Bilder från förra århundradet

Werner Rotter

                                           Rollei Service och Werner Rotter  1983

                                          

Här ovan ser vi Werner Rotter. Han förestod i gamla tider Rollei Service vid Kungsholms Strand här i Stockholm. Vi var båda lidelsefullt intresserade av fototeknik och gamla tyska företag i branschen - som ju utgjorde en bärande del av hans ungdom. Det blev mycket pratande mellan kundbesökarna när jag stod och hängde hos Werner. Timmarna rann lätt iväg - tills Werner förskräckt utropade: "... Oj, oj - jag har lovat en Rolleiflex med 2,8-Planar färdig nu till klockan fyra!! Nu måste vi sluta..."

När det gällde företaget Franke & Heidecke och Rolleikameror var Wenrer ett levande uppslagsverk. Han kunde varje skruv och varje bricka. Ett yrkeskunnande i den egna verksamheten som man nog inte finner så lätt numera. Det var en förmån att få lära känna honom - och och att få möjligheten att lära sig lite av hans stora tekniska kunnande. 

Allt var dock inte frid och fröjd. Så här långt efteråt är det vissa saker som har gnagt sig fast i mitt minne - det är frågan om hemska omständigheter och detaljer från kriget, som Werner lågmält och sakligt berättade om:

Werner växte upp i Hamburg, och drabbades som yngre tonåring av engelsmännens och amerikanernas massiva och fullständigt hämningslösa terrorbombningar av stadens civila. Skyddsrummen räckte inte till, och för att få något att skydda sig med tog befolkningen till den största typens avloppsrör i betong som man kröp in i, och förseglade kanterna så gott det gick. En rörsektion kunde lagom rymma en familj.

Först kom amerikanerna och fällde sprängbomber, sedan kom britterna och fällde brandbomber. Det fick som resultat att det uppstod en eldstorm. I de centrala delarna tar syret slut, och den upphettade kvarvarande luften stiger snabbt i form av en pelare - ny luft rusar då med hög hastighet in från sidorna. I en sådan eldstorm uppstår det krematorieliknande förhållanden.

Werner, så ung han var, måste vara med och öppna sektionerna av betongrör efteråt. Det luktade bacon...

Brott mot mänskligheten? Krigsförbrytelser? En sak står väldigt klar. De lagar som de allierade strax därefter stiftade i Nürnberg för att fälla nazisterna, hade utan vidare dömt dem själva.

Werner är borta, men hans historia måste vi nog minnas.

                         _________________________________

Inlagt 2023-01-11 10:10 | Läst 817 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bra blogg detta!

Den ljusa sidan, hängivenhet och yrkeskunskap. Fina grejer som får service och fortsätter fungera.

Den mörka sidan, att femte budet inte tillämpas. Hamburg, Coventry, Dresden, East End, even in Jordan River the bodies are floating. Och nu i Ukraina pågår samma.
Svar från syntax 2023-01-11 11:13
Tack Måns. Det var med en viss tvekan jag publicerade bloggen. Men jag tycker att det nu har gått så lång tid att även segrarmakterna i andra världskriget måste stå moraliskt för vad dom har gjort.
När du är inne på uppräkningar, får vi inte glömma civilbefolkningen i två japanska storstäder som blev kremerade med kärnvapen.
Måns H 2023-01-11 12:26
Hiroshima, Nagasaki.
Hej Peter,
Tack för kul blogg. Rolleiflex var på 50-talet viktiga i varje liten redaktion i landet. Det var verktyget man måste behärska. Exponeringsmätare? Jag såg aldrig någon pressfotograf i Östergötland som använde sådan. Å de va många på den tiden. Ibland kom ”bondrullarna” in från landsortsredaktionerna å de kunde va lite överexponerade.

Det fanns även engelsmän som aldrig kunde förlåta Churchill för hans terrorbombningar av städer i Tyskland.

Ha dagen
Bob
Svar från syntax 2023-01-11 11:33
Tack för det Bob!
Ja - den tvåögda "kexburken" från Franke & Heideke är ju en av fototeknikens stora kioskvältare - märkligt nog, om man tänker efter...

