Malmö Stadion

Detta är södra läktaren av gamla Malmö Stadion fotograferad med Hasselblad, 150 mm, gulfilter, Kentmere 400, Adox Rodinal.

Inlagt 2024-05-01 01:22 | Läst 591 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det är en vacker vinkel du hittat på denna byggnad. Trädet sitter fint där.
Go natt
Bob
Svar från Wolfgang 2024-05-01 09:41
Tack ska Du ha, Bob! Jag har fotograferat den här vinkeln några gånger med min digitala kameran. Den norra läktaren kommer man inte att riva, men den södra som vetter mot John Ericssons väg ska rivas (obs! inget aprilskämt). Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang,
Det blev en stilig och stram komposition med läktarens och trädets mjukt böjda linjer som kontrasterar mot och ramas in av den raka stolpen till höger och barriären i nederkant. I mina ögon är läktarens arkitektur intressant och estetiskt tilltalande. Det är tur (?) att en del får vara kvar, men jag undrar hur ett halverat stadion kommer att se ut.
Hälsningar Sven
Svar från Wolfgang 2024-05-01 17:26
Tack så mycket, Sven! Den här läktaren är vackrare än den på andra sidan, men vi får se hur helheten gestaltar sig sedan.
Jag tyckte att himlen blev för grovkornig och fick tips här på fotosidan att fotografera av negativet istället för att skanna, vilket jag har gjort precis nu. I det nya inlägget kan man se en jämförelse mellan avfotografering och skanning. Jag har bara ett gammal makroobjektiv som kanske duger, men det finns moderna med bättre närgräns och skärpa. Mvh Wolfgang
Väldigt fin komposition :-) Gillar den!
Verkar ändå som att Rodinal ger ganska tydligt korn med den här filmen? Kornet i Pan 400 ska vara osynligt med en så liten bild från 6x6-neg och en vanlig utjämningsframkallare istället. Jag har precis kopierat en bild i stl 27x27cm på papper i mörkrummet, från Pan 400 och fotograferad med Hasselblad + 80mm. Kornet är i princip osynligt på bilden. Filmen framkallades i Adox D76. Även i digitaliseringen jag gjorde av negativet så är kornet mycket återhållsamt och syns inte förrän man drar upp storleken rejält.
Svar från Wolfgang 2024-05-02 20:58
Jag har sökt upp Din portfolio idag för att hitta inspiration, eftersom det var länge sedan Du har visat bilder på bloggen! Stort tack för att Du gillar min bild här! Uppskattas mycket!
Jag har haft diskussion om korn i mina senaste blogg, eftersom jag har inte varit nöjd med kornet i Kentmere 400 som har varit ojämnt och för stor. Jag fick tips att det kan bero på min Epson skanner som jag köpte för 17 år sedan, och det vore bättre att fotografera av negativet, vilket jag har testat nu och fått ett återhållsamt och vackert korn, vilket Du kan se i mitt senaste blogginlägg med det gamla Vattentornet i Malmö. Jag har framkallat i Adox Rodinal. Så jag är tacksam för Din information som visar att jag är på rätt väg. Mvh Wolfgang
Nils Bergqvist 2024-05-02 22:19
Jag är väldigt lite på fotosidan numera. Använder i stort sett bara portfolion, och bloggar gör jag inte längre. Kollar bloggar bara sporadiskt, som idag t.ex. Jag tror inte Rodinal är ett jättebra bra alternativ om man vill ha finkorniga bilder med Kentmere Pan 400. Tror framkallaren här har större betydelse då det ser kornigt ut även i den avfotograferade filen. Men den sista du visar i senaste inlägget var ändå lite bättre vad gäller det. Har själv använt (Adox) D76 till ca 50 120-filmer Kentmere Pan 400 sen i höstas, och har i dom filmerna aldrig upplevt så markerat korn som i bilderna du visar här. Jag tror däremot att Rodinal fungerar bättre med 100 ISO-filmer. Funkade utmärkt med Plus-X när den fanns t.ex. Jag lade upp en bild på helgens alster från Öland på skoj för att du ska kunna jämföra. Länk här: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/392533/3943309.htm Fotad med Hasselblad och Pan 400 framkallad i Adox D76 1+1 och digitaliserad fil. Närmast osynligt korn även i denna digitaliserade fil, trots att det brukar bli tydligare korn då än när man kopierar i mörkrummet (även med kondensorapparat). Mörkrumkopian från kondensorapparat av denna är 27x27cm och kornet syns inte alls. Jag får ta till lupp för att över huvud taget kunna skönja det.
Nils Bergqvist 2024-05-02 22:46
Jag lade upp bilden i stl 1024x1024 men fotosidan skalar tyvärr ner i albumen så det går inte se bilden i den storleken. Men i 1024x1024 kan man skönja lite svagt korn ändå, fast mindre än i din senaste avfotograferade fil. Men att fotografera av med digitalkamera är nog det bästa sättet för att få bästa återgivning, såvida man inte har en högklassig fimscanner.
Nils Bergqvist 2024-05-02 22:54
Jag lade upp bilden i stl 1024x1024 men fotosidan skalar tyvärr ner i albumen så det går inte se bilden i den storleken. Men i 1024x1024 kan man skönja lite svagt korn ändå, fast mindre än i din senaste avfotograferade fil. Men att fotografera av med digitalkamera är nog det bästa sättet för att få bästa återgivning, såvida man inte har en högklassig fimscanner. Det är nog så också med Rodinal att kornet egentligen inte blir större, utan det är accutansen (kantskärpan i kornet) som blir tydligare med Rodinal. Och därmed syns kornet mera också. Men med utjämningsframkallare som D76 blir det mjukare kanter på kornet och då upplevs det som mindre tydligt för ögat. Lite mjukare blir det också när man fotograferar av med digitalkamera, i jämförelse med en scanner som klarar av att återge korn. Likaså blir det mjukare och behagligare (inte så vasst) när man kopierar bilden i mörkrummet. Digitaliseringen gör det vassare.
Svar från Wolfgang 2024-05-03 00:17
Tack så mycket, det är en fantastisk bild!
Svar från Wolfgang 2024-05-03 00:30
Tack igen! Nu har jag en bruten flaska Rodinal och en obruten, så de får jag nog spara för 100 ASA-filmerna.
Sedan har jag en Ilfotec DD-X som lär vara bra för Delta-filmerna och som jag ska testa även med Kentmere 400 med. Eftersom jag fotografera i närmiljö, så kan jag upprepa försöken, när jag har misslyckats med en film.
Jag har även börjat i mörkrum igen. Vi har ett fint i min fotoförening.
Jag ska notera Adox D76.
Det är ett äventyr med den analoga tekniken som är spännande! Mvh Wolfgang
Nils Bergqvist 2024-05-03 08:09
Kul att du fortsätter med analogt och mörkrum, det är något helt annat än både det digitala, men även analogt med digitalisering. Adox har gjort en uppdatering av D76, den första på över 50 år tror jag. Den fungerar lika bra och ger samma resultat (i vart fall inte sämre) ochvtiderna är desamma. Skillnaden är att den anpassats att klara EU:s kommande miljödirektiv, där den tidigare gamla D76 inte kommer kunna nå upp till dom kraven. Den nya är miljövänligare och jag tror inte den innehåller varken metol eller hydrokinon utan framkallningsämnen som är mycket skonsammare mot både oss och naturen. Pulvret dammar inte heller när man tömmer påsen, det är fastare och mera granulerat, så man slipper andas in något vid tillredningen. Jag har använt den nu till de senaste 10 filmerna Pan 400 och den fungerar precis som den gamla D76 klassikern.
Svar från Wolfgang 2024-05-03 10:37
Tack ska Du ha för alla råd! Mvh Wolfgang