Bilder från förra århundradet

Ilford & Kodachrome

Rubriken syftar på mina favoritfilmer i gamla tider, och det är just bilder från gamla tider som skall luftas här. På den tiden var Ilford FP3 och senare FP4 basen i min svartvita fotografi, och den laddade jag själv på kassetter från 30,5–metersrulle. Det blev billigt, och jag kunde slösa på alternativexponeringarna.

I färg var det lite andra tongångar. Kodachrome II och senare Kodachrome 25 var marknadens finkornigaste och skarpaste färgfilm, överhuvudtaget uppvisade den filmen en överlägsen kvalitet – om den exponerades rätt vill säga. Men den var dyr. Här fick man tänka sig för med alternativtagningarna.

Att blogga sägs ju betyda att man loggar sina upplevelser och lägger ut till beskådan. Så blir det även här – men med lite annorlunda stuk. De senaste fem åren har jag ägnat mycket tid åt att digitalisera mitt enormt stora bildarkiv. Jag började fotografera 1965, och under 1970-talet var jag yrkesfotograf med egen medelstor fotoateljé. Det har alltså blivit en och annan ruta.

Sålunda har jag under mitt bildskannande och bildbehandlande umgåtts med mitt eget förflutna, och där har jag hittat material som kan utgöra en loggning av mina fotoaktiviteter från förr.

Inlagt 2022-08-22 17:49 | Läst 1409 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Välkommen i bloggvärlden Peter!
/Bengan
Svar från syntax 2022-08-22 18:47
Tack för det Bengan!
Ser fram med stort intresse att ta del av din blogg
Svar från syntax 2022-08-22 19:28
Kul att du tycker så - tack!
Kul att du börjar blogga, Peter! Det ska bli spännande att läsa.
Svar från syntax 2022-08-22 20:44
Tack! Jag hoppas att jag skall motsvara förväntningarna.
Kodachrome och Tri-X var mina favoriter på 70-talet, men jag använde även Ilford FP5 en del.

Upplevde Ilford som lite kornigare än Tri-x men det skapade ju mer "struktur" åt bilderna. Något jag kan sakna i digitala svartvita bilder idag.

Mina skannade Kodachromdia verkar ha hållit sig helt intakta efter 50 år beträffande färger. Något man inte kan säga om andra färgfilmer (som jag som tur vad inte använt så mycket).

/T
Svar från syntax 2022-08-22 20:52
Ingen vet ännu hur gammalt ett Kodachromedia kan bli. Det finns gott om välbevarad Kodachrome från 1930-talet.
Vad många inte vet är att det handlar om mörkerlagringskapaciteten. Utsatta för ljus bleks Kodachrome lika snabbt som annan diafilm.
Mina Kodachromedia från 1960-talet och framåt har mörkerlagrats i normala rumsomständigheter, och jag har inte hittat något enda dia där färgförändring har skett.
Kul att du börjat blogga, jag tror det blir bra!

Det förflutna är inte historia. Det är inte ens förflutet. Det som hänt påverkar oss hur mycket som helst, på gott och på ont. Inte minst i politiken.
Svar från syntax 2022-08-23 12:02
Tack - jag hoppas att det skall bli njutbart.

Du har helt rätt. Ur den intressanta aspekten är det förflutna inte förflutet - det är med oss, och det påverkar oss väsentligt.

När jag har suttit och riktigt kommit in i mina skanningar och min bildbehandling av det som varit, och sedan stängt av datorn - har jag fått ruska på huvudet lite för att orientera mig. Jag har varit någon helt annanstans... :-)
Det var en glad överraskning att du också börjar blogga, för vi är nog många som är nyfikna på vad du åstadkommit under det förra seklet, jag har ju oftast fotat i färg och då(i mitten av 60-talet) fanns det väl bara Kodachrome som höll måttet, men senare har det blivit mycket Ektachrome som fortfarande efter många år håller, men mina dior hålls i mörker.
Ha det gott/Stig
Svar från syntax 2022-08-23 17:29
Kul att du gillar saken!
Vad jag kommer ihåg när det gäller tankarna runt Kodachrome vid tiden ifråga, är att dom som funderade på den filmen var inne på ett kvalitetstänk, och då borde man välja Kodchrome 25.
Den låga känsligheten avskräckte många - vilket dom kom att ångra senare, har jag märkt.
Hej Peter, hoppas sommaren varit bra. Det var en fin bild och en trevlig text. Kul att du ska skriva på bloggen.
Ha de gott.
Jerry
Svar från syntax 2022-08-24 11:29
Jo tack Jerry, sommaren på Åland har varit en perfekt svensk normalsommar - varken för varm eller för kall. massor med sol. Badkrukan har varit i jättemycket.
Vi väntar!
Själv hemkommen från Åland igår, dock bara efter ett kortare besök.

Tommy S.
Hej Peter, ser att jag varit väldigt ouppmärksam, men min värld är sig inte riktigt lik. Mycket roligt att se dig här, ser fram mot att se dina bilder. Mycket stilfull inledning för övrigt!
Svar från syntax 2022-09-02 19:06
Jag har förstått att du har tuffa tider - men kul att du är med!