Visst fanns det sådana Engelsmän. Dessbättre finns det moraliskt rakryggade personer lite överallt.
Ja, det finns inte många som tar sig an en Rolleiflex nu för tiden. Raymond på Sergel Foto kanske hade gjort det när affären var igång. Nu vet jag inte ens om han lever. Jag pratade en hel del med honom i ateljén på Bergsgatan när han höll på att avveckla. Kalle i Täby tar sig nog an en Rollei fortfarande. Han fixade i alla fall slutaren på min för flera år sedan.
Svar från syntax 2023-01-11 12:22
Jo - det är problem med service. Sedan Werner Schaden dog, finns det väl ingen riktigt kunnig som kan "allt"?
Som du vet så servade jag gamla Contax i många år. Nu sker det bara högst undantagsvis. Jag har inte lust längre att ta ansvar för andras grejer - för den lilla slanten.
N Thomas Meldert 2023-01-11 13:48
Werner kunde inte allt han heller. Jag lämnade min Olympus 35RD till honom för att fixa slutaren. Det höll en hel film sen var det fel igen. Analogakameror i Sundbyberg fixade den för några år sedan och den funkar fortfarande fint. En kompis hade en Leica som Werner gick bet på. Men visst kunde han kameror som få.
Svar från syntax 2023-01-11 14:07
Det finns ingen som kan allt. Jag satte ju även ordet inom citationstecken. Sedan vet jag som reparatör att det finns kameror som "det går troll i".
Under den tiden som Werner Schaden drev Vito Service i Solna tillsammans med Kalle Pray, hade dom en gång en Contarex som dom fick jobba med växelvis i 14 dagar - så fort dom satte på toppkåpan - så funkade den inte. Då var dom ändå båda två fabriksutbildade på alla Zeisskameror.
Minns Werner sen min tid med Rollei SL66. En fantastisk kamera, uppenbarligen med många svaga punkter, så Werner var en viktig person....

Sen blev det så småningom en tvåögd 2,8 E, och den var betydligt mer sällan någon behövde riva i. Så Werner hade slutat när det ändå blev dags. Men då hittade jag en Rolleiservicekille på Artillerigatan ovanför Valhallavägen, nästan granne med min tandläkare, bekvämt nog...(det var väl därför jag hittade stället).
Svar från syntax 2023-01-11 12:24
Man får kringla sig fram, för att hålla grejerna igång... :-)
Tack för en utmärkt blogg.
Vad gäller yrkeskunskap är det väldigt trist att det inte utbildas finmekaniker nog. För 20 år sedan slutade Josef från Polen sitt arbete på sjukhuset, han lagade instrument till operation. Efter det fick det köpas in nytt när något gick sönder.
Svar från syntax 2023-01-11 18:04
Tackar för uppskattningen!
Det är många problem i samband med detta. Ett av dem är att det måste tillverkas varor av sådan teknisk dignitet (kvalitet) att det lönar sig att laga dem. Skräpprodukter kan aldrig bära upp en servicebransch.
Sedan kan man ju inte lasta allt på producenterna. Om konsumenten bara efterfråga billigt skräp, så kan det aldrig bära yrkeskunnig service - det blir papperskorgen som gäller när skräpet slutar fungera.
Hej, jag vet inte om mitt senaste meddelande kom fram. Jag är barnbarn till Werner och skulle gärna höra mer. Så roligt att se bilder! Hör gärna av dig om du har möjlighet.
Svar från syntax 2024-05-04 09:53
Hej Sara.
Jag upptäckte detta meddelande först i dag den 4 maj. Fantastiskt att höra av Werners barnbarn!!
Dessvärre finns det inte så mycket mer att berätta. Resten av Werners och mitt umgänge bestod nämligen av skruvar, muttrar och linser... :-)

Om du meddelar mig en e-postadress, så kan jag skicka bilderna i högre upplösning.
Sara Rotter 2024-05-05 09:27
Det får du gärna göra!
Min mail är [email protected]