Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

In i Stockholms mörker

När andra tänkte på refrängen tog jag stativet under armen, gick en rejäl bit, svor som vanligt ett antal gånger över kamerastativs allmänna osmidighet, och över min kulled i synnerhet. Några bilder blev det i alla fall, även om det inte brukar bli så många när stativet är inblandat. Det är för mycket meckande, men det ger ju bildkvalitetspotential i alla fall.

Efter en del sökande efter en plats att krångla ut stativbenen så fastnade jag för speglingen i vatten pölen. Jag tycker nog att det var den här bilden som blev bäst, men smaken kan vara som baken.

Därefter blev det brink, efter gränd, efter gata...

Här hade jag bytt till AF 35/2D, då det blev lite trångt med 50 mm, och det objektivet ger tyvärr en del interna reflexer ibland. Förmodligen blir det värre av att den sitter på en digitalkamera, då sensorn är mer reflektiv än film. Det är lite synd, för jag gillar att den ger snygga stjärnor runt ljuskällor. Att n:et hamnade bakom trädet var en lite fadäs från min sida, på grund av att jag koncentrerade mig på att "lägga" andra linjer i bilden.

Den sista bilden tog jag från Kastellholmen 00:43. Egentligen hade jag tänkt ta någonting på Kungsgatan, men jag hann inte för jag hade sett ut en nattbuss från Vasagatan strax före 01:30. Det får bli en annan gång när jag känner mig på humör för att svära lite. ;)

Inlagt 2013-09-29 19:28 | Läst 2300 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snygg den med kvicksilverpölarna, du måste tagit med en ordentlig hög med gamla febertermometrar för att få till de där pölarna? ;)
-affe
Svar från ztenlund 2013-09-30 15:08
Tack Affe, du har ju sett bilden innan, men bara på kamerans skärm.

Det är för mig okänt om någon ville reta miljöpartisterna när de går i gången under bron, eller hur dessa pölar kommit till. Själv är jag i alla fall inte inblandad, varken med kvicksilvertermometrar, filter på objektiv eller i datorn. :) Jag minns de där termometrarna man stoppade i ändalykten. Muntermometer var en klar förbättring...
Kvällsbilder är fina men då måste det där stativet med halt klart och lite meck blir det! Möjligen blir det lite bättre om man gör det oftare möjligen? Ska försöka köra ett sådant tema snart också! Du fick till bra bilder tack vare meckandet med stativet!
Svar från ztenlund 2013-09-30 15:12
Tack Dan!
Går man ofta så blir man nog starkare i armarna i alla fall. ;) Ibland går jag med stativet med benen i delvis förlängt läge en bit, just för att det är så meckigt att fälla ut dem. Det är ju 2*3 spännen om man vill ha lite höjd...
Jag drar mej för att använda stativet, för det är en del meckande, men det blir onekligen väldigt fina bilder. Jag gillar verkligen den första med vattenpölen och de andra två är ju inte så dumma de heller.
Hälsningar Lena
Svar från ztenlund 2013-09-30 15:15
Tack Lena, men vilka två andra? Det är tre till. ;)
Jag drar mig som sagt också för det, och det blir egentligen mer sällan än jag skulle vilja rent bildmässigt.
Också ovan med stativ - förstår vad du menar, men helt klart är det bildpotentialskapande. Fina bilder!
Svar från ztenlund 2013-09-30 15:16
Tack Göran!
Riktigt snygga stadsbilder. Första och andra är riktigt skarpa och krispiga med gott ljus!
Ha det gott!
Svar från ztenlund 2013-09-30 15:20
Tack, det intressanta är att det syns så pass väl i den här storleken. De två första är tagna med det bättre objektivet av de två jag använde. De två nedre är ingalunda oskarpa om man tittar i full storlek, men skärpeintrycket skiljer en del. På den sista är det i och för sig inte så konstigt med tanke på avståndet till själva motivet. Fokus ligger nog på oändlighet tror jag, vilket gör att lampan längst till höger inte är riktigt skarp.
Riktigt mumsiga bilder och kånkande på stativet måste ha varit värd all möda i världen! =)
Svar från ztenlund 2013-09-30 15:24
Jodå, det tycker jag nog i efterhand. Här var det ganska behaglig temperatur också, till skillnad från när jag var ute i riktig snålblåst förra vintern i Uppsala:
http://www.fotosidan.se/blogs/ztenlund/95856.htm
Första bilden vann enligt Andersson-juryn :-)
Svar från ztenlund 2013-09-30 15:25
Den lokala juryn kom efter omfattande överläggningar fram till samma sak, som sagt. :)
Så vackert och prov på gott tålamod! Stativ är något jag använder typ aldrig men kanske borde ge det en chans, resultatet blir ju onekligen bra.
Ha det gott!
ewa
Svar från ztenlund 2013-09-30 15:40
Tack Ewa! Lite tåladmodsprövande är det allt, både stativet och exponeringstiden ibland. Den senare blir ju dubbelt så lång också i och med att kameran tar en bild till med stängd slutare efteråt, för att rensa bort heta pixlar etc. Fast det är hälften så tålamodsprövande på den punkten som kameran jag hade för några år sedan, eftersom bas-ISO är 200 istället för 100. :) Här klarade jag mig dock ifrån trådutlösaren med bulb-läge, vilket gör saken värre. Då måste man ju själv stå och hålla kolla på tiden manuellt.

Jag tycker du ska pröva med stativ för det går att få väldigt fina bilder. Sedan behöver man ju kanske inte gå Centralen - Riksdagshuset - runt i Gamla stan - Slussen - Kastellholmen (längst ut) - Centralen och säkert någon snurr jag har glömt bort... ;)

Ha det gott du också Ewa, vi kanske ses på lördag? :)
Ewa Kirjavainen 2013-09-30 20:11
Promenaderna vore det minsta problemet för att få fina bilder, fast släpa på ett stativ... :-/
Håll koll i bloggarna ang. lördag, på fejjan snackas det om att ta en fotopromenad från kl. 09:00 innan fikat. Vet dock inte ännu vad som är bestämt. Jag tänkte dyka upp om jag orkar upp i tid. ;-)
Svar från ztenlund 2013-10-01 12:52
Nej, det är de inte, men ihop med stativet så blir det lite tröttsamt.
09:00? Låter tidigt på en lördag, men jag får väl spana i bloggarna. Fast man kan ju komma senare också, om man inte känner sig så hurtig.
Riktigt fina bilder tycker jag. Har många gånger tänkt ge mig in till staden för lite nattbildr.
Men jag är alldeles för harig. Vågar helt enkelt inte stå solo med utrustning för tiotusentals kronor.
Är jag för nojjig kanske ?
Svar från ztenlund 2013-09-30 16:14
Hej och tack Hasse!
Lite för nojig är du kanske. Det är ju inte så att man blir rånad bara för att man visar sig utomhus, men det är klart att man kan välja var och också när man ställer sig med kameran. Att ge sig på sånt här nätter mot lördag och söndag är varken särskilt produktivt eller vettigt i centrala Stockholm.

Kan du locka med dig någon är det förstås också en variant, men ofta fungerar det ju bättre att vara ensam om det är bilder och inte umgänge man vill åstadkomma.
Härliga Stockholm City bilder Martin !
:)
Första bilden med vattenpölen fångade mitt intresse mest, bra komp där !
mvh/Dieter
Svar från ztenlund 2013-09-30 16:15
Tack Dieter!
Du har ju tagit en del snygga nattbilder inne i stan du också. :)
Fina bilder i natten
Jag har funderat flera kvällar på att ge mig ut, men inte kommit längre än till tanken
Svar från ztenlund 2013-10-01 12:45
Tack Bengt! Jo, jag känner förstås igen mig. Det är betydligt fler gånger jag tänker göra sånt här, än vad jag faktiskt gör det...
Håller med dig att den första bilden med vattenpölen är bra eller kanske bäst.
den är riktigt läcker. men sista bilden är inte fy skam den heller.
Svar från ztenlund 2013-10-03 22:01
Tack Margareta!
Du fick till det bra tycker jag (särskilt den första bilden).

Krånglet med kånkandet slipper man om man har en liten lätt kamera och ett platt kolfiberstativ som väger under kilot ;)
Svar från ztenlund 2013-10-03 22:13
Tack Anders! Visst kan man banta utrustningen den vägen, men då får man ju andra nackdelar istället. Är man beredd att ha två system så fungerar det förstås...
Anders F. Eriksson 2013-10-03 22:24
Vad tänker du på för nackdelar (förutom två system då)? Kör man med låga ISO på stativ är det nog snudd på omöjligt att avgöra om bilderna är tagna med FX eller DX.
Svar från ztenlund 2013-10-03 23:24
Det var inte så jag menade. Antingen får man nackdelarna från den "plattkameran" ;) jämt eller också får man ha två system.