fyra dagars Bildfest!
Svenska Fotografernas Förbund, SFF och Yrkesfotoexpo kommer att arrangera ett antal aktiviteter på Image-delen i mässhallen. Här skall det hela tiden ske saker; korta workshops, test av produkter, mingel mm. Innehållsansvarig är Birgitta Karlsson på SFF: [email protected]
Tel: 08-7020345.

Tanken med denna yta är att det skall vara ett vattenhål och en samlingsplats där man mötas, testa, se och uppleva det som handgripligen berör fotografen i hans/hennes dagliga arbete."

Via denna länken på Stockholmsmässan hemsida, så hittar du mer information och även en PDF med komplett program. Denna länken leder dig direkt in på anmälningsforumläret för de olika Workshops som genomförs under mässan.


Mer ur programmet:

Föredrag för hjärta och hjärna
I anslutning till leverantörsutställningen hålls under hela mässan föredrag av experter, branschfolk och fotografer. Tanken är att ge goda råd kring hur du hanterar teknik och utrustning - och samtidigt att inspirera och stimulera till bättre bilder!

De tekniska föredragen fokuserar på praktiska frågor kring inköp, kalibrering, upphovsrätt, arkivering, med mera. Vissa av dem är rena föreläsningar, andra har formen av minikurser och inkluderar praktiska demonstrationer.
Tio särpräglade fotografer berättar sff har bjudit in tio fotografer för samtal om deras bilder och arbete. Samtalen leds av SFFs ordförande Åke Sandström och vice ordförande Elisabet Zeilon.

Dessutom - 13 fotografer på film!
Under alla Image-dagar kommer Pelle Wichmanns uppskattade kortdokumentärer om 13 fotografer att visas. Fotograferna är Jimmy Backius, Janne Bengtsson, Lars Dahlström, Åke E:son Lindman, Thomas Fahlander, Brigitte Grenfeldt, Hans Hammarskiöld, Björn Larsson, Gunilla Lundström, Brita Nordholm, Hans Strand, Lasse Skoog och Helene Toresdotter. Missa inte chansen att varva de bästa praktiska tipsen med fotografernas egna berättelser!


Experterna ger råd och fotograferna inspirerar


Onsdag 21 september

10.30 Dyrt att köpa billigt?
Stefan Ohlsson, teknisk redaktör på Fotografisk tidskrift, visar och berättar om vilka begränsningar och fördelar som digitala spegelreflexkameror har i förhållande till digitala bakstycken. Dessutom visar han hur man utvärderar att en bildskärm håller för professionell användning.

11.30 Vilka rättigheter har du som fotograf?
Vad är det du säljer till uppdragsgivaren, egentligen? Vad innebär att friköpa bilder? SFFs jurist Catharina Ekdahl benar ut kniviga upphovsrättsfrågor och redogör för de lagändringar som trädde i kraft 1 juli i år.

12.30 I färgrymden kan ingen höra dig skrika...
Yrkesfotoexpo bjuder in till en paneldebatt med högt i tak - och en glimt i ögat - kring färgrymder och andra tekniska orosmoment i fotografens vardag. I panelen: Andreas Bohlin från Binuscan, Torbjörn Peterson från Network Innovation, samt Petter Lundberg från Teknik i media. Moderator: Adim Lundin från EBI AB.

14.00 Fotografer berättar - Dawid
Dawid är en av våra mest omtalade fotografer, nyligen premierad med Bildkonstnärsfondens stora pris för den betydelse han haft för svensk samtidskonst, och aktuell med en utställning på Millesgården i Stockholm. Vid sidan av egna konstprojekt jobbar Dawid med mode- och reklamuppdrag.

15.00 Fotografer berättar - Donald Boström
Donald Boström skriver, fotograferar och formger egna och andras böcker och har ända sedan mitten av 80-talet uppmärksammats för sina engagerade skildringar av Mellanösternkonflikten, bland dem Inshallah från 2000. Just nu arbetar han med en bok om muren i Israel.

16.00 Fotografer berättar - Frida Hedberg
Efter tio år som anställd pressfotograf inom dags- och veckopress blev Frida Hedberg 2003 frilans och tog uppdrag från allt mellan DN och Fristads arbetskläder. Julen 2004 flyttade hon sedan till London för att söka nya utmaningar, men har nu varit i Sverige över sommaren för att vikariera på DN.


Torsdag 22 september

10.30 Att skapa ett kalibrerat flöde
Hur kan du vara säker på att det tryckta resultatet ser ut som det är tänkt? Stefan Ohlsson, teknisk redaktör på Fotografisk tidskrift, beskriver hur du skapar ett kalibrerat arbetsflöde, steg för steg, från studiofotografering till tryckfärdigt original. (Hålls även 10.30 den 24/9.)

11.30 Vad får jag fotografera?
Vad får jag fotografera? Var får jag fotografera? Vem får jag fotografera? SFFs jurist Catharina Ekdahl redogör för upphovsrättslagen och de förändringar som trädde i kraft 1 juli.

12.30 Bildkvalitet i den nya tidsåldern
Bengt Larsson, bildansvarig på IKEA Communications, kommer att avslöja hur de bedömer fotografernas bilder, var de olika kvalitetsskillnaderna dyker upp och tar upp en del andra viktiga frågeställningar om bildkvalitet i olika sammanhang.

14.00 Fotografer berättar - Jens Assur
Jens Assur är en av 90-talets mest prisbelönte bildjournalist. Han jobbade på Expressen fram till1997 och har sedan dess frilansat mot svensk och utländsk press samt medverkat i ett antal utställningar. År 2000 kom hans stora tidsdokument ”Och himlen därovan”. Nu debuterar han som regissör i den egna novellfilmen ”Den sista hunden i Rwanda”.

15.00 Fotografer berättar - Pelle Bergström
Pelle Bergström är internationell stillebenfotograf med uppdragsgivare som Luis Vuitton, Nokia och Iittala, samt tidningen Bon. Han har tidigare fått mycket uppmärksamhet för sina bilder av mat och dryck, bland annat för tidningen Vin&Spritjournalen. Pelles bildmanér idag är starkt präglat av utvecklingen inom digital retusch.

16.00 Fotografer berättar - Emma Jönsson
Emma Jönsson vann assistenttävlingen 2003 för bilder som, enligt juryn, ”visade på personlig stil och bildspråk”. Då assisterade hon Oscar Falk. Numera är hon sin egen och varvar assistentuppdrag med reklam- och modejobb.

17.00 Vem blir årets assistent?
Mats Bäcker presenterar de nominerade i årets assistenttävling. Prissumman är 25 000 kr, skänkt av Fotoleverantörer i Samverkan. Samtliga tävlingsbidrag kommer att visas i en särskild Assistentutställning.

Fredag 23 september

10.30 Digital arkivering på kort och lång sikt - minikurs
Hur ska man förvara sina bildfiler? Hur gör man för hitta dem? Stefan Ohlsson visar vilka arkiverings-system som passar fotografer. Hur löser man frågan om långtidslagring av råfilerna? SFFs ordförande Åke Sandström berättar om arbetet med att finna en lösning för medlemmarna.

11.30 Hur skriver man en modellrelease?
Vad gäller för porträttbilder? Vad gäller för reklam och Internetpublicering? Vad har prinsessan Caroline av Monaco med fotografernas vardag att göra? SFFs jurist Catharina Ekdahl förklarar hur Personuppgiftslagen, Lagen om namn och bild i reklam, Lex Caroline och Upphovsrättslagen påverkar fotografens vardag.

12.30 Art buyers - vad gör dom?
I Sverige finns en handfull personer som ägnar sig åt att hjälpa reklambyråerna att hitta rätt fotograf till rätt produktion, så kallade ”art buyers”. Anette Hedin och Kattie Bergh från reklambyrån Day Stockholm berättar om jobbet.
13.30-15.00 Låt inte tekniken skymma budskapet + Den fotografiska bokens form
Två seminarier ur Grafex-programmet: Bosse Bergström ger en lektion i en metod som ger effektiv bildkommunikation. Hans Cogne reflekterar över betydelsen av relevant form och typografi för att innehållet/budskapet ska nå fram. Kostnad: 650 kr. Anmälan ska göras online till www.grafex.com.

15.00 Fotografer berättar - Athina Strataki
Athina Strataki jobbar mest med reklam men gör även redaktionella uppdrag och har medverkat i ett flertal utställningar. Hon är känd för sin poetiskt skruvade porträttstil som hon leker fram i autentisk miljö, i regel utan artificiell ljussättning.

16.00 Fotografer berättar - Johan Bergmark
Johan Bergmark utsågs 1993 till Nordens Bästa Rockfotograf. Sedan dess har han dokumenterat åtskilliga film- och musikfestivaler samt medverkat i en rad utställningar, tidningar och tidskrifter. Hans specialitet är starka och personliga porträtt. Just nu arbetar han med en bok om 40-talisterna.

Lördag 24 september

10.30 Att skapa ett kalibrerat flöde
Hur kan du vara säker på att det tryckta resultatet ser ut som det är tänkt? Stefan Ohlsson, teknisk redaktör på Fotografisk tidskrift, beskriver hur du skapar ett kalibrerat arbetsflöde, steg för steg, från studiofotografering till tryckfärdigt original. (Hålls även 10.30 den 22/9.)

11.30 Att ställa ut och sälja fotografier
Vad är en vintageprint? Hur ska man editera digitala printar? Var ska man signera fotografierna? Peder Björkegren, fotograf och flitig utställare, har tagit reda på vad som gäller här hemma och ute i världen.

12.30 Fotografer berättar - Martin Adler
Martin Adler är känd för sina inkännande rapporter från världens krigs- och oroshärdar och för att på eget bevåg resa till ställen de flesta undviker. Drivkraften är ”möjligheten att påverka”. Närmast står en dokumentärfilm om kroppsbyggare i Bagdad på tur.

13.30 Fotografer berättar - Claes Grundsten
Med ett tjugotal böcker i bagaget, samt utmärkelser som årets naturfotograf (1996) och Civilingenjörs-förbundets miljöpris (2003), tillhör Claes Grundsten våra allra främsta naturfotografer. I september publiceras en stor reportagebok med bilder på land-skap och människor från vandringsvägar runt om i världen.

Publicerad 2005-09-19.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar